ÆRLIG TALT!

Big is NOT beautiful!  Og ikke bra for helsa heller, så nå er det tid å gjøre noe med det. Ikke har jeg trent aktivt på flere år, og astma og røyking går ikke så godt sammen, så det siste året har jeg ligget for mye på sofaen (og røyket! ;-) og blir ikke bedre av det. So lets face it: Jeg er feit, og nesten sykelig glad i god mat, spiser sunt og trener hardt en tid og så er det på an igjen, og sånn har det gått gjennom livet, fra superfit til superfeit og tilbake omatt og omatt og det med kun et år eller to års mellomrom, ti-tyve kilo opp eller ned i løpet av et drøyt år har ikke vært uvanlig for meg, så kanskje har jeg en slags spiseforstyrrelse (Jeg har ingen store komplekser eller sykelig opptatthet av kropp og utseende i det hele, men slet med overvekt fra tidlig barndom og som tenåring var jeg langt i retning av anorexia før jeg trente og slanket på meg bulimi i en forelskelse i gymlæreren på gymnaset) Regner meg som frisk av det nå men er så glad i mat og i perioder virkelig eter jeg mer en det normale. Det er antagelig ikke sånn helt normalt og som det skal være, men vår Statsminister og Siri Grande lider visst av det samme, og de permanent, ikke som meg som svinger pendelen tilbake når jeg har spist meg for stor. Og tar tak, går ned og kommer i form for så å spise det på meg igjen i inaktive perioder.

Et år slanket jeg primært gjennom beinhard trening og sunn- men mye mat, langsomt bort 16 kg fra februar til november, men i konfekt og likør sessongen fra slutten av november til nyttår la jeg på meg 9kg. Og det var ikke måte på hvor mye jeg trente, for når jeg først trener skal det liksom være "på militært combatnivå" ;-) Jeg trente både kickboksing, spinning, svømming, løp, gikk og gikk og løftet så tunge vekter at noen av gutta på gymen ble mobbet fordi de måtte ta av vekt på apperatene når de kom etter meg.

For bare to år siden var jeg slank og superfit med puls og blodtrykk som en idrettsungdom etter kjærlighetssorg som jeg tok ut i hardt arbeid, med naturlig redusert apetitt og høy forbrenning, hvor jeg levde på high carb-low fat med energidrikker som viktigste næringskilde og eller spiste litt, men bare litt av det meste. Når jeg er fysisk aktiv reguleres apetitten naturlig ned samtidig som jeg forbrenner mer og får mer lyst på sukker, pussig det der, men da pleier jeg rase ned i vekt, så det første jeg har tenkt å gå i gang med nå er trening og kanskje be legen min om en superdiett, slik de bruker før slankeoperasjoner og slikt for her må noe skje, så jeg tar opp kampen! Men denne gangen skal jeg prøve å ta det mer rolig og jevnt, med de største ambisjonene på dietten, det blir tøft nok. Og så til å starte med bare å begynne å trene lungegruppe for astmatikere og undesøke om det finnes noen lokalt som har kurser i livsstilsendring o.l

HADDE DET BARE VÆRT SÅ ENKELT! (lol) :

Å FÅ TIL VARIGE LIVSSTILSENDRINGER ER NOK DET VANSKELIGSTE AV ALT, MEN DET ER NÅ BEDRE Å TA TAK INNIMELLOM ENN Å BARE GI OPP OG SLUTTE Å BRY SEG. BLE FRISTA TIL DET EN PERIODE RUNDT DE 30 OG DA VEIDE JEG PLUTTSELIG 125KG, OG SLANKEOPERASJON BLE VURDERT, FØR JEG TOK TIL VETT OG SLANKET OG TRENTE MEG SLANK OG FIT IGJEN, SÅ JEG KAN NÅR JEG VIL. DEN GANG SYNS JEG FAKTISK ETTER EN BURNOUT HVOR JEG BRØT EN LANGVARIG KREVENDE OG ANDRE TAPPENDE RELASJONER TIL MENNESKER SOM BARE KREVDE UTEN Å GI NOE TILBAKE AT DET VAR HELT DEILIG Å OGSÅ LEGGE AV ALLE KRAV JEG STILTE TIL MEG SELV OG FOR FØRSTE GANG I LIVET BARE UHEMMET SPISE ALL DEN USUNNE MATEN JEG HADDE LYST PÅ UTEN Å TENKE VEKT OG HELSE, OG ISTEDEN FOR Å HA KOMPLEKSER OG LAV SELVFØLELSE PGA VEKTA LIKTE JEG I DEN PERIODEN FAKTISK Å VÆRE SUPERFEIT! MEN SÅ BLE DET JO TUNGT Å BEVEGE SEG OG JEG BLE SYK AV FEDMEN, SÅ DA FANT JEG EN DAG UT AT NÅ ER DET NOK!

Når det gjelder forholdet til det motsatte kjønn må imidlertid unge jenter slutte å tenke at vekt og antall kilo har så mye å si. Det er ikke det det kommer an på og gutter/menn vil da heller ikke ha en jente/kvinne som bare er opptatt av egen kropp og utseende og har sitt hovedfokus der. La meg si at det aldri har vært såå mange menn som aktivt prøvde å sjekke meg opp, på gata, i butikker og allslags steder som nettopp da jeg var på mitt tykkeste og sykelig overvektig, så det er åpenbart mange menn som ikke bare liker former og bryster men virkelig Store damer. Da er det viktigere hva man selv syns. Akkurat nå er jeg ikke supertilfreds med egen kropp og vekt, det er mer estetisk, føles bedre og er lettere å kjøpe klær når jeg er slank og fit for fight. Og når man ikke lenger føler seg vel Da er det tid å gjøre noe med det. Men endel folk har det sikkert "helt fett" som feite og har Ikke tenkt å gjøre noe med det, selv om de nok må regne med fedmerelaterte sykdomer etterhvert. For selv om noen trives med seg selv som tykke og endel menn syns det er sexy er det ingen som kan påstå at det er sunt for helsa å være overvektig.

Det dummeste jeg hører er ellers når smellfeite folk sier at de har spist "normalt"/spiser lite/like lite som andre og er like aktive fysisk. Det er en umulighet selv med lavt stoffskifte for man trenger bare videregående for å vite at fysisk masse ikke kan oppstå av luft. Det finnes bare en måte å bli smellfeit på: Det er å spise mye og usunn mat og gjerne også være lite fysisk aktiv, selv om maten er den viktigste faktoren. Likeledes finnes det- uansett hvilken diett man velger, omså "sjokoladedietten" bare en eneste måte å tape masse på, dvs å gå ned i vekt og det er å innta mindre energi enn man forbrenner. Det skjer enklest ved å justere kaloriinntaket ned- uavhengig av Hva du spiser, dernest ved å være mer fysisk aktiv, og der er kardio med relativ høy/moderat intensitet av en viss varighet, f.eks jogging (så du blir varm, svett og andpusten) det mest effektive. I den tiden jeg løp/jogget 3 mil i uka kunne jeg stort sett spise hva jeg ville uten å legge på meg, men man skal trene ganske så mye og hardt uten å måtte justere dietten om man vil ned i vekt. Såkalt jojo-slanking er nok forøvrig ikke så usunt som man vil ha det til, for evolusjonsmessig var det jo slik i naturen at det var noen perioder med rik tilgang på føde og andre perioder med sult, så det er vi skapt for. Evolusjonsmessig var det ellers de individene med størst evne til å lagre fett i perioder med mye mat som overlevde sulteperiodene med for lite mat, sånn sett kan du si at de genene som engang gjorde oss som har tendens til å legge på oss til evolusjonens vinnere idag, i et samfunn hvor vi har overflod av allslags mat, fett, sukker og andre lettfordøyelige karbohydrater er "evolusjonens omkostning" i møte med moderne vestlig livsstil, overvekt og livsstilssykdommer. Med alltid "stående" buffet Må vi bruke hodet om vi ikke skal bli tykke og syke.

NÅR MAN HAR HOLDT PÅ Å SLANKE SEG SÅNN HELE LIVET OG OGSÅ ER SÅ GLAD I MAT, SAMT INTERESSERT I HELSESTOFF SITTER MAN JO TIL SIST OGSÅ DER MED MER KUNNSKAP OG INNSIKT I GOD OG SUNN ERNÆRING ENN MAN ORKER LEVE ETTER. OM JEG BARE VISSTE HVA "LITT" ELLER REGELRETT MÅTEHOLD VAR OG IKKE ALLTID ENTEN MÅTTE GI JERNET 100% TRENE, JOBBE OG KLARE MER ENN DE FLESTE ,ELLER DET STIKK MOTSATTE. HER ER DET LIKSOM ENTEN ELLER, LIV OG DØD OG BENPIPENS PLYSTRING ELLER HELT SEDAT- I DET MESTE! HAR ET KLART FORBEDRINGSPOTENSIALE NÅR DET KOMMER TIL Å FINNE THE GOLDEN MIDDEL, FOR IKKE Å SNAKKE OM DISCRETIO IN ALL MANNERS, SELV OM JEG VET SÅ GODT AT FOR MYE OG FOR LITE ER LIKE GALT.

HAVE PATIENS WITH ME, JESUS HASNT FINNISHED ME YET, OG DEN ÅNDELIGE UTVIKLING OG TENDENS GÅR OFTE HÅND I HÅND MED LIVET OG HVORDAN MAN ER OG LEVER FORØVRIG. STABILITET OG TILFREDSHET DET ER HVA JEG LENGTER ETTER, MEN DET ER VEL KANSKJE SÅNN AT DEN MATEN OGSÅ FYLLER NOEN EMOSJONELLE SAVN. HJERTETS SAVN, KROPPENS SUG. NÅ HAR JEG F.EKS LEVD SOM KATOLSK SØLIBATÆR SIDEN 2009! MEN DRØMMER ALTSÅ ENDA I EN ALDER AV 49 OM Å FINNE DEN STORE GJENSIDIGE KJÆRLIGHETEN SOM ER SÅ SJELDEN, MEN ALTSÅ ALDRI HAR VÆRT INNEN REKKEVIDDE. USERIØST OG UFORPLIKTENDE TØYS NÅR DET KOMMER TIL MENN ER JEG UANSETT FERDIG MED, SÅ DER MÅ DET NESTEN VÆRE ENTEN ELLER. GODE VENNER HAR JEG IMIDLERTID NOK AV, SÅ DET ER IKKE SÅNN AT JEG ER ENSOM, SAVNER BARE DEN ENE SPESIELLE MANNEN- VELDIG, MEN KAN JO IKKE SETTE LIVET PÅ VENT. MAN FÅR GJØRE DET BESTE UTAV DET OG VÆRE GLAD I OG TA VARE PÅ SEG SELV UANSETT, SELV OM DET KAN VÆRE FRISTENDE Å HENFALLE TIL Å BARE LABBE RUNDT I EN ASEKSUELL FLANELLNATTKJOLE OG SPISE KONFEKT SOM BARBARA GARTLAND OG HELT GI OPP DET ROMANTISKE OG EROTISKE PROSJEKTET. JEG ER IKKE HELT DER ENDA ;-) Men "ALT HENGER SAMMEN MED ALT".

Ellers syns jeg det må være lov å være åpen ærlig, frittalende, original og spesiell. Gud har ikke skapt oss for at vi skulle ende som masseproduserte blåkopier og om noen velger å leve med en kropp med mye fett på må de også få lov til det. Selv om det er noe som heter både grenser og sunn fornuft. Men man er nå den man er, og i en alder av snart 50 er det på tide å akseptere og anerkjenne seg selv som den man er på godt og ondt, uten at man må stoppe i utviklinga og gi opp ethvert forsøk på forbedring, endring og utvikling i hva det måtte være, og ikke bare kropp, helse og utseende. Man må bevare noen drømmer og noen må være mer bohemsk og fargerike enn andre. Sånn skal det være. Lek og moro må heller ikke stivne i konformitet. Og selv om man er snart 50 kan man da vel fortsatt få være litt "pøpel"...? ;-) Å ta seg selv For alvorlig er ikke av det gode nemlig uten at man med det fremstår KUN som Klovn! De største narrene er de som alltid tar seg selv pinn alvorlig og aldri tør slippe en fis av frykt for hva "folk skal tro". For er kjedelig liv de må ha! Jeg vil ikke leve mitt i ei tvangstrøye av sosial kontroll. Never done that, but been everywhere else! Her i Hardanger sammen med en kristen Diakon med "streng bedehusbakgrunn". Hun "løste og opp litt" etterhver kan du si, hehe :

Jeg kan kle meg pent (liker klassisk og casual stil) og fremstå som den modne fornuftige, siviliserte kvinnen jeg Også er. Men det er vel med meg som med Løven Aslan i Narnja-legenden: "Aslan er snill, men han er ikke tam". Og min Herre brøt da også med endel sosiale konvensjoner og tradisjoner under sitt jordeliv og provoserte noen høye, prektige herrer så til de grader at de fikk ham snekret opp på et kors, så jeg er i så måte i godt selskap med ham og andre "røvere"! Men just i denne fasen er en kamp over for ei tid, etter å ha tapt litt og vunnet litt og kommet et stykke videre, er det nå Krig mot fettet mitt som er under planlegging :-)))

 

Inspirasjon. KICKSTART 2018! ;-)

LÅN ELLER KJØP NOEN INSPIRERENDE BØKER/MAGASINER

LAG DIN EGEN SUPERFOOD-MÜSLI (BLAND OG MIX)

EN ENKEL SALAT KAN OGSÅ FUNGERE SOM EN LETT MIDDAG:

"KNEKKEBRØDDIETTEN" HAR IKKE GÅTT AV MOTEN:

EKSPERIMENTER MED INTERNASJONALE RETTER MED GRØNNSAKER OG KRYDDER. RETTEN UNDER HETER KARNYARIK, FYLT AUBERGINE:

BRUK DET DU HAR I SKAPENE. HER ER GRILLET KYLLING MED SAFRANRIS, LITT MOJO VERDE FRA TENERIFE BLANDET MED YOGHURT, LITT ROTGRØNNSAKER GRILLET SAMMEN MED KYLLINGEN, PICKELED PEPPERS OG TOMAT (MELKESYREGJÆRET- BRA FOR MAGEN).

BRUK HODET NÅR DU HANDLER! TENK GJERNE PRIS, MEN TENK OGSÅ GRØNT. VELG ØKOLOGISKE PRODUKTER OM DU KAN, DE KOSTER OFTE BARE ET PAR KRONER MER, MEN SIKRER GOD DYREVELFERD. SLIK KAN EN SUNN HANDLEKURV SE UT:

OG HVEM SIER AT SUNN MAT MÅ VÆRE DØLL OG KJEDELIG? VÆR KREATIV! SPIS REGNBUEN ;-)

TA EN DETOX-KUR INNIMELLOM, BÅDE I KROPP, HJEM OG LIV! :

JEG ER IGANG MED Å SHINE HELE HUSET, VASKE UT OG RYDDE SKAP FOR SKAP, ROM FOR ROM GRUNDIG:

DET MAN VIL KVITTE SEG MED BØR MAN GI BORT/RESIRKULERE OM DET ER FINE TING ANDRE KAN BRUKE. HER BLIR VENNER SPURT FØRST, RESTEN GÅR TIL FRETEX SOM KAN SELGE DET VIDERE FOR EN BILLIG PENGE MENS OVERSKUDDET GÅR TIL GODE FORMÅL. HER ER LITT AV DET JEG SKAL KVITTE MEG MED:

NÅR MAN HAR FÅTT UT ET LASS ELLER TO ER DET TID FOR Å OPPGRADERE TIL LITT BEDRE STANDARD TILPASSET PERSONLIGE BEHOV. ER I STARTGROPA, BL.A FÅTT KJØPT NYE STOLER TIL SPISEBORDET, OG HOLDER PÅ Å SETTE OPP NOEN HYLLER. HAR MAN LITEN PLASS BØR MAN UTNYTTE DEN PLASSEN MAN HAR BEST MULIG, OG TENKE BÅDE PRAKTISK OG ESTETISK:

 

Sunt&billig. Dagens handlekurv

DAGENS HANDLEKURV OG DAGENS MIDDAG:

Ingredienser middag. Sunn spaghetti med mager tomatisert og mildt krydret kjøttsaus med løk(+ 1ss olivenolje til steking ellers det du ser på følgende tre bilder), sidesalat og parmesandryss. (Bilde av ferdig rett under)

Ferdig Middagsrett:

DAGENS HANDLEKURV:

MAGERT KJØTT: (Proteiner, jern og magnesium)

Karbonadedeig (25.00kr/pk) til dagens middag

Strimlet svinekjøtt (15kr/pk) til souvlaki/kebab. Billig så jeg kjøpte flere pakker

Kyllinglever (49.90kr/pk) til mine franske oksekjøttgryter. Putt i frysen! ;-)

FET FISK:

Makrell i tomat, hakket (16.90kr/eske). Proteiner og god Omega 3-kilde

FRUKT OG GRØNT, NØTTER, BELGFRUKTER OG CARBS:

Fersk grønnsakspasta med 40% broccoli og erter (26.40kr/stor pakke, rekker til 2. - lavkarbo- mer proteiner, Fe, Mg

Økologisk babyleaf salat (19,00kr/65g- liten pakke som rekker for en person i 2-3 dager avhengig av meny), Fe, Mg

Hakkede økologiske tomater. (10,60kr/pk)

Tomat (6,67kr for en stor klasetomat/bifftomat)

*Lykopen som finnes i både friske tomater og konsentrert/prosseserte/varmebandlede tomatprodukter som purè har vist å ha en forebyggende effekt ved noen kreftformer.

Appelsin (8,15kr/1 stk a 0,332 kg)- C vitaminer og fibe

Grønne linser (7,20kr/pk)

Store hvite bønner (8,00/pk- hermetisert i vann)- Karbs, fiber og proteiner

Salte røstede mandler (10kr/pose)

1 lite fint rundstykke av hvete (2,20kr/stk)

MEIERIPRODUKTER:

Økologisk yoghurt naturell (19.90kr/stort beger)- Kilde til proteiner, kalsium og jod, mens syrnet kultur er godt for magen.

Sauser og dressinger:

Hvitløksdressing (19,10kr/stor flaske som varer lenge til kebab o.l)

Sriracha chillisaus (26,90kr/flaske som som varer lenge og kan brukes til mange ulike retter)

 

Midtlivskrise. ET NIVÅ OPP!

Enhver krise bærer i seg muligheter til vekst og å ta det til et nytt og høyere nivå i livet, men også en fare for destruksjon og resignert stagnasjon. Noen ganger ser man at hendelser og relasjoner som førte en inn i en alvorlig krise og prosesser, som for meg innebar en lang bearbeidningsfase av ting som har vært vanskelig i mitt liv med mye uforløst sorg og også sinne, som nå er ved sitt utløp til noe nytt og bedre i mitt liv. Derfor ser de som har fulgt meg en stund også at jeg har tatt en grundig opprydning på bloggen, en liten detox av kroppen og jeg er nå også i gang med en grundig "house-detox" med opprydning og rundvask i alle rom og skap, der det overflødige blir kastet, gitt bort eller kjørt til Fretex og litt nytt og bedre kommer til også i heimens inventar hvor det nå har blitt bedre plass.

Jeg går inn i det nye året med et lyst fremadrettet blikk og tro på livet og alle de mulighetene det bærer i seg. Noen vil ikke være enig, for jeg har tråkket hardt på noen tær i denne prosessen og vel så det, men jeg sier til meg selv : Godt jobba!!! Du har grunn til å ha tro på deg selv, for det er mange som har tro på deg og er glad i deg. Og sammen med dem, og mennesker som har vært en viktig del av mitt liv nå og i ulike perioder og miljøer jeg har vandret gjennom ønsker jeg til høsten å for en gangs skyld feire min egen bursdag med brask og bram og en større fest. For da fyller Bårdsen 50! Og det var ikke sagt at jeg skulle bli så gammel. Jeg slo oddsene og er enda innstilt på å kunne "hente flere og større seire hjem"! Det kalles Livskraft og Livsmot, men det tar eg ikke all ære for sjøl. At jeg har kommet så langt som hit i livet skal både livskraftige fiskergener fra min far, Gud, Ei god gammel nonne, en gammel prest (eller to eller tre, Gud vet! Man skal ikke kimse av gode, gamle, livskloke prester selv om det også finnes de som verken er "heilt goe" eller riktig kloke i den standen) gode venner og andre støttespillere og "gode hjelpere" underveis ha sin del av æra. Og de som ikke blir nevt er ikke glemt! Graditude is the additude! Men mye kommer selvfølgelig også an på en selv og egen innsats, selv om vilje i seg selv og egen kraft ikke alltid er nok.

"Den som lever får se" sa min gamle kloke farmor som var min første veileder, og mye kan endre seg gjennom et liv, så hang in there! Det finnes som regel alltid flere muligheter og alternativer enn man tror når ting ser svart ut, om man bare holder ut et stykke til, og klarer å løfte blikket. Etter å ha vandret i en mørk skog i tjukk tåke kan man pluttselig oppleve at sola bryter gjennom og at det åpner seg en vid slette foran en man ikke visste fantes. Når Gud er med, og når man ikke slutter å tro på kjærligheten og det gode i mennesker og livet selv. Så gi ikke opp før reisen er over av seg selv. Når man er 20 kan man synes livet er uendelig langt om det er trått å gå, men når man har det meste og den verste og tyngste biten bak seg i en alder av 50 ser man anderledes på det og da er det ikke lenger så vanskelig, man kan glede seg over det livet man har og det man har klart å bygge opp og oppnå, og også over den biten og de mulighetene som ligger foran en, den biten av det som er igjen, og om man møter ny motgang vet man at det er forbigående og kan snu rundt neste sving om man jobber litt og gjør kloke valg ved den korsveien og er tro mot seg selv og ikke som Peer Gynt, som hoppet fra det ene til det andre og stadig bøyde av mot den samme bøygen, aldri var tro i noe- heller ikke seg selv, men bare valgte korteste motstands vei, alltid på vei et annet sted, og lot seg drive hit og dit for så å kle av seg roller og lag underveis fordi han var uten kjerne og alltid måtte søke bekreftelse utenfra og i grandiose selvforestillinger og livsløgn. Det er narcissmens tomhet.

Å være tro mot seg selv og ikke redd for å ta en tyngre vei med mer motstand og konfrontasjon som koster uten alltid å tenke så mye på hva andre tror og hva det koster, krever mer og innebærer større risiko, men man har så mye mer å vinne ved det og ved å stå i det som er vanskelig en tid og også våge å se og ta et oppgjør med seg selv, heller enn å flykte. Når man har konfrontert sine egne demoner, tatt et oppgjør med "Fanden" og sett døden i kvitøyet og båret skammen ved å stå ved sitt eget, er det ikke lenger så mye igjen å være redd for. Og når man ikke er redd og har tillit til både Gud og livet selv, så man kan åpne seg for det som er positivt og våge ta det imot som "god nok" og med anerkjennelse av seg selv og sitt egenverd er "ALT" mulig, og dører som tidligere var stengt for en åpne. Innimellom ber jeg faktisk Gud åpne og lukke de rette "dørene for meg", så om noen "closes the door on me" er det til mitt eget og kanskje også andres beste, og som det skal være. Noen broer Skal man brenne, for selv å slippe fri. Gammelt hat og bitterhet skal man også prøve å fri seg fra og gi slipp på og la fare, selv om det kan være vanskelig. For elles påvirker det som har vært ondt deg destruktivt, og de som har gjort deg vondt har fortsatt makt over sinnet ditt. Og sånn vil vi ikke ha det, så la dem fare! De er ikke verdt at du skal ha det vondt! Noen skal man forlate, noen dører skal man lukke bak seg, noen grenser skal man sette!

Noen ganger kan det ikke være både og, ingen evig vaklevoren tvil og Ole Brum mentalitet, men enten eller, ja eller nei, ikke både og. Det kan være brutalt og vondt men det må til selv om det sårer noen. Vil man videre må man sparke ifra! Men gode venner, de som gjør deg godt, vil deg vel, er verdt det og har fortjent det skal du stå trofast ved! Ikke de som i gold grådighet henger ved dine hender og eter hjertet ditt tomt og ulykkelig. Få fokus vekk fra de som krevde deg som er fullstendig i egomørket, som sorte hull med et indre vakum med et eneste blytungt ego uten kjærlighet i sentrum, som vil Ha alt godt men ikke slipper lys fra seg, og bare formørker ditt sin og gjør ditt hjerte også sort om du lar dem. Si dem av, ikke snu deg tilbake og se på dem engang! Jobb deg ut av offerollen en gang for alle og bli en vinner. Det Er mulig! Det er de som gjorde deg vondt og utnyttet deg som er noen store tapere, ikke du. Du har mer å fare med en dem, større indre rikdom.

Det gror blomster på min vei! Her er det frodig og livskraftig. Her er det rom for andre mennesker og jeg bryr meg, jeg ser andre mennesker, og ikke bare meg selv i et fortryllet forskjønnende speil der jeg fremstår uten feil, men speiler meg heller ikke i de som under og nedvurderer meg. Dem om det! Jeg er den jeg er og det rekker i massevis, men jeg har aldri vært den som har hvilt for lenge på mine laurbær, og fyker ikke til himmels av anerkjennelse og ros. Jeg har livserfaring og ballast i livet, så jeg driver ikke av med vær og vind og mitt liv er her og nå. Det er Godt! Å gjøre seg for høye tanker om seg selv er ikke godt. Jeg har beina på jorda og stiler mot Himmelen ;-) Da er man på rett kurs i livet. Og selv om jeg vandrer litt ut på siden, dras jeg tilbake på rett spor, for i troen har jeg et anker for min sjel. Og jeg har tro, jeg har kjærlighet- og da er det alltid håp! Hendene mine er fulle og jeg gir med glede og gjør gjerne noe for andre, holder av og holder om, viser omsorg, og tar gjerne i et tak om jeg får litt ærlig skitt på hendene og jord under neglene, og jeg er alltid gjestfri og har stadig plass til flere. Derfor er jeg "rik" og lever i Herrens Velsignelse og er aldri ensom blant mennesker! Det eneste jeg mangler er den Ene å dele livet med, men han kan jo for alt jeg vet vente rundt neste sving ;-)

Ingenting er umulig, umulig tar bare litt lengre tid

Ingenting er umulig, umulig er bare litt vanskeligere

Men man kan og skal ikke forandre andre, og kan og skal heller ikke prøve å overstyre andres egenvilje og bør respektere andres (vei-) valg.

Men man kan "hjelpe litt til" i forhold til hva man selv ønsker, vil og drømmer om i eget liv. Man kan ikke bare be, vi må gjøre litt sjøl også ;-)

 
 
Og VENNER. HVA HADDE LIVET VÆRT. HVA SKULLE MAN HA GJORT- UTEN GODE VENNER!!! Så her er En til alle dere og en for gamle drømmer vi delte. Man modnes, men noe forblir det samme og noen bånd er helt spesielle og går over avstand på et annet og dypere nivå. Til sist en for mennesker som kjemper for rettferdighet og mennesker som utrettelig holder fast ved sine idealer og drømmer som setter mot i andre. TAKK!
 

Never ever give up. Livet er mye arbeid og et forsknings og utviklingsprosjekt i seg selv, men ikke bare. Det må også være rom for å bare ha det godt, nyte, elske, tulle, leke og le. Og av og til Skal man gå på trynet! Ellers har man ikke levd til fulle og tatt for få sjanser. Ha livsmot folkens. Lev!

OG EN FOR ALLE SOM SØKER DET GODE, FORSTÅR HVA SOM ER VIKTIGST. TIL ALLE SOM BER FOR VERDEN, OG FOR MENNESKENE, ENTEN DE ER JØDER, KRISTNE, MUSLIMER ELLER HINDUER. VI ER ALLE BARE MENNESKER, OG DOWN TO BASIC ER ALLE MENNESKER SÅ GRUNNLEGGENDE LIKE OG HAR DE SAMME BASALE BEHOVENE OG DET SAMME GRUNNLEGGENDE MENNESKEVERDET, OG VI ER ALLE FØDT FRIE, MED EN GUDEGITT FRI VILJE, OG MED DE VALG VI GJØR KAN VI AVGJØRE IKKE BARE VÅR EGEN SKJEBNE, MEN OGSÅ ANDRES, SÅ DET GJELDER Å VELGE GODT. GUD HAR GITT OSS NOEN BUD OG LEVEREGLER TIL VEILEDNING SÅ VI KAN GJØRE GODE, KLOKE VALG TIL VÅRT OG ANDRES VEL, SKJØNT ALLE MENNESKER FEILER FRA TID TIL ANNEN, OG I REALITETEN ER VI OFTE IKKE HELT FRIE I VÅRE VALG. DET VI IKKE KLARER SELV OG DER VI SELV KOMMER TIL KORT FINNES DET HELDIGVIS HJELP OG EN UUTØMMELIG KILDE AV KRAFT OG KJÆRLIGHET I GUD, SOM VED KRISTUS ER GJORT TILGJENGELIG FOR DEN SOM TROR. HER ER HANS EGEN BØNN :  
 
 


 
 
 
 


 

 

Chili er sunt for deg!

FOTO: frukt.no

Jo rødere, jo sunnere

Chilipepper er blant annet en kilde til antioksidantene karotenoider og flavonoider, og  det er herfra den får sin sterke røde farge.? Jo rødere chilien er, jo mer fargestoffer inneholder den. Chili inneholder A, B og C-vitaminer, kalium og kopper og er verdens mest brukte krydder. Chili inneholder store mengder capsaisin. Det er dette kjemiske stoffet som gjør at chili er sterkt og gir en brennende smak i munnen. Capsaicin er svært irriterende på slimhinner og hud, og det binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme. Iht til studier er det knyttet helsefordeler til dette stoffet.

Blant annet kan det påvirke forbrenningen ved at det fører til økt adrenalinutskillelse slik at fett brytes raskere ned i kroppen. Chili kan også redusere apetitten og dermed får man lavere energiinntak. Chili er en kilde til B6 som bidrar til normal energiomsetning og er viktig for nervesystemet.

? Chilien aktiverer smertenerver og temperaturfølsomme nerver i munnen, og lurer hjernen til å tro at temperaturen er høyere enn den er. Det får kroppen til å svette for å prøve å regulere temperaturen tilbake til normalen. 

Og det er nettopp på grunn av disse faktorene at chili også kan øke forbrenningen din.Derfor kan et moderat inntak av chili daglig gi en positiv effekt når man ønsker å gå ned i vekt. Chili har både lavt energi og fettinnhold.

Videre er chili godt for hjertet og blodsukkeret. Økt forbrenning ved inntak av chili stimulerer også blodsirkulasjonen, som igjen blant annet kan motvirke dannelsen av blodpropp. Rent kroppslig er det mye som skjer i kroppen når vi spiser chili. ? Chili kan både redusere blodkolesterolet,  og triglyseridnivået (høyt kolesterol).

Chili er proppfull av antioksidanter som beskytter oss mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Antioksidanter er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Chili inneholder også mye vitamin C, en kraftig antioksidant som bekjemper frie radikaler i kroppen og dermed kan redusere tegn på aldring av huden. ? Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Det er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

Sterkt krydret mat er i flere mindre studier satt i sammenheng med lang levetid, kan bidra til å forebygge tidlig død og minske risikoen for kreft, hjertesykdom og luftveissykdommer. Studiene spriker dog litt. ? Når det gjelder kreft, er det studier som har vist at chili kan ha en beskyttende effekt for enkelte kreftformer, mens andre studier har vist at chili også kan øke risiko for kreft. Det samme gjelder for gastrointesinale sykdommer og hudsykdommer, studier viser både gunstige og mindre gunstige effekter av chili. Det beste er å velge økologisk chili, så får du iallfall ikke i deg sprøytemidler/miljøgifter. Denne økte risikoen kan derimot være knyttet til at de som spiser store mengder chili i land som for eksempel Thailand og Mexico også kan ha fått i seg miljøgifter fra chilifruktene. Foreløpig er det ikke gjort omfattende nok studier for å grunngi entydig vitenskapelig dokumentasjon til å kunne anbefale å spise chili for å oppnå helsemessige effekter. Chilien har uansett flere gode helsefordeler, så det er ingen grunn til å ikke inkludere denne grønnsaken i matlagingen din. Brukt som et naturlig krydder i matlagning for å fremme smaken i enkelte retter er det imidlertid fritt fram.

Den gode effekten av krydder med capsaisin er uansett dokumentert i flere studier. chili øker blant annet kroppens evne til å oppløse et stoff som heter fibrin, og som er avgjørende I dannelsen av blodpropp. I kulturer der man spiser mye chili, har de tradisjonelt en mye lavere forekomst av hjerteinfarkt, slag og blodpropp i lungene enn vi har. Og Enkeltstudier har påvist at forekomsten av kreft er lavere i populasjoner med høyt forbruk av krydder.

Chili ser også ut til å kunne ha en positiv effekt ved Diabetes type 2. Det er vist at chili i et måltid senker kroppens behov for insulin etter måltidet (helt ned mot en halv mengde), fordi cellene svarer bedre på det insulinet som lages. Når det gjelder insulinfølsomhet er det likevel slik at de fleste studier er gjennomført på mus, og disse resultatene kan man ikke overføre til mennesker. Det samme gjelder også for vektreduksjon ? likevel kan chili ha en liten effekt her.

Salt er ikke som noen kan ynde å tro farlig, men en essensiell del av et sunt kosthold. Kroppen og hjernen kan ikke fungere uten salter. Det er bare ikke bra å spise For mye salt. For de som pga høyt blodtrykk og annet må følge en saltfattig diett øker chilli, andre krydder og urter smakeligheten på maten så man trenger mindre salt for en god smaksopplevelse. Chili er en kilde til kalium som bidrar til normalt blodtrykk.

Chilli er også på Lav FODMAP, og kan trygt spises av mennesker med inflamatorisk tarmsykdom, og bidra til å lindre symptomene. Chili virker også konserverende/hemmer skadelige bakterier. (Før man begynner å sjekke ut om man er intolerant mot matvarer, må man få avkrefte annen alvorlig tarmsykdom, som Chrons sykdom, cøliaki eller ulcerøs colitt.)

Siden chili er så sterkt svarer hjernen med å utløse endorfiner. "Kroppens egen morfin". De virker smertestillende og kan gi en vedvarende gledesfølelse (som ved trening). ? Endorfinene får oss også til å slappe av, noe som igjen betyr at musklene rundt blodårene slapper av, og vi får et lavere blodtrykk.

? Generelt er det slik at skal man ha effekt må man spise en viss dose rutinemessig over lengre tid, men vi vet ikke om det finnes noen optimal dose. Dessuten kan man jo dra nytte av chilliens varmende egenskaper i den kalde årstiden, tilsatt i en kopp varm kakao, gjerne laget på mørk sjokolade så den blir ekstra sunn ;-)

MAKE IT HOT BABY!

Kilder: Jo du har rett. Jeg har vært på tjuvtokt ;-)  Satte meg ned og googlet det jeg kunne finne av seriøs informasjon om helsegevinster av chilli, og har blant annet klippet, limt og omskrevet fra http://bama.no

NORSK HELSEINFORMATIKK SOM HAR EN REKKE MEDISINFAGLIGE ARTIKLER OM KOSTHOLD OG HELSE BLIR OGSÅ SIKKERT BARE GLAD FOR LITT EKSTRA REKLAME, SÅ JEG TROR JEG ER HELT INNAFOR HER. https://nhi.no/

 

DETOX!

Kjører på med en hjemmelaget detox her (forenlig med lavkarbodiett)

ANITAS DETOX:

1 hel rød chilli med frø kuttet i store biter

1 hel liten hvitløk, hele fedd uten skall

1 stilk stangselleri i store biter

1 stykke fersk ingefær i biter (ca 1X4cm)

saften av en hel sitron

ca 1 ts balasamicoeddik

en god klype urtesalt (ca.1/2 ts, +/-)

1/2-1 ts gurkemeie

6-8 dråper balsamico

ca 1 glass (2,5-3 dl) tomatjucie

litt pepper (bare litt, mest for smakens del)

Alt kjøres jevnt i blender.

Får fart på forbrenningen og gir økt utskillelse av giftstoffer i urinen (mørk urin). Smaker faktisk ikke så verst (omtrent som en god bloody Mary)

Terapi. Hage med demente som målgruppe.

Først ble noe utført høsten 2016. Men Ifjor påbegynte jeg et prosjekt for å lage en sansehage/terapautisk hage for demente ved skipper Worses Dagsenter Ågesentunet, Stavanger for fullt og jobba så svetten silte ;-) Siden det er et historisk/vernet anlegg måtte alt prosjekteres iht til dette, og vi fikk godkjenning fra Byantikvar og Parkvesen. Jeg fikk fullført deler av prosjektet, men ettersom vi fikk inn mindre økonomiske midler enn vi hadde søkt om, strandet jeg i mangel av nødvendige maskiner. I år, dersom vi får frest opp "nybrotsmarka" som ble pløyd opp ifjor, har jeg lovet å gå i gang med å lage en liten grønnsakshage, og få noen poteter i jorda som de gamle kanskje vil være med å ta opp til høsten. Ideen med en slik hage er at den skal stimulere alle sanser (lukt, smak, syn, hørsel, berøring), vekke engasjement for naturen, og kunne bidra til å stimulere hukommelsen ved gjenkjennelse. Det ble mye hardt arbeid med anlegg av bed, nyplplanting av frukttre (plomme), stauder, urter, busker, roser og urter, og rydding bla av et stort bed med skvallerkål filtret sammen med gamle eføyrøtter, gjødsling, kalking, steinrydding av nybrotsmark som vi fikk sønnen til daglig leder å pløye opp uten å vite hvor seig den gamle torva var og hvor dårlig jord som lå under. Men med oppfresing og mye kompost og hønsegjødsel kan det bli bra der, med potet, grønnsaker og gresskar (vi fikk endel gresskar ifjor). Planen er å planere, sette potet og ha grønnsakene i opphøyde pallekasser. Jeg har også lyst å plante en solbærhekk til skjerming mot parkeringsplassen og så et større felt med sommerblomster som kan plukkes inn, og solsikke blir det også i år. Jeg vil også gjerne plante noen flere frukttre, gjerne aprikos. Ellers fikk vi satt opp fuglebrett og en fuglekasse ifjor, så forhåpentlig flytter stæren inn i år. Jeg har lovet Ågesentunet å trå til så snart de har frest, men stikker nok opp og rydder bedene til våren før det ;-)

 

 

 

 

Hobby

I perioder av livet har jeg vært veldig kreativ. En periode solgte jeg også maleriene mine og hadde en bra hobbyinntekt av det (ikke skattbar). Det begynte med noen enkle tegnekurs, og å tegne naturalistisk er å se, så da jeg begynte å male ble det mest reproduskjoner med personlig twist, ofte veldig detaljerte. Deretter ble det egne originaler og jeg beveget meg mot en mer fri, ekspressiv abstrakt stil med eksperimentelle teknikker og "store bevegelser" hvor prosessen ble like viktig som det ferdige verket. Jeg brukte både olje, akryl og akvarellmaling. I noen av bildene mine brukte jeg jord, og løv. Jeg laget også flere kollager og noen linotrykk. Etterhvert ble jeg dratt mer mot elementene og ønsket å jobbe med rustne industriplater, sot, skinn og om mulig å preservere også okseblod. Dette prosjektet strandet på utstyr, verktøy og plass. Desverre har jeg bare foto av noen få av maleriene, som alle ble solgt eller gitt bort. Rundt om i fremmedes hjem i Stavanger henger det antagelig endel bilder med min signatur på.

Dette er først noen av mine originaler :

Og her er en av mine "frie reproduksjoner" (under) . Jeg vet ikke navnet på kunstneren som har malt originalen. Jeg så etter og malte først bildet etter et bilde i boken "Rogalandskunst", og trykte deretter maleriet mitt over på tynt papir på helt enkel måte med press. Resultatet ble bra, men desverre er fotoet her veldig dårlig og tatt av en dårlig papirkopi.

 

Slutta!

1.Nyttårsdag slutta jeg å røyke. Var storrøyker (1 kilo rød mix i mnd!!!). Vært vanerøyker siden 1982, og har siden da prøvd å slutte en gang før, og holdt da i 16 mnd. Så var det noe stress som kom på og jeg "skulle bare ta En røyk" for å roe ned. Dermed var det på an igjen. Denne gangen er jeg etter 4 dager overrasket over hvor mye lettere det har vært denne gangen. Sist trappet jeg gradvis ned. Denne gangen slutta jeg tvert. Har brukt litt snus men egl ikke kjent på noe alvorlig røykesug, så om det fortsetter slik blir det egentlig easy peacy piece of cake denne gangen. Ser iallfall lyst ut så langt.

Jeg har astma, så det første jeg har merket er en vesentlig forbedring i luftveiene. Bronkiene er ikke lenger fulle av slim. Men så lenge jeg røykte hadde jeg skikkelig slimdannelse i bronkier, svelg og nese og kronisk bronkitt med skikkelig hoste. Dette er nesten helt borte bare fire dager uten røyk.

Vært inne på slutta.no, som bl.a har en røykeavvenningsapp og mye informasjon. Her er iht helseinformasjonen på siden hva som har skjedd i kroppen min etter 4 røykfrie dager:

Minutter etter røykeslutt

​20 minutter etter røykeslutt

Etter 20 minutter har blodtrykket og pulsen gått ned til et normalt nivå. De som røyker fryser ofte på hender og føtter, så nå har du begynt å få igjen varmen.

Du har fjernet en viktig årsak til å få rynker i ansiktet altfor tidlig.​

Du slipper å bekymre deg over alle giftstoffene du sugde i deg med hver sigarett. Et av disse stoffene er akrylamid, som også brukes som tetningsmiddel i tunneler.

Timer etter røykeslutt

8 timer etter røykeslutt

Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen. Kort tid etter røykeslutt vil den sammentrekkende effekten avta.

Karbonmonoksid fra røyken fortrenger ikke lenger oksygenets plass i blodet. Når du ikke røyker, får alle cellene i kroppen dermed mer oksygen.

Blodsirkulasjonen er viktig for sårtilheling. Røykfrihet er svært viktig i forkant av operasjoner.

Etter 8 timer er karbonmonoksid i blodet redusert og nærmer seg normalt nivå. Dermed får oksygenmolekylene mer plass, og oksygeninnholdet i blodet blir mer normalt.

Du vil merke at du er mindre trøtt, og du forlenger nå livet med 5?7 minutter for hver sigarett du ikke røyker.

24 timer etter røykeslutt

Faren for hjerteinfarkt har nå begynt å synke. Du har spart i underkant av 100 kroner hvis du tidligere røykte én pakke om dagen.

Smaks- og luktesansen bedres

Smaks- og luktesansen begynner å våkne til liv. Mat og drikke smaker mer og bedre. Du har allerede spart to dagers røykebudsjett. Tenk på hvor mye du sparer på én måned!

72 timer etter røykeslutt

Lungene er nå i bedring, og lunge​​kapasiteten øker.

Selv om du ikke har merket forbedringer ennå, har lungekapasiteten din allerede økt.

Det er ikke uvanlig å hoste mer en periode.

Det er fordi flimmerhårene som har vært lammet av røyken nå begynner å fungere igjen.

Husk at et røyksug bare varer i noen minutter, og at det fysiske suget blir gradvis mildere og forsvinner i løpet av de nærmeste ukene.

Nikotinsug og abstinens er kanskje blitt sterkere nå, men holder du ut, vil det fort føles bedre i dagene som kommer. Plagene er som regel borte etter få uker.

Oppdatering kommer etterhvert.

Her er nettsiden for deg som vil slutte med røyk eller snus på helsenorge.no. Masse motiverende informasjon : https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/snus-og-roykeslutt/fa-hjelp-til-a-slutte-med-app-chat-og-pa-nett

En ting som også er bra med å slutte er at det blir renere og lukter bedre både av en selv og i hjem hvor det ble røkt. Dessuten får du finere hud og hår!