hits

NORGE

Min jul 2017

Nå er Stavangers gater stemningsfullt julepyntet og det er fred i by og land. Julen er i Norge mer en kanskje andre steder i verden en utpreget familiehøytid, hvor særlig julaften, 1. og 2. juledag er forbeholdt famlie eller spesielt nære venner, og det er også mer enn andre høytider "barnas høytid". Julen da også Gud selv kom til oss i skikkelse av et lite, sårbart, uskyldig og avhengig barn. Sånn sett er det ikke rart at også nordmenn blir "litt ekstra snille i julen". Jeg syns det er en fin tid til å vise de man er glad i og setter pris på en ekstra oppmerksomhet og er en glad giver, så jeg synes slett ikke det er noen sur plikt å besøke venner og kjære og gi dem noen ekstra lyspunkter når de er blitt så gamle og syke at de nå må feire julen på syke og aldershjem.

Siden julehøytiden i Norge er så familiær og "privat", og folk med dårlig økonomi og mange å kjøpe gaver, opplever at ensomheten blir større og de sosiale forskjellene fremstår tydeligere i julen, selv om julegaver f.eks ikke trenger å være så dyre, om man er litt kreativ og personlig. Endel av våre nye landsmenn som ikke har familie i Norge kan nok også føle seg mer utenfor i julen. Selv har jeg lite gjenlevende familie og de nære jeg har igjen bor andre steder i landet. Med en traumatisert katt "for viderekommende katteire, som absolutt elsker mor men er skeptisk og redd ift de aller fleste andre mennesker, kan jeg ikke bare reise fra henne heller når jeg lyster eller sette henne på kennel, og jeg vil jo at dyret også skal ha ei god jul. Selv om jeg ikke har familie i byen jeg bor i, er jeg dog et veldig sosialt menneske med stort nettverk og gode venner, så ensomhet er noe jeg sjelden føler på, heller ikke i julen. Og katten min er jo så kosete at det nesten kan bli overdose kos og nærhet for meg ;-) Men jeg syns julen er en fin tid med mykje lys og mykje varme!

Men akkurat julaften venter jeg ingen invitasjoner fra folk med familie, så de siste julene når jeg ikke har vært med nær familie, har jeg feiret koselig julaften i regi av Bymisjonen med mye god mat og underholdning, sammen med mange både kjente og ukjente, enslige, fattige og rike, psykisk syke, noen rusmisbrukere, innvandrere med barn, enslige barnløse par og pensjonister, noen med problemer andre uten, og mange gode frivillige medhjelpere som finner en slik julefeiring spesielt meningsfylt. I Stavanger har Bymisjonens julemiddag blitt så populært at den for lengst er flyttet fra det som før var Bymisjonens kafe Josefine til Clarion hotell som har plass til mange flere. Jeg tror vi var over 200 mennesker der på julaften i år, og kokkelauget serverte oss det beste pinnekjøtt, desserter og kaker. Julenissen delte også ut gaver til både voksne og barn. God steming!

Etter middagen gikk jeg utpå kvelden ned til byens eneste jualftenåpne og mest julepyntede pub Beverly hvor jeg traff venner og kjente, blant annet en ugursk venn fra Kina som kom hit som politisk kvoteflyktning via FN for mange år siden og ikke har noen familie i Norge. Litt før midnatt kikket jeg også innom byens flotte domkirke, før jeg beveget meg videre til midnattsmesse i min egen katolske menighet, med en ganske lang men fin liturgi i vigilien, så etterpå ble det taxi hjem og rett til sengs.

Selv om jeg ikke har familie i Stavanger har altså stort nettverk og gode venner her, så enkelte faste juletradisjoner er etablert med "vennefamilien". Hvert år ber jeg disse to kjekke karene på nordnorsk lutefisk middag, med grov, søt sennep, bacon m fett, ertestuing med både friske og tørre erter, litt sukker og smør, mandelpoteter, øl og akevitt og en god dessert, nøyaktig sånn det skal være. Han ene er prest i Den norske Kirke, den andre er en alternativ buddhist, musiker og et Geni som sosial entreprenør. Jeg ble kjent med dem begge via Fontenehuset i Stavanger. Tror det er tredje året på rad nå at de kommer til lutefiskmiddag hos meg rett før jul så vi har avtalt det som en fast juletradisjon i fortsettelsen. Jeg pleier å være forsiktig med å legge ut bilder av venner og familie på nettet, men disse er alt så profilert i media og offentlighet at det neppe kan skade ;-)

Og så er det alle de hyggelige kaffebesøkene i førjulstiden, hvor man bare Må møtes før jul, utveksle gaver og denslags, men ikke har tid til en middag. Jeg må innrømme at det ikke ble noen julebakst her i år, men de krumkakene og småkakene man kjøper kan også være riktig gode. Hadde jeg hatt barn derimot hadde jeg nok både bakt småkaker og generelt holdt en høyere advents og julefaktor i huset, men slik ble det altså ikke for meg. Livet er uforutsigbart, men det er jo litt av moroa og. Det skjer bad things underveis men man får jo en god del positive overraskelser til det bedre gjennom livet og, om man bare holder ut i livet, i Gode OG onde dager. Jeg har et bedre og rikere liv i dag på mange måter enn jeg hadde trodd var mulig for 15-20 år siden, og syns det er godt å være "en moden dame". Min konvertering til den katolske Kirke i 2009 har også gitt meg personlig vekst, og tilført mye positivt til mitt liv, så om jeg er en livserfaren, "verdensvant, frigjort kvinne med litt skitt på vingene" med ganske vid horisont, er jeg også en meget takknemlig, sterkt troende og lykkelig katolikk. Gud må være med!

2. juledag hadde jeg besøk av en tidligere arbeidskollega som har blitt en god venn. Han kommer fra Etiopia og er virkelig en snill og omtenksom mann. Som koptisk kristen blir svin i hans kultur i likehet med islamske kulurer regnet som et urent dyr. Men godt røkt pinnekjøtt er en sikker vinner som de alle fleste kjøttspisere fra andre land liker. Han spiste i allfall godt og virket veldig fornøyd. Vi hadde flere lange kveldstimer sammen med mat og drikke og den gode samtalen.

3.dag hadde jeg invitert en god nabo som også er enslig og bor alene på ribbemiddag og det ble også en veldig hyggelig kveld, selv om jeg gikk tom for juleøl, og heller spretta ei flaske musserende rose jeg fikk til jul. Det funka faktisk bra til ribba, men sjøl sørget jeg også for å hyle ned en aqevitt, som er obligatorisk "for fettfordøyelsen" her i huset. Aldri julemiddag uten aqevitt! Litt oppvask og rot blir det nå alltid etter middagsgjester, men med topp moderne oppvaskmaskin og fagbrev i renhold er det lite å klage over ;-) Jeg elsker å lage mat til andre men hater å spise alene, så jeg har vel spist ute litt oftere enn økonomien min egl har godt av. Derfor foreslo jeg for naboen at siden jeg er hjemmeværende og hun går på jobb kan vi spleise på utgiftene og så kan jeg diske opp med en god og sunn hverdagsmiddag når hun kommer fra jobb f.eks en gang i uka. Det er en vinn-vinn situasjon og hyggelig for oss begge.

 

Årets julekompliment fikk jeg fra de tsjetsjenske barna som bodde noen år i samme blokk som meg, som ble mine trofaste hagevenner og mora en hyggelig nabovenninne. De er flyktninger fra Tsjetsjenia. Vi har besøkt hverandre noen ganger etter at de flyttet og jeg sender barna julegaver hver jul. Ingen dyre ting, men veltillpassede gaver. Ettersom famlien er muslimsk og eid på annen årstid på en måte er deres jul der barna får gaver, er det nok ekstra kjekt å få litt gaver til vår jul også. Så da moren takket sa hun at barna syns jeg er den snilleste damen jeg kjenner, og sånt varmer jo. Jeg pleier sjelden la ros og komplimenter gå meg til hodet, men barn og fulle folk sier det de mener, så komplimenter fra barn tar jeg til meg. Jeg syns også det er så kjekt å skreddersy gaver til voksne kjære at de spør om jeg er tankeleser når de åpner pakken. Det er en glede å gi og å ha å gi av!

Her er en av gavene jeg selv fikk i år fra en utrolig snill, kvikk, aktiv hjelpsom og positiv eldre venninne jeg har "adoptert som bestemor og AS bestemor alt mulig service". Noen mennesker er virkelig "hvite plussmennesker"!

I Morgen tar jeg meg en tur på romjulssalg, og ellers skal jeg mest bare slappe helt av frem til nyttår og feite meg litt mer opp på julesnadder, og få litt mer øl i hus, før jeg tar fatt på slankekur og "hvit måned" over nyttår, da er det greit å ta seg inn i litt igjen. Man kan ikke går rundt og føle seg som en overstuffa kalkun hele året! ;-)

Her er ellers årets julegave til meg selv. Stavangers eneste rosa scooter? Fra nå av kan dere bare kalle meg "Lynet"! :-D

FORTSATT GOD JUL 2017!!!

Nordmenn og dyr

BESTIALSK DRAP PÅ NORSK JORD? NEIDA, DETTE ER EN GRIS- SÅNNE VI SNART MESKER I OSS SOM JULERIBBE, SYLTE OG ALLSLAGS GODT JULEPÅLEGG, SOM ETTER BILDET Å DØMME ER EN HELDIGGRIS SOM HAR SLUPPET UNNA ALT STRESSET MED Å TRANSPORTERES TIL SLAKTERI STUET TETT SAMMEN MED EN FLOKK ANDRE GRISER BAKI EN TRAILER, GJERNE ET STYKKE VEI, FOR SÅ Å BLI SLAKTET ETTER SAMLEBÅNDSPRINIPPET PÅ ET AUTORISERT SLAKTERI DER LOVEN OM AT GRISENE SKAL JAGES INN OG SLAKTES ENKELTVIS I PRAKSIS AV EFFEKTIVITESÅRSAKER SLIK JEG SELV HAR OVERVÆRT OG SETT VED SELVSYN UNDER EGEN AGRONOMUTDANNING OG DERAV FÅR EN STØRRE ANGSTOPPLEVELSE OG KAN HAVNE I EN SITUASJON DER DEN I VILL DØDSANGST BLIR STÅENDE EN LITEN STUND OG TRÅKKE I ANDRE GRISERS BLOD MENS KOMPISEN DINGLER PÅ SLAKTEKROKEN OG GLIPPER MED ØYNENE, FØR DEN ERFARNE OBSERVANTE SLAKTEREN SOM GJØR DETTE TIL DAGLIG OG BLIR LITE EMOSJONELT BERØRT AV SLIKT MEN LIKEFULT ER OPPTATT AV Å GJØRE EN GOD OG EFFEKTIV JOBB SETTER EN EKSTRA SMELL I PANNA PÅ DEN ETTERSOM DEN SELV OM DEN ALT ER STUKKET I HALSPULSÅRA ETTER BOKA ÅPENBART IKKE FIKK NOK STRØM OG STADIG ER VED BEVISSTHET SLIK DET AV OG TIL ER MED EKSTRA SEIGE, STERKE ENKELTINDIVIDER SOM TÅLER MER ENN DE ANDRE, OG ALLMINNELIG GODE PROFESJONELLE SLAKTERE ER I LIKHET MED BØNDER FLEST INGEN BESTIALSKE UHYRER OG VIL HELST AT DYRA DE LEVER AV BÅDE SKAL LEVE UNDER AKSEPTABLE FORHOLD IHT TIL NORSK LOV OM DYREVELFERD OG INNEN PRAKTISK RIMELIGHET MED TANKE PÅ EFFEKTIVITET, PRODUKSJON OG LØNNSOMHET IKKE FOR DEN STØRSTE NØD VERKEN I LIV ELLER DØD OG AVLIVES PÅ EN EFFEKTIV, MEST MULIG SMERTEFRI OG RASK MÅTE, MEN HVOR HENSYNET TIL DYRET ALTSÅ I NOEN TILFELLER MÅ VIKE TIL FORDEL FOR EFFEKTIVITET OG MENNESKENES BEHOV, SÅ DISSE SOM SKREK OPP OM GRUSOMHET DA EN ANNEN BLOGGER HER POSTET EN VIDEO AV GÅRDSLAKT AV EN GRIS PÅ FOSEN VET IKKE HVA DE SNAKKER OM, GRISEN PÅ VIDEOEN LED MYE MINDRE NØD I EN MYE KORTERE TIDSPERIODE ENN FLERTALLET AV GRISER SOM GÅR TIL SLAKT I NORGE.

MAN HAR OGSÅ LOV TIL Å SLAKTE GRIS PÅ GÅRD SOM PÅ VIDEOEN FRA FOSEN SOM MULIGENS VAR TAPET PÅ GÅRDEN TIL FOSEN FOLKEHØGSKOLE DER JEG OGSÅ VAR ELEV I 1988/89, MEN KUN MED AUTORISERT SLAKTER TIL STEDE SLIK DET OGSÅ VAR DA JEG VAR MED PÅ GÅRDSKLAKT AV GRISENE VI VED ANKOMST SOM SPEDGRISER STRAKS HADDE DØPT "KOTELETT" OG "KOTELINE" FOR Å MINNE OSS SELV OM AT DE SØTE MORSOMMME GRISUNGENE IKKE VAR KJÆLEDYR, HVOR DENNE BRUKER BOLTPISTOL SOM SKYTES RETT INN I SKALLEN PÅ GRISEN OG KNOCKER DEN HELT, FØR DEN STIKKES I HALSPULSÅREN OG NORMAL MED ALT FESTEDE TAU STRAKS HEISES OPP I GRABBEN PÅ EN TRAKTOR HVOR DET BLIR EN DEL SPRELLING MED BEINA. MEN SELV OM GRISEN HAR KRAFTIGE DØDSKRAMPER SER DET VERRE UT ENN DET ER, FOR GRISEN ER ALT BEVISSTLØS SÅ DETTE ER BARE FYSISKE KRAMPER, OG MENS BLODET RENNER RASKT UT, SLUTTER DEN SNART Å SPRELLE OG ER STEIN DØD. BEDRE SKJEBNE KAN INGEN NORSK SLAKTEGRIS SOM HAR LEVD ET GODT PÅ ET ØKOLOGISK SMÅBRUK MED BEDRE DYREVELFERD, MER HALM I BINGEN, MER SNADDER FRA KJØKKENET OG RIKELIG MED KOKTE POTETER (SØL) ENN ALLMINNELIGE NORSKE "KRAFTFORRÅNER" OG PURKER OG RIK ANLEDNING TIL Å VÆRE UTE OG GRAVE I JORDA NÅR VÆR OG TEMPERATUR LÅ TIL RETTE FOR DET, OG SÅNT SETT LITE Å KLAGE PÅ.

JO MER VI HAR FJERNET OSS FRA NATUREN OG JO FÆRRE AV OSS SOM ER I KONTAKT MED PRIMÆRNÆRINGENE PÅ LANDSBYGDA JO MER UNATURLIG OG HYSTERISK INNSTILLING TIL DYRA DE FLESTE AV OSS SPISER MED VELBEHAG OG FINNER SVÆRT SÅ FRISTENDE OG INNBYDENDE PENT PAKKET INN I PLAST PÅ REMA. NOEN ER NESTEN BLITT SÅ TANDRE AT DE FINNER DET TRAUMATISK OG KJENNER STERKT UBEHAG Å GÅ INN I EN REN SLAKTERBUTIKK, SOM DET FORTSATT HELDIGVIS FINNES EN DEL AV, HVOR DET LUKTER MER AV DYR, DET RÅE KJØTTET SER MER UT SOM KJØTT OG MAN BÅDE KAN ØYNE BLODSAFT OG STØRRE STYKKER AV DYRET OG TYDELIG SE AT DET ER EN DEL AV ET DYR OG HVOR MAN ENDA TIL FINNER ULIKE INNVOLLER FRA DYR, SOM LAMMELEVER, OKSEHJERTE OG KYLLINGNYRER. UTMERKET MAT MED GOD TILBEREDNING!

I DEN YNGRE GARDE AV VÅR MODERNE URBANE SIVILISASJON ER DISTANSEN TIL NATUREN OG DET ENKLE JORDNÆRE LIVET FOLK PÅ BYGDA OG ALLE MED NÆRHET TIL GÅRD HAR ET MER RASJONELT OG AVSLAPPA FORHOLD TIL. HVA DEN VILLE NATUR SELV ANGÅR ER JO DEN, UTEN Å KUNNE SIES Å VÆRE VERKEN OND ELLER GOD MORALSK SETT, DEN MEST BRUTALE OG GRUSOMME MOT SINE EGNE. OG NÅR KATTEN LEKER MED MUSEN OG SÅNN SETT HAR STOR GLEDE AV Å SEIGPINE DET LILLE BYTTER FØR DET DREPER DEN, KAN MAN IKKE BESKYLDE KATTEN FOR Å VÆRE EN OND FORDERVELIG SADIST, DEN ER BARE EN KATT MED DE NATURLIGE INSTINKTENE DEN ER DESIGNA MED INNTAKT SOM EN NATURLIG MEN OGSÅ MULIGENS UNDER PÅVIRKNING AV KONTAKTEN MED OSS MENNESKER GJENNOM ÅRTUSENENER NATURLIG LEKEN DER DET ENGANG HANDLER OM Å OVERLEVE. JAKTINSITINKTET HAR DEN I SEG OG DE FLESTE AV KATTENE SOM I NORGE ER UTRYDDET I VILL TILSTAND LIKER OM DE ER SUNNE OG VITALE OG HAR DET BRA GODT Å LEKE OG TRENGER Å AKTIVISERE SEG LITT PÅ KATTERS NATURLIGE VIS, SÅ FOR DEN VELERNÆRTE MATKRESNE OG FORKJÆLTE INNEKATT BLOT LYST UTEN INTERESSE I Å SPISE BYTTET MEN GJERNE BRAGT SOM EN GAVE TIL MATMOR MED FORVENTNING OM ROS, IALLFALL HAR MIN KATT EN GREIE AKKURAT DER. PÅ MANGE GÅRDER I NORGE HOLDER MAN STADIG KATTER, IKKE BARE FORDI MAN SYNS DET ER ET KOSELIG DYR OG ER GLAD I KATTER, MEN HVOR KATTEN UTOVER DET RENT KJÆLEDYRMESSIGE OGSÅ HAR EN NYTTEFUNKSJON SOM JEGER, FOR PÅ GÅRDER SAMLER DET SEG OFTE MANGE MUS PÅ GRUNN AV RIK FORTILGANG OG MANGE GODE BOSTEDER, HALM OG OG HØY OG VARME GJØDSELKJELLERE Å GJEMME SEG I. DER KAN EN MUS LEVE GODT NÅR NETTENE BLIR LANGE OG KULDA SETTER INN, MEN GÅRDSKATTA MÅ DE TA MED I BETRAKTNING.

DET HAR VÆRT MYE SKRIK OM ULV DE SISTE ÅRENE, OG JEG HAR IKKE PROBLEMER MED Å SE SAKEN FRA BEGGE SIDER. FOR BØNDENES DEL HANDLER DET JO HELLER IKKE BARE OM ØKOMOMI, FOR JEG REGNER MED ERSTATNINGEN I STOR GRAD DEKKER DE ØKOMOMISKE TAPENE NÅR SAUENE DERES BLIR TATT AV ULV. DE BRYR SEG JO OM DYRA SINE SELV OM SAUER ER NOE HELT ANNET ENN KJÆLEDYR OG MAN IKKE HADDE HOLDT SAU I NORGE OM DET IKKE HADDE VÆRT FOR KJØTTET OG , IDAG I LANGT MINDRE GRAD ENN I TIDLIGERE TIDER OGSÅ FOR ULLAS DEL. SAUER ER ÅLREITE DYR OG VÅRT MEST ØKOLOGISKE HUSDYR SOM LEVER EN STOR DEL AV SITT LIV UTE PÅ BEITE I MER ELLER MINDRE KULTIVERT ELLER VILL FRI NATUR, HVOR BONDEN HØSTER AV OVERFLODEN DER DE LAMMENE SOM BLE FØDT OM VÅREN FOR SÅ Å LEVE HERRENS GLADE DAGER I FLOKKEN SAMMEN MED SIN MOR OG GODE LEKEKAMMERATER I GUDS FRIE NATUR I LYKKELIG UVITENHET OM EGEN FORHÅNDSBESTEMTE SKJEBNE SLAKTES KORT TID ETTER AT DE ER KOMMET I HUS OM HØSTEN, MED UNNTAK AV DE FÅ UTVALGTE SOM GÅR VIDEREN INN I PRODUKSJONEN TIL AVL OG PÅSETT. DET ER OGSÅ INDIVDUELL FORSKJELL PÅ SAUER OG EN GOD MORSAU KAN BLI VÆRENDE PÅ GÅRDEN I MANGE ÅR, SÅ SAUEBØNDENE KAN FÅ ET SVÆRT SÅ PERSONLIG FORHOLD TIL SINE DYR, OG DET ER KLART DET GÅR INNPÅ DEM OG SKJÆRER DEM I HJERTET MED TANKE PÅ SAUENS LIDELSER NÅR DE FINNER DYRA SINE ILLE TILREDT AV ULV I DE DISTRIKTENE DER DET ER ET PROBLEM. PÅ SAMME TID KAN MAN JO LURE PÅ HVA SOM HAR SKJEDD MED DEN TRADISJONELT STØDIGE, JORDNÆRE OG MENTALT SUNNE OG SOLIDE BONDESTAND OG TENKE FOR SEG SELV AT NÅ DRAR DE DET VIRKELIG TIL DEN NORSKE VANNGLASSMELLOMDRAMAERS HYSTERISKE LATTERLIGHET, NÅR DET ANGIVELIG YTRES I DET OFFENTLIGE ROM PÅ FULLT ALVOR AT BILDET AV EN ULV SOM BAKGRUNN FOR FOLKELIGE NISSEMOTIVER PÅ ÅRETS JULEMELKEKARTONGER FRA TINE UTGJØR ENN TRUSSEL MOT NORSKE BØNDERS PSYKISKE HELSE. DA MÅ DET VIRKELIG STÅR VELDIG DÅRLIG TIL ALT MENTALT MED NORSKE BØNDER. FORØVRIG ER DET LIKEFULLT IRONISK AT EN DEL AV DE SAMME DYREVERNERNE SOM SIDESTILLER ALLMINNELIG NORSK GRISESLAKT MED BESTIALSKE MORD OG GRUSOMME KRIGSFORBRYTELSER, DER ORD SOM GRUSOMHETER OG BESTIALITET HAR SIN PLASS PÅ TROSS AT ULVEN PÅFØRER SAUEOFRENE SINE MYE MER OG LANGT STØRRE OG MER LANGVARIG LIDELSE EN VED NOE NORSK GRISESLAKT OGSÅ ER DE MEST IHUGA FORKJEMPERNE FOR DEN NORSKE ULVEBESTAND OG IKKE VIL SKYTE SELV DEN MEST MANNEVONDE GRÅBEIN. Å FORBY EVENTYRET OM RØDHETTE OG ULVEN AV HENSYN TIL NORSKE BØNDERS MENTALE HELSE ER UANSETT Å DRA DET LITT VEL LANGT ;-)

 

OG MAN KAN VIRKELIG LURE PÅ HVA DET ER SOM ER GALT MED DEN NORSKE KULTUR DER MAN PÅ DEN ENE SIDEN ER SÅ GRENSELØST GLAD I DYR OG TANKEN PÅ SMÅ KYLLINGERS POTENSIELLE DØDSANGST DE FÅ SEKUNDENE DET TAR FØR KVERNA GLEFSER I SEG DET LIVET SOM IKKE HOLDT INDIVIDSTANDARD TIL Å VOKSE OPP OG LEVE EN KORT OG IKKE ALLTID SÅ HYGGELIG BURHØNSTILVÆRELSE ELLER I EN SAMMENSTIMLET MONOKULTUR SOM IKKE ER STOR MER BEKVEM OG INNRETTET ETTER KYLLINGERS NATURLIGE BEHOV, SELV OM MANGE LAR SEG BEDRA AV EGG FRA "FRITTGÅENDE HØNER", DER JEG KONSEKVENT VELGER EGG FRA ØKOLOGISKE HØNS SOM LEVER MYE BEDRE HØNSELIV. MEN ALTSÅ! TANKEN PÅ KYLLINGERS DØDSANGST SMERTER OG UROER ALTSÅ GODE NORDMENN LANGT INN I SJELA, MENS DE 15000 MENNESKEFOSTRENE SOM VED DEN MEST VANLIGE GJENNOMSNITTSABORT ALT ER AV UDISKUTABEL MENNESKELIG ART OG HAR BITTESMÅ FINGRE OG TÆR OG FAKTISK SUGES UT UTEN ANESTESI FOR FOSTERET OG SÅNN SETT AVLIVES PÅ ET MER BESTIALSK VIS ENN VED KATTEABORT UTEN AT DET SYNES Å VÆRE SÆRLIG MANGE SOM HAR NOEN VIDERE OMTANKE FOR DET LILLE INDIVIDET, OG DE SAMME SOM GÅR I TOG OG STARTER AKSJONER PÅ NETTET IKKE BARE NÅR DET ER PÅ SIN PLASS FORDI DYR FAKTISK BLIR MISHANDLET ELLER LEVER ET SÅ MISERABELT OG LITE TILPASSET DYRETS NATURLIGE BEHOV OG INSTINKTER SOM VI HAR SETT I NORSK PELSDYRNÆRING, SELV OM DET ANTAGELIG IKKE ER HELSVART DER HELLER, HOLDT SÅ INDERLIG "SAMLENDE NASJONALT KJEFT" DA EN TIDLIGERE SYKEPLEIER SOM HADDE ARBEIDET PÅ EN ALLMINNELIG NORSK ABORTAVDELING VÅGET Å TALE MOT DET INHUMANE I PRAKSISEN HUN HADDE DELTATT I, DER PRAKSISEN VAR AT LEVENDE FULLT UTVIKLEDE ABORTER PÅ LEVEDYKTIG PREMATURBARNSTADIE SOM KUNNE VOKST OPP SOM HELT NORMALE MENNESKER OM DET HADDE FÅTT MENNESKELIG KJÆRLIGHET, VARME OG OMSORG OG BLITT LAGT I KUVØSE, MED LOVPÅLAGT FORBUD MOT "HUMAN TOUCH" (DER ETHVERT FORSØK FRA HELSEPERSONELL PÅ Å REDDE ET SLIKT LITE LEVENDE MENNESKEINDIVID MED STOR SANNSYNLIGHET VILLE RESULTERT I INNDRAGELSE AV AUTORISASJON, FENGSELSSTRAFF OG FORBUD MOT Å JOBBE VED NORSKE SYKEHUS I ALL FREMTID) BLE LAGT BORT PÅ ET EGET KALDT ROM, SIKKERT PÅ EN ISKALD STÅLBENK FOR Å DØ. DA HADDE DET MINSANTEN VÆRT MER HUMANT Å SETTE EN GIFTSPRØYTE, MEN MAN ER SÅ OPPTATT AV Å FORNEKTE OG OMSKRIVE AT MAN TAR MENNESKELIV VED DISSE ABORTINNGREPENE AT MAN ALTSÅ I SLIKE TILFELLER AVSTO FRA ET MER HUMANT BARMHJERTIGHETSDRAP HELLER ENN EN ISKALD ENSOM DØD UTEN NOEN SINNE Å HA FÅTT EN HUMAN BERØRING AV MENNESKELIG VARME, OMSORG OG KJÆRLIGHET. DET ER DA MAN KAN BRUKE ORD SOM INHUMANT, BESTIALSK OG GRUSOMT, SOM PASSER DÅRLIG OG ER TATT HELT UT AV RASJONELLE DIMENSJONER NÅR DE BRUKES OM ET ALLMINNELIG HUMANT OG HELT LOVLIG GÅRDSLAKT AV EN GJØGRIS, SPESIELT OM DE SOM BRUKTE SLIKE ORD OM DEN GRISESLAGT VIDEOEN SOM BLE LAGT UT AV NOEN HER PÅ BLOGG.NO ER AV DE SOM SKAL SPISE RIBBE I JULA.

KJÆLEDYR OG DET FORHOLDET MAN FÅR TIL SINE KJÆLEDYR ER NOE GANSKE ANNET ENN BUFE OG HUSDYR SOM HOLDES FOR PRODUKSJON AV KJØTT, EGG OG MELKEPRODUKTER OG ELLERS IKKE VILLE FUNTES I NORGE OG HELLER IKKE KAN OVERLEVE ELLER LEVE GODT I VILL TILSTAND I NORSK NATUR OG IKKE ER EN DEL AV VÅR VILLE FAUNA OG I MANGE TILFELLER DREIER SEG OM MENNESKEDESIGNA ARTER OG RASER SOM HAR BLITT HOLDT SOM HUSDYR OG ARVET FREM FRA EN FORHISTORISK URRASE ETTER ØNSKEDE EGENSKAPER FRA DE TIDLISTE TIDER I MENNESKEHETENS KULTURHISTORIE OG SIVILISASJONSUTVIKLING OG I DAG ER RENE KULTURRASER SOM ARTS OG RASEMESSIG IKKE FINNES SOM VILL NATURLIG ART SELV OM DET KAN FINNES ANDRE ARTER OG I TILLFELLE SAU OGSÅ EN NORSK VILLSAURASE, MEN OGSÅ DEN HAR KUN OVERLEVD SOM RASE OG FINNES OGSÅ KUN I DAG I KULTURBESTAND VED MENNESKERS SKJØDSEL, OG KAN SÅNN SETT IKKE SIES Å VÆRE EN DEL AV DEN VILLE FAUNAEN I NORGE. EGENTLIG TROR JEG AT SÆRLIG BARN OG UNGDOM SOM HAR BODD OG LEVD SINE LIV I BY OG ER UTEN DEN JORNÆRE NATURLIGE KONTAKTEN MED NATUREN, HUSDYRENE PÅ VÅRE GÅRDER OG ALDRI HAR HATT NOEN NÆRHET TIL SLIKT OG SÅNN SETT ER TILBØYELIGE TIL Å RELATERE TIL ALLE DYR SOM OM DET SKULLE VÆRE SNAKK OM ET KJÆLEDYR, EN HUND ELLER EN KATT OG ER TILBØYELIG TIL Å "MENNESKELIGGJØRE" ALLE DYR, SÆRLIG OM DET SER SØTE UT HADDE HATT GODT AV Å BLI RASJONELT REALITETSORIENTERT, STIKKE FINGEREN I JORDA OG FÅ BAKKEKONTAKT MED MODER JORD VED Å KOMME SEG UT PÅ LANDET. GRUNNKURS I ØKOLOGISK LANDBRUK VED FOSEN FOLKEHØGSKOLE ANBEFALES TIL ALLLE UNGE SOM ER GLAD I DYR OG NATUR OG OPPTATT AV MIJØVERN, SÅ KAN DET HENDE DE FINNER UT AT GÅRDSSLAKT AV GRIS IKKE ER SÅ ILLE OG BESTIALSK LIKEVEL OG LÆRE SEG Å SE DET NATURLIGE I DET OG FÅ EN FORSTÅELSE AV SAMMENHENGEN OG OGSÅ NØDVENDIGHETEN AV OG NYTTEN I HUSDYRPRODUKSJONEN, DER MAN GJENNOM DELTAGELSE I HELE PROSSESEN OG PRODUKSJONSREKKEN OGSÅ VIL FÅ EN ANNEN FORSTÅELSE AV OG FORHOLD TIL SLAKTING.

OG SIDEN DET VAR FORHOLDET TIL DYR JEG SNAKKET MEST OM DENNE GANGEN, OG DET KAN VÆRE GODT MED DET SOM ER MJUKT, MILDT OG LITT MORSOMT OG LETT OGSÅ OG GRAVALVOR SJELDEN ER DET BESTE FOR HELSA I LENGDEN UTEN AT MAN DERMED MÅ HENFALLE TIL RENT TULL OG TØYS UTEN Å TA NOE SOM HELST ALVORLIG BLOT EVIG PÅ UTKIKK ETTER "LETT UNDERHOLDNING OG MORO" KAN DENNE TRUDELUTTEN AV GODE GAMLE PAUS PASSE FINT SOM AVSLUTNING. VÅR NORSKE DYLAN ER EN KLOK OG SERIØS MANN, MEN KAN FÅ ALVORLIGE TING SAGT OG GODE POENGER FREM PÅ EN SJELDEN VARM, FORNØYELIG OG MORSOM MÅTE.


 

 

MOSTERØY

Beklager igjen dårlig billedkvalitet

MINNER FRA HARDANGER

Minner fra nord

NOEN GAMLE OG NYE BILDER AV HELLER DÅRLIG BILLEDKVALITET

Mine Besteforeldres gamle hus, Landeheimen, Målsnes. Målselv, Troms og litt av min mors hage. Eiendommen er nå solgt ut av familien.

POLAR ZOO I BARDU

GAUPE

ULV

MÅLSELVFOSSEN

TROMSØ FRA FLØYA (TOK TAUBANEN OPP)

PAPPA PÅ FISKETUR

ONKEL SLØYER FISK

 PAPPA MED EN LITEN TORSK. HAN HAR NÅ LAGT INN ÅRENE FOR GODT, OG FOR HÅPENTLIGVIS KOMMET HJEM ETTER Å HA LAGT UT PÅ SISTE REIS.

 KLASSISKE POSTKORTMOTIV FRA MIN MORS ALBUM;-)

 MIDNATTSOL, UTSIKT FRA STUEVINDUET I MITT BARNDOMSHJEM

FRA HAUAN UTOVER MALANGSFJORDEN

VERDEN ER SÅ STOOOR! ;-)

, Målselv

"Free at last!"