EN HAGE BLIR TIL- DEL 3

Her viser jeg startfasen og fremdriften i "Lille Hiawatas hage" hvor min gode nabo Siw har gitt meg frie hender til å boltre meg på hennes eiendom. Noe denne "Bybonden" som har for lite jord er veldig glad for! I de to foregående innleggene her har jeg postet bilder av utviklingen i hagen fra første nyanlegg da det bare var gress og løvetanneng på stykket fra andre vinkler.

Sådde mange ulike vekster her og alt spirte og grodde godt. I dette innlegget ville jeg mest vise en oversikt over fremdriften fra jeg begynte å grave opp "plenen/enga" til alt stod i flor. Stort artsmangfold. Flere hageblogginnlegg med Individuelle bilder av de ulike vekstene finner du i innlegg under kategorien "HAGE/Krosshagen" hvor også bilder av blomster og vekster i Lille Hiawatas hage ligger litt "hultertilbulter" sammen med bilder fra "Krosshagen" som er hushgagen jeg har anlagt på fellesarealene til Sameiet jeg bor i. Jeg er agronom og simpelthen elsker det som spirer og gror og liker aller best nyanlegg og å ",male med farger". Jobber nå mot et mer ryddig permanent anlegg i Lille Hiawatas hage, og håper på godvær og godt samarbeid med naboen så jeg kan få endel av anlegget ferdig før våren er der med alt som skal gjøres i våronna. 

 

NYANLEGG HAGE- DEL 2

Her følger bilder fra "Lille Hiawatas hage" (som jeg har døpt den etter en indianergrafitti på muren) og årets nyanlegg der slik det utviklet seg gjennom sessongen, tatt fra en annen vinkel enn det første (forrige) blogginnlegget, før dette i kategorien "HAGE/Krosshagen". Vi hagebrukere pleier oppsummere og begynne legge planer for neste års sessong alt når høsten setter inn og hagesessongen går mot slutten. Dessuten er det jo kjekt å se tilbake på en varm sommer og minnes blomsterfloret og grøden man fikk i lønn for arbeidet man la ned nå som nettene blir lange og mørke.

Av spiselige vekster i Lille Hiawatas hage hadde eg i tillegg til noen urter potet, salat, kål, nepe, sukkererter, squash, gulrot, pastinakk, busktomater og masse sommerblomster fra frø som vises best i en annen vinkel (flere innlegg følger) .Jeg laget urtesalt av selvdyrka oregano/merian, persille, hvitløk, løpstikke, gressløk, nepe og paprika fra hagen, og har syltet grønne tomater ;-) Forøvrig har eg nyplanta solbær, rips, fiken og en enslig bringebærbusk jeg håper sprer seg. Det tar tid før de vokser seg store og bærer disse buskene/fikentreet, men den som venter på noe godt- får marmelade! ;-)

 

 

 

 

 

 

 

FRA ÅRETS NYANLEGG I HAGEN.

BILDER TATT FRA EN VINKEL FRA LILLE HIAWATAS HAGE (NABOENS JORD- MITT ARBEID. GOOD DEAL!) FRA ANLEGG I MARS OG UTOVER SESSONGEN ETTER SOM DEN VOKSTE TIL! FLERE BILDER FRA ULIKE VINKLER SOM VISER UTVIKLINGEN I DEN SAMME HAGEN KOMMER SOM NYE BLOGGINNLEGG ETTERHVERT. HAGESESSONGEN GÅR NÅ MOT SLUTTEN OG DET FØLES RIKTIG Å SE TILBAKE OG TA EN OPPSUMMERING AV ÅRETS SESSONG. KANSKJE KAN JEG INNSPIRERE ANDRE OGSÅ VED Å VISE HVA MAN KAN FÅ TIL PÅ EN LITEN HAGEFLEKK?

 

 

 

MIN HAGE-APRIL TIL OKTOBER

Her er en liten utvalgt kavalkade med bilder fra årets hagesessong i Krosshagen fra måned fra måned. Jeg har noe som blomstrer i hagen fra mars til oktober/november og et stort artsmangfold. Dette er bare et lite utvalg av det som gror i hagen min. Enjoy!

April:

 

MAI:

JUNI:

JULI:

AUGUST:

SEPEMBER:

 

OKTOBER:

 

 

MIN OKTOBERHAGE

I Stavanger er det mildt klima året rundt. At det har skjedd store klimaendringer i så hurtig tempo at det ikke kan være naturlig særlig i løpet av de siste 10-15 årene er også på det rene. Tidligere, selv de først årene etter at jeg kom til Stavanger i 1989 og slik de som har bodd i Stavanger hele livet, særlig de eldre kjente klimaet her var det som regel vintre med en god del snø og frost, med islagte vann der folk gikk på skøyter, muligheter til å ake og gå på ski, og brøytebiler som kjørte, mens det de senere år knapt har vært snø og kuldegrader her om vintrene, med mye ekstremvær. I sommer sattes varmerekord her med temperaturer over 30 grader, og det har aldri vært en så tørr sommer som iår. Grunnvannet sank, det ble for første gang vanningsforbud i privathager og bøndene fikk ødelagt sine avlinger. Da det så endelig begynte å regne, ble det i september satt nedbørsrekord i Stavanger, så da råtnet tredjeslåtten bort for bøndene, og det har vært krise i landbruket pga tørken i sommer i hele sørnorge. Her er mine oktoberbilder fra Krosshagen med grafisk filter. Jeg håper på en mild og tørr høst, for jeg holder på med nyanlegg i naboens hage, og vil gjerne ha telefri jord og godt arbeidsvær. Hver årstid har sin skjønnhet og i hagen min er det noe å se på fra de første løkvekstene blomstrer i mars til nå i oktober/november. Enjoy!

Clematis.

 

Hortensia:

 

 

 

 

 

 

Japansk blodlønn:

'

Aronia (Svartsurbær):

 

Hvit Revebjelle:

 

Lavendel:

'

 

De siste grønne tomatene som skal bli til Chutny:

 

Vindherpa minidrivhus i høstsol i skyggen av fotografen:

 

Plommetre i høstfarger:

 

Sen rose. I Rogaland og ute i Havgapet ved Hordalandskysten i sør-vest har jeg sett roser i blomst på julaften! :

 

HER ER NOEN HAGEBILDER FRA SEPTEMBER OGSÅ (UTEN FILTER):

 

 

Urtesalt og syltede tomater fra egen hage:

 

 

 

 

MY SONG-MY FRIEND!

REIDAR JOAS SANG TIL MEG IFB MED MIN 50-ÅRS FEIRING. "SANGEN HAN SANG VAR MIN EGEN, TEKSTEN ER TATT FRA MITT LIV" ;-)

 

FOTO: REIDAR JOA.

 

HAPPY BIRTHDAY ANITA!

YOU WHERE BORN ON 19. NOVEMBER OF 1968 IN THE HIGH NORTH.

A FISHERMANS DAUGHTER

WITH AN AFFECTION FOR BOOKS AND NATURE

 

YOU CAN BE A PAINT ARTIST AND DESIGNER ON THE LAND

CAUSE YOU HAVE YOUR OWN CHAIN SAW ;-)

 

YOU LOVE THE URBAN CITY

AND THE RURAL COUNTRY WITH YOUR AGRICULTURAL SKILLS

 

YOU`RE A CATHOLIC GIRL IN THE TRADITION OF AUGUSTIN

AND FRANCIS OF ASSISI

 

YOU CAN BE A MONSTER AND TROLL

TO DEFEND YOUR INNERMOST GOOD

FOR YOU KNOW WHAT IS LIFE, WHAT IS HUNGER FOR FOOD

WHATS A HUNGRY HEART AND WHAT YOU NEED

 

YOU CAN BE VITALISTIC- AND ALSO A NECROMANCER

WHEN THE POWERFUL BLACK SUN HITS YOUR HEAD

 

BUT REMEMBER IN THE TIME OF HARVEST THE HARVESTER IS YOU

LIKE THE FARMER IN THE AUTUMN WHEN THE JOB IS DONE

 

LETS HAVE A PARTY NOW

AND LIFE BRAKES THROUGH!

 

TEKST, MELODI, ARTIST: REIDAR JOA 12.10.2018

 

 

 

GRATITUDE IS THE ATTITUDE!

DA HAR JEG FEIRET MIN 50-ÅRS DAG SOM EGENTLIG FALLER DEN 19.NOV OG HATT EN HELT FANTASTISK FLOTT UKE OMGITT AV GODE VENNER SOM KOM LANGVEISFRA. 12.10 FEIRET JEG MED EN HERLIG FEST PÅ MIN STAMPUB BACCHUS OG KAN BARE TAKKE ALLE GODE VENNER SOM HJALP MEG BÅDE I FORKANT AV FESTEN OG DE SOM PÅ SELVE FESTEN HVER MED SITT HVOR DET I TILLEGG TIL MIN GODE VENN GEORG VERVIK SOM STOD FOR HOVEDUNDERHOLDNINGEN VAR FLERE SOM BIDRO MED MUSIKALSKE INNSLAG, TALER OG ELLERS ALLE SOM EN BIDRO TIL HYGGELIG SOSIAL STEMNING. EN SÆRLIG TAKK TIL GEORG, MIN UIGURSKE VENN ASAT SOM PÅ 1-2-3 SLENGTE SAMMEN 60 VÅRRULLER TIL FESTEN, KIFLE, REIDAR OG ANDERS SOM HJALP MEG I HEIMEN, REIDAR SOM FREMFØRTE EN SANG SKREVET SPESIELT TIL MEG, GURI TYSSE, MIN FETTER VIDAR, ANDERS HILDENG NÆSS OG CHRIS SOM HOLDT TALER, EVA RUTH SPØRCK OG ELLEN JOHANSEN SOM BIDRO MED MORSOMME PERSONLIGE MUSIKALSKE INNSLAG, ALLE DE SOM KOM LANGVEISFRA FOR Å FEIRE MEG OG ELLERS HVER OG EN AV GJESTENE SOM ALLE BIDRO TIL GOD STEMNING, DER OGSÅ EN STOR TAKK TIL PUBINNEHAVER GHULAM OG KVELDENS PERSONAL SOM IKKE TOK BETALT VERKEN FOR LEIE AV LOKALENE ELLER DET DE ELLERS BIDRO MED. TAKKER OGSÅ FOR ALLE VINGAVER, BLOMSTER, SJOKOLADE, SELVSTRIKKEDE PLAGG, "DEN LILLE RØDE REVOLUSJONÆRE SALMEBOK" FRA STUDIETIDEN OG PENGER SOM KOM VELDIG GODT MED SIDEN JEG BRUKTE SISTE REST AV MIN FARSARV PÅ DENNE FEIRINGEN NOE JEG VIRKELIG SER SOM EN GOD INVESTERING. SÅ TAKKNEMLIG!!!

 

 


 

 

 

Anders Næss:

Snilleste Lutherske presten i Stavanger! En god venn <3

 

 

 

 


HVORDAN SNUR JEG DENNE VIDEOEN RETT VEI?

 

 

 


20181012_204346


 

 

"Men kampen kan bli hard- kan hende fell eg frå!" Joda, det har vært en hard livskamp for meg fra starten av, selv om det verken ble politiker eller geriljasoldat av meg. Jeg har alltid engasjert meg, først og fremst i saker, og aldri i saker uten ved mennesker! Antagelig er en av grunnene til at jeg har vært en slik idealist og er i besittelse av den tro og de idealer jeg har hatt og har at jeg fikk en så tøff start i oppvekstmiljø som var i aller tøffeste laget for ei følsom empatisk lita jente, så uten at jeg dengang kjente begreper som dissosiasjon tidlig gikk inn i en "tegneserieheltrolle" når ting ble for tøfft. "Den ensomme helten som sloss mot verdens urett".

 

Alt som 12-13 åring talte jeg både samenes, de sortes og de homofiles sak, ikke sjelden grovt på egen bekostning. Jeg har selv lidd grov urett og røynt ondskap og har vært nær ved å gi opp- flere ganger underveis når andre gjorde livet mitt vondt, meningsløst og håpløst. Men jeg har alltid hatt en tro og en kjærlighet til mennesker. Mennesker kan da holde ut det meste, det var de periodene jeg ikke så mening når jeg satt fast i en håpløs livssituasjon og smertefull relasjon jeg ikke så noen vei ut av totalt prisgitt en ond egoist, makt, myndighet, uforstand, kynisme, undertrykt, ned og undervurdert, tråkket ned på grenser, rettigheter og menneskeverd slik at livet for egen del hadde mistet verdi og mening, med mye lidelse i de elendige livskårene jeg uten egen skyld ble kjørt ned i i en sårbar livsfase prisgitt forhold der jeg selv hadde lite å si og kampen var så ulik. Men selv da skapte jeg mening med å gi, gjøre noe og være noe for andre. Jeg har reddet noen liv og vet at for noen er jeg den ene som er "anderledes", som gjør en forskjell, som ser, forstår, bryr meg om, respekterer, solidariserer med og har hjerte og omsorg for andre som ikke gjør forskjell på folk etter verdslig status og Hva de Er, men ser og verdsetter enkeltmennesker for den de er og det som bor i dem og den klokskap og kompetanse de måtte ha uavhengig av yrke, utdanning, stilling og stand, om de er fattige eller rike, høye eller lave, sorte, hvite, røde eller blå, muslimer, kristne eller ateister- for vi er alle mennesker. Jeg søker å forbinde det gode i mitt eget hjerte, min tro og mitt verdisyn med det gode jeg ser og finner i andres hjerter, deres verdier og overbevisning uavhengig av hvem de er- og omgi meg med gode, snille og kloke mennesker- for det er så mye ondskap, så mye urettferdighet, egoisme, kynisme, grådighet, goldt begjær, tomme verdier og illusjoner, profittjag og materialisme, uforstand og så mange som lider under det og så få som virkelig viser vilje til å bidra til en endring i positiv retning også om det innebærer at de selv må gi avkall på noe for egen del og røyne sin egen rygg.

 

GAMLE IDEALER (1981- JEG VAR BARE 12 ÅR DA JEG FIKK MIN "POLITISKE OPPVÅKNING":Er man så traumatisert som meg med alvorlig PTSD har man imidlertid også endel å kjempe mot i seg selv- hat, hevnlyst, bitterhet, destruktive krefter, drift mot død. Til syvende og sist står kampen mellom godt og vondt på ens egen indre arena der man om og om igjen må prøve å forkaste det onde og kjempe mot den gode pol, om og om igjen- og stri den gode strid, selv om man også vil tape noen ganger. Faller man får man imidleritid ikke gi opp og bli liggende der man falt, men reise seg, bekjenne, prøve på nytt, se om igjen. Likevel- uten de positive menneskene, uten de som har hjulpet og støttet meg og bidratt positivt i mitt liv på mange måter, men mest med vennskap, kjærlighet, aksept, anerkjennelse, omtanke u name it hadde jeg IKKE holdt ut, og om jeg ikke også hatt en tro og blitt i Guds vennskap hadde jeg nok også for lenge siden bukket under, gitt opp, forlatt denne verden og vært ute av dansen alt i ungdommen. Jeg er ingen helgen, ikke perfekt og feilfri, ikke bare god, men ekte og ærlig det er jeg og det vet mine venner- så de kjenner meg på godt og ondt som den jeg ER! Likevel syns jeg nå jeg tidvis har blitt drøyt opphauset og "kanonisert som god" for jeg har visselig både synder, sår, flekker og det ene med det andre. Likevel vil jeg dele et lite utdrag av en av talene jeg fikk til min bursdag selv om det mennesket som skrev den ikke kunne delta på festen skjønt hun er meg meget nær og kjær. Hun begynner å dra på årene med de plager og svakeheter som følger med om hun er aldri så mentalt oppegående, energisk, godhjertet og engasjert og er selv i en krevende omsorgsrolle med en dement mann, men jeg kan nå dele noen av hennes ord for hun er ikke bare et godt menneske langt oppe på den hvite skalaen, en også en klok dame som kjenner meg veldig godt og  jeg som har drøyt mange tanker og ord selv kan ha godt av å lytte til slike, selv om gode ord om egen person ikke alltid er de letteste å ta til seg:

 

"Anita. Du er et godt menneske. Merk deg nå det. Du har fått en bør å bære som mange kan prøve å bære om de tør. Du er modig. Du tør å si ifra og du er ekte. Vi har snakket mye og jeg får mange sms fra deg. Du har en god evne til å beskrive hva du føler og tror på. Det er lite jeg svarer på alle sms`ene, men det jeg leser nesten hver gang er at du har en usedvanlig evne til å analysere det meste. Det er som oftest vonde, såre tanker som får utløp. Ettersom sms-ene nærmer seg slutten kommer alltid en refleksjon med håp og tro om at alt nok ordner seg. Fra håpløshet til håp. Det er også grunnen til at du er så sterk selv om du noen ganger føler deg svak"

 

Deretter følger noen ord med råd fra henne den kloke gamle dame jeg kun delvis for spøk kaller "bestemor" selv om hun er i en yngre generasjon enn mine foreldre som vet hvor vanskelig det kan være å omsette det man vet i teorien i praksis, (skjønt vi agronomer vel nettopp er kjent for å være sterke både i teori og praksis- så det er vel heller på den emosjonelle siden det svikter hos meg) ,  og en tro på at jeg har det i meg som gjør at jeg kan bygge bro fra det som har vært vondt til en bedre verden- Og for min egen del er jo nettopp de gangene den smertefulle innsikten jeg har vunnet ved vonde erfaringer som i seg selv er så meningsløse kan komme andre til nytte slik at jeg kan hjelpe og støtte andre på en måte som gjør at andres liv blir mindre vondt enn mitt har vært det beste- da får lidelsen en mening og da bærer mitt liv som i salmen frukt til legedom for andres sår- og da er det verdt det! Men om det har vært et liv med mye smerte og lidelse som jeg idag bærer store traumer etter selv om jeg idag er i en vesentlig bedre livssituasjon der det er mye som er godt og jeg kan dra veksler på det nettverket jeg tross all motgang har klart å bygge rundt meg, har jeg likevel levd et frodig mangslungent liv som alltid har gått litt utenfor A4 formatet, men det hadde ikke vært noe uten mennesker og mine venner er mine største skatter i livet, verdsatt hver og en som de unike menneskene de er alle sammen og jeg kjenner meg takknemlig. No man is an island- og vitterlig ikke jeg. Som menneske er jeg meg selv, men aldri meg selv Nok- så de gangene jeg er litt "Trollete" skyldes det nok heller sårene og smerten jeg bærer og de skadene andre har voldt på min sjel, selv om jeg har en erkjennelse av at uansett hva man har opplevd er man som voksent individ ansvarlig for egen adferd, handlinger, ord og oppførsel, skjønt mange ganger er man rett og slett avhengig av Gud og menneskers raushet, nåde og tilgivelse, og der har mine beste venner vist seg utrolig slitesterke og rause, tålmodige, gode, trofaste, forståelsesfulle og forsonlige bortenfor min fortjeneste. Igjen denne takknemligheten!

 

 

AT MAN IKKE KAN VÆRE LIKE DØNN ALVORLIG ALLTID ER IMIDLERTID HELT KLART, SÅ DA MÅ MAN TØYSE LITT :-)

Eva til venstre er ei fresk og positiv dame man blir i godt humør av! Min "samboer" på landbruksskolen. Takk for gode minner Eva! Morten te høyre va eg så¨dønn forelska i som 18-åring at eg holdt på å dø! ;-)))

 

Kirsty (mortens frue) ville ha meg til å skrive "Fiiineste dame i byen" på dette bildet (under). Den går eg ikke på, men at Morten er "kuuuleste typen på Tingvoll" må jeg jo skrive under på ;-) Scootern min er selvfølgelig også det kuleste motoriserte kjøretøyet i Stavanger ;-)

 

 

 

 

ELLEN ER EI VELDIG BRA DAME JEG HAR KJENT SIDEN JEG VAR 12, SOM ENGANG VAR ET ELDRE FORBILDE FOR MEG. HUN HAR OGSÅ VÆRT MED Å FORME MINE IDEALER OG VERDIER I LIVET OG VI HAR MYE SOM BINDER OSS SAMMEN SELV OM VI OGSÅ ER GANSKE SÅ ULIKE. DET HADDE NÅ OGSÅ VÆRT BEGREDELIG KJEDELIG OM ALLE VAR LIKE- DET FINE MED MENNESKER ER JO AT SELV ENEGGEDE TVILLINGER ER NOE ULIKE SOM INDIVIDER.

 

 

 

GODE KIRSTY OG MORTEN SOM LÆRTE MEG SÅ MYE OM ØKOLOGI, LANDBRUK OG HAGEBRUK I BÅDE TEORI OG PRAKSIS. HADDE NEPPE HATT DE GRØNNE FINGRENE JEG ER KJENT FOR OM IKKE KIRSTY HADDE KOMMET PÅ MIN VEI! SÅ TAKK KIRSTY OG MORTEN!

 

 

MIN VENN UIGURSKE VENN ASAT SOM JEG HAR ET "TVILLINGFENOMEN" MED SELV OM HAN ER FRA KINA OG JEG FRA NORGE- FANTASTISK SNILL OG HJELPSOM NÅR DET DREIER SEG OM MAT OG KJØKKENARBEID! SUPERTAKKNEMLIG BÅDE FOR Å KJENNE HAM OG HA HAM PÅ VENNELISTEN OG FOR VÅRRULLENE HAN LAGDE TIL FESTEN!

 

 

GOD STEMNING PÅ BACCHUS:

 

 

Min gode, gamle venn Mani (over). Han var "min bror" og hans barn så og si "mine barn"- To flotte jenter! <3

DE FLESTE SOM HOLDT TALER HENVISTE KLART TIL MINE "GRØNNE FINGRE", MENS MIN GODE LUTHERSKE VENN ANDERS SOM ER PREST I DEN NORSKE KIRKE HOLDT EN MORSOM TALE DER HAN POENGTERTE AT JEG "EEELSKER MIN KATOLSKE KIRKE OG HAATER DEN NORSKE KIIRKE OG AT JEG EEEELSKER KATOLSKE PRESTER MENS JEG HAAATER LUTHERSKE PRESTER" SELV OM DET NÅ IKKE ER HELT SÅ SVART HVITT DA. I SANGEN REIDAR HADDE SKREVET OG FREMFØRTE OM MEG GIKK EN DEL AV TEKSTEN SLIK "SHE`S A CATHOLIC IN THE TRADITION OF AGUSTIN AND FRANCIS OF ASSISI, MEN DET VAR INGEN SOM BESKREV MEG SOM NOEN HELGEN HE HE ;-) ELLERS VAR DET BLANDT MINE GJESTER OG INVITERTE BÅDE LUTHERANERE, ALTERNATIVE/PAGANISTER, BUDDHIST, HUMANETIKER, ATEISTER OG YMSE HUMANISTER, EN KOPTISK KRISTEN, FOLK I ULIKE POLITISKE AVSKYGNINGER, SELV OM NOEN AV MINE VENNER SOM MIN MUSLIMSKE VENNINNE FRA TSJETSJENIA IKKE VILLE DELTA PÅ EN FEST MED ALKOHOL PÅ PUBEN, DERTIL VAR BÅDE USA, ETIOPIA, IRAN, GHANA, SKOTTLAND/BERGEN, SIDDISER OG FOLK FRA NORD, ØST OG VEST BLANDT MINE GJESTER. EN AV MINE VENNINNER FRA STUDIETIDEN TOK DESVERRE FEIL AV DAGEN OG ANKOM EN DAG ETTER FESTEN SAMMEN MED SIN KONE. DESSVERRE VAR DET EN GOD DEL VENNER SOM FØRST SA JA MEN BLE FORHINDRET FRA Å DELTA PÅ FESTEN PGA SYKDOM, JOBBSITUASJON/JOBBREISER/STUDIESITUASJON, FLYTTING OG FAMILESITUASJON MEN DE SOM KOM HÅPER JEG HADDE DET LIKE KJEKT SOM MEG BÅDE PÅ FESTEN OG FOR DE SOM BODDE HOS MEG ELLER PÅ HOTELL SOM JEG SOSIALISERTE MED OG FIKK MANGE HYGGELIGE STUNDER, BYVANDRINGER, SAMTALER OG SAMVÆR MED UNDER UKA. TAKK!!! GRATITUDE IS THE ATTITUDE!

 

 

OG NÅR MAN HAR GEORG PÅ VENNELAGET ER FESTEN UANSETT I TRYGGE HENDER! EN STEMNINGSSKAPENDE TRUBADUR OG KONFRANSIER. DET ER IKKE ALLTID LETT FOR MINE VENNER OG NÆRE HELLER NÅR JEG SLITER SLIK MED TRAUMER MEN GEORG ER EN AV DE SOM UANSETT STÅR VED MEG. TAKK GEORG! OG ALLE DERE ANDRE FLOTTE, SPESIELLE, UNIKE, GODE MENNESKENE JEG KAN KALLE MINE VENNER OG ALLIERTE! ;-)

 


 

DET HAR VÆRT ET TØFT LIV FOR MEG OG JEG VAR VELDIG NÆR VED Å DØ ALT I 1991, MEN LEVER ALTSÅ FORTSATT VED DE 50 SÅ DA VAR DET EN GOD IDE AT JEG FOR ENGANGS SKYLD SELV OM JEG IKKE HAR DREVET MED SLIKT SIDEN JEG VAR BARN INVITERTE TIL BURSDAGSFEIRING VED DE 50. DET HAR VÆRT EN  "RIK, VELFYLT, HEKTISK OG METTENDE" UKE MED MYE DRØS SÅ JEG HAR IKKE SÅ MANGE ORD IGJEN FOR ENGANGS SKYLD. DET VIKTIGSTE ORDET JEG SITTER IGJEN MED ER DET SAMME SOM VAR DET ENESTE ORDET MIN GODE KLOKE (FAR-) "MOR" YTRET ØNSKE OM Å TILFØYD UNDER NAVNENE PÅ SIN OG SIN EKTEMANNS LILLE UNNSELIGE GRAVSTEN FØR HUN DØDE I EN ALDER AV 90 ÅR:

TAKK!

 

-Takk til alle dere som har bidratt til å gjøre mitt liv rikt, meningsfylt og godt! Jeg verdsetter hver enkelt av dere med sin unike personlighet slik dere hver og en er med det som bor i den enkelte! <3

MEN SÅ KOM JEG "PÅ GLI IGJEN" MED DISSE ORDENE JEG HAR SÅ MANGE AV -OG DET ER EN HELT SPESIELL VENN JEG IKKE KAN UNNLATE Å NEVNE, SOM DET HADDE NEPPE BLITT NOEN FEST ELLER 50 ÅRS DAG I DET HELE UTEN, DER EN AV DE SOM GJORDE DENNE FESTEN VELLYKKET SELV OM HUN IKKE VAR FYSISK TILSTEDE SOM KJENNER DENNE VENNEN ENDA BEDRE ENN MEG ER EN GAMMEL NONNE SOM RETT OG SLETT HAR "ADOPTERT MEG", SOM NOK OM HUN HADDE KUNNET GJERNE VILLE TATT ET GLASS VIN MED OSS PÅ PUBEN UTEN AT DENSLAGS ER MULIG NÅR MAN BOR I ET KLOSTER MED PAVELIG KLAUSUL DER MAN IKKE SELV RÅDER OVER EGEN TID OG HAR FRIHET TIL Å REISE HVOR MAN VIL SOM VANLIGE BORGERE I SIVILT- HUN BA NEMLIG FOR FESTEN TIL DENNE VÅR FELLES VENN JESUS. HER DETTER NOK MANGE AV MINE VENNER AV, FOR OM JEG OGSÅ HAR KRISTNE OG NOEN GODE KATOLSKE VENNER, "SLEKTNINGER" OG ALLIERTE ER DET STORE FLERTALLET AV MINE VENNER IKKE KRISTNE OG MANGE BEKJENNER SEG IKKE TIL NOEN RELIGION I DET HELE OG ER HELLER Å DEFINERE SOM SEKULÆRE HUMANISTER UTEN SANS FOR MYSTIKK, MENS ANDRE BEKJENNER SEG TIL ANDRE LIVSSYN OG RELIGIONER.

MED HÅNDEN PÅ HJERTET KAN JEG LIKEVEL SI NØYAKTIG DET SAMME SOM MIN FARMOR ("MOR") SA TIL MEG DA HUN SOM BARN FORTALTE MEG OM SIN EGEN TØFFE OPPVEKST OG IKKE MINST OM DEN DRAMATISKE "FLUKTEN" DER HUN SOM EN DEL ANDRE BOSATT I FINNMARK SOM IKKE HADDE NOEN ANELSE OM AT TYSKERNE SKULLE SVI AV HELE FINNMARK FLYKTET ISTEDEN FOR Å LA SEG TVANGSEVAKUERE OG DERMED KOM TIL Å TILBRINGE DEN SISTE KRIGSVINTEREN I KUMMERLIGE HULER HVOR "MOR" OGSÅ MISTET ET SPEDBARN SOM PÅ GRUNN AV KULDEN FIKK LUNGEBETENNELSE OG DØDE UTEN AT JEG DEN GANG PÅ TROSS AV AT JEG HADDE EN BARNETRO ANSÅ DET SOM STORT MER ENN EN GAMMEL DAMES TALEMÅTE UTEN Å TA DET ALVORLIG: "UTEN VÅR HERRE HADDE JEG IKKE KLART MEG!" . NÅ VET JEG AT SLIK VAR DET, FOR IDAG KAN JEG SELV SI DET SAMME ETTER ET TØFT LIV MED MYE DRAMATIKK, MANGE PÅKJENNINGER I PERIODER UNDER EKSTREME LIVSKÅR. SÅNN ER DET BARE. AT DEN SOM LEVER FÅR SE SA HUN OGSÅ, OG JEG LEVER OG HAR NOK FÅTT LITT AV DET SAMME KLARE BLIKKET HUN HADDE SOM HAR EVNEN TIL Å SE LENGER INN I MENNESKER ENN TIL  VESTEN, YTRE TING, FASSADER OG ILLUSJONER OG NOE AV DEN SAMME PRØVDE, RØYNTE LIVSERFARNE INNSIKTEN OG EN LIKE STERK GUDSTRO SOM NOK VAR DET SAMMEN MED HENNES STORE KJÆRLIGHET TIL FAMILIEN SOM GJORDE DEN LILLE, FYSISK SVAKE KVINNEN MED DÅRLIG RYGG TIL EN AV DE STERKESTE OG MEST KARAKTERFASTE KVINNENE JEG HAR KJENT- MEN HUN VAR IKKE NOE PITETISTISK RELIGIØST MENNESKE- TVERT IMOT EN VELDIG LETTLIVA DAME SOM TRIVDES BEST SAMMEN MED BARN OG YNGRE MENNESKER OG GJERNE TOK EN DRAM ELLER TO I LYSTIG LAG OG FANT PÅ LITT SPILLOPPER. HUN VAR PÅ MANGE MÅTER MIN FØRSTE LÆRER OG VEILEDER I LIVET OG TAKK FOR DET! VED DE 50 KAN JEG IKKE SE TILBAKE OG FEIRE MITT LIV UTEN Å NEVNE HENNE FREMFOR MANGE ANDRE, SELV OM JEG NATURLIG NOK IKKE KAN RAMSE OPP OG BESKRIVE ALLE DE MENNESKENE SOM HAR HATT OG OGSÅ STADIG HAR EN PLASS OG POSITIV BETYDNING I OG FOR MITT LIV OG PÅ ULIKE MÅTER HAR BIDRATT TIL Å FORME MEG OG MINE VERDIER. DE ONDE SOM HAR GJORT MEG URETT VIL JEG DERIMOT IKKE NEVNE. DE HAR FÅTT MER ENN NOK OPPMERKSOMHET OG TID! MEN DET ER EN TID FOR ALT, OG TIDENE SKIFTER LIKESOM MYE KAN ENDRES OVER TID.

ET ANNET MENNESKE SOM BETYR MYE FOR MEG SOM EGENTLIG SKULLE VÆRE MED PÅ FESTEN MEN SOM NÅ- MED ET LIV SOM LAKKER MOT SLUTTEN, ER SÅ SVAK OG VED SÅ DÅRLIG HELSE AT JEG IKKE ANSÅ DET MULIG OG FORSVARLIG Å PLASSERE HENNE I EN RULLESTOL OG LA HENNE FÅ MED SEG EN FEST PÅ PUBEN LANGT OPPE I SINE 80-ÅR ER LILLE FORUNDERLIGE BERIT SOM JEG ER TAKKNEMLIG FOR Å HA FÅTT LOV Å KJENNE OG FØLGE SOM VENNINNE MELLOM MER ENN 20 ÅR. VI HAR VÆRT VENNINNER PRIVAT SIDEN HUN VAR 60 OG GIKK AV MED PENSJON OG JEG KJENTE HENNE I JOBBSAMMENHENG OGSÅ NOEN ÅR FØR DET, OG VIL FØLGE HENNE HELE VEIEN SÅ SANT DET ER MULIG SELV OM MIN TID OG MINE KREFTER OGSÅ ER BEGRENSEDE. JEG MERKER GODT AT JEG ER 50 ÅR GAMMEL OG IKKE 25, MEN VILLE IKKE VÆRT 25 IGJEN HELLER OM DET VAR EN MULIGHET- LIVET ER TROSS ALT BEDRE NÅ VED DE 50 OG MYE HAR GÅTT SEG TIL OG LAGT SEG TIL RETTE I DE ETABLERTES LIVSFASE SOM JEG NÅ ER INNE I. LIVET KAN KUN LEVES HER OG NÅ OG FRAMLEGS OG MAN KAN IKKE SKRU TIDEN TILBAKE.

MEN I DEN LIVSFASEN JEG NÅ ER I ER DET OGSÅ NATURLIG Å SE SEG TILBAKE, GJØRE OPP STATUS OG TA ET VALG IFHT OM DET ER DETTE LIVET MAN VIL LEVE, OM MAN VIL BLI DER MAN ER I LIVET ELLER OM MAN VIL GJØRE RADIKALE ENDRINGER OG BRYTE OPP. JEG HAR ETTER LITT FRAM OG TILBAKE OG NØYE OVERVEIELSER KOMMET FRAM TIL AT DET NOK OM LIVET IKKE AKKURAT BLE SLIK JEG HADDE TENKT OG JEG ENDTE OPP I EN BY JEG EGENTLIG BARE KOM TIL VED TILFELDIGHET SOM 20 ÅRING FORDI MIN BROR DA BODDE HER OG ALDRI HADDE TENKT Å SLÅ MEG NED I NOK ALT TATT I BETRAKTNING  ER DET BESTE OG MEST FORNUFTIG Å BLI DER JEG ER. MITT LIV ER IDAG SLETT IKKE VERST, SÅ DET ER MEST DET VONDE JEG HAR OPPLEVD I FORTIDEN SOM STADIG PLAGER MEG, FRA TID TIL ANNEN LAGER ENDEL KRØLL OG LEGGER ENDEL BEGRENSNINGER FOR MEG. ELLERS HAR JEG DET STORT SETT BRA SELV OM JEG ALDRI KLARER Å VENNE MEG TIL OG BLI BEKVEM MED ALL URETTEN OG ALT DET SOM FORÅRSAKER SÅ MYE LIDELSER FOR SÅ MANGE I DENNE VERDEN OG GJØR AT SÅ MANGE LIV GÅR TAPT LENGE FØR DE DØDE EN NATURLIG DØD I ALDERS ÅR. ELLERS HAR HVER ALDER SIN EGEN SJARM, SINE EGNE PLAGER OG UTFORDRINGER OMTRENT SOM ÅRSTIDENE I NATUREN, OG DET ER LIVETS GANG!

NÅ VAR DET MIN TUR TIL Å FEIRE MIN 50-ÅRS DAG. ALT HAR SIN TID, MEN OGSÅ TIDS OG ALDERSBEGREPENE ENDRES ETTER SOM MAN BLIR ELDRE OG DET ER MYE SOM BETRAKTES ANDERLEDES NÅR MAN ER 50 MOT HVORDAN EN 25-ÅRING SER TING BLOT BETINGET AV ALDER, LIVSERFARING OG MODNING. PÅ TROSS AV HISTORISKE, KULTURELLE, SOSIALE, SAMFUNNSMESSIGE, ØKONOMISKE ENDRINGER OG VARIASJONER TROR JEG ENDEL TING ER GANSKE SÅ KONSTANT RENT MENNESKELIG- FORDI MENNESKET ER SEG SELV LIKT. SÅNN SETT FINNER MAN DE FLESTE MENNESKELIGE ARKETYPER OG TEMAER BESKREVET I BIBELEN OG OM MAN STUDERER EVENTYR, SAGN OG SAGAER OG DENSLAGS I DE ULIKE KULTURENE I VERDEN FINNER MAN AT MYE AV DET EGENTLIG HANDLER OM NØYAKTIG DET SAMME BARE UTTRYKT PÅ ANDRE MÅTER, I EN LITT ANNEN INNPAKNING, ANDRE TALEMÅTER OG AT DET STRENGT TATT BARE DREIER SEG OM "SAMME DRIKK MED ULIKE SMAKER". "INTET ER NYTT UNDER SOLEN" OG LIKEVEL ER ALTSÅ HVER OG EN AV OSS HELT UNIKE OG LITT ULIKE ALLE ANDRE OG HVERT ENESTE MENNESKELIV LEVES OG ERFARES LITT ANDERLEDES ENN ALLE ANDRES SELV OM ALLE SAMTIDIG DOWN TO BASIC ER SÅ LIKE OG HAR AKKURAT DE SAMME GRUNNLEGGENDE BEHOVENE BLOTT I KRAFT AV Å VÆRE MENNSKER. ER DET IKKE FANTASTISK?

LIVET GÅR I PROSESSER OG JEG HAR PÅ TROSS AV DET ONDE MENNESKER HAR GJORT MOT MEG BEHOLDT ET POSITIVT MENNESKESYN MED TRO PÅ AT DET I MENNESKET LIGGER ET POTENSIALE TIL VEKST, UTVIKLING, LÆRING OG POSITIV ENDRING SÅ OG SI FRA VUGGE TIL GRAV OG FAKTISK ENDA LENGER HVOR HVER ALDER HAR SINE EGNE UTFORDRINGER OG HVOR OGSÅ DØDSPROSESSEN OG FORBEREDELSENE TIL DØDEN ER EN DEL AV ET FULLT LIVSLØP FOR DEN SOM FÅR- ORKER OG VÅGER LEVE LIVET FULLT UT, OG DEN SOM HOLDER UT OFTEST FÅR LØNN FOR DET LENGER FREM PÅ VEIEN SLIK DET OGSÅ ER MED DEN KRISTNE TRO- SOM OGSÅ ER EN VEI DER MAN IKKE KAN GJØRE FREMSKRITT ELLER VOKSE OM MAN IKKE GÅR DEN OG HOLDER FAST UNDER TVIL, MOTSTAND OG PRØVELSER- MEN OM MAN GJØR DET BLIR DEN STYRKET OG DET ER VEL VI SOM VIRKELIG HAR VÆRT "I HAVSNØD" SOM VET BEST OG AV ERFARING KAN SI AT UTEN DENNE HELT SPESIELLE VENNEN HADDE MAN VERKEN OVERLEV ELLER KOMMET SÅ LANGT SOM MAN HAR, SÅ OM JEG ER GLAD I OG VERDSETTER ALLE MINE VENNER HØYT MED TAKKNEMLIGHET ER DENNE ENE UANSETT VIKTIGERE ENN ALLE ANDRE, HAN SOM ER DEN ENE SOM KAN HJELPE I SITUASJONER DER MAN ER BORTENFOR HJELP. DERFOR SYNS JEG VIRKELIG HAN OGSÅ ER VERDT EN SANG I DET SOM IKKE BLE DEN BEGRAVELSEN JEG ENGANG PLANLA MEN EN FEST FOR LIVET VED DE 50, OG ENDA ER IKKE LIVET SLUTT- DEN SOM LEVER FÅR SE, OG JEG HAR STADIG FRISKT MOT OG GÅR MOT FRAMTIDEN MED ET ÅPENT SINN OG TILLIT TIL AT DENNE VENNEN ALLTID VIL VÆRE MED MEG OG PASSE PÅ MEG TIL JEG ENDAG FÅR SE HAM SOM HAN ER OGSÅ MED ØYNENE UTILSLØRT SLIK HAN FAKTISK ER- OG DA BLIR ALT ANDERLEDES TIL DET FULLKOMNE OG PERFEKTE SOM DET ELLERS ER LITE AV BLANDT MENNESKER! JEG ER GLAD I MENNESKER OG TROR PÅ MENNESKETS UNIKE GRUNNLEGGENDE VERDI FREMFOR DYRENE. MEN MENNESKET ER LIKEVEL EN LITEN, SKRØPELIG, FEILBARLIG OG I SEG SELV FORGJENGELIG SKAPNING. SÅNN ER IKKE JESUS, MEN GUD VET HVORDAN DET ER Å VÆRE MENNESKE FOR I KRISTUS HAR HAN SELV VÆRT DET OG VED HAM STÅR MENNESKEHETENS HÅP UANSETT HVA MAN TROR ELLER IKKE TROR HVOR FANATISK OG ARROGANT DET ENN MÅTTE HØRES UTEN AT JEG TVINGER MIN TRO PÅ NOEN. SÅ TAKK JESUS!

EI AV MINE GAMLE VENNINNER SOM KOM FOR Å FEIRE MEG HADDE FORØVRIG MED SEG SIN KONE. DE ER LESBISKE JA, OG DET HAR JEG PERSONLIG INGEN PROBLEMER MED SELV OM DET IKKE ER I SAMSVAR MED DEN KATOLSKE LÆRE JEG SELV HAR SIGNERT PÅ. SÅ ER DE DA HELLER IKKE KATOLIKKER, OG SNILLE GREIE JENTER JEG IKKE TROR JESUS HELLER HAR DET STORE PROBLEMET MED Å INKLUDERE OG AKSEPTERE OG DE ELSKER FAKTISK HVERANDRE, NOE VI KRISTNE SELV OM JESUS PÅLA OSS NETTOPP DET IKKE ALLTID ER SÅ FLINKE TIL. OM VI VI HA RESPEKT SOM KATOLIKKER ER DET HELLER IKKE PÅ SIN PLASS AT VI FORDØMMER MENNESKER AV ANNEN TRO SOM STÅR UTENFOR VÅR KIRKE, OG MAN HAR NÅ HELLER ALDRI VUNNET NOEN FOR KRISTUS MED HARD FORDØMMELSE OG MENNESKEFORAKT. SÅ TIL DE KATOLIKKER SOM HAR STORE PROBLEMER MED AT NOEN MENNESKER UTEN AT DE SELV HAR VALGT SIN LEGNING ER LESBISKE ELLER HOMOFILE OG VELGER Å LEVE UT SIN KJÆRLIGHET I ET MONOGAMT FORHOLD VIL JEG SI AT NÅ FÅR DE LA DE HOMOFILE VÆRE I FRED EN STUND OG HELLER KONSENTRERE SEG OM Å FORDØMME DE AV VÅRE PRESTER SOM ER PEDERASTER- FOR DET SER UT TIL Å VÆRE SÆRDELES UKRISTELIG MANGE AV DEM DESVERRE FOR VÅR KIRKE OG OSS KATOLIKKER, OG OM NOE BRYTER MED VÅR OG DEN EVANGELISKE TROSLÆRE MÅ DET VEL VÆRE SLIKT. OG SELV OM DET VISSTNOK I HOVEDSAK ER SMÅGUTTER DET HAR GÅTT UTOVER ER DISSE IKKE HOMOFILE MEN PEDOFILE OG SLIKE FINNES DET ENDA FLERE AV SOM FORGRIPER SEG PÅ BARN AV MOTSATT KJØNN SÅ IKKE BLAND FILENE, RYDD HELLER OPP I REKKENE INTERNT OG VOKT DIN EGEN FOT FOR FALL! SOM EDSVOREN KATOLIKK AV LAV RANG MED ALL RESPEKT FOR ORDINASJONENS SAKRAMENT OG DEN KATOLSKE TRO SOM OGSÅ ER MIN FINNER JEG DET HELLER TVILSOMT AT MIN HERRE VILLE LATT DISSE BARNESKJENDERNE BEHOLDE SIN STATUS SOM PREST OG GITT DEN ABSOLUSJON, LANGT MINDRE VILLE HAN DEKKET OVER DERES SYNDER PÅ BEKOSTNING AV SMÅ BARN OG LATT DEM FORTSETTE SIN UGJERNING I ÅREVIS ELLER HATT STØRRE TANKE FOR "KIRKENS RENNOME UTAD" ENN FOR BARNA, OG OM MAN VIRKELIG TROR PÅ DET NYE TESTAMENTET OG AT VI LEVER IN THE TIMES OF REVOLATION VAR DET JO I UTGANGSPUNKTET DÅRSKAP Å TRO MAN KUNNE HOLDE NOE SLIKT SKJULT I EN TID DA GUD AVDEKKER DET SOM HAR VÆRT SKJULT FRA TIDENES MORGEN OG INGEN MED SLIKE MISGJERNINGER SELV OM DE LIGGER TILBAKE I TID SKAL TRO SEG TRYGGE- OM DE DA TROR PÅ DEN GUD SOM VET ALT OM ALLE OG KAN ÅPENBARE OG AVDUKE DET HAN VIL FOR DE HAN VIL NÅR HAN VIL OG RIVE FORHENGET TIL SIDE.

GUD HAR DA VITTERLIG STØRRE MAKT OG ER MER RETTFERDIG ENN SELV DE FREMSTE AV DE GEISTLIGE MED MAKT OG RANG I DEN KIRKELIGE ORGANISASJON SOM SKJØNT VI ER EN KIRKE SOM ROMMER STORE ÅNDELIGE SKATTER SOM IKKE KAN SES MED DET BLOTTE ØYE SOM GJENNOM ÅRHUNDRENDE HAR BEVART, KONSERVERT, KULTIVERT OG VIDEREFØRT DEN KRISTNE TRO GJENNOM TRADISJONEN HVOR JEG SELV OM DET IKKE ER NOE NYTT AT DET I DEN KIRKELIGE ORGANISASJON SOM OGSÅ ER ET BYGGVERK OG EN MAKTFAKTOR I VERDEN FINNES VERDSLIGHET OG ONDE MENNESKER OGSÅ PÅ GEISTLIG HOLD SKJØNT DER OGSÅ FINNES UTALLIGE GODE FROMME GEISTLIGE, SKJØNT FÅ HELGENER, OG SÅ LENGE DE MENNESKENE SOM FYLLER DE KIRKELIGE ROLLER OG FUNKSJONER IKKE ER HELGENER LIKESOM DE FLESTE ALLMINNELIGE KATOLIKKER IKKE ER FULLKOMNE HELGENER ER VI IKKE EN FULLKOMMEN KIRKE MEN EN KIRKE AV SYNDERE SOM IKKE VIL BLI FULLKOMMEN FØR VI ALLE ER HELGENER- NOE SOM IKKE VIL SKJE FØR I GUDS FULLENDTE RIKE SOM IKKE KUN VIL FAVNE OG TELLE KATOLIKKER, OG MENNESKET ER NÅ ENGANG EN SKRØPELIG OG FEILBARLIG SKAPNING SOM BÅDE AV SVAKHET OG EGOISME OG ÆRGJERRIGHET, GRÅDIGHET, BEGJÆR OG REGELRETT ONDSKAP OFTE FEILER OG SYNDER MED OG UTEN OVERLEGG OG INTENSJON, JA SELV I "DEN BESTE INTENSJON HVOR MAN MENER Å GJØRE GUD OG KIRKEN EN TJENESTE"- OG SELV DEN BESTE MEST LÆRDE FORSTAND KAN TA FEIL OG BLI FØRT BLI FØRT PÅ AVVEIE OG LURT OM MAN DA IKKE ER EN AV GUDS SÆRLIG UTVALGTE IHT EVANGELIET OG BREVENE I DET NYE TESTAMENTET SOM UTGJØR HOVEDGRUNNLAGET FOR DEN KRISTNE TROSLÆRE, DIT KAN MAN IKKE FOR OFTE GÅ TILBAKE OM MAN VIL UNNGÅ Å FARE VILL. DER STÅR DET OGSÅ AT HERREN KOM MED FØLGENDE YTRING OM NETTOPP SLIKE SOM DE PRESTENE SOM ENDA TIL I KIRKENS MIDTE I ROLLEN SOM PREST GJORDE DET DISSE HAR GJORT: "MEN VE DET MENNESKET SOM FORFØRER ET SLIKT LITE BARN SOM TROR PÅ MEG. FOR HAM VAR DET BEDRE OM HAN VAR BLITT KASTET I HAVET MED EN KVERNSTEIN RUNDT HALSEN". JEG HØRER INGEN ABSOLUSJON I DISSE ORDENE, SÅ KANSKJE ER DET IKKE RIKTIG Å GI DEM DET.

DE HAR VANHELLIGET KIRKEN OG EMBETET SLIK OG SYNDET SÅ GROVT MENS DE NØT HØY STATUS SOM PRESTER OG BAR FRAM DET HELLIGE MESSEOFFER- KRISTI LEGEME OG BLOD MED DE SAMME SKITNE VANHELLIGE LABBENE DE LA PÅ SINE BARNEOFFER SOM I MANGE TILFELLER VIL VÆRE SKADET OG MERKET FOR LIVET- FOR SEKSUELLE OVERGREP VET JEG AV ERFARING ER NOE MAN IKKE ER FERDIG MED SÅ FORT OVERGREPENE TAR SLUTT- MAN MÅ LEVE MED SKADEN OG TRAUMENE RESTEN AV LIVET OG DISSE UUTSLETTELIGE MERKENE OVERGREPSPRESTENE HAR SATT PÅ VÅRE DÅPSBARN SOM ER BLANDT KIRKENS ALLER STØRSTE RIKDOMMER GITT SÆRLIG FORRANG HOS GUD I KRAFT AV Å VÆRE BARN BURDE KANSKJE STRYKE UT ORDINASJONENS MERKE, SÅ DISSE PRESTENENE BURDE IKKE BARE MED KIRKENS AKTIVE INNSATS ALLE SOM EN BLITT DØMT I EN ALLMINNELIG VERDSLIG DOMSTOL MED EN STRAFFEUTMÅLING SOM STÅR I FORHOLD TIL ALVORET I OG OMFANGET AV DERES FORBRYTELSE MEN KANSKJE ENDA TIL BLITT STRAFFET OG SKYSSET PÅ DØR MED EKSKOMMUNIKASJON. STÅR DET IKKE ET STED I BIBELEN: FÅ DET ONDE UT FRA DERE! HVA HAR SLIKE I SAMME KIRKE SOM OFRENE  Å GJØRE, ER DET OFRENE SOM MÅ FLYKTE FOR SIN TRYGGHETS OG HELBREDS SKYLD ELLER OVERGRIPERNE SOM BØR SKYSSES PÅ DØR? DET HAR IKKE SÅ MYE MED BURSDAGSFEIRING Å GJØRE MEN LIKEVEL, ALT HENGER SAMMEN MED ALT, MIN TRO OG MIN KIRKE ER EN VELDIG VIKTIG DEL AV MITT LIV, OG DET JEG HAR FEIRET ER MITT LIV- DE 50 ÅRENE JEG UNDER HARDE PRØVELSER HAR KLART Å HOLDE MEG BLANDT DE LEVENDE MENS MIN TRO UNDER ALL MOTGANG OG PRØVELSE BARE HAR BLITT STERKERE.

JEG BLE SELV MISBRUKT SOM BARN OG VET GANSKE MYE OM MANGT, SOM AT SLIKE PREDATORER NÅR DE FØRST HAR SLIKE PERVERSE LYSTER OG BEGJÆR I RETNING AV BARN AT DE IKKE ENGANG GIKK AV VEIEN FOR Å MISBRUKE DEM I KIRKEN DER DE SKULLE TJENE GUD OG ISÆR IVARETA OG VÆRE GODE FORBILDER OG PATERE FOR DE SMÅ, NEPPE GJØR MINDRE SKADE OM DE SENDES TIL EN AV KIRKENS UTPOSTER I VERDEN DER DET OGSÅ ER BARN, DA FLYTTER MAN DET BARE UT AV SYNE OG LAR ANDRE OVERTA OFFERROLLEN. Å SETTE SLIKE SAMMEN MED BARN ER SOM Å LA BUKKEN PASSE HAVRESEKKEN, DET NYTTER IKKE MED FAGRE LØFTER OM BOT OG BEDRING NÅR DE FØRST HAR EN SLIK LEGNING OG HAR KRYSSET DEN GRENSEN INGEN SKAL KRYSSE FOR SEKSUELL KONTAKT MELLOM VOKSEN OG BARN. DET ER DET SAMME OM DE ER PRESTER ELLER TRAILERSJÅFØRER I SLIKE TILFELLER, AT DE ER PRESTER GJØR BARE SAKEN ENDA MER HORRIBEL OG VERRE FOR UNGENENE OG SKADER DEM IKKE BARE MENTALT MEN KAN DERTIL HA STOR NEGATIV BETYDNING FOR DERES GUDSBILDE OG FORHOLDET TIL SIN KIRKES OG DEN KRISTNE TRO GENERELT, SÅ STORT VERRE GJERNINGER KUNNE IKKE PRESTENE BEGÅTT! MEN HVA VET JEG, DET VAR TROEN PÅ KRISTUS OG EVANGELIET, BØNN, ÅND OG KALL SOM FØRTE MEG TIL KIRKEN SOM JEG ELSKER FOR HENNES TRO OG ÅNDELIGE RIKDOMMER MED EN FYLDE AV KRISTUS, VISDOM, ÅND OG SANNHET JEG IKKE HAR FUNNET NOE STED, OG SAMTIDIG SKAL VI SOM KATOLIKKER MÅTTE LEVE MED DENNE UKRISTELIGE ONDSKAPEN DER NOEN MED OVERLEGG ENDA TIL SER UT TIL Å UTNYTTE SITUASJONEN MED DISSE FRYKTELIGE OVERGREPENE SOM I SÅ STORT OMFANG HAR BLITT AVDEKKET SOM ET MIDDEL TIL KAMP OM MAKT HVOR DET SER UT TIL AT DET FABRIKKERES FALSKE ANKLAGER MOT "DEN LIBERALE FLØY" DERIBLANDT MOT VÅR GODE PAVE, SOM OGSÅ BARE ER ET MENNESKE MED EN MENNESKELIG FORSTAND MEN SOM JEG UTEN TVIL TROR ER VALGT AV GUD, SALVET OG LEDET AV ÅNDEN, DA DET NETTOPP ER EN SLIK MILD OG YDMYK NESTEKJÆRLIG MANN SOM MED RETTE VALGTE FRANS SOM PAVENAVN DA HAN HAR EN TYDELIG KARISME SOM MINNER OM FRANS AV ASSISSI MED EN MER FORSONLIG OG NESTEKJÆRLIG HOLDNING TIL MENNESKENE I VERDEN SAMTIDIG SOM HAN VÅGER Å TALE DE SVAKES SAK. SKULLE DENNE JESUITTPRESTEN VÆRE EN KJETTER PÅ VILLE VEIER. HVEM ER DISSE SOM ER MER KATOLSKE ENN PAVEN?

IKKE UL SOM ULVER ELLER FLERR TENNER, GJØ OG KNURR SOM BIKJKJER! DET ER MYE ONDT I VERDEN OG JEG HAR RØYNT DEN ONDSKAPEN SELV HARDT PÅ BEKOSTNING AV LIV OG HELSE, MEN DET GODE, NATURLIGE, HELLIGE, RENE OG VAKRE FINNES UANSETT OGSÅ LIKEVEL STADIG I VERDEN OG ENDA FINNES DET BARNLIG USKYLD. LA OSS VERNE OM DET GODE, SÅ LYTT NÅ HELLER TIL ET POSITIVT GLEDESBUDSKAP MED JESU BØNN TIL AVSLUTNING OG TENKT DERE OM, RANSAK DERE SELV, GÅ TILBAKE TIL ROTGRUNNLAGET, SE PÅ JESUS, LES EVANGELIET PÅ NYTT- SE OM IGJEN! JESUS KOM IKKE FOR Å ØDELEGGE MENNESKELIV OG FORDØMME SYNDERE- MEN FOR Å HJELPE OSS, RETTLEDE OSS, BYGGE OSS OPP, LEGE OSS, HELBREDE OSS, FRIGJØRE OSS, RENSE OG STYRKE OSS, FORSONE OSS MENNESKER MED GUD OG HVERANDRE, SAMLE OSS IKKE SPRE OSS, FORENE IKKE ADSKILLE, MED NÅDE OG BARMHJERTIGHET MEN OGSÅ MED REFS MOT SKRIFTLÆRDE OG FARISEERE MED HÅRDE HJERTER. HAN LÆRTE OSS EN ANNEN VEI- GÅ DEN! JESUS KOM IKKE TIL JORDEN FOR Å GJØRE LIVENE VÅRE SURERE ELLER FOR Å LEGGE FLERE BØRER PÅ FOLK SOM ALT HAR MER ENN NOK Å SLITE MED OG BÆRER TUNGT. HAN KOM FOR Å SPRENGE ÅKET OG FRIGJØRE OSS, MEN NOEN KRISTNE FORKYNNER OG YTRER SEG PÅ EN MÅTE OG UTVISER HOLDNINGER SOM HELLER STØTER FOLK BORT OG "VAKSINERER DEM MOT KRISTENDOM" HELLER ENN Å VITNE OM JESUS PÅ EN MÅTE SOM TILTREKKER SYNDERE. ER DET IKKE GUDS GODHET SOM DRIVER OSS TIL OMVENDELSE. ER IKKE KJÆRLIGHET, BARMHJERTIGHET, AKSEPT, RESPEKT BEDRE MEDISIN ENN HARDHET, FORDØMMELSE OG FORAKT? ER IKKE JESUS SYNDERES VENN? OG HVEM AV OSS MENER SEG Å SELV VÆRE PLETTFRIE SNØHVITE SYNDFRIE HELGENER? HVA ER SÅ VERST, EN KOLD SYND MED HARDT HJERTE ELLER EN VARM SYND AV KJÆRLIGHET?

What the world needs now is LOVE!

Comforting a Broken Heart

I VÅR VERDEN ER DET ALT FOR LITE KJÆRLIGHET OG ALT FOR MANGE HARDE HJERTER, DETTE SETTER OGSÅ EVANGELIET FOKUS PÅ VED MESTERENS EGNE ORD, DER DET OGSÅ ADVARES MOT ENDELØSE STRIDER OM SPØRSMÅL I LOVEN SOM DET SJELDEN KOMMER ANNET UT AV EN FIENDSKAP OG SPLITTELSE. GUD VIL IKKE HA OSS SOM SNØHVITE HELGENSTATUER I STEIN TVERS IGJENNOM MEN SOM LEVENDE VARME MENNESKER. DEN SOM IKKE ELSKER KJENNER IKKE GUD FOR GUD ER KJÆRLIGHET. SÅ VED DE FEMTI SLÅR JEG ET SLAG FOR VENNSKAP OG KJÆRLIGHET PÅ KRYSS OG TVERS AV DET SOM OFTE ADSKILLER, SPLITTER OG SKAPER AVSTAND OG FIENDSKAP MELLOM MENNESKER, OG DET I KRISTEN ÅND. OG KJENNER MEG RIK OG TAKKNEMLIG OVER DE VENNSKAP OG GODE RELASJONER JEG HAR VUNNET VED EN SLIK INNSTILLING! TAKKÅTAKKÅTAKK SOM EN AV MINE GJESTER SA, HUN VAR VISST OM JEG IKKE HUSKER FEIL ENDA TIL WICCAHEKS I SIN FØRSTE UNGDOM MEN ER ABSOLUTT EI AV DE SOM HELLER BØR BÆRES PÅ GULLSTOL OG HEDRES FOR SITT GODE ARBEID PÅ OG FOR LIVET PÅ PLANETEN SOM HAR HATT STOR POSITIV BETYDNING FOR MANGE, MANGE FLERE ENN MEG, HELLER ENN Å BRENNES PÅ BÅL FOR DET ER VITTERLIG IKKE MYE ONDSKAP Å SPORE HOS HENNE. OM ALLE HADDE HATT LIKE MYE KJÆRLIGHET TIL SIN MANN, SINE BARN, SINE MEDMENNESKER, PLANTER OG DYR OG NEDLAGT HALVDELEN AV DET ÆRLIGE ARBEIDET HUN UTRETTELIG HAR I HÅP OM Å REDDE MILJØET PÅ PLANETEN VI LEVER PÅ OG VÆRT LIKE FREDSÆL HADDE DET IKKE VÆRT SÅ KRITISKE OG UBEHAGELIGE TILSTANDER PÅ JORDA SOM DET ER. OG LIKEFULLT ER DET ALTSÅ NOEN IDIOTER SOM TROR AT HUN OG ALLE SOM IKKE BEKJENNNER SEG TIL DEN KRISTNE TRO ENDER OPP I HELVETE? OG AT ALLE SOM KALLER SEG KRISTNE OG TILHØRER "DET RETTE KIRKESAMFUNNET" SKLIR RETT GJENNOM MED VIP-KORT PÅ DOMMEDAG FORDI DE PÅBEROPTE SEG JESU NAVN? DE MÅ HA LEST BIBELEN SOM FANDEN SJØL FOR DET ER NOE HELT ANNET SOM STÅR DER, OG NÅR SÅ MYE ER SAGT ER DA HELLER IKKE DERES LÆRE MIN KIRKES LÆRE. FOR JEG ER GLAD I MIN KIRKE OG HAR STOR RESPEKT FOR OG KJÆRLIGHET BÅDE TIL GODE KATOLSKE PRESTER OG VÅR PAVE, MEN MIN KJÆRLIGHET ER IKKE SÅ EKSKLUSIV OG SELEKTIV AT DEN KUN BEGRENSER SEG TIL MENNESKER AV ETT LIVSSYN, OG SLIK KJENNER JEG HELLER IKKE GUDS KJÆRLIGHET ELLER EVANGELIETS LÆRE DER MESTEREN SELV FÅR KOMME TIL ORDE- HØR HAM! OG VIT AT DET IKKE ER SLIKT SOM LIVSSYN, SOSIALT LAG, ETNISITET, LEGNING, UTDANNINGSNIVÅ OG VERDSLIG POSISJON SOM AVGJØR OM DET ENE ELLER ANDRE MENNESKET ER ET GODT MENNESKE ELLER IKKE, OG DEN GODE RETTFERDIGE GUD HAR NEPPE TENKT Å KASTE GODE MENNESKER I HELVETE AV TEOLOGISKE ÅRSAKER :-)

KJÆRLIGHET, VENNSKAP, GODE RELASJONER, ALT SOM ER GODT OG POSITIVT, SOM FORENER MENNESKER OG GIR LIVET MENING, GLEDE OG VERDI I EN OND VERDEN ER TIL GUDS BEHAG TROR JEG, MENS GUDS FIENDE BARE VIL ØDELEGGE, SÅ SPLID, STJELE OG DREPE, FORVRENGE, VILLEDE OG BEDRA MED LØGNER, ILLUSJONER, FALSKHET OG TING SOM KAN BLENDE OG BLINKE MEN ER TOMME HULE VERDIER, NIHILISME SOM GJØR LIVET MENINGSLØST OG UTEN RETNING DER DET KUN BLIR ET ROTTERACE OM Å VÆRE STØRST, BEST, FLINKEST OG VINNE HØYEST MULIG POSISJON OG VERDSLIG STATUS BLOT FOR MAKT OG TOM ÆRE AV VERDEN, HVOR DEN INDRE TOMHETEN SOM RESULTAT AV NIHILISMEN OG NARCISSISMEN HVOR DET YTRE SKALLET ER ALT SOM ER OG "MEG MEG MEG!" ER ALT DET HANDLER OM AVFØDER ET GRÅDIG UMETTELIG BEGJÆR ETTER PENGER, MAKT, SEX DER ANDRE BLIR ET MIDDEL TIL EGEN VINNING OG BEHOVSTILFREDSSTILLESE HELLER ENN ET MÅL OG EN VERDI I SEG SELV OG MAN ER VILLIG TIL Å GÅ OVER LIK ELLER IALLFALL GIR SEG KATTEN I ANDRES NØD UTEN DET MINSTE FORSØK PÅ Å AVHJELPE DEN FORDI ALT DET HANDLER OM ER Å FÅ MEST MULIG UT AV LIVET MED STADIG KONSUM HVOR SELV "VENNER" ER NOE MAN BLOT HAR TIL EGEN BEHOVSTILFREDSSTILLELSE SÅ LENGE MAN TRENGER OG HAR UTBYTTE AV DEM UTEN NOEN SINNE Å GÅ I DYBDEN SLIK AT MAN NÅR DET RØYNER PÅ IKKE STÅR VED SINE VENNER MEN BARE KLER DEM AV SEG SOM OM DET VAR ET PLAGG OG GLEMMER DEM PÅ VEI VIDERE TIL NYE ENGER DER DET FINNES BLOMSTER MED MER NEKTAR Å UTSUGE. MEN TIL SIST ER DET DISSE SOM TAPER OG BLIR STÅENDE ALENE TIL SIST OG IN THE BITTER END ER FANDENS LATTER ALT DEN FÅR SOM HAR BLITT OND OG GOLD I SIN EGOISME. "MIN KJÆRLIGHET VOLDER MEG INGEN KVALER, JEG ELSKER MEG SELV OG HAR INGEN RIVALER". VEL BEKOMME. DEN SITUASJONEN VILLE JEG IKKE SATT MEG SELV I, DA TAR JEG HELLER EN LITT TYNGRE BØR I LIVET, FOR JEG LEVER IKKE KUN FOR MIN EGEN DEL OG UTEN ANDRE MENNESKER SOM TRENGTE MEG SLIK JEG TRENGER ANDRE MENNESKER OG VENNER SOM STÅR MED I FORHOLD DER MAN BÅDE GIR OG FÅR BEGGE VEIER, VERDSETTER OG ER NOE FOR HVER ANDRE OG EVNER Å KOMMUNISERE-GJØRE SAMMEN HADDE JEG IKKE HOLDT UT I DENNE VERDEN, HELLER IKKE PÅ REN EGOTRIP MED FOKUS PÅ PROFITT OG VINNING OG "NYTELSE" BLOT FOR EGEN DEL - FOR MEG ER DET ET TOMT LIV SOM ALDRI VILLE GITT MEG MENING. MEN MEN, HVER SIN LYST. JEG HAR BARE ET ANNET VERDISYSTEM OG VINNER NOE ANNET OG BEDRE VED DET. BLANDT ANNET EI SLIK UKE OG EN SLIK FEST SOM JEG NÅ HAR HATT OG MENNESKER SOM VERDSETTER MEG SOM DEN JEG ER, OG RELASJONER SOM VARER OG DET ENE MED DET ANDRE. MYE MER VERDIFULLT ENN GODS OG GULL, MAKT OG DENSLAGS SPØR DU MEG!

Min kjære, gode kloke, gamle Nonnemor i Kristus sier til meg" Anita, det er ikke du som er gal- Det er Verden som er gal!

- OG JODA, VERDEN ER GALERE ENN MEG, MEN AT JEG FAKTISK ER LITT "GAL" HAR DE FLESTE LIKEVEL FÅTT MED SEG- SKJØNT JEG HAR MER Å SKYLDE PÅ ENN DE FLESTE NORDMENN ETTER ALT JEG HAR GJENNOMLEVD. JEG HAR SELV HELLER IKKE LAGT SKJUL PÅ DET SOM ER "GALT" MED MEG, ELLER GÅTT INN FOR Å MARKEDSFØRE MEG SELV PÅ MEST MULIG POSITIVE, STYLA OG VELFRISERTE MÅTE OG ER ALT ANNET ENN "SKINNHELLIG, FALSK OG FORSTILT" , MEN SELV OM DET ER EN SANNHET MED MODIFIKASJONER HAR EN DEN SÆRLIG NÆRE KLOKE GAMLE NONNEMOREN MIN LIKEFULLT ET POENG NÅR HUN SIER "ANITA DU ER IKKE GAL, DET ER VERDEN SOM ER GAL!" OG DET ER VIRKELIG MANGE SOM GÅR FOR Å VÆRE MENTALT FRISKE SOM ER VESENTLIG GALERE OG MER FORSKRUDDE ENN MEG. ENKELTE AV MINE VENNER ER OGSÅ LITT "SMÅGALE", MEN DE ER GODE OG SNILLE VENNER OG DET ER DET VIKTIGSTE! DE FLESTE AV MINE VENNER OG ALLIERTE HVOR KJERNESUNNE DE ENN MÅTTE VÆRE ER IALFALL GENUINE PERSONLIGHETER MED GODE KVALITETER- ELLERS HADDE JEG IKKE "SAMLET PÅ DEM" OG KNYTTET DEM TIL MEG SPESIELT. BLÅKOPIER I A4 FORMAT ER JO IKKE SÅ INTERESSANTE OG KOSTELIGE FOR EN MENNESKEKJENNER- DET ER DE EKTE, GENUINE ORIGINALENE JEG VERDSETTER MEST, OG ER SÅÅÅ TAKKNEMLIG FOR DE JEG "HAR I SAMLINGEN MIN" OG FINNER STADIG NYE ;-)

Å SNAKKE MED FOLK ER DA OGSÅ EN AV "HOBBYENE" MINE, OG MED EN ÅPEN FORDOMSFRI HOLDNING KAN MAN FÅ MANGE POSITIVE OVERRASKELSER OG OMSÅ FINNE GULL I RENNESTEINEN OM MAN BARE IKKE GÅR MED NESA I SKY OG KNEISER FOR MYE MED NAKKEN. SÅ MAN KAN SI HVA MAN VIL OM MITT LIV- MEN KJEDELIG OG ENSOMT ER DET IKKE! EGENTLIG ER JEG HELT NERD INTERESSERT I MENNESKER, KOMMER LETT I KONTAKT MED MENNESKER OG HAR EN EVNE TIL Å KOMME OVERENS MED HØYST ULIKE MENNESKER- OGSÅ MENNESKER ANDRE HAR PROBLEMER MED Å KOMME OVERENS MED OG MISLIKER UTEN AT JEG SER DET STORE PROBLEMET MED DET ANDRE FINNER SÅ VANSKELIG VED VEDKOMMENDE SOM JEG PÅ MIN SIDE KAN LIKE VELDIG GODT. DET HANDLER OFTE IKKE OM HVORDAN ET MENNESKE ER MEN MER OM HVORDAN MAN FORHOLDER SEG TIL DET ENKELTE MENNESKET OG DETS EGENART, HVILKE HOLDNINGER OG SIGNALER MAN SELV SENDER UT- RETT OG SLETT OM ENS EGEN EVNE TIL SAMSPILL, EMPATI OG KOMMUNIKASJON LIKE MYE SOM DEN ANDRES "MÅTE". LIKEVEL HAR JEG INNIMELLOM MÅTTET PARKERT MENNESKER JEG HAR STÅTT I RELASJON TIL OVER TID PÅ ET TIDSPUNKT DET VÆRE SEG FORDI VEDKOMENDE ER FOR EGOISTISK, SELVGOD OG SELVSENTRERT, GIR FOR LITE UANSETT HVOR MYE MAN GIR OG STREKKER SEG ANDRE VEIEN, FORDI FORHOLDET VAR FOR SKJEVT OG UBALANSERT MED EN NIVÅFORSKJELL SOM ETTERHVERT UMULIGGJORDE LIKEVERDIG VENNSKAP HVOR JEG HELLER HAVNET I ROLLEN SOM "SAMTALETERAPAUT, STØTTEKONTAKT, SOSIONOM" UTOVER EGEN KAPASITET UTEN EGENUTBYTTE DER JEG I ETT TILFELLE REGELRETT BLE EN "HJELPEPERSONLIGHET" FOR ET MENNESKE SOM ETTERHVERT IKKE BARE FORVENTET MEN GJORDE KRAV PÅ AT JEG SKULLE UTFYLLE ALLE FUNKSJONER VEDKOMMENDE MANGLET I EGEN PERSONLIGHET OG TILFREDSSTILLE ALLE BEHOV UTEN Å KREVE ELLER FÅ NOE ANDRE VEIEN. DA HAR MAN JO "FÅTT EN VOKSEN BABY"- STRAFFEN FOR Å VÆRE FOR SNILL, MODERLIG OG EIEGOD ;-)

I ENKELTE TILFELLER HAR DET RETT OG SLETT DREID SEG OM AT DEN ANDRE ER OND OG AT MAN PÅ ET TIDSPUNKT IKKE ORKET Å GI MER AV SEG SELV OG SIN TID OG KJÆRLIGHET TIL ET MENNESKE SOM PÅ TROSS AV ENS KJÆRLIGHET BARE GJORDE EN VONDT, MANIPULERTE EN OG UTSUGDE EN I GOLD PSYKOPATISK EGOISME DER MAN ENDER OPP MED Å ØNSKE MAN ALDRI HADDE MØTT DET MENNESKET OG KUN MÅTTE KONKLUDERE MED AT NOEN MENNESKER RETT OG SLETT ER SÅ ONDE AT MAN STRAKS MAN LUKTER LUNTA BARE MÅ KOMME SEG UNNA, MEN DA KAN DET OFTE VÆRE FOR SENT OG MAN MÅ BÆRE ARR PÅ SJELEN RESTEN AV LIVET ETTER PREDATORENS KLØR OG GRÅDIGE SORTE EGOISTISKE BEGJÆR. AV ALLE MENNESKER JEG HAR MØTT ER DET KUN DEN ENE JEG ANSER Å VIRKELIG KVALIFISERE TIL Å ENDE OPP I HELVETE, MEN JEG SLAPP IALLFALL FRA DET MED LIVET OG SJELA MI FIKK HAN IKKE OM HAN RIBBET MEG FOR DET MESTE, ØDELA UMÅTELIG MYE FOR MEG OG STJAL 15 ÅR AV MITT LIV OG GJORDE DEM SÅ VONDE AT JEG FORT KUNNE DØDD UNDER ET AV DE MANGE SELVMORDSFORSØKENE DET FØRTE TIL.

NOEN GANGER KAN DET OGSÅ VÆRE SLIK AT MAN MØTER ET HELT SPESIELT MENNESKE SOM FYLLER NOEN ROM I EN SOM ALLTID HAR STÅTT TOMME, MEN SELV OM DET I UTGANGSPUNKTET BLIR ET GJENSIDIG GODT BEKJENTSKAP HVOR MAN HAR "GOD KJEMI" OG KOMMER GODT OVERENS OG DELER FLERE VERDIER OG IDEALER DER MAN INTET ONDT HAR Å SI OM DEN ANDRE, KAN DET DESVERRE SKJE AT DEN ENE PART FÅR FØLELSER OG ØNSKER NOE MER FRA DEN ANDRE ENN DEN ANDRE KAN OG VIL GI OG MAN KAN IKKE FÅ DET GJENSVARET MAN HADDE ØNSKET- ENKELTE GANGER KAN DET BLI SLIK NÅR DEN ANDRE HAR EN SÅ STERK TILTREKNING PÅ EN OG DET ER SÅ MYE VED DEN ENE AT DET BLOT VED NÆR KONTAKT ER OMTRENT SOM NÅR ET LITE OBJEKT KOMMER INN I ET VESENTLIG STØRRE OBJEKTS GRAVITASJONSFELT I ET TOMROM AT SAMMENSTØT ER UUNNGÅELIG NÅR MAN IKKE KAN "SMELTE SAMMEN" OG DA BLIR DET KRÆSJ OG BRUDD, MEN SER LIKEVEL AT DET MÅTTE GÅ SOM DET GIKK- OMTRENT SOM NÅR NATURLOVENE VIRKER, MAN KAN IKKE OVERSTYRE DEM MED VILJE OG FORSTAND. FORSTÅ DET DEN SOM KAN. OM MAN FALLER PLADASK, MISTER HODET, KJØRER MOT ALLE RØDE LYS, GÅR PÅ TRYNET OG FÅR SEG EN KRAFTIG SMELL, FÅR MAN IALLFALL "TA DET SOM EN MANN", STÅ INNE FOR SEG SELV, IKKE BLI LIGGENDE DER MAN FALT, OG NÅR MAN HAR FÅTT PLASTRA SÅRENE, ER DET TID Å KOMME SEG PÅ BEINA, "SPYTTE KJEKT", INNRØMME AT MAN HAR OPPFØRT SEG SOM EN IDIOT OG GJERNE LE LITT AV SEG SELV, I STEDEN FOR Å SITTE FOR LENGE Å SUTRE "HJERTE- SMERTE". NOEN OG ENHVER KAN TRØTNE PÅ "DEN UBESVARTE KJÆRRLIGHEDS ULIDELIGE SMERTE". SÅNN ER LIVET- TAKE IT OR LEAVE IT. JEG ER NORDLENDING SÅ JEG STÅR HAN AV GJENNOM LIVETS STORMER, OM ENN DET BLÅSER BÅDE STERKT, VARMT OG ISKALD VIND TIL TIDER. NOEN GANGER "KAN HENDE MED TORDEN" ;-) TIDVIS KAN DET SYNES TOMT Å BE OM UNNSKYLDNING OG TILGIVELSE, NÅR MAN SIMPELTHEN IKKE GREIER Å "SKJERPE SEG" OG VILLE GJORT DEN SAMME GENERALFEILEN OM IGJEN VED FØRSTE OG BESTE ANLEDNING. DA ER DET BEDRE Å BARE SKYGGE BANEN OG HOLDE SEG LANGT UNNA DEN ANDRE. DE FLESTE SYNDER MENNESKER BEGÅR ER SVAKHETSSYNDER.

VED ANDRE ANLEDNINGER PÅ DET RELASJONELLE PLANET KAN DET VÆRE SLIK AT DET ER ET MENNESKE MAN SER IKKE ER OND OG PÅ TROSS AV DET UBEHAG MAN MÅTTE HA HATT I KONTAKTEN OG DET SOM IKKE ER BRA FATTER SLIK INTERESSE FOR OG SER SÅPASS MYE GODT OG BRA I OGSÅ AT MAN ENDA ETTER ÅR DER DET HAR VÆRT MYE SOM VAR VONDT, UBEHAGELIG, UTFORDRENDE OG SMERTEFULLT SOM LEDET TIL KONFLIKTER I KONTAKTEN ENDA KAN HA ET ØNSKE OM Å PRØVE Å BYGGE EN MER POSITIV RELASJON OG TIL EN VISS GRAD LYKKES, FOR SÅ TIL SIST LIKEVEL ENDE MED Å PARKERE OG "SELGE" VEDKOMMENDE FORDI DET BLIR FOR MYE NEGATIVT OG VEDKOMMENDE ER FOR ENVIS, OG MAN HVOR MYE MAN ENN FORSØKER SIMPELTHEN IKKE FÅR DET TIL Å FUNGERE PÅ EN MÅTE MAN HAR NOE Å TJENE PÅ FORDI VEDKOMMENDES KOMMUNIKASJONSEVNER ER SÅ DÅRLIGE OG HAN SIMPELTHEN MANGLER EMPATI, VILJE OG EVNE TIL Å SETTE SEG INN I OG ÅPNE SEG FOR DEN ANDRES PERSPEKTIV DER TILLIT KUN MØTES MED MISTILLIT, OG GOD TRO FOR VEDKOMMENDE OGSÅ BLIR MØTT MED DET MOTSATTE. OG DET HJELPER JO IKKE OM MAN ER ALDRI SÅ OPPMERKSOM PÅ EGNE FEIL, ALDRI SÅ VILLIG TIL Å BE OM TILGIVELSE OG FORSONING NÅR DEN ANDRE IKKE GIR EN TOMME OG SIMPELTHEN ALDRI EVNER Å TA SELVKRITIKK OG INNSE EGNE FEIL, BEGRENSNINGER OG OVERTREDELSE HVOR DET SOM GÅR GALT JO ER AT VEDKOMMENDE IKKE SER EN ELLER TROR PÅ EN ELLER ANERKJENNER EN FOR DEN MAN ER OG DET MAN KAN OG VET MEN SIMPELTHEN ALLTID MÅ SE SEG SELV I EN TOPPPOSISJON SOM DEN SOM KAN OG VET MEST, SOM KONSEKVENT SER UT TIL Å OVERVURDERE SEG SELV OG SITT EGET NIVÅ LIKE MYE SOM VEDKOMMENDE UNDER OG NEDVURDERER ANDRE VEIEN. DET FÅR NÅ VÆRE MÅTE PÅ SELVHEVDELSE! OG SELV OM JEG KUNNE FÅTT LITT GODLÅT I VEDKOMMENDE MED GULROT OG SUKKERSTRØING OG KLØING AV EGOET HANS VILLE ALLE YTELSER FRA MIN SIDE UANSETT KUN BLI TIL FOR FOR EGOET OG JEG MÅTTE "RODD DEN TUNGRODDE BÅTEN" HELT ALENE UTEN Å OPPNÅ NOE FOR EGEN DEL- OG DET GADD JEG IKKE. SÅ DA SA JEG "NOK ER NOK OG GA HAM SÅ HATTEN PASSA".

NÅ ER JEG ETTERHVERT BLITT GANSKE SELEKTIV IFHT HVEM JEG TAR INN PÅ PRIVATEN OG I MIN INDRE, NÆRE KRETS UT FRA ET SUNT BEHOV FOR Å IVARETA MEG SELV OG MITT EGET PRIVATLIV. MEN SNAKKE MED OG OMGÅS MENNESKER I ULIKE SAMMENHENGER PÅ MER OFFENTLIGE ARENAER I SAMFUNNET KAN MAN JO UANSETT. OG LIKE, VERDSETTE OG BRY SEG OM MENNESKER OG VÆRE GLAD I MENNESKER KAN MAN JO SELV OM MAN IKKE ØNSKER DEN SAMME NÆRE PRIVATE KONTAKTEN MED ALLE OG IKKE INVITERER ALLE INN I SITT PRIVATE HJEM. I DEN MEST INTIME SFÆREN MÅ MAN OGSÅ KUNNE STOLE PÅ EN VISS FORTROLIGHET OG AT TILLITEN IKKE BLIR BRUTT MED AT ALT DELES VIDERE TIL UVEDKOMMENDE. SLIKE "VENNER" HAR JEG BRENT MEG PÅ OG BRUTT KONTAKTEN MED. JEG KAN IKKE HA VENNERELASJONER SOM UTLEVERER MEG OG ALT JEG SIER I DET PRIVATE LUKKEDE FORTROLIGE ROM RUNDT TIL HELE BYEN. JEG ER IKKE GLAD I SLADDER OG VET HVOR MYE SENSITIV INFORMASJON PÅ AVVEIE KAN ØDELEGGE I TIFELLER DER DET ER HELT UNØDVENDIG Å DELE TING VIDERE I ØST OG VEST, HVOR DET VERKEN DREIER SEG OM FORBRYTELSER ELLER FOLK SOM HAR GJORT NOE ONDT OG GALT, MEN HVOR DET SIMPELTHEN KAN VÆRE TING SOM ER FØLSOMT SOM ALDRI ER MENT FOR "PUBLIKUM" MEN HØRER HJEMME I DET LUKKEDE PRIVATE ROM.

Å LÆRE SLIKE TING OG VOKTE SEG FOR Å UTLEVERE ANDRE OG DELE INFORMASJON UKRITISK ER EN ØVELSE OG NOE MAN LÆRER VED MODNING OG ERFARING. ER MAN GLAD I SINE VENNER OG GODE ALLIERTE LÆRER MAN Å IKKE BARE IVARETA SEG SELV MEN OGSÅ DEM. FOR EGEN DEL ER JEG MER ÅPEN ENN DE FLESTE OG HAR NÅ HELLER INGENTING PÅ SAMVITTIGHETEN JEG IKKE KAN STÅ FOR OG SVARE FOR OM IKKE ALT ER LIKE KJEKT. Å FORTELLE ALT TIL ALLE GJØR IMIDLERTID INGEN VOKSNE MENNESKER MED VETT OG FORSTAND OG DET HANDLER VEL SÅ MYE OM IVARETAGELSE AV ANDRE SOM MAN BRYR SEG OM ENN AV EN SELV. SKJØNT JEG NOK BURDE TENKT MER PÅ MITT EGET "GODE NAVN OG RYKTE OGSÅ" ENN DET JEG HAR GJORT, MEN DOBBELTMORAL OG SKINNHELLIG HYKLERI MISLIKER JEG SÅ STERKT AT JEG HELLER VEDGÅR MEG MINE SYNDER I DET ÅPNE ROM ENN Å VÆRE EN AV DEM! OG HAR MAN FØRST MØTT SIN STØRSTE SKAM I DET ÅPNE ROM, BEKJENT OG SAGT DET SOM DET ER, OG INNBERETTET ET HVERT SVIN MAN MÅTTE HA HATT PÅ SKOGEN ER DET VANSKELIG FOR ANDRE Å TA EN PÅ DET OG MAN TRENGER HELLER IKKE GÅ RUNDT I ANGST FOR Å BLI AVSLØRT- SÅ ÆRLIGHETENS DYD- SOM OG KAN BLI EN LAST- HAR IKKE BARE DEN GEVINST AT MAN FÅR BEDRE SAMVITTIGHET VED DEN MEN DEN GJØR EN DERTIL STERKERE ENN DE SOM SPILLER HASARD, FOR SANNHETEN HAR NÅ EN TENDENS TIL Å KOMME FOR EN DAG TIL SIST UANSETT OG DA ER DET VERST FOR DEN SOM IKKE HAR VÆRT ÆRLIG!

SELV OM JEG IKKE SIER ALT TIL ALLE ER JEG OGSÅ GANSKE SÅ HARDCORE PÅ SANNHET- MEN USMINKEDE SANNHETER ER JO IKKE FOR SARTE SJELER OG DET MANGE TÅLER ALLER DÅRLIGST ER SANNHETEN OM SEG SELV, SÅ DÅRLIG AT ENDEL MENNESKER HELLER SKAFFER SEG EN LIVSLØGN OG ET BEDRE MENN USANT SELVBILDE OG EN SMINKET SIDE UTAD HVOR DE SØKER Å FÅ BEKREFTELSE PÅ SEG SELV SOM DET GLANSBILDET DE FREMVISER AV SEG SELV, HVOR DE LYVER SÅ DE TROR DET SELV NÅR DE TAR UBERETTIGET ROS, HEDER OG ANERKJENNELSE TIL SEG. OG DET ER JO GANSKE TÅPELIG, SÆRLIG NÅR FOLK KANSKJE IKKE ER SÅ DUMME SOM DE TROR OG DE ENDER VANDRENDE RUNDT SOM KEISEREN I SINE NYE KLÆR MENS FOLK LER AV DEM OG LAVAKTER DEM BAK RYGGEN DERES. FOLK ER NÅ OGSÅ OFTE FOR "HØFLIGE" TIL Å SI PÅ DIRKETEN HVA DE MENER SÅ DA BAKTALER DE HELLER FOLK ENN Å SI NOE TIL DEN DET GJELDER SELV, MENS JEG ER MER TILBØYELIG TIL Å GÅ RETT TIL FRONALANGREP OG TA TYREN VED HORNENE MED UBARMHJERTIG ÆRLIGHET. OG SLIKT ER JO IKKE TIL Å TÅLE OG JEG ER NÅ IKKE ALLTID LIKE "HØFLIG" HELLER OG DRØY I UVÆRSMODUS SELV FOR NORDNORSKE FORHOLD NÅR JEG GIR MEG TASTETRYKKINGEN I VOLD! DER BLIR DET STADIG STØTT FOR MANGE TRYKK SELV OM RESPONSEN ER HØYST ULIK PÅ DET JEG TRYKKER AVGÅRDE. DE SOM HAR VERRE SYNDER Å SVARE FOR ENN MEG BRUKER DET GJERNE MOT MEG SÅ JEG HADDE TJENT MER PÅ Å IKKE KONFRONTERE PÅ DEN MÅTEN.

MEN MEN- INGEN ER FEILFRIE OG DET MESTE VI MENNESKER TAR SÅ PÅ VEI FOR OG HENGER OSS SÅ OPP I OG ER SÅ REDDE FOR ER EGENTLIG BARE BAGATELLER OG UVESENTLIGHETER I LIVETS STØRRE PERSPEKTIV OG I FORHOLD TIL DET SOM TIL SYVENDE OG SIST ER DET VIKTIGSTE I LIVET- DET ER BARE SÅ MANGE SOM IKKE INNSER HVA DET ER SOM BETYR MEST OG HAR STØRST VERDI I LIVET FØR DET MESTE AV LIVET ER GÅTT. OG DA HAR MAN HATT ET LITT FEILSLÅTT LIVSPROSJEKT MEN SÅ LENGE DET ER LIV ER DET HÅP OM ERKJENNELSE,  OG MULIGHETER TIL ENDRING OMPRIORITERINGER TIL DET BEDRE OG TIL Å GJØRE OPP MED OG FORSONE SEG MED SINE NÆRMESTE OG DE EN MÅTTE VITE OG INNSE MAN HAR GJORT VONDT OG TRÅKKET OVER MOT OM DET IKKE TRENGER HANDLE OM DE VERSTE DØDSSYNDER OG FORBRYTELSER. EN DAG ER DET IMIDLERTID FOR SENT OG DA KAN MAN BARE HÅPE PÅ NÅDE. MEN HVORFOR VENTE TIL SKJÆRSILDEN NÅR MAN KAN GJØRE OPP OG RETT OG SKJEL FOR SEG OG FÅ SIN SAK I ORDEN IFHT ANDRE MENNESKER MENS MAN LEVER. DET BLIR IKKE BEDRE ETTERPÅ! JEG KAN JO GI ET HINT TIL DE SOM MÅTTE LURE PÅ HVA DET VIKTIGSTE I LIVET ER- DINE RELASJONER, DITT FORHOLD TIL DINE NÆRMESTE, DINE VENNER, DIN FAMILIE, ANDRE MENNESKER OG DET ER OGSÅ PÅ DET PUNKTET DE FLESTE FORSYNDER SEG GROVEST DESVERRE! SÅ LA OSS PRØVE Å TA VARE PÅ HVERANDRE OG KOMME OVERENS MENS VI KAN OG YTE VÅRT TIL EN BEDRE VERDEN FOR ALLE!

JESUS SELV FÅR SISTE ORDET PÅ SITT JORDISKE TALESPRÅK, BØNNEN SOM HOS OSS ER KJENT SOM "FADER VÅR"- DEN BØNNEN SKADER DET IKKE Å FÅ MED SEG OG JESUS VAR IKKE NOEN FESTBREMS SÅ DET FØRSTE UNDERET HAN GJORDE VAR Å LAGE VIN AV VANN FOR Å REDDE ET BRYLLUPP DER FESTEN VAR GODT I GANG OG FOLK ALT BRISNE DA BRUDEFOLKET GIKK TOM FOR VIN. DERTIL BLE HAN KRITISERT AV SIN SAMTIDS RELIGIØSE ELITE FORDI HAN "ÅT OG DRAKK MED TOLLERE OG SYNDERE" -DVS FORDI HAN TOK "EN TUR PÅ PUBEN" .DE KRITISERTE HAM OGSÅ SOM "VINDRIKKER OG STORETER". VI KRISTNE HAR MYE Å SVARE FOR OG I MIN KIRKE ER DET MYE SOM ER GALT, MEN JESUS HAR ALDRI GJORT ELLER SAGT NOE ONDT ELLER GALT. HAN ER GOD OG FYLT AV VISDOM OG SANNHET, MEN NOEN PYNTELIG FIGUR I FILT SOM MAN KAN FLYTTE RUNDT SOM MAN VIL PÅ DEN TEOLOGISKE FLANELLOGRAF ER HAN IKKE, OG DEN RELIGIØSE ELITE I HANS SAMTID SLO OGSÅ NED PÅ DISIPLENE FRA FOLKEDYPET HAN OMGA SEG MED- BL.A FISKERE FORDI DE BRØT MED JØDISK SKIKK OG BRUK OG F.EKS UNNLOT Å FORETA DEN RITUELLE HÅNDVASKEN FØR DE SPISTE- I JØDEDOMMEN VAR DET JO SYKT FOKUS PÅ REGLER UTLEDET AV LOVEN OG VELDIG FOKUS PÅ YTRE, RITUELL RENHET. AT BØRS OG KATEDRAL IKKE VAR HELT ADSKILT DEN GANGEN HELLER OG AT MAN BÅDE VANT MAKT OG SÆRLIG OPPHØYD STATUS OG SLO MYNT PÅ ALLMINNELIGE FOLKS ÆRLIGE RELIGIØSE TRO VAR OGSÅ NOE AV DET JESUS KRITISERTE. HAN HOLDT SEG IKKE "INNEN RAMMENE" OG KUNNE DERTIL BLI GANSKE SÅ HISSIG- DOG MED RETTE I NIDKJÆRHET FOR GUDS HUS- SOM ÅNDELIG BYGNING OG ET STED FOR BØNN OG TILBEDELSE, NÅR PENGEGRISKE KREMMERE SÅ ET MARKED Å PROFITTERE ØKONOMISK PÅ I FOLKS RELIGIONSUTØVELSE! OG JESUS, HAN SIER IDAG SOM FOR 2000 ÅR SIDEN DET SAMME VED ÅNDEN. OG HAN ER MIN HERRE, IKKE NOE JEG SELV HAR STRIKKET AV ULLGARN ;-) JEG HAR VIRKELIG RØYNT ONDSKAP OG URETT LANGT OVER EGEN SMERTE OG TÅLEGRENSE, OG NOEN GANGER HOLDER DET HARDT. ENKELTE TING HAR JEG BARE SÅÅÅ NULLTOLERANSE FOR OG KAN JEG RETT OG SLETT IKKE FINNE MEG I MER AV- OG DA HENDER DET JEG SER RØDT OG MÅ TA MEG SELV I NAKKEN FOR Å IKKE GÅ FRA KONSEPTET. MEN NOE MONSTER HAR DE IKKE KLART Å GJØRE MEG TIL, SÅ JESUS ER MIN VENN OG SANNHET ER JEG MER HARDCORE PÅ OG MINDRE REDD FOR ENN DE FLESTE- SÅNNE SOM MEG BARE FRIGJØR DEN! OG ER MAN ÆRLIG, EKTE OG SANN VET ANDRE HVEM MAN ER SÅ DA KAN MAN STOLE PÅ AT DE VENNENE MAN HAR ER VIRKELIGE VENNER SOM LIKER, VERDSETTER, ANERKJENNER OG ER GLAD I EN SLIK MAN FAKTISK ER PÅ GODT OG VONDT, OG HAR MAN SLIKE VENNER SKAL MAN VÆRE MEGET TAKKNEMLIG!
 
 
 
HER ER HERRENS BØNN PÅ DET DAGLIGSPRÅKET JESUS SNAKKET UNDER SITT JORDELIV:
 
 


 
 
 
 
 


 

 

 

 

 

STAVANGER!

Noen bilder fra byen min ;-)

BRUK AV FOTO: FOTOET OVER ER HENTET FRA NETTET- FOTOGRAF UKJENT. DE RESTERENDE BILDENE  ER MINE EGNE

http://nn.wikipedia.org/wiki/Stavanger

NYLUND SKOLE, ØSTRE BYDEL (STORHAUG):

BADEDAMMEN:

GODALEN:

SVERD I FJELL VED HAFRSFJORD:

DOMKIRKA/DOMKIRKEPLASSEN:

 

STEAM KAFFEBAR:

BYBRUA:

DOMKIRKEPLASSEN:

HUS OPPÅ STORHAUG, IKKE LANGT FRA GRAVHAUGEN BYDELEN E OPPKALT ETTER :

TORGET/VÅGEN

MÅGEN SÅ RAPPA PIZZA FRA TALLERKEN MIN PÅ EGON:

 

SPANSK OMELETT PÅ MIN STAMCAFE/PUB/BAR BACCHUS:

NICKY ER FAST PUBGJEST PÅ BACCHUS:

 

PASTA PÅ DEN DER ITALIENSKE VIS A VIS HANSENHJØRNET:

THE COLORS OF FARGEGATA:

 

PÅSKESTEMNING I ST.SVITHUN KATOLSKE KIRKE:

 

BREIAVANNET MED UTSIKT TIL KONGSGÅRD (STAVANGER KATEDRALSKOLE):

KARAOKE. FOLKELIG LAVKULTUR PÅ BYENS BRUNESTE PUB PIREN- EN SOSIAL INSTITUSJON!:

GOD OSMANSK RESTAURANT VED JORENHOLMEN:

EN FREDET PLETT I HILLEVÅG:

 

SØLVBERGET:

VÅGEN:

FRA DAMETOALETTET PÅ SOLA LUFTHAVN:

SIGØYNERMUSIKK. NOEN ROM TIGGER, HAN HER ER FLINK TIL Å SPILLE:

SYLTEDE GRØNNE TOMATER

Har du grønne tomater som ikke rekker å modne? Jeg har nettopp syltet grønne tomater. De er gode som pickles til kjøttretter. Her følger fremgangsmåter og oppskrifter

 

Om høsten har man stadig ofte en god del tomater i drivhuset som ikke rekker å bli modne og som heller ikke kan ettermodnes inne. Disse kan man likevel bruke i mat. Selv har jeg valgt å sylte de. Jeg har brukt to ulike laker. Den ene er en sur lake med mye eddik, den andre mer en sukkerlake. I begge oppskriftene anbefaltes det kanel i laken, men jeg likte ikke kanelsmaken så godt på den første oppskrifta jeg prøvde- hvor det også skulle være nellikspiker og stjerneanis oppi, og syns også den laken var veldig sur. Det finnes imidlertid mange ulike oppskrifter som ligger ute på nettet, så har du mye grønne tomater er det bare å prøve seg frem- med ulike typer laker og krydder. Den siste porsjonen laget jeg med en sukkelake som det kun skulle noen deciliter eddik i. I denne siste oppskriften brukte jeg kun vaniljefrø (skrap ut frø fra ekte vaniljestang). Sammen med tomatene syltet jeg også noen små grønne paprika og miniagurk- alt fra drivhuset!

 

 

HER KOKER DEN SISTE LAKEN OPP:

 

 

Lakene består bare av brunt rørsukker/råsukker, husholdningseddik/eplecidereddik og vann- og du kan eksperimentere med ulike krydder. I de fleste oppskriftene jeg har funnet anbefales særlig kanelstang og ekte vanilje, men også stjerneanis, nellik. I sure pickleslaker kan man bruke sennepsfrø/koriander/sursildkrydder i steden, alt etter smak og behag...

 

 

Når det har kokt opp med tomatene siste gang, tas tomatene opp med hullsleiv og laken gis et nytt, kort oppkok igjen. Tomatene fylles på rene glass med tette lokk, som så fylles helt opp til randen med den varme eddik/sukkerlaken, og avkjøles før glassene settes i kjøleskap/kaldt spisskammer/kjølig kjeller, og har lang holdbarhet om alt er gjort riktig og man har vært nøye med rensligheten.

 

 

 

 

OPPSKRIFT 1 (SUR!):

Skyll og prikk hull i skallet på tomatene.

Kok opp lake i blandingsforholdet 5dl vann/ 5 dl eddik sammen med 500 g lyst råsukker som røres ut i vesken så det ikke brenner seg i bunnen.

I denne laken brukte jeg en stor kanelstang, 2 stjerneanis, noen hele grønne kardemommefrø, hele korianderfrø og noen få nellikspiker.

Gi et oppkok, tilsett deretter tomatene, kok opp igjen og la det koke i 10 min. før du tar opp tomatene og fyller dem på rene, varme glass.

Gi laken et nytt oppkok, og hell den over tomatene så det dekker helt.

Skru på tett lokk og la avkjøle før glassene settes kaldt. Vær nøye med rensligheten for å unngå uønsket bakterievekst under lagring.

Brukes som pickles til kjøttretter.

 

 

OPPSKRIFT 2 (SØT!) :

Til 2 halvliterglass: Ca 1kg grønne, faste, fine tomater til 1 kg lyst rørsukker/råsukker, 3 dl eplecidereddik, 1,6 liter rent kaldt vann, kornene av en vaniljestang, skall strimler/rasp- kun det gule av 1 økologisk citron som ikke er sprøytet. I denne oppskriften skulle det også være 3 kanelstenger, men jeg sløyfet dette.

1) Bland sukker sammen med vaniljekorn og citronskall

2) Varm opp eddik og vann i en gryte. Kok det i 5 minutter.

3) Klargjør tomatene ved å stikke små hull i dem med en gaffel. Legg dem deretter i den kokende laken, kok opp igjen og la koke i minst 5 minutter.

4) Ta gryten av varmen og still den kjølig til forsyltning med tomatene i 12-24 timer. Sørg for at tomatene er helt dekket av laken. Legg evnt press på.

5) Etter forsyltning kokes laken opp igjen og skal koke i ca 5 minutter. Fordel tomatene i rene, skoldede, varme glass som evnt er skylt med atamon for å unngå bakterievekst. Hell laken over tomatene, slik at glassene blir fylt helt opp og laken dekker tomatene. Legg evnt kanelstenger på toppen i glassene og skru på tette lokk. Avkjøles. Oppbevares i kjøleskap/på et kjølig sted- kaldkjeller er fint!

 

Disse tomatene kan brukes både til ost og kjøttretter, og er fine i sandwitch m.m. Også fine å gi bort i gave. Kjekt med noe man har laget selv fra egen hage ;-)

Bon Apetit!

"JÆVLA NORDLENDING!"

Freske opp nordnorsken ;-)))

"Ka vi sku ha gjort uten havet?":

 
"Ka vi sku ha gjort uten fjeillan?":
 
 
 
Feskar:
 
 
Førbainna nordlending plages me vaskemaskin:
 
 
NORDLENDINGER SNAKKER MEST SEXY!:
 
"HÆSTKUK" ER GREIT, MEN IKKE "FITTETRYNE" !
 
SERIØST: Det er nå vedtatt at både "hæstkuk" og "trekuk" er tillate kallenavn på politiet i nordnorge. Hvis du kaller politiet "fittetryner" får du derimot en kraftig smekk på pungen. Alstadhaug herredsrett mente en nordlending som kalte politiet "jævla trekuk" i 1997 bare brukte et "dagligdags" uttrykk i nordnorge, så han slapp å betale bot. Det samme gjelder ordet "hæstkuk".
 
 
OG SÅNN VA NO DET! ;-))
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

ROMANCE

Man må ha litt romantikk i hverdagen...

POTPOURI:

 

 

Meg 26 år -Så forelsket og melankolsk :

Den smilende engelen:

Breiavannet, Stavanger

Kveldsstemning på Grefsen:

Mater Dei:

Det er den draumen du ber:

Digitalis Purpurea:

Clematis:

Pusi mi:

Sarte farger:

Frokos på terassen:

'

Løytnanthjerte:

En søt dessert:

Jeg lager kake:

GODKINN: Meg med venn 2018

Clematis:

Kveldsbønn:

Jomfruburet:

 

Julekaffeselskap:

 

Donuts:

Rosenkranser:

Sommermat i bakhagen (kreps):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Felix og Marmelade:

Bukett fra hagen:

Fra Aboretet i Sandnes:

Fuchsia:

Min Farmors hus:

Mosterøy:

Krosshagen før:

Alle foto: anita Bårdsen