hits

livsstilsendring. HELSE

ÆRLIG TALT!

Big is NOT beautiful!  Og ikke bra for helsa heller, så nå er det tid å gjøre noe med det. Ikke har jeg trent aktivt på flere år, og astma og røyking går ikke så godt sammen, så det siste året har jeg ligget for mye på sofaen (og røyket! ;-) og blir ikke bedre av det. So lets face it: Jeg er feit, og nesten sykelig glad i god mat, spiser sunt og trener hardt en tid og så er det på an igjen, og sånn har det gått gjennom livet, fra superfit til superfeit og tilbake omatt og omatt og det med kun et år eller to års mellomrom, ti-tyve kilo opp eller ned i løpet av et drøyt år har ikke vært uvanlig for meg, så kanskje har jeg en slags spiseforstyrrelse (Jeg har ingen store komplekser eller sykelig opptatthet av kropp og utseende i det hele, men slet med overvekt fra tidlig barndom og som tenåring var jeg langt i retning av anorexia før jeg trente og slanket på meg bulimi i en forelskelse i gymlæreren på gymnaset) Regner meg som frisk av det nå men er så glad i mat og i perioder virkelig eter jeg mer en det normale. Det er antagelig ikke sånn helt normalt og som det skal være, men vår Statsminister og Siri Grande lider visst av det samme, og de permanent, ikke som meg som svinger pendelen tilbake når jeg har spist meg for stor. Og tar tak, går ned og kommer i form for så å spise det på meg igjen i inaktive perioder.

Et år slanket jeg primært gjennom beinhard trening og sunn- men mye mat, langsomt bort 16 kg fra februar til november, men i konfekt og likør sessongen fra slutten av november til nyttår la jeg på meg 9kg. Og det var ikke måte på hvor mye jeg trente, for når jeg først trener skal det liksom være "på militært combatnivå" ;-) Jeg trente både kickboksing, spinning, svømming, løp, gikk og gikk og løftet så tunge vekter at noen av gutta på gymen ble mobbet fordi de måtte ta av vekt på apperatene når de kom etter meg.

For bare to år siden var jeg slank og superfit med puls og blodtrykk som en idrettsungdom etter kjærlighetssorg som jeg tok ut i hardt arbeid, med naturlig redusert apetitt og høy forbrenning, hvor jeg levde på high carb-low fat med energidrikker som viktigste næringskilde og eller spiste litt, men bare litt av det meste. Når jeg er fysisk aktiv reguleres apetitten naturlig ned samtidig som jeg forbrenner mer og får mer lyst på sukker, pussig det der, men da pleier jeg rase ned i vekt, så det første jeg har tenkt å gå i gang med nå er trening og kanskje be legen min om en superdiett, slik de bruker før slankeoperasjoner og slikt for her må noe skje, så jeg tar opp kampen! Men denne gangen skal jeg prøve å ta det mer rolig og jevnt, med de største ambisjonene på dietten, det blir tøft nok. Og så til å starte med bare å begynne å trene lungegruppe for astmatikere og undesøke om det finnes noen lokalt som har kurser i livsstilsendring o.l

HADDE DET BARE VÆRT SÅ ENKELT! (lol) :

Å FÅ TIL VARIGE LIVSSTILSENDRINGER ER NOK DET VANSKELIGSTE AV ALT, MEN DET ER NÅ BEDRE Å TA TAK INNIMELLOM ENN Å BARE GI OPP OG SLUTTE Å BRY SEG. BLE FRISTA TIL DET EN PERIODE RUNDT DE 30 OG DA VEIDE JEG PLUTTSELIG 125KG, OG SLANKEOPERASJON BLE VURDERT, FØR JEG TOK TIL VETT OG SLANKET OG TRENTE MEG SLANK OG FIT IGJEN, SÅ JEG KAN NÅR JEG VIL. DEN GANG SYNS JEG FAKTISK ETTER EN BURNOUT HVOR JEG BRØT EN LANGVARIG KREVENDE OG ANDRE TAPPENDE RELASJONER TIL MENNESKER SOM BARE KREVDE UTEN Å GI NOE TILBAKE AT DET VAR HELT DEILIG Å OGSÅ LEGGE AV ALLE KRAV JEG STILTE TIL MEG SELV OG FOR FØRSTE GANG I LIVET BARE UHEMMET SPISE ALL DEN USUNNE MATEN JEG HADDE LYST PÅ UTEN Å TENKE VEKT OG HELSE, OG ISTEDEN FOR Å HA KOMPLEKSER OG LAV SELVFØLELSE PGA VEKTA LIKTE JEG I DEN PERIODEN FAKTISK Å VÆRE SUPERFEIT! MEN SÅ BLE DET JO TUNGT Å BEVEGE SEG OG JEG BLE SYK AV FEDMEN, SÅ DA FANT JEG EN DAG UT AT NÅ ER DET NOK!

Når det gjelder forholdet til det motsatte kjønn må imidlertid unge jenter slutte å tenke at vekt og antall kilo har så mye å si. Det er ikke det det kommer an på og gutter/menn vil da heller ikke ha en jente/kvinne som bare er opptatt av egen kropp og utseende og har sitt hovedfokus der. La meg si at det aldri har vært såå mange menn som aktivt prøvde å sjekke meg opp, på gata, i butikker og allslags steder som nettopp da jeg var på mitt tykkeste og sykelig overvektig, så det er åpenbart mange menn som ikke bare liker former og bryster men virkelig Store damer. Da er det viktigere hva man selv syns. Akkurat nå er jeg ikke supertilfreds med egen kropp og vekt, det er mer estetisk, føles bedre og er lettere å kjøpe klær når jeg er slank og fit for fight. Og når man ikke lenger føler seg vel Da er det tid å gjøre noe med det. Men endel folk har det sikkert "helt fett" som feite og har Ikke tenkt å gjøre noe med det, selv om de nok må regne med fedmerelaterte sykdomer etterhvert. For selv om noen trives med seg selv som tykke og endel menn syns det er sexy er det ingen som kan påstå at det er sunt for helsa å være overvektig.

Det dummeste jeg hører er ellers når smellfeite folk sier at de har spist "normalt"/spiser lite/like lite som andre og er like aktive fysisk. Det er en umulighet selv med lavt stoffskifte for man trenger bare videregående for å vite at fysisk masse ikke kan oppstå av luft. Det finnes bare en måte å bli smellfeit på: Det er å spise mye og usunn mat og gjerne også være lite fysisk aktiv, selv om maten er den viktigste faktoren. Likeledes finnes det- uansett hvilken diett man velger, omså "sjokoladedietten" bare en eneste måte å tape masse på, dvs å gå ned i vekt og det er å innta mindre energi enn man forbrenner. Det skjer enklest ved å justere kaloriinntaket ned- uavhengig av Hva du spiser, dernest ved å være mer fysisk aktiv, og der er kardio med relativ høy/moderat intensitet av en viss varighet, f.eks jogging (så du blir varm, svett og andpusten) det mest effektive. I den tiden jeg løp/jogget 3 mil i uka kunne jeg stort sett spise hva jeg ville uten å legge på meg, men man skal trene ganske så mye og hardt uten å måtte justere dietten om man vil ned i vekt. Såkalt jojo-slanking er nok forøvrig ikke så usunt som man vil ha det til, for evolusjonsmessig var det jo slik i naturen at det var noen perioder med rik tilgang på føde og andre perioder med sult, så det er vi skapt for. Evolusjonsmessig var det ellers de individene med størst evne til å lagre fett i perioder med mye mat som overlevde sulteperiodene med for lite mat, sånn sett kan du si at de genene som engang gjorde oss som har tendens til å legge på oss til evolusjonens vinnere idag, i et samfunn hvor vi har overflod av allslags mat, fett, sukker og andre lettfordøyelige karbohydrater er "evolusjonens omkostning" i møte med moderne vestlig livsstil, overvekt og livsstilssykdommer. Med alltid "stående" buffet Må vi bruke hodet om vi ikke skal bli tykke og syke.

NÅR MAN HAR HOLDT PÅ Å SLANKE SEG SÅNN HELE LIVET OG OGSÅ ER SÅ GLAD I MAT, SAMT INTERESSERT I HELSESTOFF SITTER MAN JO TIL SIST OGSÅ DER MED MER KUNNSKAP OG INNSIKT I GOD OG SUNN ERNÆRING ENN MAN ORKER LEVE ETTER. OM JEG BARE VISSTE HVA "LITT" ELLER REGELRETT MÅTEHOLD VAR OG IKKE ALLTID ENTEN MÅTTE GI JERNET 100% TRENE, JOBBE OG KLARE MER ENN DE FLESTE ,ELLER DET STIKK MOTSATTE. HER ER DET LIKSOM ENTEN ELLER, LIV OG DØD OG BENPIPENS PLYSTRING ELLER HELT SEDAT- I DET MESTE! HAR ET KLART FORBEDRINGSPOTENSIALE NÅR DET KOMMER TIL Å FINNE THE GOLDEN MIDDEL, FOR IKKE Å SNAKKE OM DISCRETIO IN ALL MANNERS, SELV OM JEG VET SÅ GODT AT FOR MYE OG FOR LITE ER LIKE GALT.

HAVE PATIENS WITH ME, JESUS HASNT FINNISHED ME YET, OG DEN ÅNDELIGE UTVIKLING OG TENDENS GÅR OFTE HÅND I HÅND MED LIVET OG HVORDAN MAN ER OG LEVER FORØVRIG. STABILITET OG TILFREDSHET DET ER HVA JEG LENGTER ETTER, MEN DET ER VEL KANSKJE SÅNN AT DEN MATEN OGSÅ FYLLER NOEN EMOSJONELLE SAVN. HJERTETS SAVN, KROPPENS SUG. NÅ HAR JEG F.EKS LEVD SOM KATOLSK SØLIBATÆR SIDEN 2009! MEN DRØMMER ALTSÅ ENDA I EN ALDER AV 49 OM Å FINNE DEN STORE GJENSIDIGE KJÆRLIGHETEN SOM ER SÅ SJELDEN, MEN ALTSÅ ALDRI HAR VÆRT INNEN REKKEVIDDE. USERIØST OG UFORPLIKTENDE TØYS NÅR DET KOMMER TIL MENN ER JEG UANSETT FERDIG MED, SÅ DER MÅ DET NESTEN VÆRE ENTEN ELLER. GODE VENNER HAR JEG IMIDLERTID NOK AV, SÅ DET ER IKKE SÅNN AT JEG ER ENSOM, SAVNER BARE DEN ENE SPESIELLE MANNEN- VELDIG, MEN KAN JO IKKE SETTE LIVET PÅ VENT. MAN FÅR GJØRE DET BESTE UTAV DET OG VÆRE GLAD I OG TA VARE PÅ SEG SELV UANSETT, SELV OM DET KAN VÆRE FRISTENDE Å HENFALLE TIL Å BARE LABBE RUNDT I EN ASEKSUELL FLANELLNATTKJOLE OG SPISE KONFEKT SOM BARBARA GARTLAND OG HELT GI OPP DET ROMANTISKE OG EROTISKE PROSJEKTET. JEG ER IKKE HELT DER ENDA ;-) Men "ALT HENGER SAMMEN MED ALT".

Ellers syns jeg det må være lov å være åpen ærlig, frittalende, original og spesiell. Gud har ikke skapt oss for at vi skulle ende som masseproduserte blåkopier og om noen velger å leve med en kropp med mye fett på må de også få lov til det. Selv om det er noe som heter både grenser og sunn fornuft. Men man er nå den man er, og i en alder av snart 50 er det på tide å akseptere og anerkjenne seg selv som den man er på godt og ondt, uten at man må stoppe i utviklinga og gi opp ethvert forsøk på forbedring, endring og utvikling i hva det måtte være, og ikke bare kropp, helse og utseende. Man må bevare noen drømmer og noen må være mer bohemsk og fargerike enn andre. Sånn skal det være. Lek og moro må heller ikke stivne i konformitet. Og selv om man er snart 50 kan man da vel fortsatt få være litt "pøpel"...? ;-) Å ta seg selv For alvorlig er ikke av det gode nemlig uten at man med det fremstår KUN som Klovn! De største narrene er de som alltid tar seg selv pinn alvorlig og aldri tør slippe en fis av frykt for hva "folk skal tro". For er kjedelig liv de må ha! Jeg vil ikke leve mitt i ei tvangstrøye av sosial kontroll. Never done that, but been everywhere else! Her i Hardanger sammen med en kristen Diakon med "streng bedehusbakgrunn". Hun "løste og opp litt" etterhver kan du si, hehe :

Jeg kan kle meg pent (liker klassisk og casual stil) og fremstå som den modne fornuftige, siviliserte kvinnen jeg Også er. Men det er vel med meg som med Løven Aslan i Narnja-legenden: "Aslan er snill, men han er ikke tam". Og min Herre brøt da også med endel sosiale konvensjoner og tradisjoner under sitt jordeliv og provoserte noen høye, prektige herrer så til de grader at de fikk ham snekret opp på et kors, så jeg er i så måte i godt selskap med ham og andre "røvere"! Men just i denne fasen er en kamp over for ei tid, etter å ha tapt litt og vunnet litt og kommet et stykke videre, er det nå Krig mot fettet mitt som er under planlegging :-)))

 

Inspirasjon. KICKSTART 2018! ;-)

LÅN ELLER KJØP NOEN INSPIRERENDE BØKER/MAGASINER

LAG DIN EGEN SUPERFOOD-MÜSLI (BLAND OG MIX)

EN ENKEL SALAT KAN OGSÅ FUNGERE SOM EN LETT MIDDAG:

"KNEKKEBRØDDIETTEN" HAR IKKE GÅTT AV MOTEN:

EKSPERIMENTER MED INTERNASJONALE RETTER MED GRØNNSAKER OG KRYDDER. RETTEN UNDER HETER KARNYARIK, FYLT AUBERGINE:

BRUK DET DU HAR I SKAPENE. HER ER GRILLET KYLLING MED SAFRANRIS, LITT MOJO VERDE FRA TENERIFE BLANDET MED YOGHURT, LITT ROTGRØNNSAKER GRILLET SAMMEN MED KYLLINGEN, PICKELED PEPPERS OG TOMAT (MELKESYREGJÆRET- BRA FOR MAGEN).

BRUK HODET NÅR DU HANDLER! TENK GJERNE PRIS, MEN TENK OGSÅ GRØNT. VELG ØKOLOGISKE PRODUKTER OM DU KAN, DE KOSTER OFTE BARE ET PAR KRONER MER, MEN SIKRER GOD DYREVELFERD. SLIK KAN EN SUNN HANDLEKURV SE UT:

OG HVEM SIER AT SUNN MAT MÅ VÆRE DØLL OG KJEDELIG? VÆR KREATIV! SPIS REGNBUEN ;-)

TA EN DETOX-KUR INNIMELLOM, BÅDE I KROPP, HJEM OG LIV! :

JEG ER IGANG MED Å SHINE HELE HUSET, VASKE UT OG RYDDE SKAP FOR SKAP, ROM FOR ROM GRUNDIG:

DET MAN VIL KVITTE SEG MED BØR MAN GI BORT/RESIRKULERE OM DET ER FINE TING ANDRE KAN BRUKE. HER BLIR VENNER SPURT FØRST, RESTEN GÅR TIL FRETEX SOM KAN SELGE DET VIDERE FOR EN BILLIG PENGE MENS OVERSKUDDET GÅR TIL GODE FORMÅL. HER ER LITT AV DET JEG SKAL KVITTE MEG MED:

NÅR MAN HAR FÅTT UT ET LASS ELLER TO ER DET TID FOR Å OPPGRADERE TIL LITT BEDRE STANDARD TILPASSET PERSONLIGE BEHOV. ER I STARTGROPA, BL.A FÅTT KJØPT NYE STOLER TIL SPISEBORDET, OG HOLDER PÅ Å SETTE OPP NOEN HYLLER. HAR MAN LITEN PLASS BØR MAN UTNYTTE DEN PLASSEN MAN HAR BEST MULIG, OG TENKE BÅDE PRAKTISK OG ESTETISK:

 

Sunt&billig. Dagens handlekurv

DAGENS HANDLEKURV OG DAGENS MIDDAG:

Ingredienser middag. Sunn spaghetti med mager tomatisert og mildt krydret kjøttsaus med løk(+ 1ss olivenolje til steking ellers det du ser på følgende tre bilder), sidesalat og parmesandryss. (Bilde av ferdig rett under)

Ferdig Middagsrett:

DAGENS HANDLEKURV:

MAGERT KJØTT: (Proteiner, jern og magnesium)

Karbonadedeig (25.00kr/pk) til dagens middag

Strimlet svinekjøtt (15kr/pk) til souvlaki/kebab. Billig så jeg kjøpte flere pakker

Kyllinglever (49.90kr/pk) til mine franske oksekjøttgryter. Putt i frysen! ;-)

FET FISK:

Makrell i tomat, hakket (16.90kr/eske). Proteiner og god Omega 3-kilde

FRUKT OG GRØNT, NØTTER, BELGFRUKTER OG CARBS:

Fersk grønnsakspasta med 40% broccoli og erter (26.40kr/stor pakke, rekker til 2. - lavkarbo- mer proteiner, Fe, Mg

Økologisk babyleaf salat (19,00kr/65g- liten pakke som rekker for en person i 2-3 dager avhengig av meny), Fe, Mg

Hakkede økologiske tomater. (10,60kr/pk)

Tomat (6,67kr for en stor klasetomat/bifftomat)

*Lykopen som finnes i både friske tomater og konsentrert/prosseserte/varmebandlede tomatprodukter som purè har vist å ha en forebyggende effekt ved noen kreftformer.

Appelsin (8,15kr/1 stk a 0,332 kg)- C vitaminer og fibe

Grønne linser (7,20kr/pk)

Store hvite bønner (8,00/pk- hermetisert i vann)- Karbs, fiber og proteiner

Salte røstede mandler (10kr/pose)

1 lite fint rundstykke av hvete (2,20kr/stk)

MEIERIPRODUKTER:

Økologisk yoghurt naturell (19.90kr/stort beger)- Kilde til proteiner, kalsium og jod, mens syrnet kultur er godt for magen.

Sauser og dressinger:

Hvitløksdressing (19,10kr/stor flaske som varer lenge til kebab o.l)

Sriracha chillisaus (26,90kr/flaske som som varer lenge og kan brukes til mange ulike retter)

 

Gis bort Gratis!!! Stavanger

Da har eg gått igang å rydde i heimen, og vil gi vekk endel ting. Alle tingene på bildene (ikke møblene) er gratis for den som vil hente og ha. Første mann til mølla!

Krimskrams:

Nostalgiske vaser med silkeblomster:

Dette er en antikk vase som kan henges på vegg:

Ekte russisk babusjka-dukke som kan settes inni hverandre:

Påskepynt:

servisesett (5 dype tallerker, 3 lave tallerker, 3 espressokopper i samme serie, hvit med blått mønster):

Telysholdere, vase m blomst, smykke i pose:

Med mer!

Hvis du vil ha noe av dette kan du kontakte meg på mail til:  anitalilla@hotmail.com (Må hentes!)

Chili er sunt for deg!

FOTO: frukt.no

Jo rødere, jo sunnere

Chilipepper er blant annet en kilde til antioksidantene karotenoider og flavonoider, og  det er herfra den får sin sterke røde farge.? Jo rødere chilien er, jo mer fargestoffer inneholder den. Chili inneholder A, B og C-vitaminer, kalium og kopper og er verdens mest brukte krydder. Chili inneholder store mengder capsaisin. Det er dette kjemiske stoffet som gjør at chili er sterkt og gir en brennende smak i munnen. Capsaicin er svært irriterende på slimhinner og hud, og det binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme. Iht til studier er det knyttet helsefordeler til dette stoffet.

Blant annet kan det påvirke forbrenningen ved at det fører til økt adrenalinutskillelse slik at fett brytes raskere ned i kroppen. Chili kan også redusere apetitten og dermed får man lavere energiinntak. Chili er en kilde til B6 som bidrar til normal energiomsetning og er viktig for nervesystemet.

? Chilien aktiverer smertenerver og temperaturfølsomme nerver i munnen, og lurer hjernen til å tro at temperaturen er høyere enn den er. Det får kroppen til å svette for å prøve å regulere temperaturen tilbake til normalen. 

Og det er nettopp på grunn av disse faktorene at chili også kan øke forbrenningen din.Derfor kan et moderat inntak av chili daglig gi en positiv effekt når man ønsker å gå ned i vekt. Chili har både lavt energi og fettinnhold.

Videre er chili godt for hjertet og blodsukkeret. Økt forbrenning ved inntak av chili stimulerer også blodsirkulasjonen, som igjen blant annet kan motvirke dannelsen av blodpropp. Rent kroppslig er det mye som skjer i kroppen når vi spiser chili. ? Chili kan både redusere blodkolesterolet,  og triglyseridnivået (høyt kolesterol).

Chili er proppfull av antioksidanter som beskytter oss mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Radikalene dannes naturlig i kroppen hele tiden, men mye dannes når du er ute i solen, røyker eller puster i forurenset luft. Antioksidanter er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Chili inneholder også mye vitamin C, en kraftig antioksidant som bekjemper frie radikaler i kroppen og dermed kan redusere tegn på aldring av huden. ? Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Det er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

Sterkt krydret mat er i flere mindre studier satt i sammenheng med lang levetid, kan bidra til å forebygge tidlig død og minske risikoen for kreft, hjertesykdom og luftveissykdommer. Studiene spriker dog litt. ? Når det gjelder kreft, er det studier som har vist at chili kan ha en beskyttende effekt for enkelte kreftformer, mens andre studier har vist at chili også kan øke risiko for kreft. Det samme gjelder for gastrointesinale sykdommer og hudsykdommer, studier viser både gunstige og mindre gunstige effekter av chili. Det beste er å velge økologisk chili, så får du iallfall ikke i deg sprøytemidler/miljøgifter. Denne økte risikoen kan derimot være knyttet til at de som spiser store mengder chili i land som for eksempel Thailand og Mexico også kan ha fått i seg miljøgifter fra chilifruktene. Foreløpig er det ikke gjort omfattende nok studier for å grunngi entydig vitenskapelig dokumentasjon til å kunne anbefale å spise chili for å oppnå helsemessige effekter. Chilien har uansett flere gode helsefordeler, så det er ingen grunn til å ikke inkludere denne grønnsaken i matlagingen din. Brukt som et naturlig krydder i matlagning for å fremme smaken i enkelte retter er det imidlertid fritt fram.

Den gode effekten av krydder med capsaisin er uansett dokumentert i flere studier. chili øker blant annet kroppens evne til å oppløse et stoff som heter fibrin, og som er avgjørende I dannelsen av blodpropp. I kulturer der man spiser mye chili, har de tradisjonelt en mye lavere forekomst av hjerteinfarkt, slag og blodpropp i lungene enn vi har. Og Enkeltstudier har påvist at forekomsten av kreft er lavere i populasjoner med høyt forbruk av krydder.

Chili ser også ut til å kunne ha en positiv effekt ved Diabetes type 2. Det er vist at chili i et måltid senker kroppens behov for insulin etter måltidet (helt ned mot en halv mengde), fordi cellene svarer bedre på det insulinet som lages. Når det gjelder insulinfølsomhet er det likevel slik at de fleste studier er gjennomført på mus, og disse resultatene kan man ikke overføre til mennesker. Det samme gjelder også for vektreduksjon ? likevel kan chili ha en liten effekt her.

Salt er ikke som noen kan ynde å tro farlig, men en essensiell del av et sunt kosthold. Kroppen og hjernen kan ikke fungere uten salter. Det er bare ikke bra å spise For mye salt. For de som pga høyt blodtrykk og annet må følge en saltfattig diett øker chilli, andre krydder og urter smakeligheten på maten så man trenger mindre salt for en god smaksopplevelse. Chili er en kilde til kalium som bidrar til normalt blodtrykk.

Chilli er også på Lav FODMAP, og kan trygt spises av mennesker med inflamatorisk tarmsykdom, og bidra til å lindre symptomene. Chili virker også konserverende/hemmer skadelige bakterier. (Før man begynner å sjekke ut om man er intolerant mot matvarer, må man få avkrefte annen alvorlig tarmsykdom, som Chrons sykdom, cøliaki eller ulcerøs colitt.)

Siden chili er så sterkt svarer hjernen med å utløse endorfiner. "Kroppens egen morfin". De virker smertestillende og kan gi en vedvarende gledesfølelse (som ved trening). ? Endorfinene får oss også til å slappe av, noe som igjen betyr at musklene rundt blodårene slapper av, og vi får et lavere blodtrykk.

? Generelt er det slik at skal man ha effekt må man spise en viss dose rutinemessig over lengre tid, men vi vet ikke om det finnes noen optimal dose. Dessuten kan man jo dra nytte av chilliens varmende egenskaper i den kalde årstiden, tilsatt i en kopp varm kakao, gjerne laget på mørk sjokolade så den blir ekstra sunn ;-)

MAKE IT HOT BABY!

Kilder: Jo du har rett. Jeg har vært på tjuvtokt ;-)  Satte meg ned og googlet det jeg kunne finne av seriøs informasjon om helsegevinster av chilli, og har blant annet klippet, limt og omskrevet fra http://bama.no

NORSK HELSEINFORMATIKK SOM HAR EN REKKE MEDISINFAGLIGE ARTIKLER OM KOSTHOLD OG HELSE BLIR OGSÅ SIKKERT BARE GLAD FOR LITT EKSTRA REKLAME, SÅ JEG TROR JEG ER HELT INNAFOR HER. https://nhi.no/

 

DETOX!

Kjører på med en hjemmelaget detox her (forenlig med lavkarbodiett)

ANITAS DETOX:

1 hel rød chilli med frø kuttet i store biter

1 hel liten hvitløk, hele fedd uten skall

1 stilk stangselleri i store biter

1 stykke fersk ingefær i biter (ca 1X4cm)

saften av en hel sitron

ca 1 ts balasamicoeddik

en god klype urtesalt (ca.1/2 ts, +/-)

1/2-1 ts gurkemeie

6-8 dråper balsamico

ca 1 glass (2,5-3 dl) tomatjucie

litt pepper (bare litt, mest for smakens del)

Alt kjøres jevnt i blender.

Får fart på forbrenningen og gir økt utskillelse av giftstoffer i urinen (mørk urin). Smaker faktisk ikke så verst (omtrent som en god bloody Mary)

Slutta!

1.Nyttårsdag slutta jeg å røyke. Var storrøyker (1 kilo rød mix i mnd!!!). Vært vanerøyker siden 1982, og har siden da prøvd å slutte en gang før, og holdt da i 16 mnd. Så var det noe stress som kom på og jeg "skulle bare ta En røyk" for å roe ned. Dermed var det på an igjen. Denne gangen er jeg etter 4 dager overrasket over hvor mye lettere det har vært denne gangen. Sist trappet jeg gradvis ned. Denne gangen slutta jeg tvert. Har brukt litt snus men egl ikke kjent på noe alvorlig røykesug, så om det fortsetter slik blir det egentlig easy peacy piece of cake denne gangen. Ser iallfall lyst ut så langt.

Jeg har astma, så det første jeg har merket er en vesentlig forbedring i luftveiene. Bronkiene er ikke lenger fulle av slim. Men så lenge jeg røykte hadde jeg skikkelig slimdannelse i bronkier, svelg og nese og kronisk bronkitt med skikkelig hoste. Dette er nesten helt borte bare fire dager uten røyk.

Vært inne på slutta.no, som bl.a har en røykeavvenningsapp og mye informasjon. Her er iht helseinformasjonen på siden hva som har skjedd i kroppen min etter 4 røykfrie dager:

Minutter etter røykeslutt

​20 minutter etter røykeslutt

Etter 20 minutter har blodtrykket og pulsen gått ned til et normalt nivå. De som røyker fryser ofte på hender og føtter, så nå har du begynt å få igjen varmen.

Du har fjernet en viktig årsak til å få rynker i ansiktet altfor tidlig.​

Du slipper å bekymre deg over alle giftstoffene du sugde i deg med hver sigarett. Et av disse stoffene er akrylamid, som også brukes som tetningsmiddel i tunneler.

Timer etter røykeslutt

8 timer etter røykeslutt

Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen. Kort tid etter røykeslutt vil den sammentrekkende effekten avta.

Karbonmonoksid fra røyken fortrenger ikke lenger oksygenets plass i blodet. Når du ikke røyker, får alle cellene i kroppen dermed mer oksygen.

Blodsirkulasjonen er viktig for sårtilheling. Røykfrihet er svært viktig i forkant av operasjoner.

Etter 8 timer er karbonmonoksid i blodet redusert og nærmer seg normalt nivå. Dermed får oksygenmolekylene mer plass, og oksygeninnholdet i blodet blir mer normalt.

Du vil merke at du er mindre trøtt, og du forlenger nå livet med 5?7 minutter for hver sigarett du ikke røyker.

24 timer etter røykeslutt

Faren for hjerteinfarkt har nå begynt å synke. Du har spart i underkant av 100 kroner hvis du tidligere røykte én pakke om dagen.

Smaks- og luktesansen bedres

Smaks- og luktesansen begynner å våkne til liv. Mat og drikke smaker mer og bedre. Du har allerede spart to dagers røykebudsjett. Tenk på hvor mye du sparer på én måned!

72 timer etter røykeslutt

Lungene er nå i bedring, og lunge​​kapasiteten øker.

Selv om du ikke har merket forbedringer ennå, har lungekapasiteten din allerede økt.

Det er ikke uvanlig å hoste mer en periode.

Det er fordi flimmerhårene som har vært lammet av røyken nå begynner å fungere igjen.

Husk at et røyksug bare varer i noen minutter, og at det fysiske suget blir gradvis mildere og forsvinner i løpet av de nærmeste ukene.

Nikotinsug og abstinens er kanskje blitt sterkere nå, men holder du ut, vil det fort føles bedre i dagene som kommer. Plagene er som regel borte etter få uker.

Oppdatering kommer etterhvert.

Her er nettsiden for deg som vil slutte med røyk eller snus på helsenorge.no. Masse motiverende informasjon : https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/snus-og-roykeslutt/fa-hjelp-til-a-slutte-med-app-chat-og-pa-nett

En ting som også er bra med å slutte er at det blir renere og lukter bedre både av en selv og i hjem hvor det ble røkt. Dessuten får du finere hud og hår!

 

 

Sjokolade er Sunt!!!

Iallfall for gamle damer ;-)

I en ny studie som er publisert i Archives of internal Medicine har forskere fulgt sjokoladespisende kvinner i fem år. De konkluderte med at eldre kvinner som spiser litt sjokolade, har mindre risiko for å få hjerteproblemer. Forskerne skriver i sin studie at kakao, som er den viktigste ingrediensen i sjokolade, er en rik kilde til flavonoider. Høyere flavonoidinntak er forbundet med lavere risiko for hjerte-og karsykdommer, og flavonoidrik kakao og sjokolade kan redusere blant annet blodtrykket. De skriver også at interessen for det potensialet kakao og sjokolade kan ha for å forebygge hjerte-og karsykdommer, har økt de siste årene.

Men hovedforfatteren bak studien, Dr. Joshua Lewi1, understreker at det er litt sjokolade som gir disse fordelene, og at det ikke er snakk om sjokolade i store mengder. Til Reuters Health sier han at han fortsatt advarer mot å spise mat med høyt sukkerinnhold og mye fett. Men han tror forskningsfunnene kan støtte et moderat sjokoladeforbruk.

Flere lignende funn

Dette er ikke den første studien om sjokoladens potensielle fordeler: I en stor, italiensk studie fra 2008 fant forskere ut at å spise mørk sjokolade jevnlig kan bidra til lavere nivåer av betennelse, som er kjent for å være en tidlig indikator på blant annet hjertesykdommer og diabetes. Også i denne studien var det moderate mengder som viste seg å ha effekt: Ved å spise mye sjokolade så det ut til at effekten avtok.

Du kan lese om studien i tidsskriftet Journal of Nutrition her.

 

Året før viste en studie fra universitetet i Nottingham at mat rik på antioksidantene flavonoider - inkludert mørk sjokolade, epler og rødvin - kan bidra til å motvirke blant annet demens og slag.

Mørk sjokolade hjelper til å bevare arterienes fleksibilitet og elastisitet, og det bidrar også til å forhindre at hvite blodceller fester seg til veggen i blodårene. Både arteriell stivhet og det at hvite blodceller fester seg til blodåreveggene er kjente faktorer som spiller en viktig rolle i utviklingen av åreforkalkning, aterosklerose.

Flavonoider hindrer kolesterol fra å felles ut, danne et belegg på innsiden av blodårene (prosessen kalles på fagspråket for ateromatose). Derved reduserer flavonoidene risikoen for åreforkalkning, trange blodårer og blodpropp. Det gjør også at blodet flyter bedre i blodårene. Årsaken til at mørk sjokolade har denne effekten, er at den inneholder mer flavonoider enn noen annen mat. Dette inkluderer grønn te, svart te, rødvin og blåbær, som er andre kjente kilder.

En ny studie fra Holland i 2014 viser imidlertid at det ikke hjelper å spise mer eller mye mørk sjokolade, så budskapet er å spise små/moderate mengder.

I følge en artikkel på BBC nettsider øker mørk sjokolade antioksidantnivået med nesten 20 prosent. Har du høyt blodtrykk, kan en liten bit mørk sjokolade daglig senke blodtrykket og forbedre insulinresistens, i følge American Heart Assosiation.

Tidligere studier viser også at sjokolade påvirker frigjøringen av endorfiner og serotonin i hjernen, stoffer som hjelper mot stress og gir en følelse av velbehag.

Spis med måte!

Som nevnt er det viktig å huske at det er den mørke sjokoladen som har denne effekten. Hvit sjokolade og melkesjokolade har ikke de samme gode helseeffektene. Stadig flere sjokoladeprodusenter satser nå på mørk sjokolade. Den gunstige effekten i mørk sjokolade, altså flavonoidene, kommer av det høye kakaoinnholdet.

Til tross for den mørke sjokoladens høye innhold av flavonoider, advareres det mot å spise mye av den. Mørk sjokolade inneholder mye sukker, mye mettet fett og kalorier. Noe som lett kan føre til vektøkning og ha en negativ innvirkning på hjerte og blodårer. Dermed vil summen fortsatt være negativ hvis du spiser for mye. En liten bit hver dag kan være sunt, men det erstatter selvsagt ikke andre hjertevennlige råd som trening, frukt og grønnsaker, fisk og annen sunn kost.

Men altså: Mørk sjokolade i små menger "Bidrar til sinnets munterhet", og er noe man kan unne seg med god samvittighet om man klarer å begrense det til små mengder!

Kilde: NHI.NO

Link til flere artikler om sjokolade, kostholds og helseinformasjon: https://nhi.no/

 

 

 

 

 

 

Spis deg glad! 7

Fyste på noen nøtter sent i går kveld, så dagens første måltid ble middag ca kl 15.00

MIDDAG:

Stekt makrell med salat

2 makrellfileter naturell, vendt i en blanding av hvetemel/salt/hvitløkpepper/tørket dill

stekes gyllen på begge sider i litt olivenolje

Salat:

hodesalat og bladspinat

noen piccolotomater

slangeagurk

2ss rømme

saften av 1/2 sitron

1 ts honning

sitron som garnityr

MELLOMMÅLTID:

1 mainepe pent oppskåret i skiver, pyntet med urter og spiselige blomster (oregano, basillikun og blomkarse).

Urter, krydder og også fargerike spiselige blomster, er proppfulle av antioksidanter og andre sunstanser med en rekke helsebringende egenskaper. Jeg er så heldig å ha byhage, så jeg dyrker de fleste urter selv, helt økologisk.

DEN SUNNE HANDLEKURVEN:

Hvis man først og fremst er opptatt av å gå ned i vekt, skal man være litt forsiktig med frukt (1 om dagen), siden mange frukter inneholder mye sukker. Disse første 14 dagene av mitt kostholdsendringsprosjekt er jeg imidlertid mer opptatt av å spise Sunt heller enn å gå så mye ned i vekt.

FRUKTSALAT:

Honningmelon-mango-papaya. To ulike slag pære- eple-banan. Clementin-granateple og druer. Laget en stor porsjon, som står klar i kjøleskapet om jeg blir sugen på noe godt før natta.

KVELDSMÅLTID:

Biolayoghurt naturell med blåbær, et dryss økologiske havregryn og et lite sitronverbenaskudd fra hagen. Biola inneholder blant annet bakteriekulturer som er sunne for magen.

Outscorer 5 om Dagen

Spiste ikke skikkelig frokost, bare noen få mandler og en halv pink grapefruit, derfor ble det isteden en sen brunsj:

Ser liksom litt kjedeligere ut før man tilbereder og arrangerer det på tallerken:

1 liten ovnsbakt avokado (varm) fylt med vispet egg og krydder.

1 økologisk gulrot, revet, med rødvinseddik

norsk bladspinat

1 halv rødløk skåret i tynne skiver

noen sukkererter

1 revet rå rødbete, blandet med 1 ss rømme

1 rå gul chilli

frisk basilikum som garnityr.

Ble veldig mett!

Mellommåltid:

noen få bjørnbær. 1 hel liter Styrk, fettfri melk med 50% mer protein enn vanlig melk (nesten 50g i en pakke, men også omtrent like mye melkesukker), D-vitaminberiket og en god jodkilde, rik på kalsium og inneholder også andre vitaminer/spormineraler. En liter inneholder ca 390 kcal, men metter godt.

Og selvfølgelig:

"Svart kaffe for ei svart sjel" ;-)

Skeiet i tillegg ut med et lite glass italiensk rødvin. Alkohol gir rask stigning i blodsukker, (noe personer med diabetes må være oppmerksomme på). I moderate mengder har alkohol en gunstig virkning på fettstoffskiftet. De senere årene har det stadig kommet signaler fra medisinske forskere om at alkohol, da særlig rødvin, kan ha en forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdom. i randomiserte studier har man påvist at et glass rødvin om dagen gir en signifikant økning av det gode HDL-Kolesterolet, og at et glass hvitvin om dagen over tid gir lavere fastende blodsukker, samt at Litt alkohol kan bedre søvnkvaliteten. (Alkohol er imidlertid en gift, så for mye øker risikoen for både sykdom og skader, også flere kreftformer. Og alkohol inneholder mange tomme kalorier. Så lenge man har alkohol i kroppen arbeider leveren først og fremst for å forbrenne alkoholen, det er derfor alkoholikere kan utvikle fettlever- leveren klarer ikke forbrenne alt og det blir en opphopning av fett. Og mens litt alkohol kan ha gunstig effekt på blodtrykket kan alkholmisbruk gi høyt blodtrykk, så det er ikke bare å pøse på med vin og tro man blir sunnere av det). Men Ett singelt glass vin i løpet av den siste uken er nok bare sunt. (Jeg har bestemt meg for å prøve å sette en "kvote" på 3 glass rødvin per uke, og unngå sprit og øl, selv om en liten bitter nok kan friste i ny og ne.

Og sånn kan en sunn handlekurv se ut (cluet er å kun ha sunne matvarer i huset):

Og så stikker jeg snart ut for å kjøpe makrellfilet, som jeg tenker kan bli en god middag ikveld, vendt i mel/salt og pepperblanding og stekt i ørlite olivenolje. Serverer den med fransk agurksalat, litt andre grønnsaker og 1 ss rømme blandet med litt friskpresset sitron og en dråpe honning!

Blir jeg fysen på noe før leggetid, har jeg blåbær, bjørnebær, phyllis og et lite eple å velge mellom ;-)

E.S 21.25: Fikk kun tak i frosne makrellfileter og var ikke noe særlig sulten da jeg kom hjem, så makrellmiddagen får vente til i morgen. Isteden ble det et ingefær/rødbete/eple/lime/c-vitamin/kull-shot (60ml), kaldpresset, ikke varmebehandlet fra 7Eleven, og som planlagt bær og noen få phyllis da jeg kom hjem, i tillegg til nøyaktig 6 valnøttkjerner ;-)

Nå er det litt TV før kamilletetid og senga!

 

SUNN diett. 5

Frokost:

Men så var det den lunsjen da...Ble så sulten ute på farten og tenkte at jeg skulle prøve en sånn "light-burger" med sidesalat på Burgerking i farten. Selve burgeren var nå så sin sak, det skal jo være grillet deig av renskårtet storfe, så så veldig fet er den vel ikke, og ihvertfall tynn nok! Men alt for salt. Det grove brødet virket som det inneholdt endel fiber, men var kleimete og luftig og ga meg den der "luftig-hvetebakst-vomfyll-følelsen". Nok grønnsaker på burgeren, men sidesalat hadde de selvfølgelig ikke. Minus for syltet agurk som er alt for søt (mye sukker i laken på slike norske pariseragurker). Det som trakk mest ned på "sunnheten" var unasett Alt for Mye fet majonesdressing. Men men, bedre enn "double cheeze bacon" med chips og Cola iallfall, og man må jo egentlig være ganske "dum" om man tror de serverer helsekost på Burgersjappa.

Sunn middag ble det iallfall, og etter noen kopper kamillete har jeg no crawings nå på kvelden, og fint lite usunt i huset å fyse på om det skulle melde seg slike lyster. Blir gjerne litt før jeg legger meg, men det Må bli noe sunt!

Middagen bestod av en liten squash, delt på langs og hulet ut. Fylt med stekt fyll av en halv løk, bittelitt svinekjøttdeig, hermetisk tomat, en halv fersk kinesisk hvitløk og fersk timian, salvie og orgegano fra hagen. Dertil gurkemeie, litt urtesalt, koriander, hvitløkpepper. Krydder og urter er sunt og inneholder mye antioksidanter og andre nyttige substanser. Hvitløk både dreper bakterier, har en antiinflamatorisk effekt og styrker immunforsvaret ("naturlig antibiotika"), og visstnok en rekke gode medisinske egenskaper utover det. Gurkemeie er også "godt for alt", og hete kryddere som chilli kan bl.a ha en positiv effekt på forbrenningen. Stekte fyllet i en liten ss olivenolje, fylte squashen, med ost på toppen, og gratinerte den i ca 20 min på 180 grader.

Til dette hadde jeg bladspinat, noen små tomater i ymse kulører, sukkererter, en liten gul paprika, noen biter feta fra boks, litt russisk rødbetsalat/syltet rødbete, som inneholder melkesyre som er bra for bakteriefloraen i tarmen, i tillegg til the good stuff som er i selve rødbeten. Noen oliven la jeg også på tallerken, og en syltet rød pepper. Ble skikkelig mett selv om dette er lett mat.

Føler meg ellers faktisk mye bedre, både fysisk og mentalt, etter kun 4 dager på sunn diett, funker fint uten sukker og uten alkohol, men var litt rart å gå på stampuben min og bestille farris, så det blir nok ikke så mye uteliv fremover. Dvs Uteliv i mer bokstavelig, naturlig betydning blir det nok. Hatt nydelig høstvær i Stavanger idag, etter en sommer som regnet bort. Så jeg har jobbet i hagen det meste av dagen.

 

SUNN MAT Dag 4.

Som den gode katolikk jeg er må jeg først Skrifte litt her. Sent i går kveld "falt jeg nemlig i synd" og mumsa i meg en hel liten pakke knekkebrød, med osten jeg egentlig hadde tenkt å bruke som garnityr på Ovnsbakt Squash som egentlig var denne dagens planlagte middagsmeny. Jeg har mange ganger erfart at Brød er noe jeg ikke kan ha i huset, at jeg fyser på det og simplethen får økt apetitt av det. Det gjelder altså også knekkebrød, så dermed er det strøket av matvarelista.

Idag har jeg imidlertid klart meg bra selv om det har vært en litt lazy day.

SÅ ENKEL KAN EN SUNN FROKOST OGSÅ VÆRE:

Fjordlandgrøt av kuttet havrekorn, uten tilsatt sukker. Mye bedre enn grøt kokt av havregryn! Havre inneholder mye fiber og er kjent for å virke positivt inn på kolesterolet og bidra til god hjertehelse. 3 min i mikroen, sprinkle med bittelitt god honning (jeg brukte flytende appelsinhonning som er mild men fruktig og smaksrik) og Yummy!

Dertil spiste jeg "lunsj" på stampuben min i et anfall av sult under dagens bytur. Helt akseptabelt matvalg: Spansk omelett med noen få løvtynne potetskiver, løk og tomat og littegrann innsmelta hvitost, stekt i olivenolje og garnert med frisk basillikum. Jeg skippet brød, og ba heller om litt feta på den grønne sidesalaten, som ellers bestod av salatblader, rødløk og tomat med en lett urte/eddikdressing. Ble så stappmett at denne "lunsjen" fungerte som dagens middag, så ovnsbakt squash får vente til i morgen. Som drikke til "festmåltidet" valgte jeg en vanlig blå farris og kaffe. (Kaffen skal jeg komme tilbake til)

Melk må man også ha! Meg bekjent anbefaler Grethe Roede en halv liter lettmelk daglig. Forskere har påvist at litt melk daglig kan ha positiv effekt ved slanking, og min lege anbefaler helmelk eller lettmelk fremfor skummetmelk. Kalk er ellers særlig viktig for kvinner som nærmer seg menopausen for å forebygge beinskjørhet når østrogennivåene i kroppen synker. Og kufett inneholder som jeg tidligere har sagt fettsyren CLA som bidrar til å bevare/øke muskelmasse positivt opp mot redusert fettprosent ved trening og under vektnedgang. Ulike syrnede melkeprodukter inneholder også bakteriekulturer/probiotika som virker positivt inn på mikrofloraen i tarmene, bedrer fordøyelsen og har en rekke positive effekter i kroppen. Men styr unna syrnede produkter med mye sukker. Velg heller naturelle utgaver, og heller tilsett selv friske bær eller bittelitt honning om du vil ha litt søtsmak. Og varier! Om utvalget er bra, velger jeg helst økologisk melk/meieriprodukter. Melk er Bra! Men man må passe mengden!

Noen timer senere inntok jeg et mellommåltid bestående av syv små plommer. Plommer smaker søtt men er en av de lavglykemiske fruktene som ikke gir rask blodsukkerstigning, stikk i strid med hva man skulle tro. I tilllegg inneholder de fiber, vitaminer og antioksidanter, og flere sunne stoffer i skallet avhengig av farge. Sunn godis, men pass mengden. Vil man ned i vekt bør man ikke spise for mye frukt. En om dagen rekker. Bær er bedre, men her som ellers gjelder det å balansere og variere. For ensidig kosthold er så og si aldri bra.

Da jeg kom hjem nå sent ikveld etter å ha vært litt her og der, inntok jeg nøyaktig 5 hele naturelle mandler. Ikke fordi jeg var sulten, men fordi jeg har lest på Norsk Helseinformatikks side som er full av nyttig informasjon om vitenskapelig dokumenterte effekter og fordeler med ulike matvarer, kosthold og helse, at mandler, som inneholder sunt fett, også kan bidra til å øke fettforbrenningen og hjelpe på vektnedgang. Der anbefalte man 5 hele mandler om dagen, for mandler er i likhet med nøtter, også svært kaloririke, så det er ikke noe man bør spise for mye av, da legger man på seg isteden. De gir imidlertid god metthetsfølelse også i små mengder. Inntak av fett er forøvrig nødvendig for å forbrenne fett, og man bør sørge for å få i seg fett fra ulike kilder, ulike fettsyrer, hvorav noen er essensielle (dvs at kroppen ikke kan produsere de selv, disse fettsyrene kan være avgjørende for metabolisme, hormonproduksjon, hormonfølsomhet og samspill mellom hormoner som igjen påvirker hele kroppen, også det mentale. Endel fettsyrer virker antiinflamatorisk.

Ved overvekt, særlig om man har mye bukfett (det er det farligste stedet å ha fettdepotet på, både med tanke på hjertehelsen og fare for å utvikle diabetes!), er det ofte en sammensatt ubalanse og inflamasjon i kroppen, metabolismen fungerer ikke som den skal- ofte med blodsukkersvigninger pga høyt sukkerinntak og insulinresistens, økt sultfølelse, økt fettlagring og en vond sirkel. Det er en hormonell ubalanse i kroppen ved fedme hvor også det mentale energinivået kan være lavt med tegn på depresjon, som kun kan gjennopprettes med et sunt kosthold og varige livsstilsendringer som gir vektnedgang, heller enn ved sultekurer og ensidige fettfrie ekstremdietter. Det er sjelden sunt å utelukke hele matvaregrupper, så jeg er også skeptisk til ketosedietten, selv om den for noen fungerer i en slankefase. Men litt fett må man i alle fall ha! Primært sunt fett, men man skal altså heller ikke være livredd for litt mettet fett. Alt beror på mengder og kostholdssammensetning. Det sunneste er ikke alltid det som gir raskest vekttap, men nok oftest det beste i lengden om man klarer balansere volum og sammensetning. Det kan også virke positivt på forbrenningen å veksle mellom lavt kaloriinntak og andre dager med høyt kaloriinntak, da skrur ikke kroppen seg ned i sultmodus med redusert forbrenning under slanking. Jeg "slanker meg" forøvrig ikke, jeg bare spiser med hodet, og forventer at det automatisk vil føre til vektnedgang over tid.

Ellers drikker jeg mye kaffe, som i likhet med (grønn) te inneholder viktige antioksidanter og er erklært "sunt". Om man drikker tre til 5 kopper kaffe om dagen har man en viss beskyttelse av det både i forhold til å utvikle alzheimer og diabetes type 2. I tillegg er det jo oppkvikkende og smaker godt. Man mener også at kaffe kan øke forbrenningen litt. Men jeg drikker nok i overkant Mye kaffe. Er litt "kaffoholiker".

Nå mens det går mot natt, trekker jeg meg en liten kopp kamillete. Kamille virker basisk og beroligende i kroppen og kan også ha en liten antiinflamatorisk effekt, og fremme god nattsøvn. Siden kamille har blitt brukt som hudpleiende middel og mot eksem, og fortsatt brukes i endel kremer og skjønnhetsprodukter, er det ikke ulogisk at den også kan ha en velgjørende effekt for hud og slimhinner på innsiden av kroppen. Ved for mye syre kan den hjelpe. Og kamilleteuttrekk blandet med sukkervann er et godt råd mot spedbarnskolikk, mildt og har ingen kjente allergireaksjoner. Kamille har tvert imot blitt brukt for å berolige og lindre eksem og hudproblemer, så jeg er ikke redd for å anbefale det til småbarn. En kopp kamillete før leggetid til litt større småbarn kan også berolige og virke søvndyssende, mens den effekten nok er vesentlig mindre for voksne som har et mer belasta og mindre følsomt nervesystem. Jeg opplever likevel at kamillete har en mild velgjørende effekt også for meg.

Sov godt!

 

 

 

SMART MAT. DAG 3.

Brunsj: chillimarinerte scampi, bladspinat, gule cherrytomater, bladspinat og basillikum, 1ss rømme. 1 lite egg stekt i litt olivenolje. Hvitløkpepper og ferskpresset sitronsaft.

Middag: Ovnsbakt laks med friske urter fra hagen (sitronverbena, salvie, estragon, timian og merian), lettkokt/forvellet brocolli, økologisk urtesalt, chilli, hvitløkpepper, olivenolje, basillikum og sitron.

"Frokost som kveldsmat": Cottage cheeze med havre/quinoa, chiafrø, hampefrø, litt assorterte nøtter og bittelitt appelsinhonning.

Mellommåltid: 1 glass økologisk kultura. Blåbær.

Drikke: Kaffe, vann fra springen, taffelvann med kullsyre og smak uten sukker/salt/kunstig søtning, 0,5 liter Farris som bl.a inneholder magnesiumsalt. For mye salt har de fleste fått med seg er helseskadelig, men kroppen og hjernen er helt avhengig av salter for å fungere. Dersom man får for lite av noe vi tar så selvfølgelig og prøver å begrense bruken av i Norge som vanlig salt, Natriumklorid, kan man bl.a få alvorlige mentale forstyrrelser, så Noe salt må man ha. Det er helt nødvendig for å opprettholde vitale livsfunksjoner og en god helse. Man skal bare ikke ha For mye av det, og generelt er det smartere å bruke havsalt/himalayasalt enn renser bordsalt, både fordi det smaker bedre og mer og man dermed trenger mindre av det i maten, men også fordi det inneholder flere ulike mineraler og grunnstoffer og ikke bare natriumclorid. Jeg bruker også økologisk urtesalt fra Helios.

For noen år siden tok jeg en blodprøve på vitamin/mineralinnhold i blodet, og da lå jeg faktisk litt for lavt på allminnelig salt og fikk beskjed om å spise mer av det. Jeg hadde jo lært at salt var nærmest "farlig", så jeg hadde brukt kaliumklorid (seltin) frem til jeg da byttet det ut med vanlig natriumklorid med jod, havsalt og maldonsalt. Blodtrykket mitt var også litt for Lavt på tross av overvekt og røyking! Idag er blodtrykket iflg min lege "som hos en idrettsungdom", men jeg er ute av trening og veide nøyaktig inn på 90 kg da jeg kom og annonserte at nå tar jeg meg selv i nakken her.

Allierte meg med Den Gode Lege, og veier inn hos ham igjen og tar en oppfølgingssamtale om ca 14 dager. Det hjelper på motivasjonen. Ba også om henvisning til en Lungetreningsgruppe, etter som storrøykerens astmaplager for tiden er såpass at jeg ikke tror jeg ville hunget med i vanlige gruppetreningstimer på Sats. Tidligere har jeg i perioder vært i superatletisk fysisk form og drevet med både kickboksing, svømming, spinning, jogging/løping, styrketrening samt syklet og gått veldig mye og lange turer. Utover fysisk arbeid som gartner og renholder har jeg de siste årene vært veldig fysisk inaktiv, og har ikke trent aktivt siden 1998.

Men nå altså: I endring! Prøver å etterleve alt jeg kan om kosthold i første omgang og tar sikte på å gå ned i vekt, og bedre helsen på den måten. Regner da med å få mer energi og at det å begynne å trene igjen kan motivere meg til å legge røyken på hylla etterhvert også. Kan ikke ta alt på en gang, så setter meg delmål og tar en dag av gangen. Kommer til å dele litt her underveis. Kan jo være andre kan dra nytte av noen tips eller bli inspirert til å gjøre noen livsstilsendringer og bli litt sunnere selv. Jeg har mye kunnskap om kosthold, helse og ernæring, men nå skal jeg altså prøve å bruke og etterleve det i praksis isteden for å bare ha det i hodet. Da må det jo bare bli resultater av det! Men det handler altså ikke Bare om slanking, men om sunnhet og helse, hvor jeg regner med at vektnedgang blir en av flere positive effekter. Psyke og soma, kostholdt, vekt, blodsukker, metabolisme, hormoner, helse og energinivå- alt henger sammen, så kostholdsendringer alene kan gjøre en enorm forskjell, selv om man Ikke er så veldig fysisk aktiv i utgangspunktet. Step by step, little by little!

SUNN STIL!

Sunn frokost: bygg/havregrøt med nøttemix, chia og hampefrø (reduserer skadelig kolesterol, inneholder sunne fettsyrer, proteiner og karbohydrater med lav glykemisk index. Fiberrikt og bra for fordøyelsen)

Urtete fra hagen (sitronverbena, sveitsermynte, salvie og oregano)- urter har alltid blitt brukt medisinsk og urtemedisin er grunnlaget for moderne farkomologi, som har slått fast at de gamle visste utrolig mye og ofte "traff" svært godt uten biokjemiske labaratorier og evidensiell forskning til hjelp. Enkelte av dagens syntetiske medisiner, som Digitalis, bærer fortsatt navn etter planten som først og helt med rette ble brukt mot hjertelidelser, som har naturlig høyt innhold av hjerteglykosidene som idag fremstilles kjemisk. Vi snakker i nevnte eksempel om revebjelle, som på latin bærer navnet Digitalis Purpura officinalis. Urter inneholder i likhet med krydder mange gode, sunne helsebringende stoffer. Når det gjelder Digitalis er det imidlertid også en potensielt livsfarlig giftplante, så man bør ikke eksperimentere For mye på egenhånd!

Sunn lunjs: økologisk knekkebrød m sesamfrø, avokado, hvitløkpepper (igjen mye fiber, langsomme karbohydrater og proteinrike frø. Avokado er mettende og inneholder mye sunt fett. "Blodsukkervennlig mat". Hvitløkpepper løfter smaken og gir en ekstra liten "sunnhetspisch og en livsviktig klype salt)

Cafe`: kaffe, bon aqua med sitron (kullsyre). (Kaffe er rik på antioksidanter og gir energi, vann er alltid livsviktig og sunt i riktig mengde både for å opprettholde en sunn væskebalanse og rense kroppen. Og sitron har så vidt meg bekjent en basisk effekt i kroppen, og er ironisk nok bra om man har for mye syre i kroppen)

mellommåltid: liten sjokolade uten sukker, 75 % kakao (inneholder polyfenoler, sterke antioksidanter, tryptofan som er et forstadie til serotonin og "bidrar til sinnets munterhet" i tillegg til å være så godt at det kanskje kan gi en liten dopamineffekt?

1/2 liter lettmelk (melk er påvist å ha positiv effekt ved vektreduksjon,og det skyldes både det høye Kalsiuminnholdet og fettet. Fett fra storfe inneholder CLA som ved trening bedrer forholdet mellom muskelmasse og fett i kroppen. Kroppen trenger fett for å forbrenne fett, både animalsk og litt mettet vegetabilsk fett. Passe mengde fett fra ulike kilder, og en bra balanse mellom de ulike fettsyrene er helt vesentlig for en sunn metabolisme og hormonbalanse. Endel fettsyrer, som Omega 3 fra fisk virker antiinflamatorisk i kroppen.)

Ved overvekt og mye bukfett er det ofte en betennelsesreaksjon, hormonell ubalanse og ufølsomhet for bl.a insulin i kroppen. Da er Ikke løsningen å kutte ut alt fett! Kroppen er helt avhengig av både salt, fett og karbo til opprettholdelse av blodsukkeret. Får man fett og proteiner nok og tilstrekkelig med karbohydrater og fiber i riktig sammensetning og forhold føler man seg mer mett, unngår søtsug og spiser dermed mindre. Da er der lettere å holde er lavt kaloriinntak lavere enn "outtake" og man har vesentlig større velvære og suksess om man ønsker gå ned i vekt,

Etter å ha inntatt som angitt ovenfor i nokså beskjedne kvanta var kroppen tilfreds og mett for idag med "no craves"!

Avocado on white

, Målselv

"Free at last!"