RØDT

Bilder av røde blomster i hagene mine

 

 

 

 

Gartneren

THE END!

 

 

SHABBY-CHICK

Her er noen bilder fra leiligheten min slik den så ut for endel år siden. Litt anderledes, mer nøytral og voksen stil i dag, men blir nok aldri noen minimalist ;-)

INSPIRASJON?

 

 

 

 

Honning best mot hoste!

Publiserer her utdrag av en artikkel fra NHI (Norsk helseinformatikk- legers mest brukte oppslagsverk på nett) og poster en link til den opprinnelige artikkelen. Man har ved forskning funnet ut at honning er det beste middelet ved (noen typer) hoste!

Honning best på å lindre hoste

Britiske retningslinjer for hvordan hoste helst bør behandles, blir endret: Etter en gjennomgang av tilgjengelig forskning mener National Institute for Health and Care Excellence (NICE) at leger skal fremme honning som førstevalg når akutt hoste skal behandles.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) og Public Health England (PHE) har laget nye retningslinjer for hvordan leger bør behandle hoste.

Les mer i dette dokumentet fra NICE

Etter å ha gjennomgått tilgjengelig forskning på området, er konklusjonen at honning er effektivt for å redusere symptomene på akutt hoste som følge av øvre luftveisinfeksjoner.

Rådene gjelder for voksne og barn over 5 år. Honning bør ikke brukes til barn under 1 år.

Bør unngå antibiotika

National Health Service (NHS) skriver at den nye retningslinjen for akutt hoste er fortsatt i konsultasjonsfasen, noe som betyr at anbefalingene kan endres basert på tilbakemeldinger fra spesialister. Trolig vil det ikke bli betydelige endringer. 

NHS skriver at de fleste tilfeller av akutt hoste skyldes virusinfeksjoner, som går over av seg selv. De understreker at antibiotika er ineffektiv som behandling av virusinfeksjoner og kan forårsake ubehagelige bivirkninger.

"Antibiotika bør kun brukes dersom pasienten er svært dårlig eller har økt risiko for komplikasjoner på grunn av en underliggende helsetilstand som cystisk fibrose", skriver NHS.

Fant gode bevis for at honning virker

Med akutt hoste menes hoste som varer i kort tid (dager eller uker). De nye retningslinjene er ment for akutt hoste relatert til infeksjoner i øvre luftveier (for eksempel forkjølelse eller influensa), akutt bronkitt og andre nedre luftveis- eller brystinfeksjoner (unntatt lungebetennelse).

NICE og PHE fant bevis fra tre randomiserte kontrollerte studier, som alle undersøkte bruk av honning hos barn og unge.

Disse forskningsresultatene førte til at NICE og PHE foreslår at honning kan brukes til å lindre hostesymptomer, men bare hos personer over 1 år. Antibiotika bør vanligvis ikke benyttes. Retningslinjen bemerker også at honning kan utgjøre en risiko for tannråte.

Hvordan bruke honning

Det er mange hostemidler som inneholder honning, men du kan gjerne lage det selv og få samme effekt.

NHS foreslår følgende: 

  • Klem en halv sitron i et krus med kokende vann
  • Tilsett 1 til 2 ts honning
  • Drikk mens det fortsatt er varmt (ikke gi varme drikker til små barn)

Link til artikkel: "Honning best på å lindre hoste":  http://nhi.no/livsstil/egenomsorg/Honning-best-pa-a-lindre-hoste/

Og en artikkel til:

Honning - effektivt mot hoste

En enkel dose med honning før leggetid til et barn med hoste kan gjøre hosten mindre plagsom: http://nhi.no/forskning-og-intervju/honning-mot-hoste/

 

Generelt om honning, artikkel på NHI`s nettsider:

Honning

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskaplige standard. Her følger en vurdering basert på de mest anerkjente kildene: http://nhi.no/livsstil/alternativ-medisin/naturpreparat/honning/

MER OM HONNING, NÆRINGSINNHOLD OG HELSEFORDELER PÅ HONNINGSENTRALENS SIDER:

Et naturprodukt

Honning er et rent naturprodukt, helt uten tilsetningsstoffer. Den har ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter nektaren er hentet fra.

Antioksidanter er stoffer som kan redusere oksidasjon og/eller nøytralisere de skadelige effektene av frie radikaler. Oksidativt stress er sett på som en av årsakene til den økende forekomsten av bla. hjerte- og karsykdommer og kreft. Nyere forskning tyder på at honning inneholder både fenoliske og ikke-fenoliske antioksidanter. Mengden og typen varierer noe i forhold til hvilke blomster nektaren er samlet fra. Mørke honningtyper har generelt høyere antioksidantinnhold enn lys honning.

I en studie med 25 friske voksne, viste Gross og hennes kolleger at honning kan øke nivåene av antioksidanter. I 29 dager spiste 25 friske voksne 1,5 gram honning pr kilo kroppsvekt hver dag i tillegg til det vanlige kostholdet. Blodprøver tatt på begynnelsen og slutten av studien viste at nivået av antioksidanter økte. Gross presenterte resultatene på et møte arrangert av American Chemical Society i Anaheim, California i mars 2004.

Honning og kalsiumopptak

For å redusere risikoen for å utvikle osteoporose (benskjørhet) er det viktig å få i seg nok kalsium. Følgelig er det også viktig at det man får i seg av kalsium faktisk blir tatt opp av kroppen.
Forskere ved Purdue University i USA har i dyreforsøk vist at honning øker opptaket av kalsium. Faktisk fant de at kalsiumopptaket økte når honninginntaket økte. Selv om disse forskningsresultatene må bekreftes gjennom testing på mennesker, er de foreløpige resultatene oppløftende.

Honning og melkesyrebakterier

Det er velkjent at en del melkesyrebakterier er viktige for å opprettholde en sunn og balansert fordøyelsesfunksjon.
En av de viktigste bakteriene i denne sammenheng kalles Bifidobacterium (finnes bla. i Biola og Cultura fra TINE).

En måte å øke mengden bifidobacterium i fordøyelsen på er å spise prebiotika; mat som inneholder stoffer som øker veksten og aktiviteten til disse positive bakteriene. Honning inneholder flere stoffer som kan fungere som prebiotika. Forskning utført ved Michigan State University har vist at man kan øke veksten, aktiviteten og overlevelsen til Bifidobacterium ved å spise honning sammen med meieriprodukter som inneholder disse bakteriene.

Infoartikkelen fra honningsentralen i sin helhet med henvisning til forskningsstudier:

http://www.honning.no/et-naturprodukt

SØT LITEN SAK ;-)

SAVE THE HONEY BEE!

 

DEFF- Dietter

Mest for meg selv for å huske dietter (deff= definisjon ved å slanke/trene vekk underhudsfett). Tenker litt på å slanke meg og komme i bedre form igjen. Lavkaloridietter med mye protein og grønnsaker er effektive, særlig sammen med styrketrening og kardio, og dietten er på mosjonsnivå viktigere enn trening om man vil ned i vekt. Å bare legge inn mye mer grønnsaker i det daglige kostholdet kan også utgjøre en stor forskjell. Husk ellers at kroppen trenger noe (sunt) fett for fettforbrenningens del! Og pass på å få i deg nok vitaminer/mineraler særlig ved ensidige lavkaloridietter.

Her er et program som brukes av fitness utøvere (kvinner) og flere andre dietter

Hver 3-5 vekttreningsdag

  • Før morgenkardio / evt med en gang du vokner opp: 2.5g BCAA, 5g glutamin
  • Frokost: 30g havregryn, 30g whey protein i vann
  • Mellomåltid: 120g karbonadedeig, 30g ris eller 120g søtpotet, 150g grønnsaker
  • Lunsj: 120g karbonadedeig, 30g ris eller 120g søtpotet, 150g grønnsaker
  • Middag: 120g kyllingfilet, 30g ris eller 120g søtpotet, 150g grønnsaker
  • Kveldsmat: 300g mager kesam, 120g jordbær
  • Før vekttrening: 2.5g bcaa, 15g whey protein i vann, 100g gulrot
  • Etter vekttrening: 2.5g bcaa, 5g glutamin, 30g whey protein i vann, 32g riskaker, 1 liten eske rosiner (42g)

Øvrige treningsdager

  • Før morgen kardio / evt med en gang du vokner opp: 2,5g BCAA, 5g glutamin
  • Frokost: 30g havregryn, 30g myseprotein i vann
  • Mellomåltid: 100g kyllingfilet, 150g grønnsaker
  • Lunsj: 100g kyllingfilet, 20g ris, 150g grønnsaker
  • Middag: 100g kyllingfilet, 20g ris, 150g grønnsaker
  • Kveldsmat: 2/3 boks cottage cheese (med kanel f.eks)
  • Før vekttrening: 2,5g BCAA, 15g myseprotein i vann, 1 gulrot
  • Etter vekttrening: 2,5g BCAA, 5g glutamin, 30g myseprotein i vann, 4 riskaker (32g)

Dager uten vekttrening (3 pr uke)

  • Før morgenkardio: 2,5g BCAA
  • Før kveldskardio: 2,5g BCAA
  • Frokost: 2 kokte egg (cirka 100g), 30g myseprotein i vann
  • Mellomåltid: 2/3 boks cottage cheese (200g), 5g mandler (1/4 neve)
  • Lunsj: 120g karbonadedeig, 150g grønnsaker
  • Snack: 1 liten skyr
  • Middag: 120g karobadedeig, 150g grønnsaker
  • Kveldsmat: 150g laks, 150g grønnsaker

En annen diett her: http://www.iform.no/prov-disse-diett-tipsene/

NOK EN DIETT MED FLERE ALTERNATIVER:

Følgende måltider er inkludert:
- Frokost
- Mellommåltid
- Lunsj
- Mellommåltid
- Middag
- Kveldsmat


Frokost

 

Frokostalternativ 1: ca 330kcal

Mengde

Ingrediens

Kcal

40g
1 dl
2 dl

Havregrøt
Vann
Ekstra lett melk

145

75

1 spiseskje

Lettsyltetøy eller
Nøtter

25
30

 

Svart Kaffe

 

1 stk

Frukt

50


 

Frokostalternativ 2: ca 325kcal

Mengde

Ingrediens

Kcal

1,5 skive

Grovt brød med tynt
lag margarin

145

3 skiver

Skinke

45

 

Løk, agurk, tomat, salat

 

1 glass (2dl)

Ekstra lett melk

75

 

Svart Kaffe

 

1 stk

Frukt

50


 

Frokostalternativ 3: 260kcal

Mengde

Ingrediens

Kcal

2 stk

Knekkebrød

130

1/2 boks

Grovhakket makrell i tomat

130



 

Pålegg alternativer

Kokt skinke / kalkun

Hamburgerrygg

Lettere gulost

Salatblader, agurk, tomat

Cottage cheese

Philadelphia ost

1 Egg

Makrell i tomat

Husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen pålegg.

Lunsjalternativ, salat : ca 325kcal

Mengde

Ingrediens

Kcal

Rikelig

Grønnsaker

25

3 skiver

Lett gulost

105

4 skiver

Kokt skinke

62

1 teskje

Dressing eller olivenolje

35

1 skive
1/2

Grovt brød eller
grovt rundstykke

97
75

 

Vann

 

 

Svart kaffe

 


 

Lunsjalternativ, omelett: ca 375

Mengde

Ingrediens

Kcal


2 egg
3 skiver

Omelett
Skinke
1/2 Paprika, Rødløk

190
47
 

1 skive

Grovt brød, eller

97

1/2

Grovt rundstykke

75

 

Grønnsaker

25

 

Svart kaffe

 


 

Mellommåltid
 

Velg et alternativ av følgende alternativer:

Mengde

Ingrediens

Kcal

2 stk

Gulrøtter

40

1 stk

Pære

60

1 stk

Appelsin

40

1 stk

Lettyoghurt

86

1 stk

Banan

100

100g
2 teskjeer

Cottage cheese med
lett syltetøy

95
50

Middag

Per 100g

80  kcal Potet (to middels store)                                  
362kcal Pasta, fullkorn, tørr
354kcal Ris, jasmin, tørr
33  kcal Wokblanding, rå

1 porsjon fisk, fugl eller

magert kjøtt.

Gram

Kcal

Kyllingbryst, u/skinn - stekt

150

190

Indrefile av svin

150

175

Elgstek

150

150

Laks i skiver, stekt i fett

150

426

Laks i skiver, kokt

150

353

Ørret, kokt

150

283

Storfe, ytrefilet stekt i fett

150

209

And, uten skinn, ovnsstekt

150

276

Gås, uten skinn, ovnsstekt

150

321


Middagseksempel 1
75g ris
150g kyllingbryst
150g wok
1 spiseskje mager kesam


ca 525kcal

Middagseksempel 2
150g potet
150g laks (kokt)
150g wok
1 spiseskje mager kesam

ca 550kcal

Kveldsmat

Velg en av følgende alternativer (150-200kcal):

- 2 wasa Husmann knekkebrød (45kcal per knekkebrød)
med magert pålegg + lettmelk

- 1 yoghurt naturell,
eller en lett yoghurt med 1 ss kornblanding

- Fruktsalat med vaniljekesam

- Brødskive med 1 egg

- Frukt
 

1500 KCAL DAGEN DIETT:

FROKOST: Jordbærsoll

Smak sollen til med sitronsaft. Bruk bringebær i stedet for jordbær.

Dette trenger du:

¼ dl skummet kulturmelk

½ dl naturell yoghurt

¼-½ ts stevia eller

tilsvarende søtstoff

½ ts vaniljesukker

150 g jordbær

Slik gjør du:

Visp sammen kulturmelk, yoghurt, søtstoff og vaniljesukker. Mos halvparten av jordbærene med gaffel, og rør dem i melken. Hell det i en dyp tallerken. Skjær resten av jordbærene i skiver, og dryss dem over sollen.

LUNSJ: Pastasalat med fennikel:

Dette trenger du:

120 g stekt kjøtt, f.eks. biff, kalkun eller kylling

50 g fennikel eller stilkselleri

50 g paprika

1 tomat

50 g vårløk

30 g soltørkede tomater

10 g (1 ss) pinjekjerner

75 g kokt pasta

1 porsjon olje-eddikdressing

frisk basilikum

Olje-eddikdressing:

1 ts sennep

15 g (1 ss) olivenolje

2 ss hvitvins- eller balsamicoeddik

½ hvitløkbåt, presset (kan sløyfes)

salt, pepper

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i pene, små stykker. Skjær fennikel og paprika i tynne strimler. Del tomaten i to, ta ut frøene og skjær fruktkjøttet i små strimler. Skjær vårløken i tynne ringer, soltørkede tomater i små terninger. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne. Bland alle ingrediensene. Rør sammen dressingen, og hell den over salaten. Bland den godt, og pynt med basilikum.

Mellommåltid (100 kcal):

80 g skyr eller mager kesam og 1 appelsin.

MIDDAG: Sprø lakseruller med papayasalat

Varier laksen, gi den nytt tilbehør og ny, pikant smak.

Dette trenger du til papayasalat:

½ umoden papaya

saft av 1 lime

3-4 dråper fishsauce eller en anelse salt

20 g (1 god ss) saltede peanøtter

frisk koriander

ev. en liten, rød chili

Dette trenger du til laks:

40 g rispapir

120 g fersk laks

½ avokado

25 g agurk

25 g salat

blad av thaibasilikum (fra innvandrerbutikk, kan sløyfes)

blad av vanlig basilikum

10 g (2 ts) olje til steking

15 g (1 ss) søt chilisaus

Slik gjør du:

Start med salaten. Skrell papayaen, skrap ut de svarte kjernene og skjær fruktkjøttet i tynne, små strimler. Bland dem med limesaft, fishsauce, hakkede peanøtter, hakket koriander og hakket chili. Legg rispapir i bløt i kaldt vann så det blir mykt, og flytt det forsiktig over på en fjøl. Skjær laksen i skiver, avokado, agurk og salat i strimler. Legg alt på rispapir, og rull fast sammen. La rullen hvile i ca. 15 minutter. Varm olje i stekepannen, og stek rullen gyllen og sprø. Skjær rullen i ca. 3 cm brede skiver, og server dem med papayasalaten og chilisaus.

FLERE DIETTER MED 1500 KALORIER DAGEN HER:

http://www.klikk.no/helse/kosthold/slank/dagsmeny-under-1500-kcal-3545827