August i hagen

Fra Krosshagen og lille Hiawatas hage. Har ei lita høstonn også på gang, ting som skal skjæres ned, bindes opp osv.

Tistler har også sin skjønnhet. Så mange ulike former, farger, teksturer på de ulike planteslagene og de er ulike slagene krever ulikt stell/gjødsling og trives i ulik jord. Noen vil ha mye gjødsel og næringsrik torvjord andre vil heller ha lite gjødsel og skrinn sannjord og de ulike planteslagene vil ha ulik sammensetning av gjødselen også- noen mye nitrogen andre mer kalium og fosfor, noen trenger mye vann, andre drukner og råtner om de blir stående for fuktige "på bena", noen Må ha mye sol andre trives best i skyggen og visner bort i sola. Noen tåler godt å bli flyttet, andre bør få stå ifred der de ble plantet når de har etablert seg ellers mister de blomsterprakten. Jeg kjører primært økologisk/integrert og bruker både kukompost, hønsegjødsel, blandingsgjødsel natur/mineral, langtidsvirkende gjødsel granulat økologisk/mineral og økologisk flytende gjødsel av marine alger men også vanlig flytende substral avhengig av hva og når jeg gjødsler. For grønnsakenes del har jeg vært litt slapp med overgjødslingen i sessongen, men ser de har "spist opp" det jeg ga dem som grunnlag i vår så selv om det nok var i seneste laget har jeg overgjødslet slikt som gulrot, rødbete, squash mm godt med substral nå. Ellers er "mitt hemmelige remedia" mot mangelsykdommer tangmel som inneholder det meste av mikronæring og spormineraler plantene kun trenger bittelitt av men Obs på planter som er ømfindtlige for klor/salt ved bruk av tangmel og særlig fersk tang som iallfall må ligge og renne av seg saltet fra sjøen over vinteren før det muldes ned som gjødsel til f.eks rødbete og potet om våren. Jeg høster ikke tang selv men for de som har mulighet nærmer tida for høsting av tang seg når en liten høststorm eller to skyller opp store tang og tarevaser i fjæra-  bre dem ut og la det renne av seg over vinteren på et annet sted enn der du har tenkt å bruke det som gjødsel til våren og husk at mange planter ikke tåler salt.

Jeg er "øko-agronom" (men ikke "100% ortodoxt troende barfotøkolog";-)  så generelt dyrker jeg jorda vel så mye som bare plantene så det meste trives hos meg der hvor jorda er oppkultivert og balansert gjødslet over år i et stort artsmangfold med rikt mikroliv- som et lite økosystem i seg selv som også fuglene og insektsfaunaen i nærområdet nyter godt av. Kalk har jeg vært forsiktig med men satser på endel mer av det i grønnsakshagen til neste år. I Krosshagen har jeg også mye surjordsplanter som ikke skal ha kalk, men rosene kan ha godt av litt innimellom. Det jeg ikke rakk å kjøpe før jeg sådde rotgrønnsaker var Borax- i Norge er det svært lite Bor i jorda så for å unngå vattersott (vasne områder som flg av bor mangel) i grønnsaker som neper, gulrot, kålrot, potet bør man ha ut et lite melissdryss med Borax ved grunnarbeidet før planting/såing/setting. Jeg har ikke dratt opp noe og sjekket så er spent på hvordan det står til med gulrota, pastinakkene og potetene under jorda. Dekket ikke med vekstduk under gulrotfluesvermingen som normalt skjer i juni heller så vi får se....

Sneglene var hissige før siste ferramolbehandling, men har høstet endel squash i sommer og det er stadig flere på gang så jeg har nettopp overgjødslet litt for å hjelpe på modningen

Sådde litt ulike eterneller på et lite felt i vår som nå litt etter litt kan høstes inn til tørkning. De står fint og holder fargen over vinteren.

Høststråblom

CALENDULA, RINGBLOMST, MORGENFRUE- Kjært barn har mange navn. Kronblader kan drysses over salaten. Mye brukt i hudkremer og kan lindre eksem.

Hortensiaene mine trives uallminnelig godt i Krosshagen. De største er over 2 meter høye!

Jeg har en god del planter i hagen jeg ikke husker navnet på- som denne:

Nå er det høstanemonenes tid:

Sen modning på tomatene betyr syltede grønne tomater etterhvert (bilder, oppskrift/fremgangsmåte kommer i eget innlegg)

Victoria-plommer:

Gressløk, paprika og oregano/merian fra hagen

Sene roser kommer enda i  blomst framover

Og dette var...?_

Det blir en god del fine store epler på mitt lille familetre med flere ulike sorter podet inn i år, men de må enda modne litt til før de er spiseklare

Blomkarse i ulike farger er en god dekkplante for større flater og både blomstene- som ikke smaker så mye, og blader- som smaker litt reddik/pepperaktig kn brukes i salaten

Ikke så veldig stor plommehøst i år men de plommene som er er uallminnelig store etter den varme sommeren. Nå henger de og modner forhåpentlig hjulpet av litt høstsol.

Godt å bare kunne plukke inn "en kopp syltetøy" fra hagen:

Ferramol! Tid for det nå for nå starter snart iberiasneglenes eggleggingstid (Ferromol er biologisk nedbrytbar og tillatt i øko-hagen) Den er ikke farlig for andre dyr og småkryp enn sneglene. Det er et jernsulfat som fungerer slik at sneglene får falsk metthetsfølelse, går i dvale og sulter til døde uten å kjenne det på en flekk):

 

Gartneren...Og hjelperen min:

0

Skriv en ny kommentar