Inspirasjon. KICKSTART 2018! ;-)

LÅN ELLER KJØP NOEN INSPIRERENDE BØKER/MAGASINER

LAG DIN EGEN SUPERFOOD-MÜSLI (BLAND OG MIX)

EN ENKEL SALAT KAN OGSÅ FUNGERE SOM EN LETT MIDDAG:

"KNEKKEBRØDDIETTEN" HAR IKKE GÅTT AV MOTEN:

EKSPERIMENTER MED INTERNASJONALE RETTER MED GRØNNSAKER OG KRYDDER. RETTEN UNDER HETER KARNYARIK, FYLT AUBERGINE:

BRUK DET DU HAR I SKAPENE. HER ER GRILLET KYLLING MED SAFRANRIS, LITT MOJO VERDE FRA TENERIFE BLANDET MED YOGHURT, LITT ROTGRØNNSAKER GRILLET SAMMEN MED KYLLINGEN, PICKELED PEPPERS OG TOMAT (MELKESYREGJÆRET- BRA FOR MAGEN).

BRUK HODET NÅR DU HANDLER! TENK GJERNE PRIS, MEN TENK OGSÅ GRØNT. VELG ØKOLOGISKE PRODUKTER OM DU KAN, DE KOSTER OFTE BARE ET PAR KRONER MER, MEN SIKRER GOD DYREVELFERD. SLIK KAN EN SUNN HANDLEKURV SE UT:

OG HVEM SIER AT SUNN MAT MÅ VÆRE DØLL OG KJEDELIG? VÆR KREATIV! SPIS REGNBUEN ;-)

TA EN DETOX-KUR INNIMELLOM, BÅDE I KROPP, HJEM OG LIV! :

JEG ER IGANG MED Å SHINE HELE HUSET, VASKE UT OG RYDDE SKAP FOR SKAP, ROM FOR ROM GRUNDIG:

DET MAN VIL KVITTE SEG MED BØR MAN GI BORT/RESIRKULERE OM DET ER FINE TING ANDRE KAN BRUKE. HER BLIR VENNER SPURT FØRST, RESTEN GÅR TIL FRETEX SOM KAN SELGE DET VIDERE FOR EN BILLIG PENGE MENS OVERSKUDDET GÅR TIL GODE FORMÅL. HER ER LITT AV DET JEG SKAL KVITTE MEG MED:

NÅR MAN HAR FÅTT UT ET LASS ELLER TO ER DET TID FOR Å OPPGRADERE TIL LITT BEDRE STANDARD TILPASSET PERSONLIGE BEHOV. ER I STARTGROPA, BL.A FÅTT KJØPT NYE STOLER TIL SPISEBORDET, OG HOLDER PÅ Å SETTE OPP NOEN HYLLER. HAR MAN LITEN PLASS BØR MAN UTNYTTE DEN PLASSEN MAN HAR BEST MULIG, OG TENKE BÅDE PRAKTISK OG ESTETISK:

 

Sunt&billig. Dagens handlekurv

DAGENS HANDLEKURV OG DAGENS MIDDAG:

Ingredienser middag. Sunn spaghetti med mager tomatisert og mildt krydret kjøttsaus med løk(+ 1ss olivenolje til steking ellers det du ser på følgende tre bilder), sidesalat og parmesandryss. (Bilde av ferdig rett under)

Ferdig Middagsrett:

DAGENS HANDLEKURV:

MAGERT KJØTT: (Proteiner, jern og magnesium)

Karbonadedeig (25.00kr/pk) til dagens middag

Strimlet svinekjøtt (15kr/pk) til souvlaki/kebab. Billig så jeg kjøpte flere pakker

Kyllinglever (49.90kr/pk) til mine franske oksekjøttgryter. Putt i frysen! ;-)

FET FISK:

Makrell i tomat, hakket (16.90kr/eske). Proteiner og god Omega 3-kilde

FRUKT OG GRØNT, NØTTER, BELGFRUKTER OG CARBS:

Fersk grønnsakspasta med 40% broccoli og erter (26.40kr/stor pakke, rekker til 2. - lavkarbo- mer proteiner, Fe, Mg

Økologisk babyleaf salat (19,00kr/65g- liten pakke som rekker for en person i 2-3 dager avhengig av meny), Fe, Mg

Hakkede økologiske tomater. (10,60kr/pk)

Tomat (6,67kr for en stor klasetomat/bifftomat)

*Lykopen som finnes i både friske tomater og konsentrert/prosseserte/varmebandlede tomatprodukter som purè har vist å ha en forebyggende effekt ved noen kreftformer.

Appelsin (8,15kr/1 stk a 0,332 kg)- C vitaminer og fibe

Grønne linser (7,20kr/pk)

Store hvite bønner (8,00/pk- hermetisert i vann)- Karbs, fiber og proteiner

Salte røstede mandler (10kr/pose)

1 lite fint rundstykke av hvete (2,20kr/stk)

MEIERIPRODUKTER:

Økologisk yoghurt naturell (19.90kr/stort beger)- Kilde til proteiner, kalsium og jod, mens syrnet kultur er godt for magen.

Sauser og dressinger:

Hvitløksdressing (19,10kr/stor flaske som varer lenge til kebab o.l)

Sriracha chillisaus (26,90kr/flaske som som varer lenge og kan brukes til mange ulike retter)

 

Chili er sunt for deg!

FOTO: frukt.no

Jo rødere, jo sunnere

Chilipepper er blant annet en kilde til antioksidantene karotenoider og flavonoider, og  det er herfra den får sin sterke røde farge.? Jo rødere chilien er, jo mer fargestoffer inneholder den. Chili inneholder A, B og C-vitaminer, kalium og kopper og er verdens mest brukte krydder. Chili inneholder store mengder capsaisin. Det er dette kjemiske stoffet som gjør at chili er sterkt og gir en brennende smak i munnen. Capsaicin er svært irriterende på slimhinner og hud, og det binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme. Iht til studier er det knyttet helsefordeler til dette stoffet.

Blant annet kan det påvirke forbrenningen ved at det fører til økt adrenalinutskillelse slik at fett brytes raskere ned i kroppen. Chili kan også redusere apetitten og dermed får man lavere energiinntak. Chili er en kilde til B6 som bidrar til normal energiomsetning og er viktig for nervesystemet.

? Chilien aktiverer smertenerver og temperaturfølsomme nerver i munnen, og lurer hjernen til å tro at temperaturen er høyere enn den er. Det får kroppen til å svette for å prøve å regulere temperaturen tilbake til normalen. 

Og det er nettopp på grunn av disse faktorene at chili også kan øke forbrenningen din.Derfor kan et moderat inntak av chili daglig gi en positiv effekt når man ønsker å gå ned i vekt. Chili har både lavt energi og fettinnhold.

Videre er chili godt for hjertet og blodsukkeret. Økt forbrenning ved inntak av chili stimulerer også blodsirkulasjonen, som igjen blant annet kan motvirke dannelsen av blodpropp. Rent kroppslig er det mye som skjer i kroppen når vi spiser chili. ? Chili kan både redusere blodkolesterolet,  og triglyseridnivået (høyt kolesterol).

Chili er proppfull av antioksidanter som beskytter oss mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Antioksidanter er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Chili inneholder også mye vitamin C, en kraftig antioksidant som bekjemper frie radikaler i kroppen og dermed kan redusere tegn på aldring av huden. ? Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Det er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

Sterkt krydret mat er i flere mindre studier satt i sammenheng med lang levetid, kan bidra til å forebygge tidlig død og minske risikoen for kreft, hjertesykdom og luftveissykdommer. Studiene spriker dog litt. ? Når det gjelder kreft, er det studier som har vist at chili kan ha en beskyttende effekt for enkelte kreftformer, mens andre studier har vist at chili også kan øke risiko for kreft. Det samme gjelder for gastrointesinale sykdommer og hudsykdommer, studier viser både gunstige og mindre gunstige effekter av chili. Det beste er å velge økologisk chili, så får du iallfall ikke i deg sprøytemidler/miljøgifter. Denne økte risikoen kan derimot være knyttet til at de som spiser store mengder chili i land som for eksempel Thailand og Mexico også kan ha fått i seg miljøgifter fra chilifruktene. Foreløpig er det ikke gjort omfattende nok studier for å grunngi entydig vitenskapelig dokumentasjon til å kunne anbefale å spise chili for å oppnå helsemessige effekter. Chilien har uansett flere gode helsefordeler, så det er ingen grunn til å ikke inkludere denne grønnsaken i matlagingen din. Brukt som et naturlig krydder i matlagning for å fremme smaken i enkelte retter er det imidlertid fritt fram.

Den gode effekten av krydder med capsaisin er uansett dokumentert i flere studier. chili øker blant annet kroppens evne til å oppløse et stoff som heter fibrin, og som er avgjørende I dannelsen av blodpropp. I kulturer der man spiser mye chili, har de tradisjonelt en mye lavere forekomst av hjerteinfarkt, slag og blodpropp i lungene enn vi har. Og Enkeltstudier har påvist at forekomsten av kreft er lavere i populasjoner med høyt forbruk av krydder.

Chili ser også ut til å kunne ha en positiv effekt ved Diabetes type 2. Det er vist at chili i et måltid senker kroppens behov for insulin etter måltidet (helt ned mot en halv mengde), fordi cellene svarer bedre på det insulinet som lages. Når det gjelder insulinfølsomhet er det likevel slik at de fleste studier er gjennomført på mus, og disse resultatene kan man ikke overføre til mennesker. Det samme gjelder også for vektreduksjon ? likevel kan chili ha en liten effekt her.

Salt er ikke som noen kan ynde å tro farlig, men en essensiell del av et sunt kosthold. Kroppen og hjernen kan ikke fungere uten salter. Det er bare ikke bra å spise For mye salt. For de som pga høyt blodtrykk og annet må følge en saltfattig diett øker chilli, andre krydder og urter smakeligheten på maten så man trenger mindre salt for en god smaksopplevelse. Chili er en kilde til kalium som bidrar til normalt blodtrykk.

Chilli er også på Lav FODMAP, og kan trygt spises av mennesker med inflamatorisk tarmsykdom, og bidra til å lindre symptomene. Chili virker også konserverende/hemmer skadelige bakterier. (Før man begynner å sjekke ut om man er intolerant mot matvarer, må man få avkrefte annen alvorlig tarmsykdom, som Chrons sykdom, cøliaki eller ulcerøs colitt.)

Siden chili er så sterkt svarer hjernen med å utløse endorfiner. "Kroppens egen morfin". De virker smertestillende og kan gi en vedvarende gledesfølelse (som ved trening). ? Endorfinene får oss også til å slappe av, noe som igjen betyr at musklene rundt blodårene slapper av, og vi får et lavere blodtrykk.

? Generelt er det slik at skal man ha effekt må man spise en viss dose rutinemessig over lengre tid, men vi vet ikke om det finnes noen optimal dose. Dessuten kan man jo dra nytte av chilliens varmende egenskaper i den kalde årstiden, tilsatt i en kopp varm kakao, gjerne laget på mørk sjokolade så den blir ekstra sunn ;-)

MAKE IT HOT BABY!

Kilder: Jo du har rett. Jeg har vært på tjuvtokt ;-)  Satte meg ned og googlet det jeg kunne finne av seriøs informasjon om helsegevinster av chilli, og har blant annet klippet, limt og omskrevet fra http://bama.no

NORSK HELSEINFORMATIKK SOM HAR EN REKKE MEDISINFAGLIGE ARTIKLER OM KOSTHOLD OG HELSE BLIR OGSÅ SIKKERT BARE GLAD FOR LITT EKSTRA REKLAME, SÅ JEG TROR JEG ER HELT INNAFOR HER. https://nhi.no/

 

DETOX!

Kjører på med en hjemmelaget detox her (forenlig med lavkarbodiett)

ANITAS DETOX:

1 hel rød chilli med frø kuttet i store biter

1 hel liten hvitløk, hele fedd uten skall

1 stilk stangselleri i store biter

1 stykke fersk ingefær i biter (ca 1X4cm)

saften av en hel sitron

ca 1 ts balasamicoeddik

en god klype urtesalt (ca.1/2 ts, +/-)

1/2-1 ts gurkemeie

6-8 dråper balsamico

ca 1 glass (2,5-3 dl) tomatjucie

litt pepper (bare litt, mest for smakens del)

Alt kjøres jevnt i blender.

Får fart på forbrenningen og gir økt utskillelse av giftstoffer i urinen (mørk urin). Smaker faktisk ikke så verst (omtrent som en god bloody Mary)

Terapi. Hage med demente som målgruppe.

Først ble noe utført høsten 2016. Men Ifjor påbegynte jeg et prosjekt for å lage en sansehage/terapautisk hage for demente ved skipper Worses Dagsenter Ågesentunet, Stavanger for fullt og jobba så svetten silte ;-) Siden det er et historisk/vernet anlegg måtte alt prosjekteres iht til dette, og vi fikk godkjenning fra Byantikvar og Parkvesen. Jeg fikk fullført deler av prosjektet, men ettersom vi fikk inn mindre økonomiske midler enn vi hadde søkt om, strandet jeg i mangel av nødvendige maskiner. I år, dersom vi får frest opp "nybrotsmarka" som ble pløyd opp ifjor, har jeg lovet å gå i gang med å lage en liten grønnsakshage, og få noen poteter i jorda som de gamle kanskje vil være med å ta opp til høsten. Ideen med en slik hage er at den skal stimulere alle sanser (lukt, smak, syn, hørsel, berøring), vekke engasjement for naturen, og kunne bidra til å stimulere hukommelsen ved gjenkjennelse. Det ble mye hardt arbeid med anlegg av bed, nyplplanting av frukttre (plomme), stauder, urter, busker, roser og urter, og rydding bla av et stort bed med skvallerkål filtret sammen med gamle eføyrøtter, gjødsling, kalking, steinrydding av nybrotsmark som vi fikk sønnen til daglig leder å pløye opp uten å vite hvor seig den gamle torva var og hvor dårlig jord som lå under. Men med oppfresing og mye kompost og hønsegjødsel kan det bli bra der, med potet, grønnsaker og gresskar (vi fikk endel gresskar ifjor). Planen er å planere, sette potet og ha grønnsakene i opphøyde pallekasser. Jeg har også lyst å plante en solbærhekk til skjerming mot parkeringsplassen og så et større felt med sommerblomster som kan plukkes inn, og solsikke blir det også i år. Jeg vil også gjerne plante noen flere frukttre, gjerne aprikos. Ellers fikk vi satt opp fuglebrett og en fuglekasse ifjor, så forhåpentlig flytter stæren inn i år. Jeg har lovet Ågesentunet å trå til så snart de har frest, men stikker nok opp og rydder bedene til våren før det ;-)

 

 

 

 

Hobby

I perioder av livet har jeg vært veldig kreativ. En periode solgte jeg også maleriene mine og hadde en bra hobbyinntekt av det (ikke skattbar). Det begynte med noen enkle tegnekurs, og å tegne naturalistisk er å se, så da jeg begynte å male ble det mest reproduskjoner med personlig twist, ofte veldig detaljerte. Deretter ble det egne originaler og jeg beveget meg mot en mer fri, ekspressiv abstrakt stil med eksperimentelle teknikker og "store bevegelser" hvor prosessen ble like viktig som det ferdige verket. Jeg brukte både olje, akryl og akvarellmaling. I noen av bildene mine brukte jeg jord, og løv. Jeg laget også flere kollager og noen linotrykk. Etterhvert ble jeg dratt mer mot elementene og ønsket å jobbe med rustne industriplater, sot, skinn og om mulig å preservere også okseblod. Dette prosjektet strandet på utstyr, verktøy og plass. Desverre har jeg bare foto av noen få av maleriene, som alle ble solgt eller gitt bort. Rundt om i fremmedes hjem i Stavanger henger det antagelig endel bilder med min signatur på.

Dette er først noen av mine originaler :

Og her er en av mine "frie reproduksjoner" (under) . Jeg vet ikke navnet på kunstneren som har malt originalen. Jeg så etter og malte først bildet etter et bilde i boken "Rogalandskunst", og trykte deretter maleriet mitt over på tynt papir på helt enkel måte med press. Resultatet ble bra, men desverre er fotoet her veldig dårlig og tatt av en dårlig papirkopi.

 

Slutta!

1.Nyttårsdag slutta jeg å røyke. Var storrøyker (1 kilo rød mix i mnd!!!). Vært vanerøyker siden 1982, og har siden da prøvd å slutte en gang før, og holdt da i 16 mnd. Så var det noe stress som kom på og jeg "skulle bare ta En røyk" for å roe ned. Dermed var det på an igjen. Denne gangen er jeg etter 4 dager overrasket over hvor mye lettere det har vært denne gangen. Sist trappet jeg gradvis ned. Denne gangen slutta jeg tvert. Har brukt litt snus men egl ikke kjent på noe alvorlig røykesug, så om det fortsetter slik blir det egentlig easy peacy piece of cake denne gangen. Ser iallfall lyst ut så langt.

Jeg har astma, så det første jeg har merket er en vesentlig forbedring i luftveiene. Bronkiene er ikke lenger fulle av slim. Men så lenge jeg røykte hadde jeg skikkelig slimdannelse i bronkier, svelg og nese og kronisk bronkitt med skikkelig hoste. Dette er nesten helt borte bare fire dager uten røyk.

Vært inne på slutta.no, som bl.a har en røykeavvenningsapp og mye informasjon. Her er iht helseinformasjonen på siden hva som har skjedd i kroppen min etter 4 røykfrie dager:

Minutter etter røykeslutt

​20 minutter etter røykeslutt

Etter 20 minutter har blodtrykket og pulsen gått ned til et normalt nivå. De som røyker fryser ofte på hender og føtter, så nå har du begynt å få igjen varmen.

Du har fjernet en viktig årsak til å få rynker i ansiktet altfor tidlig.​

Du slipper å bekymre deg over alle giftstoffene du sugde i deg med hver sigarett. Et av disse stoffene er akrylamid, som også brukes som tetningsmiddel i tunneler.

Timer etter røykeslutt

8 timer etter røykeslutt

Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen. Kort tid etter røykeslutt vil den sammentrekkende effekten avta.

Karbonmonoksid fra røyken fortrenger ikke lenger oksygenets plass i blodet. Når du ikke røyker, får alle cellene i kroppen dermed mer oksygen.

Blodsirkulasjonen er viktig for sårtilheling. Røykfrihet er svært viktig i forkant av operasjoner.

Etter 8 timer er karbonmonoksid i blodet redusert og nærmer seg normalt nivå. Dermed får oksygenmolekylene mer plass, og oksygeninnholdet i blodet blir mer normalt.

Du vil merke at du er mindre trøtt, og du forlenger nå livet med 5?7 minutter for hver sigarett du ikke røyker.

24 timer etter røykeslutt

Faren for hjerteinfarkt har nå begynt å synke. Du har spart i underkant av 100 kroner hvis du tidligere røykte én pakke om dagen.

Smaks- og luktesansen bedres

Smaks- og luktesansen begynner å våkne til liv. Mat og drikke smaker mer og bedre. Du har allerede spart to dagers røykebudsjett. Tenk på hvor mye du sparer på én måned!

72 timer etter røykeslutt

Lungene er nå i bedring, og lunge​​kapasiteten øker.

Selv om du ikke har merket forbedringer ennå, har lungekapasiteten din allerede økt.

Det er ikke uvanlig å hoste mer en periode.

Det er fordi flimmerhårene som har vært lammet av røyken nå begynner å fungere igjen.

Husk at et røyksug bare varer i noen minutter, og at det fysiske suget blir gradvis mildere og forsvinner i løpet av de nærmeste ukene.

Nikotinsug og abstinens er kanskje blitt sterkere nå, men holder du ut, vil det fort føles bedre i dagene som kommer. Plagene er som regel borte etter få uker.

Oppdatering kommer etterhvert.

Her er nettsiden for deg som vil slutte med røyk eller snus på helsenorge.no. Masse motiverende informasjon : https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/snus-og-roykeslutt/fa-hjelp-til-a-slutte-med-app-chat-og-pa-nett

En ting som også er bra med å slutte er at det blir renere og lukter bedre både av en selv og i hjem hvor det ble røkt. Dessuten får du finere hud og hår!