Krosshagen får en sønn. Lille Hiawatas hage. 20 18

"LILLE HIAWATAS HAGE". Nyanlegg! Flere bilder følger i nye blogginnlegg utover i vekstsessongen.

Høsten 2018 var hagen rundt blokka jeg bor i ferdig anlagt. Siden jeg flyttet inn i Sameiet Krosshagen i 1997 har jeg jobbet jevnt og trutt alene og opparbeidet og beplantet hver meter rundt huset (fellesareal) til glede for meg selv og alle som bor i huset. Det er denne hagen som på bloggen kalles "Krosshagen", etter navnet på det private sameiet med 12 leiligheter i en treblokk i en del av Krossgata, Stavanger, men nå får altså Krosshagen en liten avlegger!

Siden jeg er en pasjonert hagebruker og aller best liker nyanlegg, spurte jeg nabodama i huset ved siden av om jeg ikke kunne opparbeide hennes hage hvor det har vært den rene skjære løvetannfarmen i mange år. Og jeg har en trivelig nordnorsk nabo, så det sa hun ja til og ga meg full kreativ frihet til å gjøre hva jeg ville på hennes jord. Jeg gikk så smått i gang med å ta et overblikk og lage ett bed hvor jeg plantet noen busker og astilber på et skyggefult felt helt i grensen til "min" hage. Ettersom naboen ifjor fikk laget en morsom fargesterk grafitti på muren i bakhagen sin hvor det står "Be who you are!" med en liten indianer ved siden av, var hagetema satt og jeg vurderer å kalle hagen jeg nå har gått igang med å opparbeide for "Lille Hiawatas hage". Her er noen bilder tatt i perioden mars til 6.mai.

Jeg satser på å lage en fargesterk hage med litt å spise i. Jeg har i tillegg til blomsterløk satt i høst, busker og stauder så langt gravd opp flere bed, begynt på å lage en sti dekket med bark, der det til høsten skal legges duk og heller. I tillegg har jeg så langt gravd opp mesteparten av torva som var full av løvetann og derfor skal kjøres vekk. Det ble sikkert 20 sekker!

Så har jeg grunngjødslet jorda i bedene, lagt på litt ny jord/kukompost for deretter å så gulrot, pastinakk, neper, salat, rødbete og satt et par veier med potet. Jeg satser også på fargesterke blomster som matcher streetarten, som riddersporer, kuletistel, høstfloks og en god del andre stauder i sterke farger. Dessuten har jeg sådd solsikke, ringblomst, blomkarse og mange andre sommerblomster, og prøvde å så et av bedene i wig-wam mønster med bambuspinner som sikte. Noen maisplanter har jeg også satt i jorda, men de sturer siden det ikke har vært så varmt. Klarer de seg ikke får jeg erstatte dem med nye når det blir varmere i været. De er ellers plantet på et ganske lunt og solrikt sted i god kompostjord.

 

Til bedet med indianeren i bakgrunnen flyttet jeg også 4 roser i høst som sturte i for lite lys hos meg. To av dem gikk ut i en ekstra kald vinter/vår her i Stavanger, den ene av dem rev jeg opp, men den andre har jeg sådd erteblomster rundt så de kan klatre på den. De to andre rosene spirer godt og får det nok bedre der en de hadde det "hjemme". Dette er de første bildene på bloggen min fra "Lille Hiawatas hage" ;-)

0

Skriv en ny kommentar