Billig middag, mett i en fei!

Da var det hverdag og slunken etterjulsøkonomi. Det er da det er godt man har et velassortert krydderskap og tørrvarer som ris og linser. Krydder og ferske grønnsaker finner du best, billigst og størst utvalg av i en velassortert innvandrerbutikk. Den jeg bruker nærmest meg i Støperigata her på Storhaug/Østre bydel i Stavanger hvor jeg bor har også eget bakeri der man kan kjøpe billige nanbrød i flere varianter for noen småpenger. Nanbrød egner seg særlig godt som tilbehør til annen mat- som supper og gryter. Ellers er de posene med frosne kyllingklubber på 2-3kg som man finner i de fleste dagligvarekjedene veldig billige, kjempefint ha i frysen og kan brukes til så mye. Jeg bruker også vingeklubber i retter som egentlig skal lages med kyllingfilet/utbenet kylling. Litt mer rensking med bein men ellers blir det like godt, og veldig mye billigere. Om man lærer seg noen basisoppskrifter, som denne knallgode indiske butterchikenoppskriften, og hvilke smaker/krydder som går godt sammen, kan man improvisere alt etter hva man har i huset og hvordan økonomien er. Her er dagens "Alternative butterchicken" etter schpubedi-houbedi-metoden. Men godt ble det, og jeg brukte ikke så mye fett så det ble en ganske sunn hverdagsrett uten dill dall!

INDISK BUTTERCHICKEN (Smørstekt kylling)- GRUNNOPPSKRIFT (alternativer anført i parentes):

100 gram ghee- usaltet smør (Alternativ: reduser mengden fett. Du kan bruke både margarin som tåler steking, nøytrale oljer som raps, kokosfett, eller smør/bremykt som fett i denne retten)

1 ss olje (Alternativt: Kan sløyfes)

2 middels store løk, finhakket (Alternativ: bruk gjerne mer løk enn angitt. Billig importert gul småløk selges forøvrig særlig billig i nett i enkelte norske butikker- vet de pleide ha det på Prix. Løk er sunt og anvendelig til så mye, så godt å ha i huset)

1 1/2 ts frisk ingefærrot, finhakket/knust i morter ( De største og fineste ingefærrøttene finner du hos innvandrer`n. Holder seg en stund i kjøleskap og kan brukes til mye forskjellig, både mat og drikke. Frossen og forkjølt?: kok opp melk med svart tepose, noen gode biter fersk ingefær og honning. Ingefær er varmende og kan virke mot kvalme, og få oss i litt fyrrigere humør)

1 ts frisk hvitløk, presset/finhakket/knust i morter (Alternativt: øk mengden hvitløk i retten. Hvitløk har flere helsefremmende egenskaper og kan bl.a virke antiinflamatorisk- dvs mot betennelsestilstander i kroppen. Du kan både bruke vanlig fersk, litt tørket hvitløk du kan kjøpe både på Rema og hos innvandrern- eller bruke helt fersk hvitløk fra egen hage som smaker litt anderledes/sterkere før ettertørking. Kinesisk hvitløk - den uten fedd egner seg ikke like godt i indisk mat da den er vesentlig mildere i smaken enn vanlig hvitløk, men om du ikke har noe annet kan den gjøre nytten likevel!)

KRYDDERIER I DENNE RETTEN:

2 ts Garam massala (Kan kjøpes både i velassortert norsk dagligvarekjede og hos innvandrer`n. Standardkrydder, veldig mye brukt i indisk mat)

2 ts malt koriander (Velg krydder i boks med lokk fremfor pose eller dåse. Har du morter kan du male korianderfrø fint selv- da smaker det litt mer, og enda mer aromatisk blir det om du rister hele krydder litt i tørr panne før knusing i morter. La tid og lyst avgjøre valget!)

1 ts chillipulver (Kjøp en ren, klar rødlig type chillipulver som selges i innvandrerbutikk på boks- det gir både finest farge og mest autentisk smak)

1 ts svarte spisskummenfrø (kan sløyfes eller erstattes med vanlig spisskummenpulver- som dog smaker ganske anderledes, men som også er et allminnelig mye brukt indisk krydder som smaksmessig passer godt i denne retten, dersom du ikke har svarte spisskummenfrø)

3 hele grønne kardemommekapsler med skall (fås kjøpt i poser hos innvandreren men oppbevares best på tette glass med lokk i tørt skap)

3 hele svarte pepperkorn (vanlig helpepper)

2 hele laurbærblad (selges i større poser, er billigere og ofte av nyere og bedre kvalitet hos innvandreren)

1 ts salt (jeg bruker som regel havsalt- det smaker mer og har bredere mineralsk sammensetning, men både seltin og vanlig bordsalt kan brukes. Hold bare urtesalt/hvitløkssalt/piffi og denslags unna denne retten!)

MENGDE KYLLING i OPPSKRIFTEN: I originaloppskriften oppgis 8 kyllingstykker uten skinn, men her kan du variere. Jeg bruker frosne vingeklubber fra 2-3kgs poser fordi det er billigst og veldig praktisk å ha å hente av i frysen. Frosne lår egner seg dårligere. Varier mengde etter antall porsjoner. Lag gjerne en stor porsjon gryte selv om du ikke skal ha gjester, så har du middag for flere dager og kan evnt justere og variere litt så det blir variasjon. Du må også justere kryddermengden etter mengde kjøtt/andre ingredienser og smake deg frem til mengdeforholdet mellom de ulike krydderiene med grunnoppskriften som indikator uten at du trenger følge den slavisk- nøkkelen er jo improvisasjon og variasjon)

1 1/2 dl naturell yoghurt (youghurt er best men du kan også bruke rømme eller creme fresch. Varier mengden etter hvor mye kylling du bruker i din gryte.)

2 ss tomatpure (Eller et helt lite glass. Jeg slenger gjerne oppi en boks hakkede tomater eller to også når jeg koker ris/linser i samme gryte isteden for ved siden av for mer smak ifht væskebehovet)

1 1/2 dl vann

1 1/2 dl fløte (bruk gjerne matfløte, men du kan også erstatte fløten med litt melk for en lettere variant eller sløyfe fløte/melk helt. Dersom du bruker fløte slik man skal i originaloppskriften får du imidlertid en mer fyldig kremete rett som balanserer fint smaksmessig- Men ikke vær redd for å fravike originaloppskrifter og improvisere over dem.)

1) Varm ghe/smør/margarin/olje i en stor gryte der det er plass til alle ingrediensene og fres løken under omrøring til den blir gylden (ikke svi den!)

2) Legg den knuste ingefæren og hvitløken i en stor bolle og tilsett alle de andre krydderiene minus laurbærbladene, salt, yoghurt/rømme og tomatpure og rør godt sammen.

3) vend kyllingstykkene/klubbene godt i yoghurt/krydderblandingen så kyllingen dekkes og legg så kyllingen sammen med løken i gryten/pannen og stek videre i 5-7 minutter mens du vender med stekespaden. Har du mye kylling, som i tillegg er frossen blir det ingen stekeskorpe på kyllingen, så da bare freser du og vender den litt som det står. Skal du steke kyllingen må du bruke tint kylling og gjøre det i flere omganger. Det gadd ikke jeg idag! I hverdagen er saken å gjøre det enkelt.)

4) Tilsett vannet, laurbærbladene (og evnt 1 boks hermetisk tomat eller to) og la gryten surre jevnt/småkoke under lokk i 30 min.

5) I originaloppskriften heller du nå på fløten og lar det hele småkoke og jevne seg i 10-15 minutter. Jeg slengte heller bare oppi en skvett melk og justerte/beregnet væskemengden slik at jeg på dette stadiet hev oppi endel røde linser og original indisk basmatiris og lot det hele koke videre i drøyt 15 minutter til en all in one-disch der man normalt koker ris i egen gryte ved siden av.

6) Om du lager retten til fest/gjester blir den best i originalvariant og du bør da servere den med løskokt basmatiris, varme nanbrød og garnityr/dryss av hakkede ferske korrianderblader og grønn chilli samt gjerne litt mangochutney (kan kjøpes ferdi på glass hos innvandrern eller du kan lage din egen- oppskrifter finner du på nettet) og en hjemmelaget raita (ikke kjøp ferdig raita på boks- den smaker jævlig, så raita er ferskvare du må lage selv).

7) Til hverdags funker improvisasjonsvarianten uten dill dall med alt i ei gryte utmerket for meg, så nå er jeg god og mett.

Her er bilde tatt rett ned i gryta uten kosmetiske effekter. Jeg ble god og mett og brukte nesten ingen penger på denne middagen som rekker til i morra også!

VOILA! BILLIG INDISK HVERDAGSGRUMS I GRYTE SOM DANKER UT KJIP FERDIGMAT PÅ ERNÆRINGSVERDI OG SMAK! (Trenger du noe for øyet også er det fullt mulig å legge retten pent opp på en tallerk med litt grønt garnityr- Hver sin lyst, jeg var bare hverdagssulten...)

 

 

 

 

 

Det var engang en sommer

Noen av mine hagebilder fra fjorårets sessong (2018) fra Krosshagen og Lille Hiawatas hage her i Krossgata hvor jeg bor, i Stavanger et sted ;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOR FÅ ELLER FOR MANGE BARN?

Når man leser ulike avisoverskrifter og politiske uttalelser i sosiale media for tiden kan virkelig klø seg i hodet! Erna Solberg griper tak i den lave fødselsraten blandt etnisk norske kvinner som nasjonal krise, mens frp vil kutte i barnetrygden for å få ned fødselsraten blant våre nye nordmenn med annen etnisk bakgrunn som stadig er norske statsborgere hvor barna som er født her sånn sett er like mye nordmenn som oss andre, og vi har de siste årene hatt sterk arbeidsinnvandring fra Øst-Europa fordi vi mangler norske hender til å få utført mange av de arbeidsoppgavene som er helt nødvendig for at samfunnet skal gå rundt. Og dels har det også sammenheng med at yngre nordmenn ikke vil ta yrker som renholder, buss- og taxisjåfør og heller stiler mot høyere utdanning enn yrkes og håndverksfag. Dertil har vi så stor mangel på helsepersonell, så vi trenger også de legene, psykologene og sykepleierne vi kan få utenfra, og vi har altså for få barn og unge som ved arbeid og skatteinnbetalinger kan sørge for driften av velferdsstaten og få det økonomiske regnestykket til å gå opp. Vi trenger rett og slett flere mennesker i Norge! ;-) Det er egentlig det det handler om!

Noen får det til å høres ut som om innvandring kun er et eneste stort problemsyndrom, mens vi jo i realiteten er helt avhengig av innvandring og har plass til mange flere, ikke minst ute på landet i mange bygder og mindre byer/tettsteder med synkende folketall. Den norske Baby-boom- generasjonen født på 50-tallet er stor og går nå over i pensjonistenes rekker på vei mot alderdom med de helseplager og hjelpe/behandlingsbehov som hører med, og eldreomsorgen de etterhvert vil trenge hviler i dag på relativt få skattebetalere i de yngre generasjoner. Om folktallet synker drastisk fordi norske kvinner føder for få barn, bør vi da jammen være glad for at iallfall innvandrerkvinnene er fruktbare! I den muslimske kulturen står forøvrig familieverdier sterkere enn blandt mange nordmenn idag hvor både barn og eldre har høy status i familen, og hvor familesamholdet er sterkere og skillsmisseraten lavere enn blant etnisk norske nordmenn.

Blandt endel innvandrergrupper som de som kom hit som arbeidsinnvandrere fra pakistan på 70-tallet er det faktisk også slik at deres barn gjør det bedre i utdanningssystemet enn det etnisk norske flertallsgjennomsnittet. Andregenerasjons innvandrere, født her med norsk statsborgerskap må da vel også regnes som fullverdige nordmenn selv om deres foreldre har en annen etnisk bakgrunn enn etniske nordmenn som forøvrig om man følger anene våre er en salig mix av dansk/tysk, europeisk, finsk-urgisk, russisk , samisk og det ene med det andre blodet og aldeles ikke urinvånere av "rent" vikingeblod- men derimot et resultat av invandring. Nordmenn flest er faktisk "bastarder" genetisk sett!

Gjennom moderne genetisk vitenskap har man jo også kommet fram til at menneskeheten egentlig har sin opprinnelse i Afrika, før kontinentene delte seg- så vi er strengt tatt innvandrere alle som en utenom de etniske Afrikanerne som alltid har bodd i Afrika gjennom gernerasjoner etter generasjoner siden menneskeartens tilblivelse. Her i nord er vi imidlertid mixet opp med neandertalerblod, og mens vi i europa og nordområdene enda holdt på i steinalderen hadde de i de arabiske områdene alt utviklet sivilisasjoner med alfabet og det hele, så kanskje ligger disse evolusjonsmessig foran Ola og Kari Nordmann, så vi skal være fryktelig glade for å få menneskelige ressurser fra slike områder inn i landet.

Mange som kommer hit både fra østeuropa, Iran og andre nasjoner- deriblandt syrere har jo dertil med seg høyere utdannelse og yrkeskompetanse vi trenger selv om de i noen tilfeller må bygge på for å få godkjent kravene til f.eks leger. Da etnisk norske autoriserte leger testet den fagprøven mange leger utenfra må igjennom viste det seg faktisk også at en stor andel av de fungerende etnisk norske legene ikke bestod testen- så det ser ut til at man stiller strengere krav til innvandrerleger enn til etnisk norske leger, og det er forstemmende og må være demotiverende når innvandrere med høyere utdannelse som har praksis fra bl.a legeyrket i sine respektive hjemland må nøye seg med jobber som ekstravakter på sykehus, drosjesjåfører, jobb på Mc.Donalds og lignende fordi de ikke får sin utdanning godkjent og sin yrkeskompetanse validert i Norge. Det er dårlig utnyttelse av menneskelige ressurser med høy kompetanse spør du meg.

Mange innvandrere, både Asiater, Tyrkere og andre har dessuten grûnderånd- og mange har startet sine egne bedrifter, særlig innen restaurant/kafe og matbutikker- dette tilfører vårt land noe mange nordmenn setter stor pris på og nyter godt av. Så hvorfor er det så mange som kun har negativt å si om innvandring og innvandrere???

DE SISTE TIDERS AVISOVERSKRIFTER HVA BARNEFØDSLER OG BEFOLKNINGSTALL ANGÅR ER SÅ MOTSETNINGSFYLT OG INKONSEKVENT SOM DET ER MULIG Å FÅ DET. DET HANDLER IKKE BARE OM GRETNE UNGER, MEN OGSÅ OM GRETNE GUBBER SER DET UT TIL, MEN DEN MODERLIGE ERNA-GESTALT VAR DA OGSÅ UTE MED NOEN ORD OM SAKEN- OG "ALT HENGER SAMMEN MED ALT" SOM EN ANNEN LANDSMODER SA...

UNDER SINNATAGGEN HAR JEG SAKSET NOEN AV OVERSKRIFTENE JEG SIKTER TIL. DER DEN GRUNNLEGGENDE PROBLEMATIKKEN SOM LIGGER UNDER ER AT DET FØDES SÅ FÅ BARN I NORGE IDAG AT FOLKETALLET VIL SYNKE OM VI IKKE ENTEN PRODUSERER NOK BARN FOR Å OPPRETTHOLDE FOLKETALLET ELLER SIMPELTHEN IMPORTERER FLERE BARN, UNGE MENNESKER OG FRUKTBARE FØDEVILLIGE KVINNER FRA ANDRE DELER AV VERDEN DER DET KANSKJE ER FOR MANGE MENNESKER PÅ ET STED IFHT HVA SOM ER BÆREKRAFTIG FOR LANDET. MEN DE ULIKE INNFALLSVINKLENE SLÅR HVERANDRE IHJEL LIKSOM ;-)

 

 

PÅ STAVANGER AFTENBLADS NETTSIDE FANT JEG FØLGENDE OVERSKRIFT/SITAT:

Det fødes færre og færre barn i Norge

I 2017 var fødselsraten i Norge rekordlav, med forventet antall barn per kvinne på 1,62. Fødselsraten fortsatte å falle i de tre første kvartalene i år.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PÅ VG`S NETTSIDE FANT JEG DENNE OVERSKRIFTEN/SITATET POSTET DEN : 06.04.18

Erna ber nordmenn få flere barn

GARDERMOEN (VG) Statsminister Erna Solberg (H) håper det norske folk vil bidra med flere barn.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PÅ DAGBLADETS NETTSIDE FANT JEG DENNE OVERSKRIFTEN/SITATET POSTET DEN :

Det fødes fortsatt for få barn i Norge for å unngå befolkningsnedgang

For å unngå en befolkningsnedgang i Norge på lang sikt, må fruktbarhetstallet ligge på 2,06. I 2016 var det på 1,71.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PÅ TV 2 SIN NETTSIDE FANT JEG FØLGENDE OVERSKRIFT/SITAT PUBLISERT FOR 2 DAGER SIDEN :

Vil kutte i barnetrygden for at innvandrere skal få færre barn

Frp-topp Per Willy Amundsen håper på gjennomslag i regjeringsforhandlingene for kutt i barnetrygden etter barn nummer tre, for få ned antallet fødsler blant somaliere og andre innvandrere med mange barn.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PÅ NA.NO/NA24-ØKONOMI OG NÆRINGSLIV SIN NETTSIDE FINNER JEG I TILLEGG DETTE OPPSLAGET PUBLISERT FOR 4 DAGER SIDEN!:

BI-professor vil gi én million kroner til alle norske kvinner som ikke føder barn

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BI-professoren har et poeng, for selv om folketallet i Norge er synkende pga generell lav fødselsrate for alle innbyggernes del og da særlig blandt etinsk norske kvinner, er planeten faktisk overbefolket globalt sett.

 

Har det noe å si om legen som behandler deg når du blir syk, er i livsfare eller gammel og skrøpelig med alle helseplager som følger med er lys eller mørk i huden, kristen, muslim eller ateist, så lenge vedkommende snakker bra norsk og er en flink lege? Har det noe å si hvor foreldrene til din norske sykepleier kommer fra et annet land enn norge? Er vi blitt en gjeng med etniske rasister som setter horn på alle som kommer utenfra, og stempler snille gode mødre og sterke flotte selvstendige unge kvinner som henholdsvis potensielle terrorister eller under patriarkalsk undetrykkelse og tvang fordi de har et skaut på seg som er litt anderledes enn det skautet våre norske mødre, bestemødre og oldemødre gikk med som altså kalles hijab? Når enkelte nordmenn selv om de er fulle av tatoveringer, har grønt hår og ring i nesen uten problemer får jobbe på sykehjem slik de ser ut, er det da så fryktelig mye verre å problematisk at noen kvinner bærer en hijab iht til sin tradisjon som de i selv har valgt å gå med og bærer med stolthet? Fordi det er "et religiøst hodeplag"? I så måte måtte det jo også være forbud mot å bære kors rundt halsen for kristne sykepleiere, og "happy man"-symbol for human-etikere som jobber på sykehjem? Hva er årsaken til denne massehysterien som griper om seg? Det virker som om selv eldre kristne damer som i flere tiår har gitt store summer til Kirkens nødhjelp for å hjelpe de sultne barna i Afrika, straks blir paranoid og låser døren om det flytter en afrikansk barnefamilie inn i nabohuset, isteden for å be disse nye naboene på kaffe og kanskje kunne bli en reservebestemor for de små barna som har kommet hit på flukt fra nød, elendighet, krig og fattigdom til et fremmed land i en kultur de ikke kjenner og er trygg på- for kanskje savner de kanskje sin afrikanske bestemor veldig?

Ideen om at muslimer flest er onde terrorister og fanatiske ekstremister som vil innføre sharia i Norge med avhugging av hender, henging og det hele er jo fullstendig forstokka! For det første er en del norks muslimer kommet hit nettopp fordi de har flykter fra IS-herjinger i Syria, ekstremistisk terrorisme og regimer der folk henrettes og menneskerettighetene brytes over en lav sko, hvor folket blir sterkt undertrykt og utsatt for rigid overkontroll som i deler av Iran, hvor islamismen egentlig er et moderne fenomen i den eldgamle og rike persiske kulturhistorie. Jeg tipper at de fleste av dem som er mest innvandrerfiendtlige og muslim-hatere ikke kjenner eller har noen nærmere personlig kontakt og privat interaksjon med en eneste ikke-vestlig innvandrer eller muslim- så de vet ikke hva og hvem de snakker om for de gir ikke folk en sjans. I møter og vennskapelige relasjoner med mennesker av andre etnisiteter har jeg for egen del opplevd at mange av de stereotypiske forestillingene jeg hadde ifht til f.eks afrikanske menn har blitt veltet overende med positivt fortegn av realitetene/enkeltmenneskene jeg har blitt kjent med, og selv om jeg har venner fra flere ulike land og også innen det etnisk norske miljøet flere ulike livssyn/ulik religionstilhørighet, ser jeg faktisk lite til den "kulturforskjellskonflikten" jeg hører folk snakke om. Mennesker er stort sett som folk flest uansett hvor de kommer fra, og det er ikke mer typisk norsk å være god enn for folk fra andre steder i verden- onde mennesker er det imidlertid alt for mange av de fleste steder- også blandt etnisk norske nordmenn fra Norge, og vi kan ikke rose seg av å ha åpenhet, inkludering, toleranse for mangfold, humanitet og kristentro som særnorske verdier så lenge så mange i møter med de fremmede som kommer hit fra andre land av ulike grunner på motsatt hold av disse verdiene.

Når det gjelder fordommer enkelte innvandrergrupper kan ha mer av enn nordmenn flest selv om det også finnes nok av slikt blandt nordmenn- mot f.eks homofile, må vi gi dem en sjans til å adaptere. Det har tatt lang tid og vært en lang vei å gå for Ola normann til dagens omfavnelse av homofile som likeverdige uten diskriminering og med rettsvern mot slikt, så vi kan ikke forvente at mennesker som har vokst opp i en kultur der det ikke er aksept for homofile hvor man kan risikere dødsstraff for er kyss mellom to menn, selv om de ved ankomst blir kurset ifht hvilke lover og regler og allmenn folkeskikk som gjelder ifht til homofile på lik linje med alle andre, på en-to-tre skal komme til liberalt nøytralt opplyst norsk nivå. Det tar tid å endre holdninger, så vi må gi dem tid! Det er også idiotisk med uttalelser jeg har lest fra frp-politikere som sier "de bor her og er norske statsborgere, men de er ikke norske av hjertet" og det med negativt fortegn "til skrekk og advarsel". Tror de at de selv og nordmenn flest om de flyktet til Kina på en to tre hadde blitt "kinesere av hjertet", snakket og skrevet kinesisk flytende etter et lite kurs i kinesisk, og spist hund med stor apetitt. Spania er visst dertil frp-land hva norske feriekonolister med Hagen i spissen angår- og der oppfører de seg så "norske" og tar seg så til rette uten aktelse og forståelse for den spanske lokalbefolkningen og deres kultur, at de fastboende spanjolene i særlige pressområder, der masseturismen fra skandinavia især kjøper ut de fastboende, med stigende boligpriser som gjør at den vanlige spanjol ikke lenger kan bli boende på sitt opprinnelige bo/fødested, i tillegg til at de må forholde seg til skandinavisk fylleadferd som er verre enn den de hadde fått seg til å begå her hjemme, i tillegg til at de norske alderspensjonistene belaster det lokale helsevesenet. Det er ikke typisk norsk å være god, men ganske typisk norsk å være selvgod.

Vær glad for at iallfall innvandrerkvinnene føder oss nye norske statsborgere som kan ta vare på oss når vi blir gamle, ettersom de norske kvinnene ser ut til å nedprioritere barn og i mange tilfeller venter for lenge med å ville ha barn og dermed får alvorlige problemer med å bli gravide. Vi trenger barn i Norge, og det bør ikke spille noen rolle om de er hvite, brune, gule, grønne eller omså mørkeblå! For barn er barn og mennesker er mennesker uansett hvor de kommer fra, hvilket livssyn de har og hvordan de ser ut! Man kan ikke måle og rangere mennesker ut fra slike kriterier! LA FOLK VÆRE FOLK OG HOLD FOLKETALLET VED LIKE, HER ER STORT POTENSIALE FOR VEKST VED IMPORT OG VI HAR VELDIG GOD PLASS TIL FLERE RUNDT OM I LANDET, ENTEN DE KOMMER FRA NEDERLAND, LITAUEN, SOMALIA, SYRIA ELLER HVOR SOM HELST FRA- DE FLESTE MED ET STERKT ØNSKE OM Å ARBEIDE OG BIDRA I SAMFUNNET SOM INKLUDERTE, INTEGRERTE MENNESKER- MEN DET KOMMER IKKE BARE AN PÅ HVA POLITIKERNE GJØR OG BIDRAR MED- MEN SOM MED DET MESTE OGSÅ PÅ DEN ENKELTE AV OSS, HVA VI GJØR OG HVORDAN VI FORHOLDER OSS TIL NYE LANDSMENN- DELTAGELSE I NORSK UTDANNINGSSYSTEM, YRKES OG ORGANISASJONSLIV PERSONLIG VENNSKAP, GODE NABOSKAP OG INKLUDERING BLANDT NORDMENN I LOKALMILJØET ER DEN BESTE FORM FOR INTERGRERING SPØR DU MEG!

INTEGRERING HANDLER IMIDLERTID IKKE OM AT INNVANDRERE SKAL FRATAS/MISTE SIN EGEN KULTURELLE OG NASJONALE IDENTITET OG "BLI 100% ETNISK NORSKE" OG DET ER EN TOVEIS PROSESS MED SAMHANDLING, SOSIAL INTERAKSJON, ADAPSJON OG ASSIMILERING BEGGE VEIER, BÅDE FRA ETNISK NORSK SIDE OG FRA INNVANDRERSIDEN HVOR VI GJENSIDIG LÆRER AV HVERANDRE OG TILFØRER HVERANDRE NOE SAMTIDIG SOM VI MED ÅPENHET OG IMØTEKOMMENHET MÅ SKAPE GOD DIALOG OG LØSE PROBLEMER OG UTFORDRING I FORBINDELSE MED INNVANDRING I FELLESSKAP PÅ TVERS AV ETNISKE, RELIGIØSE OG KULTURELLE ULIKHETER. DET OPPNÅR VI VIRKELIG IKKE MED Å KUN YTRE OSS NEGATIVT OM INNVANDRERE OG MØTE DEM MED FIENDTLIGE, FORDOMMSFULLE, HATSKE, AVSTENGTE HOLDNINGER SOM "UØNSKEDE ELEMENTER" OG RENE "PROBLEMOBJEKTER" MED BARE NEGATIVT, UNYANSERT FOKUS. DET ER BÅDE OG- IKKE SORT HVITT, MEN EN HEL DEL AV ULIKE NYANSER OVER ET STORT SPEKTER DER VI TIL SYVENDE OG SIST FOR ALLES DEL HAR MED UNIKE ENKELTINDIVIDER OG IKKE "GENERALISERTE STANDARDMENNESKER" ENTEN MAN ER ETNISK NORSK ELLER IKKE. VI NORSKFØDTE NORDMENN MED NORSKE FORFERDE MANGE GENERASJONER BAKOVER FINNES DA OGSÅ I ET BREDT MANGFOLDIG SPEKTER. MAN KAN IKKE SI AT "ALLE NORDMENN ER SLIK OG SLIK" ETTER SOM VI ER HØYST FORSKJELLIGE MENNESKER FRA INDIVID TIL INDIVID, DER MANGE ULIKE MILJØER MED ULIKE HOLDNINGER, VERDIER OG NORMER LEVER SIDE OM SIDE OGSÅ I DET OVERVEIENDE ETNISK NORSKE SAMFUNNET, DA SÆRLIG I DE STØRRE BYENE, OG DET ER STORE KULTURELLE FORSKJELLER MELLOM INDRE ØSTLAND OG VESTLANDET, NORDNORGE OG SØRLANDET- SÅ DET SOM ER TYPISK NORSK ER VEL EGENTLIG AT VI ER ET LITE HOMOGENT FOLK MED STORT MANGFOLD OG AV BRED MULTINASJONAL SAMMENSETNING HISTORISK OG ANEMESSIG SETT OM VI ER ALDRI SÅ GODT ROTET SOM ETNISKE NORDMENN GJENNOM GENERASJONER MED BLENDAHVITE BEN. DE AV OSS SOM HAR GRAVD LITT I SLEKTSHISTORIEN HAR FUNNET BÅDE DET ENE OG DET ANDRE INTERNASJONALE INNPUTET I FAMILIEGENENE NÅR MAN BARE GRAVER GODT NOK OG LANGT NOK TILBAKE. VET DU HVOR DU OG DIN SLEKT EGENTLIG KOMMER FRA OLA NORDMANN??? KANSKJE ER DU IKKE FULLT SÅ HELNORSK SOM DU TROR, SANNSYNLIGVIS IKKE FAKTISK!

SÅ KOSELIG!

Bare noen av mine private foto raska sammen. Sånne små ting som gir liv og hverdag verdi. Kanskje kan det også fremkalle gode vibber hos og være til inspirasjon for mine lesere.

IKKE TA DEG SELV SÅ DØNN HØYTIDELIG!

ALDRI GLEM AT "HEST ER BEST"! GJENOPPTA EN HOBBY SOM DU HADDE GLEDE AV FØR!

VÆR EN GOD GIVER! GLED ANDRE SÅ BLIR DU GLAD SELV!

NYT VÅRENS UNDER NÅR DEN KOMMER. VÆR I STEMNINGENE I ØYEBLIKKET:

VERDSETT GAMLE VENNER, OG BE TIL DEG POSITIVE MENNESKER!

GI FOLK EN SJANS! HUSK AT EN FREMMED ER EN VENN DU IKKE KJENNER ENDA!

GLED DEG OVER ALT DET VAKRE SOM VOKSER I NATUREN!

VÆR ÅPEN FOR FREMMEDE! VERDSETT DINE VENNER!

FORDYP DEG I EN ROSES SKJØNNHET OG DUFT:

UNN DEG LITT USUNN GLEDE AV OG TIL:

VERDSETT BARNA. ET SMIL FRA ET BARN ER EN LITEN SKATT:

DYRK NOE SELV SOM DU KAN SPISE

KOS MED KATTEN DIN!

LAG EKSOTISK MAT SAMMEN MED EN GOD VENN:

LAG EN FEST!

Ta et glass vin!

FÅ MED DEG NOEN VENNINNER OG GÅ EN SPASERTUR. GJENOPPDAG DIN EGEN BY!

EN GAMMEL VENN ER SOM EN SOL Å BLI VARM AV! ALDRI GLEM EN VENN!

OMGI DEG MED GODE, SNILLE MENNESKER!

SNAKK MED FOLK MED EN ÅPEN VENNLIG HOLDNING UANSETT HVOR DU ER, SÅ KNYTTER DU BÅND!

LA EN VENN HJELPE DEG OG GJØRE NOE FOR DEG:

VERDSETT DE DU HAR RUNDT DEG PÅ LIVETS ARENAER, ENTEN DET ER PÅ PUBEN ELLER HVOR SOM HELST. VÆR GLAD I MENNESKER!

GÅ UT OG SPIS LITT OFTERE. DET TRENGER IKKE VÆRE BLI SÅ VELDIG DYRT

OMGI DEG MED FARGER OG TING SOM SETTER DEG I GODT HUMØR

VÆR SNILL MOT DITT KJÆLEDYR, SÅ FÅR DU EN HENGIVEN VENN

 

KLOKE ELDRE MENNESKER SKAL DU VERDSETTE OG LYTTE TIL! SVAR MED KJÆRLIGHET OG RESPEKT.

GULT ER EN FARGE SOM GIR KREATIV ENERGI. DET GJELDER OGSÅ GULE BLOMSTER!

BE WHO YOU ARE! IKKE VÆR REDD FOR Å STIKKE DEG FRAM!

VÆR GLAD I DYRENE I MILJØET RUNDT DEG OG RESPEKTER OG OMFAVN DET MANGFOLDET SOM ER

EN LITEN MUNNFULL SOMMERGLEDE:

FARGELEGG TILVÆRELSEN. VÆR KREATIV OG UTFOLD DEG OG DEL BLOT TIL LYST!

MIN KRISTNE, KATOLSKE TRO HAR POSITIV BETYDNING FOR MITT LIV

SE OG VERDSETT DETALJENE RUNDT DEG I UTEMILJØET

IKKE BAK FOR MANGE SMÅKAKER OM DU IKKE VIL AT JULA SKAL VARE HELT TIL PÅSKE. ET ENKELT JULEKNASKBORD OG LITT FLUDIUM TILGJENGELIG PÅ ET PENT FAT SOM DETTE KAN REKKE FOR HELE JULA OM ENN JULETIPS ER LITT MALPLASSERT I JANUAR! ;-)

SKAP ET LEVENDE UTEOMRÅDE. SÅ NOEN FRØ!

INKLUDER MENNESKER SOSIALT TIL FELLES HYGGE OG GLEDE

LEKETØY FOR VOKSNE DAMER. PRAKTISK OG BILLIG FREMKOMSTMIDDEL OGSÅ:

UNN DEG LITT EKSTRA EGENPLEIE I HVERDAGEN

HAR DU HAGE/TERASSE? BRUK DEN! INVITER VENNER/KJENTE/NABOER TIL GARDENPARTY

VÆR KREATIV. DET ER LOV Å LEKE LITT FOR VOKSNE OGSÅ, OG ALT TRENGER IKKE VÆRE SÅ PERFEKT!

KOMMER IKKE UTENOM- VENNER ER DET BESTE MAN HAR!

KONSENTRER DEG OM Å VIRKELIG NYTE SYN, LUKT OG SMAK AV EN PLOMME. DEILIG IKKE SANT? PLANT ET TRE! PLOMMER ER ENKLE Å DYRKE!

ALDRI, ALDRI SVIKT STAMPUBEN DIN!!! ;-)

NÅR DU LAGER MIDDAG. GJØR DEG LITT FLID MED DET ESTETISKE PÅ TALLERKEN. VI SPISER IKKE BARE MED MUNNEN MEN OGSÅ MED ØYNENE!

HAR DU SETT FINERE KUNSTVERK?

NEPEFEST- ISTEDEN FOR Å BARE SKRELLE DEN OG GNAFSE IVEI. DET SKAL IKKE SÅ MYE TIL!

SÅ NOEN FRØ, SETT NOEN LØK- OG GLED DEG OVER DET SOM SPIRER OG GROR. DET ER REN TERAPI!

BLÅ FARGER ROER NED SINNET. HVA FÅR DENNE BLÅKLOKKEN DEG TIL Å FØLE?

OM DU INVESTERER I NOEN FLERÅRIGE PLANTER I HAGEN DIN FÅR DU GLEDE AV DEM ÅR ETTER ÅR ETTER SOM DE VOKSER TIL

SE MENNESKENE RUNDT DEG, OG IKKE VÆR REDD FOR Å SLÅ AV NOEN ORD MED FOLK DU TREFFER PÅ BUSSHOLDEPLASSEN

HVEM HAR SAGT AT PØLSE MED BRØD MÅ SE DØLLT OG HARRY UT?

SPIS DEG GJENNOM DIN EGEN BY! DET KOMMER STADIG NYE SPISESTEDER. GÅ ET STED DU IKKE HAR VÆRT FØR. PRØV NY MAT!

DET RELIGIØSE LIVET BYR PÅ FELLESSKAP OG ULIKE STEMNINGER. HER PÅSKENATT

LAG DITT EGET LILLE "HUSALTER"/STILLEBEN, OMARRANGER DET ETTER ÅRSTIDENE

BRUK DET DU HAR TIL Å LAGE LITT FEST I HVERDAGEN. MANGE BLOMSTER EGNER SEG FINT SOM KAKEPYNT!

NOEN KNYTTER MAN SPESIELLE VENNSKAPSBÅND TIL SOM MAN SKAL VERDSETTE EKSTRA OG TA VARE PÅ. DA SNAKKER JEG VENNSKAP. IKKE NOE "FORHOLD"/EROTIKK NOEN SINNE MELLOM MEG OG HAN HER:

SE NORGE! DRA PÅ TUR TIL ET STED DU IKKE HAR VÆRT FØR. NORGE HAR ENORME VARIASJONER MELLOM ULIKE LANDSKAPSTYPER OG NATURLIGE MILJØER, FRA YTTERPUNKT TIL YTTERPUNKT. UTFORSK BÅDE NORD, SØR, ØST, VEST- KYST OG INNLANDSSTRØK. BY OG LAND. KANSKJE BLIR DU OVERRASKET OVER ALT SOM FINNES ANDRE STEDER I NORGE?

HAGE GIR VARIG GLEDE MED STORE SKIFTNINGER GJENNOM ÅRENE! LA DET ALLTID VÆRE NOE Å SE PÅ, SMÅ DETALJER Å UTFORSKE. IKKE VÆR REDD FOR Å PRØVE Å FEILE. LA HAGEN VOKSE ORGANISK SAMMEN MED DEG OVER ÅR. BEGYN I DET SMÅ. BRUK DET DU HAR.

ØV OPP BLIKKET. LEGG MERKE TIL DETALJER I NATUREN.

 

VÆR ALLTID GJESTFRI! SKAP PERSONLIGE HISTORIER OG MINNER SAMMEN UNDERVEIS SOM GJØR GODT Å TENKE PÅ SENERE!

BRUK OG LÆR DEG DITT LOKALMILJØ Å KJENNE! UTFORSK ULIKE OMRÅDER OG MILJØER I/RUNDT BYEN DER DU BOR. GÅ PÅ "OPPDAGELSESFERD" I EGEN BY/REGION, OG TA GJERNE MED DEG KAMERA. HER FRA STAVANGER, SOM ER "MIN BY".

TA VARE PÅ OG VERN OM DE SMÅ SKJØRE VERDIENE SOM IKKE KAN KJØPES FOR PENGER

STELL DEG PENT OG GÅ PÅ KAFE, SE PÅ LIVET, TREFF ANDRE!

DET GÅR FINT AN Å DYRKE TOMATER (OG MYE ANNET) PÅ EN LITEN TERASSE/BALKONG/BAKGÅRDSFLEKK I BYEN

DRA PÅ FISKETUR SAMMEN MED FAMILIE/VENNER! SE DIN EGEN REGION FRA SJØSIDEN! OM DU IKKE SELV HAR ELLER KJENNER NOEN SOM HAR BÅT ER DET SOM REGEL MULIG Å LEIE OM DU BARE FORHØRER DEG LOKALT HVA VANLIG SMÅBÅT ANGÅR.

VIS FREM VÅRT LANDS VAKRE NATUR TIL VENNER SOM KOMMER FRA ANDRE LAND.

VÆR OPPMERKSOM PÅ OG EKSPERIMENTER MED KREATIVE DETALJER I ULIKE MATERIALER SAMMEN MED PLANTER, BÅDE I HAGE OG INTERIØR:

 

FÅ EN VENN TIL Å HJELPE DEG MED LITT ENKELT OPPUSSINGSARBEID. LITT MALING KAN VÆRE NOK TIL Å OPPGRADERE/FORANDRE ET ROM TIL DET BEDRE. NESTE GANG KAN DU HJELPE VENNEN, OG SÅ HAR DERE DET SOSIALT SAMMEN

TØYS LITT OG POSER FOR FOTOGRAFEN SELV OM DU SOM MEG IKKE KAN SPILLE BASS:

TA EN SYKKELTUR!

KJÆRLIGHETSSORG? GÅ I KLOSTER! ;-)))