SANNHETEN OM FEDME!

I fordums tider der tilgangen til mat var begrenset med naturlige variasjoner og sulteperioder når næringstilgangen sviktet, var det de individene med størst evne til å lagre fett i tider med god næringstilgang som var de genetiske vinnerne som overlevde sulteperiodene med å tære på flesket, i en naturlig "jo-jo-syklus" der vekta gikk opp og ned avhengig av tilgangen til mat. Idag er disse fordums genetiske vinnerne imidlertid heller blitt tapere, som lettere ender som overvektige enn andre i et samfunn der det er konstant tilgang til mat, hvor vi genetisk er programmert med en særlig forkjærlighet for det søte som det finnes lite av i naturen og fett som var helt nødvendig for steinaldermennesket. Det er imidlertid mange løgner ute og går når det kommer til fedme, og det kan synes som de mest overvektige lager løgner og bortforklaringer for seg selv som det ikke er noe som helst hold i. Man blir ikke sykelig overvektig av å spise "lite" eller "helt normal og akkurat det samme som de som er normalvektige".

I FYSIKKEN PÅ UNGDOMSSKOLEN OG VIDEREGÅENDE LÆRTE VI UFRAVIKELIGE NATURLOVER SOM AT FAST MASSE IKKE KAN OPPSTÅ AV INGENTING. DET ER SÅNN SETT BARE EN ENESTE FORKLARING PÅ AT NOEN BLIR OVERVEKTIGE, DVS ØKER SIN KROPPSMASSE, OG DET ER AT DE OVER TID HAR INNTATT MER MAT ENN DET DE TRENGER FOR Å HOLDE NORMAL STABIL KROPPSVEKT. SUMMA SUMMARUM: OM MAN ER TYKK ER DET FORDI MAN HAR SPIST FOR MYE/INNTATT FOR MYE KALORIRIK MAT, DER INNAKTIVITET SPILLER INN, MEN IKKE ER AV LIKE STOR BETYDNING SOM HVA OG HVOR MYE MAN SPISER.

MAN KAN GODT VÆRE VELDIG FYSISK AKTIV OG TRENE MEN LIKEVEL VÆRE OVERVEKTIG FORDI MAN SPISER FOR MYE. VIL MAN SLANKE SEG HAR KOSTHOLDET MER Å SI EN TRENING, SELV OM HARD KARDIO OG HØY FYSISK AKTIVITET (OG EN MUSKULØS KROPP) SELVFØLGELIG TRENGER EN GOD DEL MER ENERGI BLOTT FOR Å HOLDE AKTIVITETSNIVÅET OG OPPRETTHOLDE KROPPSVEKTEN.

SYKDOMMER SOM INNEBÆRER LAV FORBRENNING GIR IMIDLERTID IKKE SÅ VOLDSOMT UTSLAG FORBRENNINGSMESSIG AT DET KAN FORKLARE SYKELIG FEDME. SYKELIG FEDME SKYLDES ENE OG ALENE AT MAN HAR SPIST MER ENN MAN BURDE, ELLER FOR MYE MAT MED HØYKONSENTRERT ENERGI- DVS FETT OG SUKKER SOM INNEHOLDER VELDIG MANGE KALORIER SELV I MINDRE MENGDER. OVERVEKTEN KOMMER HELLER IKKE OVER NATTEN, MEN LITT ETTER LITT OM MAN BARE HAR JEVNT KALORIOVERSKUDD, DVS SPISER FOR MYE.

LIKEVEL KAN DET SELVFØLGELIG LIGGE BÅDE FYSISKE, PSYKISKE OG SYKDOMSMESSIGE ÅRSAKER TIL GRUNN FOR AT MAN HAR ET SLIKT SPISEMØNSTER OG DÅRLIG APETITTREGULERING MED TENDENS TIL Å SPISE FOR MYE. FETTRIK KOST KAN OGSÅ GI EN EN FØLELSE AV VELVÆRE PGA HØYE LEPTINNIVÅER. ANOREKTIKERE SOM SULTER SEG KAN VOLDE STOR SKADE PÅ HJERNE OG NERVESYSTEM. OG DET ER IKKE UTEN GRUNN BEGREPET "FÅ LITT FETT PÅ NERVENE" I POSITIV BETYDNING HAR BLITT TIL. DET ER NOK OGSÅ ENDEL HORMONELLE ÅRSAKER TIL AT NOEN BRUKER MAT SOM "DOP". SUKKER/SJOKOLADE PÅVIRKER FOR EKSEMPEL DOPAMINNIVÅET I HJERNEN LITT PÅ SAMME MÅTE SOM RUSMIDLER, I TILLEGG TIL AT SJOKOLADE INNEHOLDER TRYPTOFAN SOM ER ET FORSTADIE TIL SEROTONIN SOM ER VIKTIG FOR "SINNETS MUNTERHET" OG HAR BETYDNING IFHT DEPRESJON.

EN GOD SAMMENSETNING AV FETT FRA ULIKE KILDER ER BRA FOR KROPPEN. NOEN FETTSYRER ER ESSENSIELLE, DVS AT KROPPEN IKKE KAN LAGE DEM SELV, MEN ER AVHEGIG AV TILFØRSEL UTENFRA. BÅDE FET FISK, AVOKADO, FRØ OG NØTTER INNEHOLDER ULIKE TYPER SUNT FETT SOM OGSÅ BIDRAR TIL METTHETSFØLELSE SELV I SMÅ MENGDER. OG NETTOPP MENGDEN ER HELT VESENTLIG NÅR MAN SLANKER SEG, FOR DETTE ER KALORIRIKE MATVARER MAN IKKE BØR SPISE FOR MYE AV. MAN HAR I VITENSKAPELIGE STUDIER F.EKS FUNNET UT AT ET INNTAK AV 5 HELE MANDLER KAN VIRKE POSITIVT INN VED SLANKING. SPISER MAN HELE POSEN/STØRRE MENGDER HAR OGSÅ SUNT FETT FRA MANDLER OG NEVNTE MATVARER, SAMT OLIVEN-, RAPS, SOLSIKKEOLJE OG OMEGA 3 FETTSYRER IMIDLERTID MOTSATT EFFEKT. LITT ER BRA, FOR MYE AV DET GODE ER IKKE BRA.

ENSIDIG KOSTHOLD/MANGLER KAN OGSÅ FØRE TIL AT MAN FYSER SÆRLIG STERKT PÅ MAT MAN IKKE BØR SPISE FOR MYE AV. BÅDE JEG OG EN VENNINNE SOM ALDRI HADDE VÆRT PLAGET AV SØTSUG FØR FIKK ET SYKELIG SJOKOLADEBEHOV DA VI HVER FOR OSS LEVDE PÅ VEGETARKOST ET ÅR SAMTIDIG SOM VI JOBBET HARDT PÅ GÅRD. SANNSYNLIGVIS HADDE DET BÅDE MED FETTMANGEL/KALORIUNDERSKUDD OG FOR LAVT BLODSUKKER Å GJØRE. Å KUTTE SUKKER/RASKE KARBOHYDRATER OG ANIMALSK FETT HELT UT AV KOSTEN ER JEG SKEPTISK TIL, SÆRLIG OM MAN TRENER ELLER HAR ET FYSISK ARBEID. JEG TROR MAN KAN SPISE "FOR SUNT" OGSÅ, SÅ DET BLIR ET PROBLEM SOM VIRKER NEGATIVT INN PÅ KROPP OG PSYKE, OG PÅ SIKT KANSKJE ATTPÅTIL BIDRA TIL OVERVEKT.

HVORDAN APETITTEREGULERINGEN TIL DET ENKELTE INDIVID ER HAR OFTE GENETISK ÅRSAK I HJERNENS APETITTSENTER, MEN DET KAN OGSÅ LIGGE PSYKISKE OG PSYKOSOSIALE ÅRSAKER TIL GRUNN FOR OVERSPISING- OG SELVFØLGELIG OGSÅ KULTURELLE BÅDE MED TANKE PÅ MATTILGANGEN OG TYPE MAT SOM FINNES RUNDT EN I DET SAMFUNNET MAN LEVER I, OG DET ENKLE FAKTUM AT NOEN MENNESKER (SOM MEG) SIMPELTHEN ER VELDIG GLAD I MAT. OG SELVFØLGELIG ER DET LETTERE FOR EN PERSON MED DÅRLIG APETITT/NORMAL APETITTREGULERING Å LA VÆRE Å SPISE FOR MYE, ENN FOR ET MENNESKE SOM KONSTANT FØLER SEG SULTEN OG LYSTEN PÅ MAT. OM MAN HAR DÅRLIG APETITTREGULERING/TENDERER TIL Å SPISE FOR MYE MÅ MAN DERMED BRUKE HODET IFHT HVA MAN PUTTER I MUNNEN OG KAN IKKE SPISE ALT MAN HAR LYST PÅ TIL ENHVER TID, ELLERS BLIR MAN JO TJUKK!

ENKELTE HORMONELLE SYKDOMSTILSTANDER OG FORSTYRRELSER KAN PÅVIRKE KROPPSFASSONG, DVS HVOR FETTET LEGGER SEG, OG ER MAN GENETISK DISPONERT FOR DET ER DET NOEN AV OSS SOM HAR OPPLEVD AT UANSETT HVOR MYE VI HAR SLANKET OSS OG GÅTT NED I VEKT BEHOLDER VI STADIG ET LITEN FETTDEPOT PÅ MAGEN OM MAN ELLERS ER SLANK SOM EN STREK, VELTRENT OG ATLETISK. Å FØDE BARN/AMME VIL OGSÅ KUNNE INNEBÆRE VARIGE KROPPSLIGE ENDRINGER. ER MAN ALT SVÆRT OVERVEKTIG ER MAN BLOT VED DET OGSÅ I HORMONELL UBALANSE, KAN HA BETENNELSESTILSTANDER I KROPPEN OG NEDSATT INSULINFØLSOMHET, OG KOMMER INN I EN NEGATIV SPIRAL. DET HORMONELLE PÅVIRKER JO OGSÅ I STOR GRAD HVORDAN VI HAR DET MENTALT OG EMOSJONELT.

NOEN SYKDOMSTISTANDER KAN GJØRE AT KROPPEN ESER UT UAVHENGIG AV HVA MAN SPISER, MEN DA DREIER DET SEG OM VÆSKEANSAMLINGER OG IKKE ØKNING I KROPPSMASSE/FETTVEKT. ENDEL MEDISINER KAN OGSÅ GI ØKT APETITT, OG VED KORTISONBEHANDLING KAN MAN FÅ MÅNEFJES OG VARIASJONER I HVOR FETTDEPOTENE LEGGER SEG. MEN DET FINNES INGEN SYKDOM SOM KAN ØKE KROPPSMASSEN UTEN AT MAN INNTAR MER MAT ENN MAN FORBRENNER- FOR MASSE KAN IKKE MULTIPLISERE SEG SELV UT AV INGENTING, SÅ DET ER EN UMULIGHET Å BLI SYKELIG OVERVEKTIG UTEN Å INNTA MER ENERGI ENN MAN TRENGER FOR Å OPPRETTHOLDE DEN VEKTEN MAN HAR STABILT, MED DET AKTIVITETSNIVÅET MAN HAR.

DEN SOM HAR BLITT VIRKELIG SYKELIG OVERVEKTIG HAR INNTATT FOR MYE MAT MED KALORIOVERSKUDD OVER EN LENGRE PERIODE, OG DET ER KANSKJE ÅRSAKEN TIL AT NOEN AV DEM IKKE SELV HAR HATT EN OPPLEVELSE AV Å HA SPIST SÅ MYE- SAMMEN MED AT DE ANTAGELIG IKKE HELT HAR KLART FOR SEG HVOR MYE DET EGENTLIG ER NORMALT Å SPISE, OG HVOR MANGE KALORIER DET ER I ULIKE TYPER MAT. NOEN TYPER MAT- SOM SJOKOLADE ER JO SÅ ENERGIRIK AT MAN IKKE TRENGER Å SPISE SÅ ENORMT MYE VEKTMESSIG AV SLIK MAT FØR VEKTA SKYTER I VÆRET.

MAN KAN OGSÅ UTMERKET LEGGE PÅ SEG AV MAT SOM SOM SUNN OM MAN BARE SPISER FOR MYE AV DET SUNNE! (SOM KANSKJE IKKE ALLTID ER SÅ SUNN SOM MAN TROR!). ENKELTE TYPER FRUKT, SOM BANANER INNEHOLDER FOR EKSEMPEL VELDIG MYE LETTFORDØYELIG STIVELSE- SPISER MAN FOR MYE AV DET VIL MAN LEGGE PÅ SEG. FRUKT INNEHOLDER SUKKER OG ER OFTE HØYGLYKEMISK. APPELSINJUCIE INNEHOLDER FAKTISK LIKE MYE SUKKER SOM COLA.

KROPPEN SKILLER HELLER IKKE MELLOM ULIKE TYPER SUKKER- ALL STIVELSE/KARBOHYDRATER BRYTES NED TIL GLUKOSE OG FRIGJØRES SOM BLODSUKKER ENTEN SUKKERET KOMMER FRA FRUKT ELLER I RAFFINERT FORM, OG PÅVIRKER INSULINNIVÅET PÅ SAMME MÅTE. SUKKER I ULIKE FORMER ( BÅDE FRUKTOSE OG VANLIG RAFFINERT SUKKER) ER HØYKONSENTERT LETT TILGJENGELIG ENERGI SOM RASKT OPPTAS AV KROPPEN OG VIL LAGRES SOM FETT OM MAN INNTAR FOR STORE MENGDER.

Å MOSJONERE OG HOLDE SEG FYSISK AKTIV ER ALLTID BRA, MEN OM DU VIL SLANKE DEG MÅ DU; SELV NOEN METODER OG DIETTER KAN VÆRE ENKLERE OG MER BEKVEMT FOR DEN ENKELTE SKRU NED ENERGIINNTAKET ELLER VIRKELIG TRENE BEINHARDT OG OFTE. KALORIFATTIG MAT SOM GRØNNSAKER KAN SELVFØLGELIG INNTAS I STØRRE VOLUM ENN MATVARER MED HØY NÆRINGSTETTHET, OG FORHOLDET MELLOM ULIKE NÆRINGSMIDLER OG DEN TYPEN MAT MAN VELGER PÅ DIETT KAN PÅVIRKE METABOLISMEN OG DET HORMONELLE I KROPPEN MER POSITIVT ELLER NEGATIVT ALT ETTER SOM. NÅR MAN SLANKER SEG ER DET VIKTIG Å FÅ I SEG DE ESSENSIELLE FETTSYRENE OG GJERNE LITT ANIMALSK FETT OGSÅ, DA FETTFORBRENNINGEN ER AVHENGIG AV AT MAN FÅR I SEG LITT FETT, OG NØDVENDIG FOR KROPPEN. 

UANSETT HVA DU SPISER FINNES DET LIKEVEL KUN EN MÅTE Å GÅ NED I VEKT PÅ, OG DET ER AT MAN INNTAR MINDRE ENERGI FRA MAT ENN MAN FORBRENNER, UAVHENGIG AV OM MAN SPISER SUNT ELLER IKKE.

SÅNN SETT KAN MAN OM SÅ (SELV OM DET VIRKELIG ER LANGT FRA Å KUNNE ANBEFALES ERNÆRINGSMESSIG) SLANKE SEG PÅ EN DIETT BESTÅENDE AV POTETGULL OG COLA SÅ LENGE MAN SPISER LITE NOK AV DET TIL Å GÅ I KALORIUNDERSKUDD. Å DRIKKE TILSTREKKELIG MED VANN ER VIKTIG, OG GIR IKKE VÆSKEANSAMLING I KROPPEN. FOR MYE SALT KAN IMIDLERTID SLÅ NEGATIVT UT PÅ VEKTA PGA VANN I KROPPEN, OG HAR UHELDIG VIRKNING PÅ BLODTRYKK, NYRER OG ELEKTROLYTTBALANSE. MAN KAN IMIDLERTID IKKE KUTTE SALTET HELT UT AV KOSTEN. LITT SALTER ER LIVSNØDVENDIG FOR KROPPEN. VED ALVORLIG MANGEL PÅ VANLIG SALT (NATRIUMKLORID) KAN MAN BLANT ANNET FÅ ALVORLIGE PSYKISKE FORSTYRRELSER. OM DU LEVER PÅ SALTFATTIG KOST UTEN AT DETTE ER ORDINÆRT AV LEGE, KAN DET VÆRE EN IDE Å DRIKKE LITT FARRIS. DA FÅR DU OGSÅ I DEG ANDRE VIKTIGE MINERALSALTER ENN NATRIUMCLORID SOM ER VIKTIGE FOR KROPPEN. OM DU OPPLEVER VOLDSOM SALTSUG/SUG ETTER SALTE MATVARER KAN DET VÆRE ET TEGN PÅ AT DU MANGLER SALT. HOS LEGEN KAN DU VED EN ENKEL BLODPRØVE SJEKKE DIN VITAMIN OG MINERALBALANSE.

UANSETT HVILKE TILSKUDD OG HELSEPRODUKTER MAN MÅTTE TA I TILEGG TIL DET MAN SPISER, MÅ MAN IKKE INNBILLE SEG AT MAN VIL GÅ NED I VEKT VED Å MESKE I SEG SUNN MAT SOM GROVBRØD OG STORE MENGDER FRUKT FOR- DET ER KALORIRIK MAT OG DET MESTE AV FRUKT INNEHOLDER MYE SUKKER. (BÆR INNEHOLDER MINDRE SUKKER, ER MINDRE KALORIRIKT OG GIR I MOTSETNING TIL F.EKS DRUER IKKE RASK BLODSUKKERSTIGNING MED PÅFØLGENDE INSULINUTSKILLELSE SOM BREMSER FETTFORBRENNINGEN).

MANGE GRØNNSAKER, SÆRLIG DE GRØNNE KAN MAN IMIDLERTID SPISE SÅ MYE MAN VIL AV OG STADIG GÅ NED I VEKT DERSOM DET PRIMÆRT ER DET DIETTEN BESTÅR AV. ROTGRØNNSAKER BØR MAN IMIDLERTID BEGRENSE INNTAKET AV PÅ DIETT OG HELST SPISE RÅ. KOKTE GULRØTTER INNEHOLDER FAKTISK EN DEL SUKKER, MEN MINDRE I RÅ FORM. I MANGE TILFELLER ER DET ALTSÅ IKKE ALLTID DET SUNNESTE MAN GÅR MEST OG FORTEST NED I VEKT AV.

SIDEN VI ER SÅ FORSKJELLIGE ER DET IKKE EN DIETT SOM FUNGERER LIKE GODT FOR ALLE. OG FOR ALL DEL, JEG SIER SLETT IKKE AT ALLE SOM ER OVERVEKTIGE BØR SLANKE SEG, DERSOM DE TRIVES SLIK DET ER OG IKKE HAR HELSEPLAGER SOM KAN BEDRES VED VEKTNEDGANG. SELV DA ER DET INGEN TVANG. JEG HAR INGEN SOM HELST PROBLEMER MED Å GODTA TYKKE MENNESKER, OG VURDERER IKKE FOLK ETTER KROPPSSTØRRELSE.

VIL DU SLANKE DEG BØR DU FINNE EN DIETT/METODE SOM FUNGERER FOR DEG. NOEN HAR NYTTE AV Å DELTA PÅ KURS, SOM DE TIL GRETHE RODHE. BAKDELEN KAN VÆRE AT MAN BLIR VELDIG OPPTATT AV MAT OG VEKT, OG HVA MAN SKAL OG IKKE SKAL SPISE. GRUPPEELEMENTET KAN IMIDLERTID HJELPE PÅ MOTIVASJONEN. SELV HAR JEG ALDRI GÅTT PÅ NOE SLIKT KURS, OG HAR IKKE ENGANG BADEVEKT HJEMME. ISTEDEN GÅR JEG HELLER OG VEIER MEG JEVNLIG HOS MIN FASTLEGE, DER DE HAR PLOTTET INN VEKTEN MIN I ET EGET PROGRAM/DIAGRAM. Å VEIE SEG FOR OFTE ER SJELDEN LURT. EN GANG I UKA BURDE REKKE. DET ER ELLERS LURT Å FØLGE MED PÅ VEKTA NÅR MAN FØRST HAR NÅDD SITT VEKTMÅL, SLIK AT MAN FØLGER MED OG KAN REGULERE KOSTEN DERSOM VEKTKUVEN BEGYNNER Å STIGE IGJEN.

PASSE MENGDER MAT ER ALFA OG OMEGA FOR Å KLARE Å HOLDE EN SUNN VEKT.  ER DU VIRKELIG TJUKK SÅ IKKE INNBILL DEG SELV AT DU HAR SPIST "NORMALT", "LITE" ELLER "NESTEN INGENTING". DET VILLE VÆRT ET MIRAKEL OG EN MEDISINSK SENSASJON- FOR FAST MASSE KAN NEMLIG IKKE OPPSTÅ AV LUFT, OG IKKE ENGANG DEN SYKESTE KROPP KAN FORØKE SIN EGEN MASSE PÅ MAGISK VIS UTEN EKSTRA INNTAK AV ENERGI. PUNKTUM!

"Jeg spiser nesten ingenting!" er en gedigen løgn for slike:

DET ER MED ANDRE ORD BARE EN ENESTE ÅRSAK TIL FEDME: MAN ETER FOR MYE! OG DET ER I SÅ MÅTE IKKE SÅ MYE HVA MAN SPISER MEN DET TOTALE KALORIINNTAKET DET KOMMER AN PÅ. MAN KAN LETT SPISE SEG FEIT PÅ FOR MYE SUNN MAT, MENS EN SOM SPISER USUNT MEN LITE KAN HOLDE SEG NORMALVEKTIG/SLANK. VIL MAN NED I VEKT ER DET (MER ENN TRENING!) KORT OG GODT BARE EN TING SOM FUNKER: Å SPISE MINDRE, DVS FÅ I SEG FÆRRE KALORIER! PUNKTUM.

HVORVIDT MAN TRIVES MED SEG SELV ELLER ØNSKER Å GÅ NED I VEKT, BLIR IMIDLERTID OPP TIL DEN ENKELTE. DET ER IKKE ALLE SOM ORKER Å STRESSE MED Å SLANKE SEG, OG DET MÅ VÆRE ROM FOR ALLE KROPPSFASSONGER. MAN KAN UTMERKET GODT VÆRE TYKK OG LIKEVEL HA ET GODT SELVBILDE. PÅ KJØNNSMARKEDET ER DET JO OGSÅ ENDEL SOM SYNS BIG ER BEAUTIFUL- BÅDE KVINNER OG MENN, SÅ "STYGT" FOR NOEN KAN VÆRE FINT I ANDRES ØYNE. SÅ DET ER SAGT.

ELLERS KAN DET SYNES SOM OM DET IKKE BARE ER ANOREKTIKERE, DVS UNDERVEKTIGE/NORMALVEKTIGE BULEMIKERE SOM HAR ET FORSTYRRET KROPPSBILDE (SER SEG SELV SOM TYKKE), MEN AT DETTE OGSÅ KAN GJELDE FOR MENNESKER SOM HAR VÆRT SYKELIG OVERVEKTIGE (OBESE). DE KAN VED VEKTNEDGANG SE SEG SELV SOM TYNNERE ENN DE ER. DET ER KLART AT OM EN SOM HAR VEID 15O KG GÅR NED TIL 90, ER DET ET STORT VEKTTAP SOM KAN SLÅ POSITIVT UT BÅDE FOR HELSE, LIVSKVALITET OG SELVBILDE.

MEN EN 90 KG TUNG KVINNE- SOM IKKE ER VELDIG HØY OG MUSKULØS ER JO FORTSATT SYKELIG OVERVEKTIG, OG IKKE SLANK ELLER NORMALVEKTIG SELV OM HUN ETTER VEKTNEDGANGEN KANSKJE FØLER SEG SLIK. ALT ER RELATIVT OG DET FINNES MANGE GRADER AV OVERVEKT, MEN AT OVERVEKT ER FORBUNDET MED HELSEPLAGER HAR DE FLESTE FÅTT MED SEG. DET ER IMIDLERTID MYE SOM ER FARLIG FOR HELSA, SÅ OM MAN VIL RØYKE, DRIKKE ELLER SPISE SEG GODT TIL OVERVEKT FÅR BLI ET PERSONLIG VALG OG ANSVAR FOR VOKSNE MENNESKER, SELV OM DET I ET FOLKEHELSEPERSPEKTIV ER BEST OM FOLKET HOLDER DEN SLANKE LINJE.

FEDME/MYE BUKFETT ØKER RISIKOEN FOR HØYT BLODTRYKK, HJERTE OG KAR LIDELSER, MUSKEL OG SKJELETTPLAGER, FLERE TYPER KREFT, DIABETES TYPE 2 OG EN HEL MASSE ANDRE SYKDOMMER, SÅ I ET HELSEPERSPEKTIV ER DET EN GOD IDE Å HOLDE SEG NORMALVEKTIG OG I AKTIVITET, UTEN AT MAN TRENGER Å FÅ SYKELIG OPPHENG ANDRE VEIEN PÅ HELSE (-ANGST), TRENING OG KOSTHOLD/SLANKING.

DET GJELDER GENERELT Å FINNE EN SÅNN NOENLUNDE SUNN BALANSEGANG MELLOM DET ENE OG DET ANDRE, MED MINDRE MAN ER PROFESJONELL IDRETTSUTØVER. Å BLI FOR OPPTATT AV EGEN KROPP/UTSEENDE ER IKKE SUNT DET HELLER. SYKELIG OVERVEKT ER NÅ I ALLE FALL VIRKELIG FARLIG FOR HELSA, UANSETT HVORDAN MAN SNUR OG VENDER PÅ DET, SELV OM ET MENNESKE SOM ER OVERVEKTIG NOEN GANGER HAR ET BEDRE FORHOLD TIL SIN EGEN KROPP, ER MER VELTRENT OG HAR FÆRE KOMPLEKSER ENN MANGE SYLFIDER. DET HANDLER OM Å STÅ STØTT I SEG SELV OG IKKE BASERE SELVBILDE/SELVAKTELSE KUN PÅ KROPP, VEKT OG UTSEENDE- DA BER MAN OM PROBLEMER.

OG NEI! OM NOEN MOT FORMODNING SKULLE FØLE SEG KRENKET VED DET JEG SKRIVER: JEG ER INGEN MOBBER AV FETE MENNESKER, OG IKKE DEN SLANKESTE HELLER. JEG LOT PÅ ET TIDSPUNKT DER JEG GA BLAFFEN, VAR VELDIG INAKTIV OG SPISTE MASSE KALORIRIK MAT ETTER EGET VALG MIN EGEN VEKT TOPPE 125KG! DA HADDE JEG SPIST VELDIG MYE KALORRIK MAT OG VÆRT SVÆRT INAKTIV EN PERIODE! RESULTATET AV DET VAR AT JEG BLE SMELLFEIT, OG JEG SKJØNNER IKKE HVORFOR NOEN BLIR SÅ PROVOSERT AV Å BLI OMTALT SOM FEIT, NÅR DE ER FEITE?

SLIK SÅ JEG SELV UT DA JEG VAR PÅ MITT TYNGSTE ETTER Å I ET ÅR Å HA SPIST VEEELDIG MYE FET OG USUNN MAT I KOMBINASJON MED SÆRLIG LITE FYSISK AKTIVITET DET ÅRET: PÅ DEN TIDEN BILDET BLE TATT, SOM DU KAN SE AV DET FORNØYDE GLISET, SYNS JEG FORØVRIG DET VAR HELT FETT Å VÆRE FEIT OG TA EN TIMEOUT FRA Å TENKE PÅ HVA JEG PUTTET I MUNNEN. FØR JEG EN DAG TENKTE AT NOK VAR NOK, KOM MEG I AKTIVITET OG GIKK NED I VEKT IGJEN. ÅRSAKER? JADA DET VAR DET ENDEL AV!

 

SÅ ENKELT ER DET: OM MAN SPISER FOR MYE, OG OM SÅ BARE GÅR LITT I KALORIOVERSKUDD HVER DAG, BLIR MAN MED TIDEN FEIT! MUMSER MAN SJOKOLADE, CHIPS OG DRIKKER LITERVIS MED COLA OG ANNEN SUKKERHOLDIG DRIKKE ELLER ØL KAN MAN ATTPÅTIL BLI FEIT PÅ REKORDTID. EN GANG GIKK JEG MED SUNT KOSTHOLD OG HARD FYSISK TRENING NED 16 KG FRA JANUAR TIL NOVEMBER. FRA NOVEMBER TIL JANUAR, I LIKØR OG KONFEKTSESONGEN SOM JEG KALLER DET, GIKK JEG IMDLERTID OPP 9 KILO! FORT GJORT ;-)

VIL MAN NED I VEKT MÅ MAN SPISE MINDRE! MAN GÅR IKKE NED I VEKT AV Å SUTRE OVER LAVT STOFFSKIFTE OG UNDERLIGGENDE ÅRSAKER, BARE AV Å ENDRE PÅ KOSTHOLD/MATINNTAK OG GJERNE BEVEGE SEG SÅ MAN BLIR SVETT OG ANDPUSTEN NOEN GANGER I UKA- MEN DET ER MATEN SOM GJØR STØRST UTSLAG, SÅ MAN MÅ IKKE TRENE FOR Å GÅ NED I VEKT. DET ER VESENTLIG VANSKELIGERE Å "TRENE AV SEG FETTET" ENN Å "SULTE" DET AV SEG, OG DA SPILLER DET ALTSÅ LITEN ROLLE OM DU VELGER LAVKARBO ELLER NOE ANNET.

DET ER IMIDLERTID EN GOD IDE Å SPISE VARIERT, SÅ MAN FÅR NOK AV DE ULIKE NÆRINGSSTOFFENE KROPPEN TRENGER, FRAMFOR Å HIVE SEG PÅ EKSTREMDIETTER SOM INNEHOLDER BARE EN NÆRINGSMIDDELGRUPPE. HURTIG VEKTTAP/LAVKALORIDIETT SKAL DU I MIDLERTID IKKE VÆRE REDD FOR OM DU ER SVÆRT OVERVEKTIG.

I HELSEVESENET SETTER DE PASIENTENE PÅ DEN SÅKALTE KNEKKEBRØDDIETTEN (DU FINNER DEN PÅ NETTET) FØR SLANKEOPERASJONER. DET ER EN LAVKALORIDIETT UTEN MYE DILL-DALL SOM KAN GJØRES SVÆRT BILLIG OG ER ENKEL Å FØLGE FOR DE FLESTE. MAN TRENGER IKKE TELLE KALORIER OM MAN HOLDER SEG TIL DEN.

SKAL MAN VURDERES FOR SLANKEOPERASJON MÅ MAN FORØVRIG HA EN BMI OVER 40 OG OGSÅ FYLLE ENDEL ANDRE KRITERIER. SLANKEOPERASJON ER HELLER INGEN QICK FIX. DET KREVER EN EGENINNSATS OG VARIG KOSTHOLDSENDRING OM MAN VIL HOLDE DEN SLANKE LINJE I ÅRENE ETTER OPERASJONEN. DEN FØRSTE TIDEN ETTER OPERASJONEN VIL IMIDLERTID DE FLESTE RASKT TAPE VEKT. ENDEL SLANKEOPERERTE GÅR IMIDLERTID OPP IGJEN FORDI DE IKKE FØLGER DIETTVEILEDNINGEN. SELV OM MAGESEKKEN ER SNEVRET INN KAN MAN F.EKS KLARE Å FÅ I SEG GANSKE STORE MENGDER ISKREM LIKEVEL, OG SPISER MAN PÅ VIL MAGESEKKEN KUNNE UTVIDES IGJEN.

JEG HAR TRUFFET EI SOM ETTER FØRST Å HA RAST KRAFTIG NED I VEKT ETTER OPERASJONEN ENDTE OPP TYKKERE ENN FØR OPERASJONEN. MEN HUN HADDE EN PSYKIATRISK LIDELSE SOM I UTGANGSPUNKTET SKULLE DISKVALIFISERT HENNE TIL OPERASJONEN. OPERASJON BØR VÆRE SISTE UTVEI OG DA MÅ HELSA VÆRE UNDER KRAFTIG TRUSSEL FRA OVERVEKTEN VEID OPP MOT RISIKOEN VED INNGREPET, OG SJANSENE TIL Å LYKKES PÅ ET HELSEMESSIG NIVÅ ETTERPÅ! ENDEL PLAGER HØRER MED! OPERASJON M NARKOSE PÅ ET SVÆRT OVERVEKTIG MENNESKE MED HELSEPLAGER KAN VÆRE POTENSIELT LIVSFARLIG, OG OPERASJONER GENERELT SÅPASS RISIKOFYLT AT MAN OM MULIG HELST BØR UNNGÅ DET MED MINDRE DET ER HELT NØDVENDIG. KIRURGER LAR SEG FAKTISK SJELDEN OPERERE SELV FORDI DE VET DETTE SÅ VEL.

KOSTTILSKUDD I HELSEKOSTBUTIKKER SOM LOVER VEKTNEDGANG ER STORT SETT BORTKASTEDE PENGER. MEN HAR DU VELDIG SØTSUG KAN DU MULIGENS HA NYTTE AV KROM. PÅ APOTEK 1 SIN HJEMMESIDE STÅR DET FØLGENDE OM KROM: 

"Krom (Cr) er et sporstoffmineral som er viktig for forbrenning av karbohydrat og fettstoff. Det er et hjelpestoff for insulin til å transportere sukker. Gode kilder er grovt mel, nøtter, mandler, tørket aprikos og kjøtt. Mangel på krom er svært sjeldent."

STERK CHILLI HAR I ENKELTE STUDIER VIST SEG Å KUNNE HA EN LITEN POSITIV EFFEKT PÅ FORBRENNINGEN, MEN DEN ER IKKE STOR.DET FINNES OGSÅ MEDISINER, POPULÆRT KALT "SLANKEPILLER" SOM DU KAN SPØRRE LEGEN DIN OM, MEN OGSÅ DISSE KREVER AT DU FØLGER EN DIETT. DET ER IKKE MIRAKELMEDISIN SOM GJØR AT FETTET RENNER AV OM DU STADIG SPISER FOR MYE.

DERSOM DU TRENER STYRKE KAN ELLERS FETTSYREN CLA VIRKE POSITIVT INN PÅ FORHOLDET MELLOM FETT OG MUSKLER, MEN DA MÅ DU TRENE OGSÅ, ELLERS HAR DET INGEN EFFEKT. KALSIUM (FRA MEIERIPRODUKTER- FORTRINNSVIS MAGRE) HAR OGSÅ VIST SEG Å VIRKE POSITIVT INN VED SLANKING. DERSOM DU FØLGER EN DIETT HELT UTEN MEIERIPRPODUKTER, KAN DET ANBEFALES Å TA TILSKUDD. VED ENSIDIGE DIETTER KAN DET OGSÅ VÆRE LURT Å TA ET MULTIVITAMINTILSKUDD FOR Å UNNGÅ MANGELSYKDOMMER. JODTILSKUDD KAN DU OGSÅ HA BEHOV FOR OM DU IKKE DRIKKER MELK. DU BØR IMIDLERTID VÆRE FORSIKTIG MED JOD, OG IKKE OVERSKRIDE ANBEFALT DOSE, ELLERS KAN DU FÅ LAVT STOFFSKIFTE OG STRUMA.

ELLERS ER DET INGEN UNNSKYLDNING Å TY TIL HVA OVERVEKT OG VEKTTAP ANGÅR. DU ER TYKK FORDI DU HAR SPIST FOR MYE OVER TID, OG VIL DU NED I VEKT MÅ DU SPISE MINDRE- ELLERS KAN DU EGENTLIG SPISE DE SAMME MATVARENE SOM FØR, SÅ LENGE DU GÅR I KALORIUNDERSKUDD.

DET ER INGEN NORMALT INTELLIGENTE VOKSNE MENNESKER I NORGE SOM ENDER I 150-KILOS KLASSEN UTEN Å HA VALGT DET SELV MED Å SPISE FOR MYE OVER LENGRE TID. I SÅ MÅTE MÅ JEG SPØRRE HVEM SOM HAR TVANGS/SONDEFORET DE? MED MINDRE MAN LEVER I EI MAURTUE OG LEVER AV LEVENDE MAUR KRYPER JO IKKE MATEN INN I MUNNEN AV SEG SELV, OG MAN MÅTTE TYGD I SEG MANGE DIGRE MAURTUER TIL TRUSSEL MOT BESTANDEN FOR Å BLI SÅ TYKK. MED ANDRE ORD ER DET DINE EGNE VALG DET KOMMER AN PÅ, DU SOM BÆRER ANSVARET FOR EGEN KROPP OG VEKT, OG KUN DU SOM KAN GÅ NED I VEKT OM DU ØNSKER DET SELV. FOR DET REKKER IKKE AT DU FØLER AT DU BURDE DET, ELLER AT ANDRE PRESSER PÅ OM DU EGENTLIG IKKE HAR DEN STORE VILJEN TIL Å ENDRE EGEN SPISEADFERD. AT NOEN KAN TRENGE LITT EKSTRA STØTTE RUNDT SEG I EN VEKTREDUKSJONSFASE, OG KANSKJE BØR LÆRE LITT MER OM KOSTHOLD FOR Å LYKKES ER EN ANNEN TING, MEN ALLE KAN HVIS DE VIRKELIG VIL!

DE FLESTE MATVARER OG DRIKKE DU KJØPER PAKKET I BUTIKKEN ER MERKET MED ANTALL KALORIER PER 100 GRAM, OG NETTET ER FULLT AV KALORITABELLER FOR ALLSLAGS MAT. GROVT REGNET TRENGER EN NORMALVEKTIG KVINNE CA 2000 KCAL I DØGNET FOR Å OPPRETTHOLDE SAMME KROPPSVEKT, STORE KROPPER OG MENN NOE MER. ER DU OVERVEKTIG OG VIL NED I VEKT VIL JEG ANBEFALE AT DU LEGGER DEG PÅ RUNDT 1500 KCAL OM DAGEN (KVINNER). SÅ ER DET BARE Å LETE FRAM KJØKKENVEKTA. RESTEN ER OPP TIL DEG.

EN STORETER/FOOD JUNKIE VIL NATURLIGVIS OPPLEVE Å VÆRE SULTEN OG Å FÅ CRAVINGS/LYST PÅ MER MAT NÅR KROPPEN ER I ENERGIUNDERSKUDD. OG SLIK MÅ DET VÆRE NÅR MAN SLANKER SEG. SULTFØLELSE OG SUG ETTER MAT ER INGEN SYKDOM. PSYKEN KAN OGSÅ SVINGE LITT OG SPILLE DEG NOEN PUSS. MEN OM DU VIRKELIG VIL NED I VEKT KAN DU IKKE GI ETTER FOR "CRAVINGS". VIL DU NED I VEKT MÅ DU BRUKE HODET, FØLGE DIETTEN OG KAN IKKE SPISE SOM FØR. NOE NÆRING SKAL DU SELVFØLGELIG INNTA, MEN ELLERS HAR DU EGENTLIG SAMME UTFORDRING SOM DEN SOM SLUTTER Å RØYKE, ELLER VIL SLUTTE MED ALKOHOL. DET MÅ VILJESTYRKE TIL.

SUGET ETTER MAT VIL VÆRE DER, MEN DU KAN IKKE GI ETTER. DET ER DU SOM VELGER! HUSK AT MATEN IKKE HOPPER INN I MUNNEN DIN AV SEG SELV. KAN DU VELGE Å SPISE DEN, KAN DU OGSÅ VELGE Å LA VÆRE. ALLE KAN SLANKE SEG ELLER SLUTTE Å RØYKE, OM DE BARE VIL DET NOK OG ER ISTAND TIL Å HOLDE UT LITT UBEHAG. DET KOMMER AN PÅ DIN MOTIVASJON OG HVOR VIKTIG DET ER FOR DEG Å GÅ NED I VEKT. DU ER SJEFEN OVER BÅDE DE GODE OG DE DÅRLIGE TIDENE TIL KROPPEN DIN, I TYKT OG TYNT. DITT VALG!

MIN EGEN VEKT HAR SVINGT ENDEL OPP OG NED GJENNOM LIVET. NÅ ER JEG OVERVEKTIG OG  ØNSKER SELV Å GÅ ENDEL NED I VEKT IGJEN. DA STARTER JEG NÅ,  I GOD TID FØR SOMMEREN. JEG HAR INGEN KROPPSKOMPLEKSER, MEN FØLER MEG BEDRE I SLANKE PERIODER, NÅR JEG KAN SMETTE INN I 31 TOMMERS JEANS SLIK JEG KUNNE FOR ET PAR ÅR SIDEN!

TENKER ALLIERE MEG MED LEGEN MIN DENNE GANGEN, FOR HAN HAR GITT MEG EN SÅNN "SULTEFORDIETT" EN GANG TIDLIGERE PÅ DEN TIDEN JEG NÆRMET MEG BMI PÅ 40 OG VIRKELIG VAR HELSETRUENDE FEIT. SÅ ILLE ER DET IKKE DENNE GANGEN, MEN JEG GJØR DET ENKLERE FOR MEG SELV OM JEG BARE FØLGER DIETTEN HAN GIR MEG SLAVISK, OG SPISER MED HODET KUN DET JEG SKAL OG IKKE MER.

ELLERS ER DET EN GOD IDE Å HOLDE SEG I AKTIVITET OG VÆRE OPPTATT MED NOE NÅR MAN ER PÅ DIETT, SLIK AT TANKENE IKKE STADIG KRETSER OM MAT. I EN AVGRENSET PERIODE BURDE DET IKKE VÆRE EN UMULIG OPPGAVE FOR NOEN Å SLANKE VEKK OVERFLØDIGE KILO- HVIS MAN VIL. JEG ETER MEG SELV LITT OPP OG NED ALT ETTER SOM. "OFF SEASON- ON SEASON" LIKSOM. FUNKER FOR MEG!

EI VENNINNE AV MEG SOM HAR VÆRT VIRKELIG SYKELIG OVERVEKTIG I XXL STØRRELSEN, LA OM TIL ET SUNNERE KOSTHOLD, BEGYNTE Å TRENE OG GIKK ENDEL NED I VEKT. SÅ VISTE HUN MEG RUMPA EN DAG OG SPURTE OM JEG SYNS HUN VAR TYKK. JEG SVARTE ÆRLIG AT JEG SYNS HUN HADDE VÆRT FLINK OG KOMMET GODT IGANG, MEN AT HUN JO FORTSATT HADDE ENDEL Å JOBBE MED OG STADIG VAR OVERVEKTIG. DA BLE HUN DØDELIG FORNÆRMET.

HVA ER GREIA? NÅR JEG ER I OVERVEKTIGE PERIODER SPØR JEG DA IKKE VENNER OM JEG ER TYKK MED FORVENTNING OM AT DE SKAL SVARE SOM EN FJORTISVENNINNE OG SI "Å NEI, DU ER SÅ SLANK ATTE!". JEG TRENGER JO BARE SE MEG I SPEILET FOR Å KONSTATERE AT MAGEN ER FOR DIGER!

FOR NOEN AV OSS ER DET Å KUNNE KOSE SEG MED GOD MAT OG DRIKKE I GODT VENNELAG SVÆRT VIKTIG FOR LIVSKVALITETEN, MEN DET ER KLART SLIK VELLEVNAD LEGGER SEG RUNDT MIDJEN. DA KAN MAN TA EN "HVIT" PERIODE DER MAN SPISER SUNT OG IKKE DRIKKER ALKOHOL, SÅ SKROTTEN KOMMER I BALANSE IGJEN, SELV OM MAN PÅ INGEN MÅTE HAR INTENSJONER OM Å SI FARVEL TIL "DE FETE ÅR" OG KJØRE BARE MAGRE ÅR HERFRA. DET ER IKKE NØDVENDIGVIS DE SUNNESTE SOM HAR DEN BESTE LIVSKVALITETEN. JEG HAR DET VESENTLIG BEDRE SOM KVAPSETE 50-ÅRING ENN JEG HADDE DET SOM SLANK, FYSISK SUPERSUNN OG VELTRENT 26-ÅRING. MAN KAN GODT VÆRE "EN SYK SJEL I ET SUNT LEGEME" OG OMVENDT!

OM NOEN HAR UMÅTELIG STOR NYTELSE OG GLEDE AV Å KOSE SEG MED SYLTALABBER OG RIBBEFETT MÅ DE VIRKELIG FÅ LOV TIL DET. DET ER DEM VEL UNT. MEN OM MAN SPISER SYLTALABBER OG RIBBE HELE TIDEN, FÅR MAN HELLER IKKE KOMME Å KLAGE NÅR MAN ETTERHVERT HAR VOKST TIL GRANDIOS STØRRELSE.

LIVET HADDE VÆRT KJEDELIG OM MAN SKULLE GÅ RUNDT MED EN SNUSFORNUFTIG MINE, GJØRE ALT "RIKTIG" . Å "GÅ ETTER BOKA" ER FOR AMATØRER, IKKE FOR ERFARNE LIVSKUNSTNERE OG SURVIVERE. OG SOM HU SA KJERRINGA DA HUN SUSTE INN HOS ST.PETER MED EI VINFLASKE I DEN ENE HÅNDA OG EI SJOKOLADEPLATE I DEN ANDRE: HOI FOR EN TUR!

VOKSNE MENNESKER BÆRER UANSETT ANSVARET FOR EGEN KROPP, VEKT OG HELSE- ENTEN MAN VELGER Å HOLDE DEN SLANKE LINJE ELLER LAR KILOENE SIGE PÅ UTEN Å BEGRENSE MATINNTAKET, MÅ SELV BÆRE KONSEKVENSENE FOR SINE VALG. ER MAN TYKK ER DET FORDI MAN HAR VALGT Å SPISE FOR MYE EN PERIODE HELT ENKELT. 

ELLERS ER DET SLIK AT OM NOEN ER SUPERHAPPYE MED Å LEVE PÅ "KÅLROT OG KRUSKAKLI" PÅ FAST BASIS, SÅ DEM OM DET. I DET SEGMENTET VIL DU ALDRI FINNE MEG, SELV OM JEG KAN VELGE Å LEVE SUPERSUNT I PERIODER. JEG GIDDER BARE IKKE BRUKE SÅ MYE TID OG RESSURSER PÅ SUNT KOSTHOLD OG TRENING HELE VEIEN. DET PASSER IKKE FOR MEG!

DET ENDEL HELSEFANATIKERE GLEMMER ER OGSÅ AT DEN INDIVIDUELLE SITUASJONEN KAN VARIERE SÅ MYE. DET ER IKKE ALLTID MULIG FOR HVEM DET SKULLE VÆRE MED EN TOTAL OMLEGGING TIL EN SUNN LIVSSTIL SELV OM VEDKOMMENDE IDEELT SETT KANSKJE SKULLE ØNSKE DET, OG ØKONOMI ER OGSÅ ET ELEMENT HER. DET ER JO FAKTISK IKKE ALLE NORDMENN SOM HAR RÅD TIL Å KJØPE DEN MATEN DE OM DE HADDE BEDRE ØKONOMI KANSKJE HADDE FORETRUKKET SOM ET SUNNERE VALG, SKJØNT GRØNNSAKER GENERELT ER VESENTLIG BILLIGERE ENN DET MESTE AV KJØTT OG FISKEMAT. PRODUKTUTVALG OG PRISER/TILBUD KAN OGSÅ VARIERE MYE ALT ETTER HVOR MAN BOR.

FOR OSS SOM BOR I DE STØRSTE NORSKE BYENE SØRPÅ ER JO PRODUKTUTVALGET UPÅKLAGELIG OG VALGMULIGHETENE MANGE, OG MAN NYTER GODT AV KONKURRANSEN MELLOM DE ULIKE KJEDENE. OM MAN BOR I EI LITA BYGD NORPÅ HAR MAN KANSKJE BARE EN MATVAREBUTIKK I LOKALMILJØET OG ER PRISGITT PRODUKTUTVALGET DER PÅ DAGLIG BASIS, MED MINDRE MAN VIL KJØRE LANGT AV STED. DER KAN OGSÅ PRISENE PÅ FRUKT OG GRØNT VÆRE HØYERE OG UTVALGET DÅRLIGERE PÅ GRUNN AV LANGE AVSTANDER, BARSKT KLIMA OG HØYE TRANSPORTKOSTNADER.

DÅRLIG ØKONOMI OG HVOR MAN BOR ER LIKEVEL OVERHODET INGEN UNNSKYLDNING FOR Å LA VÆRE Å SLANKE SEG. MEN LIVSSTIL MÅ TILPASSES DEN SITUASJONEN MAN ER I, OG LIVSKVALITET ER ET VESENTLIG MOMENT. DESSUTEN ER DET NÅ ENGANG SLIK AT TIL SIST BLIR VI ALLE GAMLE, UTSLITTE/SYKE OG DØR UANSETT. DA HAR DET STØRRE BETYDNING HVA MAN FAKTISK UTRETTET PÅ PLANETEN OG HVORDAN MAN SELV HADDE DET UNDERVEIS OG FORHOLDET TIL ENS MEDMENNESKER ENN HVORVIDT MAN VAR SLANK OG SUPERSUNN ELLER IKKE, SELV OM MAN KANSKJE KUNNE TYNT LIVET NOEN FLERE ÅR OM MAN HADDE LEVD MER PIETISTISK. IKKE SANT? SÅ LENGE MAN ER ET FRITT MENNESKE I ET FRITT SAMFUNN OG HOLDER SEG INNEN LOVEN ER DET IKKE FORBUDT Å VELGE USUNT, OG MAN MÅ HA TOLERANSE FOR AT ANDRE VELGER OG PRIORITERER ANDERLEDES ENN EN SELV, MAN SKAL BARE VÆRE BEVISST PÅ OG KUNNE STÅ INNE FOR SINE FRIE VALG!

TYKK ELLER TYNN? FRITT VALG! OG FOR DE SOM KJENNER DEG OG ER GLAD I DEG BETYR DET IKKE SÅ MYE OM DU ER TYKK ELLER TYNN SÅ LENGE DU IKKE HAR STORE HELSEPLAGER ELLER FUNKSJONSNEDSETTELSE PGA FEDMEN. Å HA NOEN KILO FOR MYE UTEN Å VÆRE I XXXL-KLASSEN BØR IMIDLERTID IKKE ANSES SOM NOEN PERSONLIG KATASTROFE. OM DU VEIER 65, 70 ELLER 80 KILO HAR STRENGT TATT VELDIG LITE Å SI FOR ANDRE, SELV OM DET KAN HA STOR BETYDNING FOR DEG, OG DET ER IKKE SLIK AT FOLK LIKER DEG BEDRE ELLER DÅRLIGER OM DU GÅR OPP ELLER NED NOEN KILO, SÅ DU KAN IKKE FORVENTE Å HA EN HEIAGJENG RUNDT DEG HELE TIDEN TIL Å MOTIVERE DEG TIL Å HOLDE VEKTA. DET KOMMER FØRST OG FREMST AN PÅ DEG!

ER DU TYKK? GET USED TO IT, ELLER GÅ NED I VEKT!

FORELSKELSE OG/ELLER KJÆRLIGHETSSORG HVOR KUN FØRSTNEVNTE ER Å ANBEFALE KAN FOR MANGE FORØVRIG FUNGERE SOM EN UTMERKET "NATURLIG SLANKEKUR". BEEN THERE, DONE THAT! FOR DE SOM FORELSKER SEG I EN FAT-LOVER SOM IKKE KAN FÅ DAMENE FETE NOK STILLER IMIDLERTID SAKEN SEG LITT ANDERLEDES. I AKKURAT DEN SITUASJONEN HAR JEG IKKE VÆRT. MEN DA JEG FORELSKET MEG SIST BARE RASTE KILOENE AV!

PRØVDE TAKKE MANNEN JEG VAR ULYKKELIG FORELSKA I FOR SLANKEKUREN, MEN DET FALT IKKE HELT I GOD JORD ETTERSOM HAN ALT HADDE RØYNT "DEN UBESVARTE KJÆRRLIGHETS ULIDELIGE ENSOMHET" DRØYT HARDT DA JEG TOK FYR. SOM SLANKEKUR FUNGERTE DET IMIDLERTID HELT UPÅKLAGELIG, OG OVERSKUDDENERGIEN FRA FORELSKELSEN SOM IKKE KUNNE LEVES UT GA SEG UTSLAG I STERKT FORØKET ARBEIDSKAPASITET. JEG HAR TROSS ALT SÅPASS TRO PÅ KJÆRLIGHETEN ENDA AT JEG LIKSOM IKKE KAN ANNET ENN Å HA EN TANKE OM AT DET ALLTID KOMMER NOE GODT UT AV DEN UANSETT HVOR GALE DET ER, OG HVOR VONDT DET KAN GJØRE! HÅPLØS ROMANTIKER PÅ TROSS AV AT JEG HAR RØYNT BEINHARD SOSIALREALISME BÅDE SOM TYKK OG TYNN.

DET ER IKKE VEKTA SOM ER MEST AVGJØRENDE FOR HVORDAN JEG HAR DET IALLFALL. KROPPEN MIN OG JEG HENGER NÅ UANSETT SAMMEN- I TYKT OG TYNT ;-) JEG HAR EN KROPP, MEN ER NOE MER OG ANNET ENN BARE EN KROPP. IDENTITETEN MIN ER I STØRRE GRAD KNYTTET TIL PERSONLIGHET OG SJELSLIV ENN TIL KROPPENS FORM OG UTSEENDE. DEN HAR ENDRA SEG MYE GJENNOM ÅRENE, MEN JEG ER FORTSATT MEG, SELV OM UTSEENDET HAR VARIERT VELDIG I ULIKE PERIODER. KANSKJE ER DET DERFOR SELVBILDET MITT IKKE ER SÅ LETT PÅVIRKELIG I FORHOLD TIL KROPPSLIGE ENDRINGER?

KLARER IKKE HELT Å SETTE MEG INN I TANKEGANGEN/SELVFORSTÅELSEN TIL DE SOM KUN VURDERER SEG SELV SOM OG FØRST OG FREMST HAR IDENTITET OG SELVBILDE KNYTTET TIL KROPP, VEKT OG UTSEENDE.

TYKK ELLER TYNN, DET VIKTIGSTE ER AT MAN HAR DET BRA MED SEG SELV OG I FORHOLDET TIL NÆRE, KJÆRE, VENNER OG MEDMENNESKER, KANSKJE ALLER MEST I FORHOLDET TIL ANDRE. ELLERS KAN MAN VÆRE SOM MAN VIL. PÅ VENNSKAPSFRONTEN BETYR VEKT OG UTSEENDE SÅ OG SI INGENTING FOR MIN DEL. PÅ PARTNERFRONTEN BETYR OGSÅ DET INDRE, PERSONLIGHET, HJERTELAG, INTELLEKT, VERDIER MER ENN ET PENT YTRE, MEN JEG MÅ SELVFØLGELIG OGSÅ TILTALES AV DET JEG SER. OG IGJEN ER DET SLIK AT DET ETT ØYE NYTER SYNET AV, SER KANSKJE ANDRE IKKE NOE SOM HELST TILTALENDE VED? JEG ER 50 OG FORETREKKER MENN MAN KAN SE HAR LEVD. GLATTE, BILDESKJØNNE KROPPER OG FJES ER IKKE NOE FOR MEG. MEN DET GÅR SELVFØLGELIG EN GRENSE ET STED. DET ER JO FORSKJELL PÅ MODEN FRUKT OG NEDFALLSFRUKT SOM HAR LIGGET PÅ BAKKEN EN STUND.

OM MAN VIRKELIG ELSKER NOEN ELSKER MAN IMIDLERTID OGSÅ VEDKOMMENDE NÅR ALDEREN BEGYNNER Å SETTE SINE SPOR- FOR DET ER MENNESKET OG IKKE BARE KROPPEN MAN ELSKER! NÅR MAN ER UNG OG UMODEN KAN MAN FORELSKE SEG I NOEN BARE FORDI DE ER VAKRE. DEN MODNE KJÆRLIGHET KAN SYNS DEN MAN ELSKER ER VAKKER FORDI MAN ELSKER VEDKOMMENDE SELV OM DET KAN HA LAGT SEG NOEN EKSTRA KILO PÅ MAGEN ETTERHVERT ;-)  I TENÅRINGSTIDEN ER DE FLESTE ALT FOR OPPTATT AV KROPP, VEKT OG UTSEENDE, NOEN SÅ TIL DE GRADER AT DE IKKE FÅR DET BESTE UT AV SIN UNGDOMSTID SELV OM DE SER HELT OK UT I ANDRES ØYNE!

OM EN MANN GIFTER SEG MED EN UNG VELDREID KVINNE, FOR SÅ Å ENDE OPP MED EN KJERRING I 150-KILOS KLASSEN ER DET UANSETT SLIK AT DET KAN PÅVIRKE SEKSUALLIVET OG SAMLIVET FORØVRIG NEGATIVT I NOEN TILFELLER, SELV OM PARTNEREN HAR KJÆRLIGHET TIL PERSONEN SOM ER PÅ INNSIDEN. NOE ER REN BIOLOGI. MEN DET TRENGER IKKE VÆRE SÅNN! NOEN ER SUPERHAPPYE MED SIN TRINNE MANN ELLER HUSTRU, UTEN Å NØDVENDIGVIS VÆRE OVERVEKTIG SELV, MENS ANDRE KAN FINNE STOR VEKTØKNING AVTENNENDE. DET GJØR JO OGSÅ NOE MED ENS EVNE TIL FYSISK AKROBATIKK OG KAN GI HELSEPLAGER SOM OGSÅ RAMMER SEKSUALLIVET.

NÅ ER DET JO NOEN SOM HAR EN SÆRLIG PREFERANSE FOR DE TYKKESTE, MEN FOR PARTNERENS OG FORHOLDETS SKYLD MER GENERELT BURDE MAN KANSKJE PRØVE Å IVARETA EGEN KROPP OG UTSEENDE OM MAN ER I ET FORHOLD, ISTEDEN FOR Å TA PARTNEREN SOM EN SELVFØLGE UANSETT. DET KOMMER SELVFØLGELIG AN PÅ HVA PARTNEREN VEKTLEGGER OG FINNER ATTRAKTIVT ELLER IKKE OGSÅ. VI SINGLE HAR BARE OSS SELV Å TENKE PÅ. KATTEN BRYR SEG DØYTEN ;-) DEN FÅR KOS, MAT OG STELL OG HØRER ALDRI HØYE, SINTE STEMMER I VÅRT LILLE HJEM SELV MED MANGE GJESTER INNOM, SÅ DEN ER SUPERFORNØYD UANSETT HVA JEG VEIER! JEG LIKER FORØVRIG MYE BEDRE Å LAGE MAT TIL OG SPISE I GODT SELSKAP MED ANDRE ENN BARE FOR MEG SELV, OG DET ER VEL OGSÅ ÅRSAKEN TIL LITT FOR MANGE USUNNE LETTVINT-MATVALG I HVERDAGEN, SELV OM DET VAR GODT Å KNASKE I SEG LITT CRAP-FOOD OGSÅ. MEN NÅ FØLER JEG ALTSÅ FOR Å GÅ NOE NED I VEKT IGJEN. SÅ DA GJØR JEG DET! OG DET ER DET ALLE MÅ GJØRE- OM DE VIL NED I VEKT ;-))))

THANK U AND GOOD EVENING TIL ALLE SOM HAR LEST HELT NED TIL BUNNS!

TIL SIST VIL JEG LEGGE TIL NOE MED LITEN SKRIFT: *I dette innlegget snakker jeg om allminnelig voksne nordmenn. I tilfeller der foreldre lar mindre barn spise seg sykelig overvektige uten å hjelpe dem, kan man imidlertid snakke om omsorgssvikt. Da er det ikke barnets men de voksnes ansvar at barnet har blitt så tykk. Å gamble med egen voksenhelse er en ting, men foreldre som overfører dårlige spisevaner til sine barn og lar de utvikle overvekt før puberteten bør virkelig ta seg kraftig sammen, for de lager problemer for sine barn det kan være vanskelig å gjøre noe med senere og potensielt gi dem store komplekser i puberteten utover den fysiske helserisikoen for å utvikle f.eks Dibaetes type 2 som nå rammer flere barn en noen sinne. Barnefedme er økende i vesten, og det er ikke barnas skyld! De trenger voksen hjelp for å etablere gode spisevaner. Det er et ansvar man ikke kan overlate til barna!

 

9

Den jojo slankingingen du skisserer her er ikke akkurat helsemessig risikofri.

Egentlig Anonym: Er vi gjennom evolusjonen programert til "jojo-slanking". Dvs spise mye når det er god næringstilgang for å lagre fett å tære på i magre tider. Jeg holdt meg i yngre dager slank med trening og sunt kosthold. De senere årene har kiloene lettere kommet på bl.a pga medisiner som øker apetitten. Ellers er jeg en person med varierende apetitt som i aktive/hypomane perioder når jeg jobber særlig hardt kan rase 10-15 kilo ned uten slanking og diett. Jeg har forøvrig utmerket fysisk helse i en alder av 50. Høy muskelmasse, blodtrykk som en idrettsungdom og normalt stoffskifte, så jeg har åpenbart ikke tatt noen skade av "jojo-slankingen". Ha en god dag!

Anonym: Kroppsbyggere driver forøvrig med jojo- slanking konstant. Når de bygger muskler og vil øke i masse "bulker" de, dvs spiser mye- også karbohydrater og fett, for man kan ikke øke i kroppsmasse uten å gå i kalorioverskudd, og mens de er i oppbygningsfasen legger de også på seg endel fett. Før konkuranser går de på en beinhard diett samtidig som de trener- men da noe lettere. Dietten de da går på er en ketosediett, dvs at de spiser primært proteiner (torsk, kyllingfilet) og litt fett for metabolismen. De går da i kraftig kaloriunderskudd og slanker vekk nesten alt underhudsfettet. Akkurat dette er neppe sunt, men jeg har aldri gått så ekstremt til verks.

Anonym: Medisinene jeg brukte som gjorde meg dorsk og ga apetittøkning med påfølgende vektøkning var forøvrig psykofarmaka. Den eneste somatiske sykdommen jeg har er lett astma som er genetisk betinget men også hadde sammenheng med røyking (som virkelig kan være helsefarlig!), ellers har jeg vært velsignet med jernhelse. Da jeg åt meg opp til 125 kg fikk jeg imidlertid også alvorlige fysiske helseplager som følge av fedmen og måtte oprere bort et binyre pga et fettadenom. Idag er jeg for tiden noe overvektig men fysisk frisk som en fisk og ved god hjertehelse og generelt i god allmenntilstand med så godt treningsgrunnlag/grunnkonstitusjon at jeg alltid har rask formstigning når jeg starter å trene eller jobber mye fysisk- slik jeg alltid gjør i våronna. Jeg har også en naturlig syklus der jeg alltid går ned i vekt og har mindre apetitt og mer energi utover etterjulsvinter/vår sommer, mens jeg særlig legger på meg, får økt apetitt for kraftig kost og sjokolade som jeg sjelden spiser ellers i året i den mørke årstid fra november til januar. Siden jeg er svært glad i både å lage og spise god mat og heller ikke, på tross av at jeg er posttraumatiker, er noen stressklump med helseangst- som heller ikke ville vært sunt for meg med alvorlig PTSD, velger jeg beviss å spise "med hjertet og ganen" det jeg har lyst på i perioder og da går jeg jo opp i vekt. Når jeg så finner ut at vekta er blitt for høy og ikke trives helt med det, pleier jeg å ta tak og begynne å "spise med hodet" og går da selvfølgelig ned i vekt. At maten har mer å si for vektnedgang enn trening er ellers generelt som det er. Men da jeg var yngre og løp 3 mil i uka, noe jeg desverre måtte oppgi pga gjentagende beinhinnebetennelse, kunne jeg stort sett spise hva jeg lystet og holdt meg likevel slank. Et år bestemte jeg meg for å gå ned i vekt på den måten mange anser som "den sunne, som skal gi varig vektnedgang". Da trente jeg veldig mye- både kickboksing, styrke, spinning, jogging og svømming samtidig som jeg spiste bare sunn mat men med glupende apetitt siden jeg var så aktiv. Da gikk jeg altså langsomt ned 16 kilo fra januar til november. Så sklei det ut i november og jeg tyllet i meg konfekt, likør og julemat i sofastilling og la på meg 9 kilo fra november til januar. De siste 5-10 årene har jeg ikke vært så lysten/motivert til å trene, og har endel psykosomatiske plager inkludert i den posttraumatiske lidelsen. Likevel har jeg holdt meg i form bl.a fordi jeg har jobbet hardt som profesjonell renholder og ellers er hagefantast som alltid jobber mye fysisk i hagen fra pre-våronna starter omtrent på denne tiden, med beskjæring og i år nyanlegg. Selv med overvekt fikk jeg en mye høyere helsescore da jeg veide inn elektronisk på Sats pga høy muskelmasse, som jeg har beholdt en god del av selv om det er lenge siden jeg løftet vekter. I en ny vitenskapelig studie konkluderte man forøvrig med at overvekt faktisk er forbundet med vel så stor helserisiko som røyking, og det kan jeg skrive under på! Så jojo-slanking eller ikke, det er først og fremst "ikke helsemessig risikofritt" å være Feit!

Anonym: DET ER JO OM DU HAR LEST HELE INNLEGGET HELLER IKKE HELSE-MORALISME ELLER HELSEKOST JEG SKRIVER OM HER! Jeg presiserer først og fremst det faktum at om man er overvektig har man spist for mye/dvs gått i kalorioverskudd over tid, og at den eneste måten å gå ned i vekt på- OM man ønsker det selv, er å spise mindre/dvs gå i kaloriunderskudd. At det ikke alltid er det sunneste man går ned i vekt av har jeg faktisk også fra min gode fastlege. Om førsteprioritet faktisk er å gå ned i vekt, er ikke poenget hvorvidt man spiser sunt og trener eller ikke- men at man faktisk går ned i vekt. Vil du lese om sunt kosthold og slikt får du lese noen av mine andre innlegg i kategorien "Livsstil helse" hvor jeg også har lagt dette innlegget selv om det skiller seg litt ut fra de andre.

Anonym: Det er Mye som ikke er sunt og som er forbundet med helserisiko, men du man må jo ha aksept for at det ikke er alle som gidder å investere og konsentrere seg om kropp og helse. Noen har allverdens god livskvalitet selv om de er overvektige, trives med seg selv og har ingen intensjoner om å slanke seg eller endre livsstil. I et samfunn der det alt er stort nokmfokus på kropp, utseende og helse, hvor narcissisme, helseangst og prestasjonspress er årsak til at svært mange ungdommer som også ofte er helt innenfor normalen vektmessig og allminnelig pene sliter med kroppskomplekser, dårlig selvbilde og får psykiske problemer i jaget etter å være perfekte, kan moraliserende helsefantaster være Gift. Folk må få gjøre som og være som de vil. Det som provoserer meg er "unnskyldinger, bortforklaringer o.l" der virkelig fete mennesker liksom ikke vil vedkjenne seg årsaken til fedmen- at de har spist for mye, og at det ene og alene er opp til dem å gå ned i vekt, selv om noen kan trenge litt støtte, veiledning og hjelp for å klare å gå ned i vekt. Uansett er det likevel en selv det kommer an på, og man går ikke ned i vekt uten å gå i kaloriunderskudd enten man spiser sunt og trener eller ikke.

Anonym: Å være Toppidrettsutøver, gå på ski til nordpolen eller drive med ekstremsport er da også virkelig forbundet med høy helserisiko og fare for skader. Det er ikke nødvendigvis "sunt" å presse kroppen så hardt, så moderate mosjonister og friluftsfolk kan komme langt bedre ut helsemessig enn toppidrettsutøvere. Blandt skijentene har det vært særlig mange med spiseforstyrrelser, og det var for noen år siden noen av våre hopptalenter som begynte å røyke fordi det dempet sulten så de lettere gikk ned i vekt med krav om å være lettest mulig for å øke prestasjonen. Selv om toppidrett kanskje ikke er så sunt for utøverne når det kommer til stykket kan vi da ikke stå der som helsemoralister og si de ikke bør drive med sin sport på toppnivå. Skjønner du hvor jeg vil hen?

Anonym: Det kan være ulike Årsaker til at noen overspiser, og det meste er nok psykologisk. Jeg blir imidlertid provosert når enkelte virkelig faretruende overvektige- som han lederen i fedmeforeningen som har blitt en slags rikskjendis, presenterer det som om sykelig overvekt er en overnaturlig sykdom som trosser fysikkens lover, der han har blitt sååå overvektig, uten å spise mer enn de som er slanke og normalvektige. Det er jo bare tull, ansvarsfraskrivelse og ønsketenkning. Når folk er mat-avhengige og har sånn trang til å spise at de ikke klarer å styre seg må man kunne si det lider av en spiseforstyrrelse, men det Kan også ha sin årsak i en genetisk betinget forstyrrelse i hjernens apetittsenter som gjør noen mer tilbøyelig til å spise ukontrollert enn andre. Det må unasett inn mer mat enn man trenger, dvs mer en normalvektige med samme aktivitetsnivå av omtrent samme høyden spiser, over tid om man skal bli så tykk. Noe annet er en medisinsk umulighet som hadde trosset fysikkens lover. Det mange med avhengighet ikke er bevisst på enten det gjelder røyking, alkoholisme eller mat/sjokoladeavhengighet er at hver gang man går i butikken og handler mat eller røyk, gjør man det fordi man Velger å gjøre det, og man Velger hva man skal kjøpe. Hver gang man går i kjøleskapet og henter mat er det fordi man Velger det, kroppen beveger seg ikke dit av seg selv. Og når man lager maten, Velger man også hvilke ingredienser man bruker, og de aller fleste har nok basiskunnskaper om mat i vårt samfunn til å vite hva som er kaloririkt og ikke, hva man bør spise mer eller mindre av, og hva som er noenlunde sunt. At man ikke bør spise for mye Grandiosa, fete meieriprodukter, pølser, ferdigmat, potetgull, joikakaker i fet saus, søte, fete kaker og kjekt eller helle i seg litervis med sukkerholdig drikke om man vil holde sunn vekt har de fleste fått med seg, så da kan man altså Velge bort disse matvarene til hverdags. Hver gang man fyller på tallerkenen Velger man hvor stor porsjon og hva man legger på tallerkenen, og man Velger hvor mange ganger man vil forsyne seg. Hver gang man fører mat opp til munnen, tygger og svelger er det også noe man Velger- maten hopper ikke inn i munnen av seg selv, den kommer ned i magen på grunn av en hel serie valg. Blir man bevisst på at det er en selv og ikke de tingene man er "avhengig av" og at avhengigheten først og fremst sitter i eget hode- der maten, røyken, alkoholen ikke har noen aktiv rolle i egen avhengighetsadferd, kan man også lettere endre egen adferd ved å velge anderledes. Mange "avhengige" tenker feil, og klarer ikke bryte egen adferd fordi de legger "skylden" for adferden på produktet de er avhengig av isteden for å ansvarliggjøre seg selv og at det faktisk ikke er maten/røyken/alkoholen som styrer deres avhengighetsadferd men dem Selv. De er med andre ord altså IKKE "hjelpeløse slaver"- Det er kun i deres eget hode, for det er dem selv og ingen andre som er den aktive part som tar dårlige valg, og kun de som kan endre adferden ved å velge anderledes langs hele kjeden av VALG. Er man blitt overvektig er det altså Egentlig fordi man har VALGT det selv. Punktum

Anonym: Det er ikke alle som er så opptatt av å være sunn. Som ikke bekymrer seg så mye over kropp og helse, og finner livskvalitet i en mer avslappa og kanskje noe "usunn" livsstil etter fritt valg. Da syter man ikke for mye heller over evnt selvpåførte helseplager. Livet hadde blitt kjedelig om man alltid skulle gå rundt med en snusfornuftig mine og gjøre alt "riktig etter boka"- det er for amatører, ikke for livskunstnere. Som hu sa kjerringa: "Når jeg dør håper jeg at jeg kommer susende inn til St.Peter med ei halvfull vinflaske i den ene hånda og ei sjokoladeplate i den andre, og sier: HOI, FOR EN TUR!"

Skriv en ny kommentar