Puerto de la Cruz

 

Puerto de la Cruz er ikke stedet du skal reise til dersom du er en partyglad ungdom som først og fremst ønsker å feste sammen med annen ungdom og ønsker deg til et sted med mange diskoteker og nattklubber som holder åpent uti de små timer. Men det er heller ingen trøtt feriekoloni for gamle pensjonister. Byen har mange barer, kafeer og restauranter, og selv om dette er en av de minst turistifiserte byene av såpass størrelse på øya er det et yrende folkeliv i gatene også på kveldstid, hvor lokalbefolkningen går ut sammen med det som er av turister. Alt stenger imidlertid veldig tidlig, så i ukene er byen så og si folketom og "død" når klokka har bikka over midnatt. Selv i helgene er det få steder som holder åpent lenger enn til kl.01.00. I og med at dette er en levende lokalby hvor folk lever, arbeider og bor- og ingen kuliss bygd opp kun for turister, selv om et lite område av byen, der de store saltvannsbassengene/den kunstige sjøen ligger i hovedsak består av hoteller og hotellrestauranter som befolkes primært av turister og noen gateselgere/souvernirbutikker.

LOKALE FEIRINGER, KULTURELT FOLKELIV OG FESTIVALER. Puerto de la Cruez er jo en del av det katolske spania, og i katolske land har man generelt et litt annet forhold til religionen som ikke blot er for spesielt religiøse kirkegjengere, men på en annen måte enn i vår kultur griper inn i og setter preg på hele folkelivet og kulturen, med mye folklore ofte oppblandet med urgamle førkristne tradisjoner og årstidsskiftninger,  lokale helgenfeiringer og Fiestas. Min reisemåned, november, er imidlertid absolutt lavsessong for "fiestas" så kulturelt sett er det ikke så mye som skjer i Puerto de la Cruz på denne tiden av året, før det igjen tar seg opp ved Juletider. De store Høytidene, jul og påske har jo også en langt større plass i katolske, latinske land, og spanjolene ser generelt ut til å elske pynt, farger og Fisestas og er flinke til å gjøre en fest ut av helgendager, og mindre helligdager som er allmenne unvierselle i tillegg til feiringene av sine spesielle lokale "favoritthelgener". En del av de årlige Festivitasene i Puerto de la Cruz  følger årstidene i naturen og er knyttet til såtiden om våren, høsten og druehøsten spesielt. Det feires med tradisjonell musikk og dans. Feiringen av Korset (Exaltcion de la Cruz) som går av årlig stabel først i mai er den mest tradisjonelle, knyttet til byens historie. Da dekoreres bl.a de mange Korsene på husveggene som i sin tid ved et Kors på et spesielt viktig bygg i havnen har gitt byen dens navn og altså bæres videre i byens tradisjon. På St.Hans tenner man bål og tradisjonen er da at man jager horder av geiter ut i havna og bader dem i sjøen. Det er en gammel skikk etter øyas urbefolkning som skulle sikre dyra god helse resten av året. En av de største feiringene holdes i juli, da feires "The great Power of God and our Lady of the El Carmen Virgin. En figur av helgenen blir båret av lokale sjømenn og fiskere og det er stor festivitas. Og hvert år i august og februar samler feiringen av Kanariøyenes Hovedhelgen, "The Virgin of Candelaria" som betyr svært mye for kanarierne tusenvis av pilegrimer. Så på Tenerife og Kanariøyene som ellers i latinske land har Kirken og den katolske tro fortsatt en stor og viktig plass. Det 10 dager lange Carnevalet i forbindelse med den katolske fasten der man tradisjonelt ikke skulle spise kjøtt i det hele i 40 dager fra Askeonsdag frem til Påske (Carne= kjøtt, Karneval betyr oversatt fra latin noe sånt som "farvel kjøtt" og var altså tradisjonelt en slags hedonistisk krampe før den strenge Kirkelige fastetiden satte inn) . Karneval i Puerto de la Cruz har vunner internasjonalt ry og gjennom mer enn 30 år har de med sine ulike grupper av "comparas, murgas og rondallas" hatt en "karnevalsartistutveksling" med Dusseldorf. Den mest høylydte feirinbgen i byen er derimot "Fiesta de los Cacharros, dedikert til Helgenen San Andres hvor all slags metallskrammel og kjøkkenutstyr av metal dras gjennom gatene til minne om den gamle feiringen av den første vinsmakingen av årets vin. En annen mer moderne festival er byens modellflyfestival.

RESTAURANTER, BARER OG UTESTEDER:

De koseligste og mest stemningsfulle gatene og smugene, der det ligger mange restauranter og (tapas-) barer tett i tett befinner seg vest for Plaza del Chargo som er et yrende torg i sentrum med mange barer og restauranter, på nedsiden av gaten San Felipe, og her kan du også oppleve gatemusikanter/artister som spiller levende musikk på/ved enkelte utesteder. Jeg fikk bl.a oppleve en ganske bra jazzsaxonist på en liten tapasbar ved et torg jeg tror heter Plaza Peres Goldes, så det anbefales å vandre litt rundt i dette området. Mitt beste måltid i byen hadde jeg her på en restaurant som heter El Bajio. Der spiste jeg en god biff med en utsøkt peppersaus. I denne byen på Tenerife får du ikke som på "den overturistifiserte skrekk og gru-øya Gran Canaria" servert dansk fleskestek og svenske kjøttbullar av en svensktalende kelner og norsk meny i et "kjøpesenter" av restauranter kun for turister, men kan generelt nyte god, kanarisk mat av lokale råvarer, selv om byen også har en Mc.Donald restaurant, noen internasjonale restauranter (jeg spiste indisk en dag og så også noen Kina-restauranter. Dertil finnes det flere restauranter som serverer italienskinspirert mat som pizza og pasta).

GASTRONOMI:

For det meste spiste jeg selv lokal kanarisk mat, hvor "de rynkede saltpotetene" (papas arrugadas) og mojosausene, hvor den røde er den vanligste, går igjen. Kanin i Salmorejo saus som er en lokal spesialitet anbefales, men velg et bra sted for det er ikke alle steder den tilberedes like godt. Fisk og sjømat er også en viktig del av det tenerifske kostholdet, så de har mange bra restauranter som serverer fisk og sjømat i ulike lokale varianter, og ikke bare den klassiske spanske paellaen. I tillegg har de en del gode lokale oster av både ku, sau og geit. Skinker kommer som i resten av Spania forøvrig også i mange varianter, og på enkelte tapasrestauranter henger det en variete av skinker i taket klare til å skjæres av. Tradisjonelt laget man på Tenerife rom av sukkerrør, og rom er fortsatt populært her selv om denne tradisjonsbaserte produksjonen er begrenset, både klassisk brun og hvit rom, og den søte lokale "likørvarianten"- honningrom. Prisnivået på mat og drikke "ute på byen" er ellers behagelig lavt. En person kan spise en bra middag med drikke til for 300kr og enda til langt under det avhengig av hvor og hva man spiser.

 

Ellers finnes det noen gode lokale viner, både røde og hvite, hvor de vanligste er unge, røde viner. Jeg besøkte en Bodega under oppholdet, og av det jeg fikk smake der, var det faktisk rosevinen som skilte seg ut som den beste, men selv er jeg ikke noe utpreget vinmenneske og foretrekker godt øl, og det lokale ølet her (Doro?) er ganske godt, i tillegg er jo "una cerveza, por favor" en av de få tingene jeg kan si på spansk. Har man lyst på noe søtt finnes det også noen få gode konditorier og endel iskrembarer i byen, som også har åpent på kveldstid. Barer som serverer det meste av drinker (som Africa hvor man også kan røyke en vannpipe) og på den lille Tapasbaren FYM ved siden av, som har sin egen Facebookside serverer de de mest sinnsykt overdådig store og garnyterte tropiske coctails og byens beste (og største) Sangria. Jeg gikk dit nesten hver kveld etter som den lå sentralt til, men likevel i en rolig gate/smug uten det største rennet av andre turister, mens det derimot fremstod som et sted som tiltrakk seg endel lokale for en prat, en vennestund og en øl. De serverer også mindre tapasretter og skinke. Den nest siste kvelden på FYM ba jeg de lage noe spesielt godt til meg etter eget valg fra sin cocktailmeny. Da drinken omsider kom på bordet skjønte jeg hvorfor det tok så lang tid! Det var et kreativt kunstverk! Et digert glass med så mye cocktail at jeg ikke klarte drikke den opp alene, med en hel kunstferdig fruktsalat på toppen som jeg kunne spise meg mett på. Desverre hadde jeg mobilen på lading den kvelden, så jeg fikk ikke tatt noe bilde av "kreasjånen". Aldri sett noe lignende! Hadde meg en pina colada på det stedet en kveld også og kan bare si at cocktailene der generelt er både digre, kunstnerisk kreert med garnityr og verdt et besøk i seg selv.

FYM:

SELV TRIVDES JEG OVERRASKENDE GODT I BYEN OG PÅ TENERIFE ETTER Å HA OPPLEVD GRAN CANARIA SOM FOR DET MESTE EN STOR NEDTUR AV EN TURISTMASKIN. DETTE VAR NOE ANNET, OG JEG SKULLE GJERNE BLITT MER ENN EN UKE FOR Å UTFORSKE BYEN OG OMLANDET MER SAMT OMLANDET OG NABOBYEN OROTAVA, SOM VISSTNOK HAR EN DEL SPENNENDE GAMMEL ARKITEKTUR OG EN KOSELIG GAMLEBY MED EN DEL BRA RESTAURANTER. VED FEIRINGEN AV "CORPUS CHRISTI" (OFFISIELL KATOLSK HØYTIDSDAG SOM FEIRES I DEN KATOLSKE KIRKE OVER HELE VERDEN) DEKORERER MAN I OROTAVA, SOM ALTSÅ ER NABOBYEN OG NESTEN SAMMENVOKST MED PUERTO DE LA CRUZ, GATENE MED TEPPER AV BLOMSTER I FLERE FARGER LAGT I KUNSTFERDIGE MØNSTRE, OG DET KUNNE OGSÅ VÆRT NOE Å FÅ MED SEG. "UTELIV" ER JO MER ENN BARE DISKOTEKER, FYLL OG FEST, SÅ I DETTE INNLEGGET HAR OGSÅ KULTUREN OG FOLKELIVET I DEN MELLOMSTORE KANARISKE BYEN NORD PÅ TENERIFE FÅTT SIN PLASS. ANBEFALES OM DU TENKER DET KAN VÆRE ET STED FOR DEG!

Loro Parque- Tenerife

Stor, Flott zoo med flere show, bl.a med papegøyer, delfiner, spekkhuggere og seler og ellers det meste. De er opptatt av dyrevelferd så dyra blir bra behandlet og endel av overskuddet går til forskning til det beste for dyr. Parken har endel utrydningstruede arter, som Bengaltigre, og har også gitt et hjem til dyr som ikke lenger kan klare seg i vill natur. Ligger i umiddelbarnærhet til Puerto de la Cruz nord på øya, utenfor det verste pressområdet for turismen i sør. Hver dag går det gule toget, som er gratis, fra bysentrum til parken hvert 20.minutt fra kl.9.00 om morgenen til litt utpå ettermiddagen, men vær tidlig ute for parken er stor og det er mye å få med seg. Parken har også et lite jungelområde der jeg fikk anfall av høydeskrekk på ei vaiende lita gangbru oppe i tretoppene. Ellers syntes jeg papegøyeshowet med fugler som fløy fritt i salen var spesielt morsomt og fornøyelig. Anbefales!