Min jul 2017

Nå er Stavangers gater stemningsfullt julepyntet og det er fred i by og land. Julen er i Norge mer en kanskje andre steder i verden en utpreget familiehøytid, hvor særlig julaften, 1. og 2. juledag er forbeholdt famlie eller spesielt nære venner, og det er også mer enn andre høytider "barnas høytid". Julen da også Gud selv kom til oss i skikkelse av et lite, sårbart, uskyldig og avhengig barn. Sånn sett er det ikke rart at også nordmenn blir "litt ekstra snille i julen". Jeg syns det er en fin tid til å vise de man er glad i og setter pris på en ekstra oppmerksomhet og er en glad giver, så jeg synes slett ikke det er noen sur plikt å besøke venner og kjære og gi dem noen ekstra lyspunkter når de er blitt så gamle og syke at de nå må feire julen på syke og aldershjem.

Siden julehøytiden i Norge er så familiær og "privat", og folk med dårlig økonomi og mange å kjøpe gaver, opplever at ensomheten blir større og de sosiale forskjellene fremstår tydeligere i julen, selv om julegaver f.eks ikke trenger å være så dyre, om man er litt kreativ og personlig. Endel av våre nye landsmenn som ikke har familie i Norge kan nok også føle seg mer utenfor i julen. Selv har jeg lite gjenlevende familie og de nære jeg har igjen bor andre steder i landet. Med en traumatisert katt "for viderekommende katteire, som absolutt elsker mor men er skeptisk og redd ift de aller fleste andre mennesker, kan jeg ikke bare reise fra henne heller når jeg lyster eller sette henne på kennel, og jeg vil jo at dyret også skal ha ei god jul. Selv om jeg ikke har familie i byen jeg bor i, er jeg dog et veldig sosialt menneske med stort nettverk og gode venner, så ensomhet er noe jeg sjelden føler på, heller ikke i julen. Og katten min er jo så kosete at det nesten kan bli overdose kos og nærhet for meg ;-) Men jeg syns julen er en fin tid med mykje lys og mykje varme!

Men akkurat julaften venter jeg ingen invitasjoner fra folk med familie, så de siste julene når jeg ikke har vært med nær familie, har jeg feiret koselig julaften i regi av Bymisjonen med mye god mat og underholdning, sammen med mange både kjente og ukjente, enslige, fattige og rike, psykisk syke, noen rusmisbrukere, innvandrere med barn, enslige barnløse par og pensjonister, noen med problemer andre uten, og mange gode frivillige medhjelpere som finner en slik julefeiring spesielt meningsfylt. I Stavanger har Bymisjonens julemiddag blitt så populært at den for lengst er flyttet fra det som før var Bymisjonens kafe Josefine til Clarion hotell som har plass til mange flere. Jeg tror vi var over 200 mennesker der på julaften i år, og kokkelauget serverte oss det beste pinnekjøtt, desserter og kaker. Julenissen delte også ut gaver til både voksne og barn. God steming!

Etter middagen gikk jeg utpå kvelden ned til byens eneste jualftenåpne og mest julepyntede pub Beverly hvor jeg traff venner og kjente, blant annet en ugursk venn fra Kina som kom hit som politisk kvoteflyktning via FN for mange år siden og ikke har noen familie i Norge. Litt før midnatt kikket jeg også innom byens flotte domkirke, før jeg beveget meg videre til midnattsmesse i min egen katolske menighet, med en ganske lang men fin liturgi i vigilien, så etterpå ble det taxi hjem og rett til sengs.

Selv om jeg ikke har familie i Stavanger har altså stort nettverk og gode venner her, så enkelte faste juletradisjoner er etablert med "vennefamilien". Hvert år ber jeg disse to kjekke karene på nordnorsk lutefisk middag, med grov, søt sennep, bacon m fett, ertestuing med både friske og tørre erter, litt sukker og smør, mandelpoteter, øl og akevitt og en god dessert, nøyaktig sånn det skal være. Han ene er prest i Den norske Kirke, den andre er en alternativ buddhist, musiker og et Geni som sosial entreprenør. Jeg ble kjent med dem begge via Fontenehuset i Stavanger. Tror det er tredje året på rad nå at de kommer til lutefiskmiddag hos meg rett før jul så vi har avtalt det som en fast juletradisjon i fortsettelsen. Jeg pleier å være forsiktig med å legge ut bilder av venner og familie på nettet, men disse er alt så profilert i media og offentlighet at det neppe kan skade ;-)

Og så er det alle de hyggelige kaffebesøkene i førjulstiden, hvor man bare Må møtes før jul, utveksle gaver og denslags, men ikke har tid til en middag. Jeg må innrømme at det ikke ble noen julebakst her i år, men de krumkakene og småkakene man kjøper kan også være riktig gode. Hadde jeg hatt barn derimot hadde jeg nok både bakt småkaker og generelt holdt en høyere advents og julefaktor i huset, men slik ble det altså ikke for meg. Livet er uforutsigbart, men det er jo litt av moroa og. Det skjer bad things underveis men man får jo en god del positive overraskelser til det bedre gjennom livet og, om man bare holder ut i livet, i Gode OG onde dager. Jeg har et bedre og rikere liv i dag på mange måter enn jeg hadde trodd var mulig for 15-20 år siden, og syns det er godt å være "en moden dame". Min konvertering til den katolske Kirke i 2009 har også gitt meg personlig vekst, og tilført mye positivt til mitt liv, så om jeg er en livserfaren, "verdensvant, frigjort kvinne med litt skitt på vingene" med ganske vid horisont, er jeg også en meget takknemlig, sterkt troende og lykkelig katolikk. Gud må være med!

2. juledag hadde jeg besøk av en tidligere arbeidskollega som har blitt en god venn. Han kommer fra Etiopia og er virkelig en snill og omtenksom mann. Som koptisk kristen blir svin i hans kultur i likehet med islamske kulurer regnet som et urent dyr. Men godt røkt pinnekjøtt er en sikker vinner som de alle fleste kjøttspisere fra andre land liker. Han spiste i allfall godt og virket veldig fornøyd. Vi hadde flere lange kveldstimer sammen med mat og drikke og den gode samtalen.

3.dag hadde jeg invitert en god nabo som også er enslig og bor alene på ribbemiddag og det ble også en veldig hyggelig kveld, selv om jeg gikk tom for juleøl, og heller spretta ei flaske musserende rose jeg fikk til jul. Det funka faktisk bra til ribba, men sjøl sørget jeg også for å hyle ned en aqevitt, som er obligatorisk "for fettfordøyelsen" her i huset. Aldri julemiddag uten aqevitt! Litt oppvask og rot blir det nå alltid etter middagsgjester, men med topp moderne oppvaskmaskin og fagbrev i renhold er det lite å klage over ;-) Jeg elsker å lage mat til andre men hater å spise alene, så jeg har vel spist ute litt oftere enn økonomien min egl har godt av. Derfor foreslo jeg for naboen at siden jeg er hjemmeværende og hun går på jobb kan vi spleise på utgiftene og så kan jeg diske opp med en god og sunn hverdagsmiddag når hun kommer fra jobb f.eks en gang i uka. Det er en vinn-vinn situasjon og hyggelig for oss begge.

 

Årets julekompliment fikk jeg fra de tsjetsjenske barna som bodde noen år i samme blokk som meg, som ble mine trofaste hagevenner og mora en hyggelig nabovenninne. De er flyktninger fra Tsjetsjenia. Vi har besøkt hverandre noen ganger etter at de flyttet og jeg sender barna julegaver hver jul. Ingen dyre ting, men veltillpassede gaver. Ettersom famlien er muslimsk og eid på annen årstid på en måte er deres jul der barna får gaver, er det nok ekstra kjekt å få litt gaver til vår jul også. Så da moren takket sa hun at barna syns jeg er den snilleste damen jeg kjenner, og sånt varmer jo. Jeg pleier sjelden la ros og komplimenter gå meg til hodet, men barn og fulle folk sier det de mener, så komplimenter fra barn tar jeg til meg. Jeg syns også det er så kjekt å skreddersy gaver til voksne kjære at de spør om jeg er tankeleser når de åpner pakken. Det er en glede å gi og å ha å gi av!

Her er en av gavene jeg selv fikk i år fra en utrolig snill, kvikk, aktiv hjelpsom og positiv eldre venninne jeg har "adoptert som bestemor og AS bestemor alt mulig service". Noen mennesker er virkelig "hvite plussmennesker"!

I Morgen tar jeg meg en tur på romjulssalg, og ellers skal jeg mest bare slappe helt av frem til nyttår og feite meg litt mer opp på julesnadder, og få litt mer øl i hus, før jeg tar fatt på slankekur og "hvit måned" over nyttår, da er det greit å ta seg inn i litt igjen. Man kan ikke går rundt og føle seg som en overstuffa kalkun hele året! ;-)

Her er ellers årets julegave til meg selv. Stavangers eneste rosa scooter? Fra nå av kan dere bare kalle meg "Lynet"! :-D

FORTSATT GOD JUL 2017!!!

Bilder av Musa mi!!!

Vel det var en liten "Luremus" det, og gutta ble kanskje litt skuffa over den "luka", men nå er vi jo midt inne i den travle adventstid og hva må man ikke da ty til for å lokke folk inn på bloggen sin. Lærer jo av titlene til endel av de andre Bloggerne her! Og til dere jenter kan jeg komme med et godt råd med Julebord og denslags rundt svingen. For når katta er borte danser musene på bordet. Og når pappa er borte hender det man finner på å arrangere Privatfest og da gjelder det å passe seg for katta. Så mens nettene blir lange og kulda setter inn for fullt, husk fjellvettreglene, drikk med måte, lytt til denne lille "Musevisa", kos dere og Take Care! (#me-too!)