De siste tiders hagebruk ;-)

Siste innspurt på våronna, masse å gjøre i hagen og terasser som skal renses/beises. Det spirer og gror av små levende kunstverk i hagen.

Jeg har to rodhodendron i blomst nå

Epletreet er i ferd med å springe ut i full blomst. Plommene er forlengst avblomstet

Litt steibedsplanter må man ha...

tulipanene holder enda stand. Narcissene er iferd med å avblomstre

Uallminnelig sene og høye sneklokker

Vakkert!

Løyntnantshjerte må man ha. En av de staudene som tåler skygge best. Tar litt plass dog!

tulipaner kommer i så mange utgaver og variasjoner. Her en liten botanisk en (over)

 

Tulipanene endrer fassong under veksten. Her er denne på sitt mest royale (over)

Schilla. Passer på litt skyggefulle steder som undervekst der det ikke er så mye som gror. Sprer seg som ugress og passer ikke i plen eller sammen med andre planter i finslige bed

Art!

Noen narcisser holder enda stand. De er nesten vakrest i regn..

Delikat...

Men så er det alt det som skal gjøres før mai er omme. Idag har jeg ligget på kne og skrubbet den eldste terassen med terassevask, skikkelig etsende greier og temmelig ikke økologisk, men det måtte til for den var svart av grønske og denslags, vannet jeg spylte av går ikke i jorda så vil ikke skade noen planter, spylte alt ned i sluken ettersom det er en stor betongterasse med sluker på ene siden av blokka jeg bor i. Idag har vi hatt en liten dugnad her og, men hagen styrer og steller jeg med alene og har bygd den opp fra ingenting med full kreativ frihet, til glede for alle som bor i huset. Stort mangfold og litt å spise har det blitt på fellesarealet der jeg er "Husgartner" og naboen i huset over oss er glad for klatrerosene som vokser høyt opp mot gjerdet hennes. De dufter deilig utpå sommeren. Har flere typer hvite og rosa klatreroser, den som heter lykkefund er helt enormt velvokst!

Jeg har ikke bil. Gud vet hvor mange fullastede turer det har blitt til Håland hagesenter med buss, og jeg er nok den eneste i Stavanger som har hatt plommetre med meg på bussen ;-)

Hornfiol. Flerårig men hos meg blir den oftest bare til den er blitt litt skranten utpå sommeren, så blir den fjernet. I hagen min er det ellers mest flerårige busker, stauder, urter og løkplanter og jeg har faktisk klart å lure plass til både solbær, rips, bringebær, stikkelsbær, aronia og jordbær. Hagen er ikke så stor men jeg har et stort mangfold av plantearter her, noe vintergrønt, noen frukttrær (det ene plommetreet står i en Diger potte og har blitt et ganske stort tre som bærer litt. Victoriaplommene mine (som er en god spiseplomme og den beste til sylting) bærer av en eller annen grunn ikke så godt, tror de står litt for skyggefullt.

Forglemmeiei, min barndoms blomst.

Noen konstellasjoner i hagen min er litt tilfeldige. Vet ikke om den tulipanen foran pyramidelyngen var stygt eller fint liksom...

Det er ikke akkurat noen klostertilværelse jeg lever, men denne katolikken har vært sølibatær siden 2009, og folk skulle bare viss hvor mye energi man da frigjør til arbeid og andre ting. Min hage (leiligheten min og huset) er velsignet av en katolsk Pater, så da har jeg selvfølgelig en engel i hagen også. Skulle bare mangle! :-D

En liten tomatplante på friland. Paprika har jeg planter i en potte. Håper det blir såpass med sol og varme i år at det blir noe av dem. Ellers har jeg sådd litt mer sommerblomster på friland iår enn årene før som jeg er spent på. Noe spirer alt, men det er for tidlig å tynne. Hvitløken jeg satte i fjor høst står med 20 cm høye grønne spirer. Det grønne har en mild hvitløksmak og kan brukes liksom løken, som ikke er stor nok for høsting før uti august.

Fuchsia må man ha, den står jo i blomst gjennom hele sommersessongen til langt utpå høsten og finnes i mange ulike sorter. Jeg har tre av to ulike varianter som henger i zink-potter på gjerde mitt. Liker litt fuktighet, og må ikke tørke ut, men trives heller ikke om røttene blir stående i vann, så når det regner må pottene tømmes, likesom man må vanne etter varme soldager.

Etter ei god arbeidsøkt i hagen, tar "den hellige, universelle katolikk" seg en liten drink, en kald øl og litt å bite i.

0

Skriv en ny kommentar